Ei kautta ilman ennätystä – 2019

Suomen amerikkalaisen jalkapallon tilastointi siirtyi yhdenmukaiseen digitaaliseen tilastointiin vuonna 2003. Aiemmin tilastointi ei ole ollut yhtä kattavaa, eikä kaikkia vanhempia tilastoja ole luotettavasti tallennettuna.

Amerikkalaista jalkapalloa on pelattu Suomessa jo yli 40 vuoden ajan. Alkuvuosien sankaritarinoita muistellaan lajipioneerien parissa ja legendaarisimmat Glory Days-pelaajat ovat tallennettuina mm. SAJL:n Hall of Fame listoilla. Ikävä kyllä alkuvuosien peleistä ei ole yhdenmukaista tilastodataa tarjolla, joten suomalaisen jenkkifutiksen virallisten ennätysten ajanlasku alkaa vuodesta 2003. Voisi kuvitella, että esimerkiksi vuonna 1982 pelatusta Poli-Rocks ottelusta olisi jäänyt historian kirjoihin muutakin, kuin suurin yhdessä ottelussa taottu piste-ero (120-0). Onneksi kaikki ottelutulokset ovat tallessa ja luettavissa SAJL:n verkkosivuilta vuosilta 1980-2019.

Hullu vuosi 2008 synnytti legendoja

Vaahteraliigan tilastodatassa vuosi 2008 hyppää esille poikkeuksellisena kautena suomalaisen jenkkifutiksen historiassa. SAJL:n tilastoihin kirjatuista 120 pelaajakohtaisesta tilastorivistä peräti 38% (46 kpl) on tuotettu kyseisenä vuonna. Kaikkiaan vuosiluku 2008 löytyy 89 voimassa olevan liigaennätyksen kohdalta ja vain harvassa niistä on mitattu mitään vähiten-kategoriassa. Kauden 2008 aikana peräti kymmenessä runkosarjaottelussa taottiin sata tai enemmän pisteitä. Maininnan arvoista on myös sarjassa voitotta pelanneen Saintsin pistekeskiarvo, joka oli 36. Vertailuksi kaudella 2017 runkosarjan voittaneen Roostersin ottelukohtainen pistekeskiarvo oli 38,7.

Vuodelle 2008 on tilastoitu myös sarjan playoff-historian ainoa yli 100 pisteen peli (välierä Roosters-Jaguaarit 53-50). Vaahteramaljassakin tehtiin ennätyksiä. Butchers voitti Roostersin lukemin 47-41 (suuri yhteenlaskettu pistemäärä vaahteramaljassa) ja ottelu on edelleen ainoa finaali, jossa ratkaisua on jouduttu hakemaan hyökkäyskilpailusta varsinaisen peliajan päätyttyä tasatilanteeseen.

Stephen Stokes juoksi nimensä Vaahteraliigan historiaan vuonna 2008

Hyökkäysten juhlavuoden 2008 yksilösuoritukset säilynevät tilastokirjoissa vielä pitkään. Vaahteraliigan kaikkien aikojen tilastokuninkaaksi nousi kyseisen kauden jälkeen Helsinki Wolverinesin keskushyökkääjä Stephen Stokes. Stokes sai lempinimensä H2O Saksan kaudellaan ennen Wolverinesia. Legendan mukaan mieheen on yhtä vaikea tarttua kuin veteen. Stephenin takomista ennätyksistä on voimassa edelleen peräti kymmenen. Miehen kausiennätykset ovat nykyisillä liigan joukkuemäärillä käytännössä tavoittamattomissa. Legenda palasi pelikentille hieman yllättäen kaudella 2019 ECG:n paidassa, ollen joukkueensa paras potkujen palauttaja keskiarvolla mitattuna. Pääosin Stokes pelasi kaudella 2019 puolustuksessa eikä hänelle kirjattu tilastoihin yhtään juoksuyritystä. Me kaikki vanhenemme – legendatkin.

Toinen Vaahteraliigan kiistattomista tilastokuninkaista on pelinrakentaja Robert Johnson. Roostersissa ennätyskausillaan pelanneen RoJon heittämistä ennätyksistä on voimassa edelleen yksitoista, eli Johnson nokittaa Stokesin yhdellä ennätyksellä. Samoin kuin Stokesin, osa ennätyksistä on nykyisillä ottelumäärillä tavoittamattomissa. Ottelukohtaiset tilastot ovat kuitenkin hyvä targetti myös näinä päivinä. Kaudella 2019 Johnson olisi todennäköisesti pystynyt rikkomaan yhden vanhoista ennätyksistään. Wolverines-Saints ottelussa Johnson ehti heittää kolmen neljänneksen aikana yhteensä 476 jaardia, mutta siirtyi viimeisen neljänneksen ajaksi sivurajalle. Miehen oma ottelukohtainen heitettyjen jaardien ennätys on 644 jaardia. Kyseisessä ottelussa tasaisen vauhdin taulukon laskennalla RoJo olisi yltänyt erittäin lähelle uutta ennätystä. Jos ja jos…

