Välierään valmistautuvalla Royalsilla ei paineita – vierasjoukkue Trojansilla panosta riittää

Vaahteraliigan päätöskierroksen lauantaiottelusta saattaa kehkeytyä jopa koko kesän erikoisin taistelu. Kotijoukkue Wasa Royals keskittyy jo rauhassa viikon päästä pelattavaan välierään, mutta on kauden aikana näyttänyt, että siltä löytyy pelikirjan lisälehdiltä kikkoja ja erikoisuuksia. Vierasjoukkue Relico Trojans Turulla on ollut selkä seinää vasten jo lähes kuukauden päivät, mutta nyt – turkulaisten kauden päätöksessä – saatetaan nähdä kesän uhkarohkeimmat yritykset.

Totuuden Royalsin pelisuunnitelmasta tietää vain kuninkaallisten sisäpiiri. Vaihtoehtoja päävalmentaja John Bookerilla on käytännössä kolme:

1) pelata omaa peliä normaalimiehityksellä ja valmistautua tähän otteluun kuin mihin tahansa matsiin,

2) pelata omaa peliä, mutta säästää avainpelaajia, kuten Justin Sottilarea, RJ Longia ja Chris Youngia tai

3) tehdä jotain täysin uutta ja erikoista – vailla huolta siitä, tuottaako tämä tulosta.

Jo reilu viikko sitten yhtä lailla merkityksettömässä ottelussa Tampereella, Royals peluutti laitahyökkääjä RJ Longia wildcat-tyyppisenä, juoksevana pelinrakentajana. Kun tähän lisätään se, että jo alkukaudesta Booker ja koordinaattori Anssi Viiru tarvittaessa muuttivat Royalsin hyökkäyksen voimakkaaseen, juoksupainotteiseen muodostelmaan I-formaatioon asettuvilla keskushyökkääjillä ja yhdellä sisemmällä laitahyökkääjillä ja kun joukkue on säännöllisesti rohkaistunut käyttämään myös suunnanmuutospelejä, joissa palloa lopulta heittääkin Sottilaren sijaan Long, voisi kuvitella, että ainakin intoa Vaasassa olisi pelata lauantaina iloista karnevaalijenkkifutista.

Puolenkymmentä uutta muodostelmaa ja nippu erikoisia pelejä aiheuttaisi lisätöitä niin Huskiesin harjoituksissa kuin hämeenlinnalaisten strategiaryhmässäkin.

Royalsin Tom Suoste (40) ja Trojansin ilkka Koiranen ovat varmasti yksi taistelupari kentällä. Kuva: Kari Toivonen

Turkulaisten kannalta vaihtoehto 2 olisi otollisin, koska tällöin valmiit pelisuunnitelmat sopisivat ja luonnollisesti Royals ilman tähtipelaajiaan olisi houkuttelevampi vaihtoehto kuin täydessä iskussa vastaan tuleva porukka.

Todennäköisesti Royals aloittaa ykkösmiehistöllään ja hakee pelituntumaa pudotuspelejä varten, mutta varmasti nyt kotiyleisön edessä myös moni perinteikäs vaasalaissoturi pääsee näyttämään kykyjään. Keskushyökkääjäkaksikko Tom Suoste ja Joakim Jakobsson saanee varmasti seuraa Innocent Ayagirwesta ja todennäköisesti Dmitri Doubitskille tulee heittoja osakseen enemmän kuin viimeiseen puoleentoista kuukauteen.

Trojansin puolustuksesta löytyy potentiaalia pakottaa vastustajia virheisiin ja sen jälkeen hyödyntää nämä virheet. Huolimaton blokki, ja Greg Robinson tekee säkityksen. Hidas pelinkehittyminen juoksupelissä ja Ilkka Koiranen taklaa pallonkantajan aloituslinjan takana. Huolimaton heitto ja Ville-Valtteri Suojanen nappaa pallon ja palauttaa sitä kymmeniä jaardeja toiseen suuntaan.

Toukokuussa Royalsin Chris Young pystyi pitämään Trojansin Josh Quezadan kurissa. Kuva: Kari Toivonen

Pelkkä Quezadan pysäyttäminen ei riitä Royalsille

Trojansin peli on läpi kauden pohjannut voimakkaaseen juoksupeliin. Keskushyökkääjä Josh Quezada on tehnyt sisukkaasti töitä viikosta toiseen ja lisäksi joukkueen päävalmentaja Karri Kuuttila on fyysisen linjapelin asiantuntija. Mitä pidemmälle kausi on kuitenkin edennyt, sitä enemmän heittopelin uhka on kasvanut Trojansin kohtaamille puolustuksille.

