Vaahteraliiga palasi Hämeenlinnaan – Huskies pöllytti Saintsia

Hämeenlinna Huskies oli tyly isäntä torstain ottelussa. Tehokas hyökkäys ja tiivis puolustus takasivat Huskiesille tyylipuhtaan 50–0 -voiton Tampere Saintsista. Pullerin kentällä pelattu ottelu palautti Vaahteraliigan Hämeenlinnaan lähes 20 vuoden tauon jälkeen. Ja palautti sen tyylillä.

Stan Bedwellin johtama hyökkäys oli läpi illan monipuolinen ja vastuun jakautumisesta kertoo, että jokaisella touchdownilla oli eri tekijä. Ensimmäinen neljännes pelattiin lähes kauttaaltaan Saintsin kenttäpäädyssä ja kahdesti Huskies onnistui juoksupelissä maalinteossa. Ensin onnistui belgialaiskeskushyökkääjä Arkadi Meerschout ja hetkeä myöhemmin Niko Lester.

Toisella neljänneksellä Huskiesin johtoa kasvatti Bedwellin heitosta Roman Runner. Kun vielä Tommi Pinta ja Asko Mäntymäki koppasivat kahden ensimmäisen touchdownin jälkeen lisäpisteyrityksistä Bedwellin heitot maalialueella, oli tauolla Huskiesin johto 22–0.

Saintsin puolustuksen taklauspeli oli kauden avausottelun tapaan heikkoa ja erityisesti Runner ja Lester onnistuivat aina kiinniottojensa jälkeen keräämään jaardikaupalla edettyä matkaa. Hyökkäyksessä tamperelaiset lämpenivät hitaasti, mutta eivät lämpenemisen jälkeenkään saaneet toistuvia onnistumisia. Muutamasta pitkästä onnistumisesta huolimatta Huskiesin maalialue ei lopulta ollut tosissaan uhattuna missään vaiheessa.

Toisella puoliajalla Bedwell heitti kolme touchdownia ennen vetäytymistään kentältä. Maaleista vastasivat belgialaislaituri Ruben de Ruyter, Juuso Alikoski sekä Jani Luiro. Päätösneljänneksen ainoasta maalista vastasi nuori pelinrakentaja Eemi Huhtinen, joka muutoinkin esitti positiivisia otteita pelinjohdossa.

Ottelun päätyttyä Pullerin kentän tulostaululla koreilivat sivurajan perspektiivistä katsoen loistavat tai murheelliset 50–0.

Mitä tapahtui, kun Juuso Alakoskelle heitettiin ensimmäisen kerran?

 

Bedwell näpäytti arvostelijoitaan

Huskiesin ylle heitetyt arvostelun varjot ovat kauden alla liittyneet joko ulkomailta – Belgiasta ja Iso-Britanniasta – hankittuihin pelaajiin ja pelinrakentaja Bedwellin pelikykyihin. Ainakin ensimmäisen pelin perusteella arvostelijatkin joutuvat antamaan hyväksyvän nyökkäyksen. Tosin ei torstain Saints myöskään ihan mediaanimittaria Vaahteraliigan tasosta tarjonnut.

Huskiesin hyökkäyksen hankinnat de Ruyter ja Meerschout olivat selkeästi vahvistuksia ja hyvin roolitettuja pelintekijöitä. Kumpikin onnistui maalinteossa ja keräsi jaardeja ja Meerschout myös hoiti laadukkaasti Huskiesin potkupelit. Brittikolmikko puolustuksessa eli Alex Haldane – David Izinyon – Daniel Mackenzie omasivat kaikki omat onnistumisensa.

Ja pelinrakentaja Bedwell: 30 onnistunutta heittoa 36 yrityksestä, 350 jaardia ja 4 touchdownia ja useampi lisäpisteheitto ilman syötönkatkoa. Ja lisäksi joukkueestaan eniten jaardeja juosten.

Yksilöistä huolimatta monipuolisuus oli kuitenkin suurin oppi, joka Huskiesista torstaina saatiin. Jokaiselle seitsemällä maalilla oli oma tekijänsä, Bedwell onnistui heitoissa kahdeksalle eri laitahyökkääjälle, ja puolustuksella taklaustilastoon pääsi 18 eri pelaajaa.

Suurin hyvänolon purskahdus Huskies-sivurajalla vapautui, kun Mäntymäki onnistui lisäpisteessä, kun Alakoski ja Huhtinen tekivät touchdownit ja kun Mikko Isokääntä otti syötönkatkon.

Katso Roman Runnerin haastattelu:

 

Saintsissa mietinnän paikka

Kahden pelatun ottelun jälkeen Tampere Saintsin maaliero on 7–85. Kumpikin tappioista on kärsitty joukkueelle, joiden kanssa tamperelaisten uskottiin taistelevan pudotuspelipaikasta. Pitkä kausi on aluillaan ja tuo taistelu on edelleen mahdollinen, mutta sitä ennen pitää Pyynikillä tapahtua paljon hyviä asioita niin harjoituksissa kuin peleissäkin. Hyviä merkkejä löytyy ainakin pienellä raaputuksella myös torstain ottelusta.

Pelinrakentaja Raleigh Yeldell on viikon aikana saanut vahvistettua yhteyttään laitahyökkääjiensä kanssa ja lisäksi portugalilaisvahvistus oli Juzz Tiny oli nyt monipuolisesti roolitettu onnistuen ajoittain sekä heittopeleissä, juoksupeleissä ja erikoisjoukkueissa.

Kun Saintsin ja Huskiesin hyökkäystä torstaina vertasi, oli pelintekijöiden eli ns. ”playmakerien” ero huomattava. Mm. Pintaa, Runneria ja Lesteria rinnastaen Saintsilla on ryhmittää nuori Jaakko Koivunen sekä Mikko Sinikallio, jotka toki pelasivat kelvolliset ottelut ja koppasivat valtaosan saamistaan kohteista. Joukkueessa varmasti jo silti odotellaan Henri Laineen vapautumista Espanjan liigasta vahvistamaan heittopeliä.

Juoksupelissä Tuukka Lehtosen loukkaantuminen ottelun kolmannella neljänneksellä aiheuttaa sekin ylimääräistä pohdintaa Saintsin harjoituksiin.

Puolustuksen puolella Saintsin pystyi pakottamaan Huskiesia toisinaan ”kolmas ja pitkä” –tilanteisiin mutta muun muassa entistä seuraansa vastaan pelannut Tommi Pinta otti useaan otteeseen juuri tuolloin määrämittaisen heiton kiinni.

Saintsin alkukautta kuvastaa hyvän ottelun pelanneen takapuolustaja Janne Moision vastaus haastattelussa kysymykseen, mitä pitää seuraavaan ottelun parantaa:

– Lyhyesti sanottuna: kaikkea.

Katso Janne Moision haastattelu ottelun jälkeen:

Vaahteraliiga, 3. peliviikko:

TO 18.05.2017 | 18:30 | Pullerin kenttä, Hämeenlinna:

Hämeenlinna Huskies – Tampere Saints 50–0 (16–0, 6–0, 14–0, 14–0)

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu maanantaina Vaasassa, kun Wasa Royals ja Seinäjoki Crocodiles ratkaisevat Pohjanmaan herruuden Botnia-hallissa Botnia Bowl 2K17 Indoor Speacialissa. Suora lähetys tuostakin ottelusta on katsottavissa Ruudusta kello 18.00 alkaen.

Otsikkokuva:

Hilarious Hobbit /Anu Tiilikainen