Robert Johnsonilla on hallussa 11 Vaahteraliigan ennätystä

Useampien ennätysten haltijoita ovat edellä mainittujen lisäksi mm. Rocky Ciasulli (Jaguaarit), Chris Sharpe (Saints), Ilkka Laitinen (Crocodiles), Kari Hytönen (Roosters), Ryan Rufener (Jaguaarit), Tomi Natri (Crocodiles), Spencer Cutlan (Crocodiles) sekä Sebastian Karbin (Butchers). Listalta löytyy myös yllättäviä nimiä, joten kannattaa käydä kurkistamassa.

Mainittakoon vielä, että Vaahteraliigan nykyisten sääntöjen mukaan piste-eroilla ei ole merkitystä joukkueiden keskinäisiä sijoituksia ratkottaessa. Tällä saattaa olla iso vaikutus erilaiseen ennätystehtailuun.

Ennätyksiä rikottiin myös 2019

Ei kautta ilman ennätystä. Itse asiassa viime kaudellakin rikottiin lukuisia Vaahteraliigan ennätyksiä, joista osa on esitelty sosiaalisen median kuvakavalkadissa maaliskuun ja huhtikuun aikana. Osa ennätyksistä kuuluu sarjaan ”Näitä en haluaisi nähdä”, joten aivan kaikkea ei esille tuotu high-lights-kimarassa. Kaikkiaan kaudella 2019 saavutettuja ennätyssuorituksia kirjattiin peräti 43 tilastoriville. Kaikkiin ennätyksiin pääset tutustumaan klikkaamalla TÄSTÄ.

Pelaajakohtaisten ennätysten, eli legendojen listalle kirjattiin kaudella 2019 seuraavat nimet: Christian Powell (Crocodiles), Mikko Seppänen (Butchers), Donavan Hayden (Steelers), Mattias Eriksson (Steelers), Spencer Cutlan (Crocodiles), Tuskani Figaro (Saints), Alpha Jalloh (Royals) ja Tommy Kaczocha (Steelers).

Vaahteraliigan ennätyksiä laitettiin uusiksi myös kaudella 2019.

Naisten liigan ennätykset

Naisten Vaahteraliigassa ennätyksiä on tilastoitu vuodesta vasta vuodesta 2016 lähtien. Sarjan ja ennen kaikkea tilastoinnin nuoruudesta johtuen lista uusiutuu vauhdikkaammin kuin miesten vastaava.

Kaudella 2019 kirjattiin ennätyskirjoihin merkintä yhteensä 132 eri mitattavaan suoritukseen.  Yksilötasolla ennätystehtailussa olivat mukana mm. Tytti Kuusinen (Wolverines), Elena Proskurikova (Valkyries), Jonna Hakkarainen (Trojans),  Daria Briukhovetskaia (Valkyries), Jutta Luhtala (Trojans), Lea Kaszas (Trojans), Olga Arbatova (Valkyries), Sanni Seppälä (Wolverines), Essi Saastamoinen (Steelers), Sanna Uusimaa (Wolverines), Sarina Forsblom (Saints), Jonna Tuovinen (Saints), Minna Tiainen (Wolverines), Katri Kakko (Saints), Anna Martola (Wolverines) sekä Emmi Järn (Wolverines),

Yksittäisistä pelaajista eniten tilastokirjauksia viime kaudella tekivät Wolverinesin Kuusinen, Trojansin Kaszas sekä Valkyriesin Proskurikova. Kauden 219 jälkeen eniten henkilökohtaisia ennätystilastomerkintöjä pitää hallussaan Wolverinesin Sanni Seppälä 20 suorituksellaan. Hyvänä kakkosena listalla taistelee Trojansin  Kaszas, jolla merkintöjä kaksi vähemmän eli 18.

Kattavaan naisten Vaahteraliigan ennätyspakettiin pääset tutustumaan klikkaamalla TÄSTÄ.

Naisten Vaahteraliigassa 15 pelaajaa kirjasi ennätyskirjoihin 2019.

Käy pelaamassa Vaahteraliiga tietovisaa

Vaahteraliiga tarjoaa koronakauden ajanvietteeksi Vaahteraliiga-visan, jossa voit käydä testaamassa Vaahteraliiga- ja lajituntemuksesi. Sanomien Älypää-palvelusta löytyy nyt kattava kavalkadi liigan ennätyksiin ja suorituksiin perehdyttäviä kysymyksiä. Pelaa ja haasta kaverisi mukaan.

Klikkaa alta ja osoita osaamisesi!

 

 

 

.