Iiro Luoto Roostersin hyökkäyksen linjan valmentajaksi – Murtoniemi johtaa fysiikkaharjoittelua

Hallitseva Suomen mestari Helsinki Roostersin valmennusryhmä muodostuu osa kerrallaan. Päävalmentajauutisia ei Helsingin punaisesta seurasta vielä kuulu, mutta linja- ja fysiikkavalmennukseen Roosters on tehnyt kiinnitykset. Hyökkäyksen linjaa valmentaa jatkossa Iiro Luoto ja fysiikkavalmentajana toimii Mika Murtoniemi.

Roostersin puheenjohtaja Jarmo Lahti – itsekin entinen hyökkäyksen linjamies – on tyytyväinen tulevaisuuden Hall of Fame -pelaaja Luodon jatkaessa Heikki Kuuselan ansiokasta työtä nuoren hyökkäyksen linjan kanssa.

– Iiro on Suomen paras linjamies kautta aikain, Lahti toteaa Roostersin tiedotteessa. – Hän on ollut monille nuoremmille linjamiehille esikuva pitemmän aikaa: vahva, liikkuva ja tekninen, varustettuna lisäksi loistavalla huumorintajulla. Iirolla on pitkä kokemus lajista Suomesta, maajoukkueesta, Euroopan sarjoista, NFL Euroopasta ja NFL New York Jetsien organisaatiosta.

”Iiro on Suomen paras linjamies kautta aikain.”

Kaudella 2016 Luoto valittiin Vaahteraliigan all stars -joukkueeseen sekä vuoden linjamieheksi. Luodon suhtautuminen valmentajan rooliin on sekoitus kunnioitusta ja intohimoa.

– Isot paineethan tässä väkisinkin hyökkää päälle, kun Roosters on aiemmin pärjännyt niin hyvin, Luoto myöntää. –  Roostersin hyökkäyksen linja on ollut aiemmin loistavasti valmennettu tekemään asioita oikein, ja nyt minä saan kunnian jatkaa sitä tekemistä.

Lahden mukaan Iiro Luoto keskittyy kaudella 2017 ensisijaisesti valmentamiseen – ei pelaamiseen.

dsc05639-2
IIro Luodon uraan mahtuu jenkkifutista Suomen lisäksi myös Suomessa, Saksassa ja Sveitsissä sekä NFL-joukkue New York Jetsissä. Kausi 2016 päättyi Luodon osalta jälleen Suomen mestaruuteen ja all stars -valintaan. Kuva: Sami Ranta

Murtoniemi jatkaa Jussilan viitoittamalla tiellä

Roostersin viiden mestaruuden voittokulussa fysiikkavalmentaja Olli Jussilan rooli on ollut merkittävä. Nyt Jussilan työtä jatkava Mika Murtoniemi tietää puheenjohtaja Lahden mukaan, mitä Roostersissa hyväksi havaittu metodi pitää sisällään:

– Mika on ollut mukanamme useamman vuoden ja perehtynyt Olli Jussilan kehittämään harjoitteluun, ja hän on vienyt samaa harjoittelua junioreillemme. On luontaista, että hän jatkaa Ollin viitoittamaa offseason-harjoittelua meillä.

Murtoniemellä on monipuolinen lajitausta, josta hän pyrkii poimimaan sovelluksia amerikkalaisen jalkapallon harjoitteluun.

– Olen toiminut juniorivalmennuksessa jo useita vuosia oman pojan harrastuksen kautta mukaan tulleena, Murtoniemi kertoo. – Tulen lajin ulkopuolelta, mutta fysiikkavalmentajan roolissa tästä saattaa olla jopa etua. Minulla on jonkunlaista taustaa muun muassa yleisurheilusta, moottoriurheilusta, kestävyysurheilusta ja kamppailulajeista.

– Viimeisimpänä lajina on tullut mukaan painonnosto, jossa otan itselleni henkilökohtaista valmennusta tällä hetkellä. Näitä oppeja ja kokemuksia eri lajien harjoittelusta tulen soveltamaan myös talven harjoittelussa.

Uuden fysiikkavalmentajan juoksuresepti sisältää kolme raaka-ainetta:

– Talvikauden juoksuvalmennus jakaantuu meillä kolmeen jaksoon, Murtoniemi avaa.

– 1. Liiketaito ja perus- sekä voimakestävyys. 2. Nopeuskestävyys ja nopeusvoima ja 3. Räjähtävä nopeus. Tutuilla Olli Jussilan opeilla mennään ja tavoitteena saada monipuolisilla harjoitteilla joukkueen toimintakyky tasolle, jossa pystytään mahdollisimman vähäisillä loukkaantumisilla pelaamaan kovaa ja pitkäkestoisesti koko kausi läpi.

dsc05635-2
Olli Jussila vastasi Roostersin fysiikkavalmennuksesta syksystä 2011 alkaen. Kuva: Sami Ranta

Päävalmentajan nimitys lähestyy

Roostersin tiedotteen mukaan valmennusryhmän kokoaminen jatkuu edelleen. Lokakuun loppupuolelle mennessä on viimeistään selvää, että viisi peräkkäistä mestaruutta voittanut joukkue kokee talven aikana eniten muutoksia sitten talvikauden 2011, jolloin mestaruusputken päävalmentaja Juha Hakala otti vastuun valmennuksesta.

Aiemmin Roostersin kiinnitti hyökkäyksen koordinaattoriksi Mikko Koikkalaisen ja puolustuksen pelinkutsujaksi Kari Titolan. Viimeiset vuodet Roostersin hyökkäyksen koordinoinnista vastannut Jens Holmström puolestaan solmi talvikauden sopimuksen Vaahteraliigaan tähtäävän Hämeenlinna Huskiesin kanssa.

 

Lue myös:

Roostersin uutinen Luodon ja Murtoniemen sopimuksista

 

Kuvat:

Sami Ranta