Butchersin puolustuksen koordinaattoriksi kokenut Bill Moore

Teurastajat Porvoosta ovat kiinnittäneet riveihinsä yhdysvaltalaisen puolustuksen koordinaattori Bill Mooren. 58-vuotias Moore on valmentanut Euroopassa 2000-luvun alusta alkaen ja ehtinyt toimimaan myös Vaahteraliigassa Varkaus Steelersin päävalmentajana 2001-2002, jolloin Steelers edellisen kerran pelasi liigassa. Nyt Moore tekee siis sittemmin Kuopioon siirtyneen Steelersin tapaan paluun Vaahteraliigaan

Porvooseen Moore siirtyy Puolasta, jossa hän tällä hetkellä asuu ympärivuotisesti ja jossa on toiminut Kozły Poznańin päävalmentajana kausilla 2015–2016.

– Kartoitimme myös suomalaisia ja eurooppalaisia valmentajia. Bill on Euroopassa ollut sekä päävalmentajana että puolustuksen koordinaattorina, eikä tuolla kokemuksella kovin paljoa ole valmentajia ollut tarjolla, Butchersin päävalmentaja Jimi Roiko kertoo.

USA:ssa Bill Moore toiminut muun muassa Bowling Green State Universityssä ennen siirtymistään Eurooppaan. Alun alkaen hän saapui Itävaltaan, ja valmensi sitten muutaman vuoden Varkaudessa. Tämän jälkeen ansioluetteloon kertyi viisi vuotta Itävallassa – muun muassa Vienna Warlordsin sivurajalla. Välissä Moore teki muita töitä USA:ssa, kunnes palasi Eurooppaan, Saksaan, vuonna 2012. Sittemmin miehen asuinsijaksi on vakiintunut Puola.

– Kokenut valmentaja, joka on nähnyt kaikkea, kuvailee Moorea 20 vuotta nuorempi Roiko. – Tärkeää on myös se, että hän ymmärtää mitä on eurooppalainen jenkkifutis. Luonnollisesti hänellä oma pelikirjansa ja -tapansa, jota tykkää koordinoida, mutta hän teki heti selväksi että käytettävä pelikirja muodostuu vasta, kun hän saapuu tänne ja tutustuu pelaajiin.

 

”Vaahteraliiga on arvostettu sarja.”

Uusi puolustuksen koordinaattori on itse innoissaan liittymisestään Butchersiin:

– Porvoo Butchers on rakentanut hyvän maineen – ei pelkästään Suomessa vaan koko Euroopassa. 16 vuoden kokemuksella eurooppalaisten joukkueiden valmentajana tiedän, että ainoa tavoitteeni on pakottaa vastustajat maksamaan jokaisesta jaardista, jonka he onnistuvat etenemään.

– Vaahteraliiga on arvostettu sarja Euroopassa ja mukana on paljon laadukkaita joukkueita sekä pelaajia. Meidän puolustuksen on oltava valmiina, ja tulen tekemään valmentajana kaikkeni, jotta niin myös tapahtuu.

Tällä hetkellä Moore saa tietoa Butchersin harjoituksista videotyöväline HUDL:n kautta, mutta saapuu käymään Puolasta porvoolaisten leirillä muutaman viikon kuluttua ja pysyvästi huhtikuussa.

– Positiivista koko seuramme kannalta on, että Bill on luvannut auttaa koko seuramme valmennusporrasta, Roiko lisää. – Hän tulee tänne päätoimiseksi valmentajaksi, joten hän pystyy preppaamaan meidän omia valmentajia ja osallistumaan myös naisten joukkueen ja junioreiden harjoituksiin.

Bill Moore valmensi Varkaus Steelersiä kausilla 2001–2002. Alkuviikosta varmistui hänen paluunsa Vaahteraliigaan.

Kokoonpanon ratkaisun hetket lähestyvät

Butchers on tällä hetkellä ainoa Vaahteraliigan joukkue, joka on ilmoittanut lähtevänsä ehkä-mahdollisesti-kenties kauteen kotimaisella pelinrakentajalla. Maajoukkueen pelinrakentaja Janne Lehtisen try out -sopimus on umpeutumassa lähiaikoina, mutta vielä Roiko ei paljasta mitä hän ja hyökkäyksen koordinaattori Pekka Piminäinen tulevat Lehtisen kanssa tekemään.

– Meillä on katsottuna yhdysvaltalaispelaajat sen mukaisesti, mikä ratkaisumme pelinrakentajan paikan suhteen onkaan. Puolustukseen tulemme tuomaan tukimiehen, mutta sitten on tietysti vielä yhden pelaajan paikka auki.

Toistaiseksi Butchers on tehnyt sopimuksen yhdysvaltalaisista ainoastaan keskushyökkääjä Marvin Elamin kanssa. Lähiviikkoina luvassa on siis varmasti muutamiakin pelaajauutisia. Vuosi sitten Butchers ei osallistunut monen muun joukkueen tavoin eurooppalaisten pelaajien joukkohankintoihin, ja samaa periaatetta joukkue Roikon mukaan toteuttaa pitkälti myös tänä vuonna. Toki nyt mukana on Mooren myötä valmentaja, jolla on ainakin suhteita runsaasti ympäri maanosaa.

 

Otsikkokuva:

Sami Ranta