Pistekisa päättyi porvoolaisten voittoon – Butchers varmisti viidennen sijan

Lohjalla nähtiin perjantaina yksi kauden pisterikkaimmista otteluista, kun kumpikin joukkue iski taululle yli 40 pistettä. Voittoon pelasi vierasjoukkue Butchers, joka kaatoi Crusadersin lukemin 42–49 (28–28).

Olosuhteet ottelulle olivat täydelliset: Harjun kentän nurmi on varmasti yksi Vaahteraliigan parhaimmista alustoista ja aurinko paistoi kenttään siniseltä taivaalta. Butchersin päävalmentaja Sebastian Lind harmitteli ottelun alla joukkueensa alavireistä harjoitusviikkoa, mutta tämä ei ottelun alussa näkynyt: Butchers pääsi hyökkäämään puolesta kentästä ja juoksupelin kautta rakennettu vuoro päättyi lopulta Brandon Gwinnerin heittoon, jonka Mikko Seppänen koppasi maalialueen kulmassa kiinni. Enzo Affaticati potkaisi lisäpisteen haarukkaan ja vieraat johtivat 0–7.

Kenttäasemataistelussa Butchers oli ensimmäisen puoliajan osalta niskan päällä. Crusadersin ensimmäinen hyökkäysvuoro päättyi epäonnistuneeseen lentopotkuun, minkä myötä Butchersilla oli vain 30 jaardia matkaa maaliin. Hetken päästä pallon vei tonttiin pelinrakentaja Gwinner ja Affaticatin potkumaalin myötä porvoolaisten johto oli 14 pistettä, kun ensimmäinen neljännes oli saavuttamassa puoliväliä.

Linjapeliään parin viikon aikana runsaasti parantanut Crusaders tuli peliin juoksupainotteisella strategialla, jossa Samuel Arias ja Rune Nilsen kantoivat palloa. Kotijoukkueen avausosuma syntyi kuitenkin pitkän heittopelin päätteeksi, kun aivan ensimmäisen neljänneksen loppupuolella Cedric Johnson irtaantui puolustajastaan vasemmalla laidalla, sai pelinrakentaja Shay Netterin tarkan heiton käsiinsä ja teki runsaan 80-jaardisen touchdownin. Matias Castagno potkaisi lukemiksi 7–14. Näissä lukemissa ensimmäinen neljännes päättyi.

Puoltenvaihdon jälkeen Butchersin vastausta ei tarvinnut kauan odottaa sillä heti seuraavalla hyökkäyspelillä Seth Rowland polkaisi puolen kentän takaa pallon pohjiin, ja Affaticatin potkulla Butchersin johto kasvoi jälleen 14 pisteeseen.

Toinen neljännes meni lopulta Crusadersille 21–7. Butchersin takakenttä ajautui arkailemaan Johnsonin pitkän maalin jälkeen, mikä puolestaan jätti lyhyempiä heittokuvioita vapaaksi. Kaikki kolme kotijoukkueen touchdownia syntyivät Netterin heitoista: ensin Aaron Davidille ja sitten kahdesti Nolan Corpeningille. Gwinner lisäsi Butchersin johtoa Davidin maalin jälkeen juoksemalla ottelun toisen touchdowninsa.

Ensimmäisen puoliajan loppu jätti porvoolaisille mietittävää. Butchers johti 14–28, kun aikaa oli jäljellä reilut puolitoista minuuttia. Tämä aika kuitenkin riitti siihen, että parivaljakko Netter – Nolan Corpening rakensi kaksi touchdownia ja vei ottelun tauolle tasatilanteessa. Tasoitusosumaa edelsi Gwinnerin rohkeasti ja huolimattomastikin heittämä syötönkatko, jonka Castagno otti.

Mikko Seppänen ratkaisijana

Butchers rakensi puolustustaan uudelleen tauon aikana. Linjassa nähtiin jatkossa vain kolme pelaajaa, kun taas takakentän pelaajia oli runsaasti, minkä jälkeen Crusaders ei enää voinut heittää ensimmäisen puoliajan tavoin lyhyitä heittoja. Netterillä meni aikaa päästä uudelleen ottelun juoneen kiinni ja toisen puoliajan kaksi ensimmäistä hyökkäysvuoroa päättyivät syötönkatkoon. Ensimmäisen pallonriiston Butchers onnistui hyödyntämään ja Rowland nosti vieraat jälleen johtoon.

