Steelers ja Jaguaarit solmivat farmisopimuksen

Vaahteraliigaan noussut Kuopio Steelers sekä kaudella 2018 II-divisioonassa pelaava Jyväskylän Jaguaarit ovat solmineet ensi kautta koskevan farmisopimuksen. Sopimus mahdollistaa pelaajien liikkumisen joukkueiden välillä siirtorajaan asti ilman joukkueiden välisten pelaajasiirtojen normaaleja rajoitteita.

– Yhteistyössä on aina voimaa ja kun Jaguaarit olivat heti kauden päätyttyä aktiivisia farmisopimuksen suhteen, niin päätös oli meille helppo tehdä. Meillä on varmasti pelaajia, joille Vaahteraliiga on ensi kesänä vielä liian kova sarja, ainakaan isommassa roolissa. Kakkosdivarissa on hyvä hankkia kokemusta ja tuntumaa. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena varmasti myös meillä on se, että Jaguaarit pelaisi mahdollisimman korkealla sarjatasolla ja saataisiin nostettua jenkkifutista ylöspäin alueellisesti, sanoo Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen.

Jaguaarien leirissä ollaan samoilla linjoilla:

– Viime kauden jälkeen totesimme, ettei tämän hetkinen materiaalimme riitä taisteluun ykkösdivisioonan voitosta. Suurin osa pelaajista pystyy kehittymään kakkosdivisioonassa, mutta halusimme tarjota myös kovimmille urheilijoille mahdollisuuden mennä eteen päin. Nyt Jaguaarit voi tarjota suuren roolin kakkosdivisioonassa sekä mahdollisuuden peliajasta taisteluun Vaahteraliigassa, Jaguaarien Mikko Punkari kertoo.

Vaahteraliigassa pelataan kesällä paljon myös arkiviikolla. Kakkosdivisioonan ottelut pelataan puolestaan aina viikonloppuisin.

– Jaguaarit hakee vuoronsa kotiotteluilleen, kun Steelersin pelipäivät ovat selvillä. Pyrimme näin välttämään päällekäisiä otteluita ja maksimoimaan pelaajien mahdollisuudet pelata molemmissa joukkueissa, Punkari kertoo.

– Toivottavasti saadaan ottelupäivien avulla todellakin paljon irti tästä. Ainakin alustavat aikataulut ja pienet muutokset koskien farmisääntöjen sisältöä vaikuttavat siltä, että pelaajat todellakin pääsisivät halutessaan pelaamaan kummassa joukkueessa vaan, Utriainen jatkaa.

Siirtosääntöjä pähkinänkuoressa

  • Yleinen sääntö pelaajasiirrossa on, että pelaaja voi siirtyä vain siirrolla, jolla siirrytään koko kaudeksi tai loppukaudeksi.
  • Aikuisten sarjoissa farmisopimus kuitenkin sallii pelaajan siirtymisen vapaammin farmisopimukseen sitoutuneiden joukkueiden välillä. Jos siis esimerkiksi Steelersin ja Jaguaarien tapauksessa toisella joukkueella on peli lauantaina ja toisella sunnuntaina, niin farmisopimuksen mukaisesti pelaaja voi pelata molemmat ottelut. Tätä siirtymistä joukkueiden välillä on kuitenkin rajoitettu aikuispelaajien (yli 21-vuotiaat) siten, että ylemmästä joukkueesta voi siirtyä alempaan enintään viisi pelaajaa ja alemmasta ylempään kymmenen pelaajaa.
  • Oman lukunsa farmisääntöihin tuovat niin sanotut nuoret pelaajat eli enintään 21 vuotta kyseisenä pelivuotena täyttävä pelaajat, jotka eivät ole pelanneet aikuisten maaotteluita. Heidän siirroillaan ei ole määrärajoituksia siirryttiinpä sitten ylös tai alaspäin farmisopimuksen puitteissa. Nuorten pelaajien siirtoja voidaan tehdä vielä siirtorajan umpeuduttua.
  • Mikä sitten on siirtoraja? Kyseinen “deadline” on yleensä 3–4 kierrosta ennen runkosarjan päättymistä. Tuon siirtorajan umpeuduttua siis aikuispelaajia ei enää voi joukkueiden välillä siirtyä, mutta edellä kuvatusti nuoret pelaajat voivat joukkuetta edelleen vaihtaa. Vuoden 2018 osalta SAJL:n liittohallitus vahvistaa siirtorajan päivämäärän, kun aikuisten sarjojen otteluohjelmat on ensin vahvistettu.
  • On hyvä huomata, että oma lukunsa tässä siirtokuviossa syntyy silloin, mikäli joukkueella on saman seuran alainen kakkosjoukkue (tai kakkosjoukkueita) alemmalla sarjatasolla. Tällöin pelaajia voi siirtyä 10 alaspäin tai 20 ylöspäin.

Otsikkokuva:

Jari Turunen