Andy Misiuro sekä Kyle Bowpitt ja Jaakko Tirkkonen ovat pelinrakentaja Zach Bartlown suosikkikohteita, mutta myös keskushyökkääjät Quezada ja Miko Ylikoski karkaavat helposti kuvioihin ja varsinkin Ylikoski on monelle tukimiehelle turhan nopea pelaaja puolustettavaksi. Yllättäjän ainesta löytyy myös väkkärämäisestä Thach Mai Tristä.

Chris Young loukkasi hieman polveaan Tampereella, mutta huippupuolustaja on normaalisti kokoonpanossa mukana myös lauantaina. Toinen asia on, kuinka paljon Youngia peluutetaan. Kauden ensimmäinen fyysinen kamppailu Youngin ja Quezadan välillä meni selvästi Youngille, mutta mikäli puolustuksessa olisi Youngin kokoinen paikka täytettävänä, pääsisi Quezadan suoraviivainen juoksutyyli aivan uudella tavalla oikeuksiinsa. Lisäksi Royalsin on oltava tarkkana Bartlowin omien juoksujen kanssa.

Rufail Khalifa ottanee omalla laidalla tyypilliseen tapaan uloimman laitahyökkääjän pihteihinsä ja toisella laidalla Jefferson Davis tekee samoin. Misiuron päälle Royalsilla on keskelle kenttä laittaa Stacey Thomas, Viktor Mänty tai Nicholas Peterson. Sopivia taistelupareja kotijoukkueelta siis löytyy, mikäli koko miehistö on käytössä. Efe Evwarayen johtama puolustuksen linja pelaa varmasti ensin pois juoksua, mutta selkeissä heittoyritystilanteissa Royals ei ole kauden aikana epäröinyt lyödä painetta pelinrakentajalle useamman pelaajan voimin.

Ville-Valtteri Suojasen rooli Trojansissa on jälleen tärkeä. Niin takamiehenä, potkaisijana kuin potkujen palauttajanakin. Kuva: Kari Toivonen

 

Neljä tilastopoimintaa ennen ottelua:

  1. Sottilare ja heittokuninkuus. Heittoprosentin suhteen Royalsin pelinrakentaja Justin Sottilare ei voi enää yltää Roostersin Brandon Connetten tai Huskiesin Stan Bedwellin tasolle. Heittojaardeissa Sottilare sen sijaan tulee olemaan runkosarjan ykkönen kauden päätyttyä, koska Connette ei pelaa perjantaina Crocodilesia vastaan ja Bedwellin osalta runkosarjapelit on jo pelattu. Sottilare tarvitsee 70 jaardia rikkoakseen 3 000 jaardin rajan toisena kautena peräkkäin. Connette on heittänyt eniten touchdowneja (35), mutta Sottilare on tuosta lukemasta vain kahden maalin päässä.
  2. Kenttäpotkumaalit. Sekä Royalsin Spencer Cutlan että Trojansin Joni-Petteri Malka kuuluvat sarjan parhaimpiin kenttäpotkumaalien kengittäjiin. Cutlan on tällä kaudella laittanut kaikki kolme yritystään sisään. Malka on potkinut kolmen pisteen potkuja sarjassa selvästi eniten ja osunut kahdeksan kertaa 13 yrityksestä.
  3. Lentopotkut ja pallonriistot/-menetykset. Kahdessa tilastossa joukkueet ovat sarjatilanteen huomioiden yllättävän tasoissa. Lentopotkuissa kummankin joukkueen saama hyöty on alle 30 jaardia, ja niillä lukemilla joukkueet sijoittuvat tilaston hännille. Vastaavasti pallonriistojen ja menetysten suhde on lauantain pelikaksikolla on erittäin hyvä – kumpikin menettää palloja selvästi vähemmän kuin riistävät. Nämä voivat olla kaksi tilastoa, jotka näkyvät nopeasti myös tulostaululla.
  4. Quezadalle tonni. Ennen lauantaita Trojansin keskushyökkääjä Josh Quezada on juossut 891 jaardia. Keskimäärin hän on juossut ottelua kohden reilut 80 jaardia, mutta mikäli hän kauden viimeisessä ottelussa venyy 39 jaardia keskiarvoaan suurempaa jaardilukemaan, rikkoutuu tuhannen juostun jaardin raja.

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

LA 19.08.2017 | 15:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Relico Trojans Turku

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Selostuksen kuulet myös Suplasta (live).

Huomaa myös:

Royals-ennakko

Trojans-ennakko

TeeDee-podcastin otteluennakko

 

Kuvat:

Kari Toivonen