Crusaders onnistui tekemään touchdownin ensimmäisen neljänneksen viimeisellä hyökkäysdownillaan, se onnistui tekemään touchdownin toisen neljänneksen viimeisellä hyökkäysdownillaan ja se onnistui tempussa myös kolmannella neljänneksellä. Castagno koppasi Netterin heittämän screen-pelin, otti jalat alleen ja tasoitti lukemiksi 35–35.

Päätösneljänneksellä Seppänen teki vielä yhden touchdownin Gwinnerin heitosta sekä yhden juoksupelistä. 50 sekuntia ennen loppua Crusaders onnistui vielä kavennuksessan, kun Netter heitti illan kuudennen touchdowninsa ja Nolan Corpening koppasi kolmantensa. Salvador Bolzoni onnistui tällä kertaa lisäpisteessä ja näin oltiin loppulukemissa 42–49.

Erikoinen ottelu loppuun asti

Teknisten ongelmien vuoksi tilastoja ottelusta ei ole raporttia kirjoitettaessa saatavilla, mutta komeita tilastorivejä ottelusta tullaan saamaan. Netter heitti kuusi touchdownia. mikä on kauden toiseksi korkein ottelukohtainen heittomaalilukema (Crocodilesin Zach Whitehead heitti Eaglesia vastaan 7 maalia). Gwinner juoksi kaksi touchdownia ja heitti kolme. Kolmeen touchdowniin ylsivät sekä Nolan Corpening että Mikko Seppänen.

Butchersin osalta onnistujiin voidaan laskea myös potkaisija Enzo Affaticati, joka onnistui seitsemän kertaa lisäpistepotkuissa, potki useita aloituspotkuja varmuudella päädystä ylitse ja otti puolustuksen puolella syötönkatkon. Lisäksi Timi Nuikka katkaisi kertaalleen Netterin heiton.

UNC:n puolella Castagnon nappaama syötönkatko Gwinnerin heitosta nosti lohjalaisten espanjalaiskiiturin syötönkatkotilaston jaetulle kärkisijalle yhdessä Eaglesin Veikko Kallion kanssa. Liigan taklaustilaston voittoon itseään pelaava Miles Corpening oli tälläkin kertaa mukana lukuisissa taklauksissa ja otti yhteen erityisesti Rowlandin kanssa.

Runsasmaalisen ottelun ratkaisut olivat lopulta yksittäisiä downeja. Crusadersin tulivoima oli perjantaina riittävää hyökkäyksessä ja heittopelin lisäksi myös juosten syntyi tulosta, mutta puolustuksessa ei ollut keinoja pysäyttää tehokolmikkoa Gwinner–Rowland-Seppänen. Syötönkatkojen lisäksi yksi epäonnistunut lentopotku ja päätösneljänneksellä kenties jälkiruokalusikan päähän uusista yrityksistä jäänyt Netterin juoksu neljännellä yrityksellä käänsivät pelin Butchersille. Potkupeleissä kauden aikana epävarmasti pelannut porvoolaisjoukkue oli nyt myös sekä piste- että aloituspotkuissa hyvä.

Voitto tarkoittaa sitä, että toista kautta peräkkäin Crusaders jää sarjassa kuudenneksi. Lohjalaisilla on jäljellä vielä yksi ottelu, jonka se pelaa kotikentällään vajaan kahden viikon päästä Wolverinesia vastaan. Viidennen sijan voitollaan varmistanut Butchers matkustaa ensi perjantaina Kuopioon Steelersin vieraaksi ja päättää sitten kautensa kotipelillä Crocodilesia vastaan. Kolmen maalin miehet eli Nolan Corpening ja Mikko Seppänen peräänkuuluttivat ottelun jälkeen joukkuekavereiltaan kunniaa ja ylpeyttä viimeisiin otteluihin.

Kuva: Christian Claus

Teknisten ongelmien vuoksi ottelun tilastot julkaistaan vasta lauantain aikana.