Steelers ja Butchers taistelevat toisesta sijasta

Väinölänniemen stadion – se jota savolaislähteet kuvaavat aina aurinkoiseksi – toimii taistelutantereena lauantaina, kun Steelers (2-1) ja Butchers (2-1) iskevät yhteen. Ennen viikonloppua joukkueet ovat tasapisteissä toisena. Lauantain pelin panos on siten selvä: se kumpi Vänäriltä poistuu voittajana ottaa vahvan otteen kakkossijaan.

Steelersin valmistautuminen otteluun ei ole optimaalisimmalla tasolla, sillä joukkue palasi tappiollisen Roosters-ottelun jälkeen Kuopioon vasta tiistain vastaisena yönä. Pekka Utriaisen luotsaamat joukot ovat fyysisesti kovassa kunnossa, mutta kysymys kuuluukin, miten hyvin joukkue on päässyt sisäistämään porvoolaisten hyökkäyksen asettaman, poikkeuksellisen vahvan juoksuhyökkäyksen asettaman haasteen.

Täydellinen ei ole myöskään Butchersin lähtökohta tulevaan otteluun. Hyökkäyksen linjasta puuttuu edelleen maajoukkuemies Jari Mononen ja puolustuksesta puolestaan ovat sivussa sekä tukimies Sebastian Karbin että ulompi linjamies Ville Kurvinen. Karbin on yksi liigan parhaimmista pelipaikallaan ja viikko viikolta edistynyt Steelersin juoksupeli saattaa Karbinin poissa ollessa päästä juhlimaan uudella tasolla. Kurvista porvoolaiset olisivat puolestaan tarvinneet vikkelän pelinrakentaja Seth Petersin ansoittamiseen. Lisäksi monipuolinen Isaak Marshall puuttuu edelleen kokoonpanosta.

Näin käy jos Peters ja Jauhiainen saavat liikaa aikaa:

 

Miten Butchers puolustaa Steelersin heittopeliä?

Seth Peters heitti maanantaina Roostersia vastaan 301 jaardia ja neljä touchdownia. Nyt vastassa ei ole yhtä ahnasta puolustuksen linjaa (Roosters säkitti Petersin kuusi kertaa), joten Steelers-pelinrakentajalle voisi ennustaa rauhallisempaa iltaa toimistollaan. Johannes Jauhiainen ja kauden aikana jo yhdeksän touchdownia tehnyt Charles Wort ovat Petersin ykköskohteet. Petteri Vilpponen on edelleen sivussa ja mahdollisesti myös Juho Väisänen. Hyökkäyksen aloitukseen nousee saksalaissafety Alex Borgmann.

Butchersin puolustuksen koordinaattori Bill Moore – Warkaus Steelersin päävalmentaja kaudella 2002 – tullee laittamaan Roman Runnerin puolustamaan Charles Wortia vastaan. Tämän jälkeen katseet siirtyvät safetykaksikkoon Mitch Dalley ja Niko Roiko, joka on yksi tämän hetken parhaimmista takakentän kaksikoista. Roiko pysynee omalla paikallaan, puolustaa keskialueita ja toisinaan Väisästä tai muita slot-paikan laitahyökkääjiä. Dalley sen sijaan saatetaan hyvinkin nähdä ajoittain myös kulmapuolustajana, mikäli vikkeläkinttu J. Jauhiainen pääsee irti omalla laidallaan.

Aku Uotilan juoksupeli on noussut viikosta toiseen yhä suuremmaksi aseeksi Steelersille, mistä kiitos kuuluu myös liian vähän gloriaa saaneelle hyökkäyksen linjalle. Maanantaina Helsingissä muutamat kuopiolaisten hyökkäysvuorot perustuivat siihen, että Uotila rynni pallon kanssa nelijaardisia siivuja. Peters, Justin Bell ja Ville Lindsten tuovat variaatioita juoksuun. Silti Steelersin on tilastojen valossa edelleen liigan heikoin juoksujoukkue.

Butchersin puolustuksen linja on Steelersiä vastaan suurimman haasteen edessä. Porvoolaisilla ei ole liikaa pelaajia kierrätykseen ja Steelersin nopea pelitahti aiheuttaa jo itsessään ylimääräisen haasteen.

Darion Hall käyttää nämä tilaisuudet hyväkseen:

 

Miten Steelers puolustaa Butchersin juoksupeliä?

Butchersin juoksut ovat olleet alkukaudesta täysin omalla tasollaan. Keskimäärin porvoolaiset etenevät maata pitkin hieman yli 200 jaardia (toisena Roosters, 143 jaardia). Yhden juoksuyrityksen keskiarvo Butchersilla on 6,7 jaardia, mikä on lähes kaksi jaardia suurempi luku kuin tässä tilastossa toisena olevalla Roostersilla.

Steelersin puolustuksen koordinaattori Andy Bezairen on keksittävä keinoja, miten kuopiolaiset pääsisivät mahdollisimman nopeasti kiinni Butchersin juoksupelin päähenkilöön, keskushyökkääjä Darion Halliin, joka on toistaiseksi taivaltanut pallo kainalossaan yli kahdeksan jaardin keskiarvolla. Kannattaa myös huomata, että porvoolaisten blokkaava keskushyökkääjä Sebastian Lindell on tällä hetkellä juoksutilastossa viidentenä. Lindellin juoksukeskiarvo on jopa Hallia parempi, 9,5 jaardia per yritys.

Kantasoluna Butchersin juoksupelille toimii hyökkäyksen linja, josta erityisesti sentteri Arttu Tennberg ja oikea tackle Pasi Lautala kuuluvat pelipaikkojensa parhaimmistoon.

Steelersin puolustus on perusfrontiltaan (3-3-5) hieman poikkeuksellinen, mikä saattaa tuottaa Butchersi linjalle tottumisvaikeuksia, vaikka Butchersin itsekin vähän vastaavaa etumuodostelmaa. Nähtäväksi jää, pitääkö Bezaire puolustuksensa tässä muotissa vai tullaanko näkemään uudistuksia lähellä aloituslijaa. Linjan keskustassa pelaavan Felix N´twan paluu pelikentälle tapahtuu varsin hyvään aikaan. Mielenkiintoista on myös nähdä, miten Donavan Hayden roolitetaan. Todennäköisesti yhdysvaltalainen pelaa nyt puhtaasti tukimiehenä.

Butchersin pelinrakentaja Janne Lehtinen ei heittänyt Butchersin edellisessä ottelussa toisella puoliajalla kertaakaan ja koko ottelussa ainoastaan kuusi kertaa. Heittojaardeissa porvoolaiset ovatkin liigan toiseksi viimeisenä, keskimäärin 108 jaardia ottelussa. Steelersin puolustusta vastaan on puolestaan heitetty toistaiseksi eniten. Tästätkin huolimatta kentällä tullaan näkemään hyviä taistelupareja ainakin, kun Butchersin palloa heittämään lähtee. Santeri Inkinen kohtaa laidalla joko Daniel Luoman tai Roman Runnerin. Toni Hartikainen asettuu todennäköisimmin Mikko Seppästä vastaan. Lisäksi Steelersin takakentällä vajaaksi jääneitä heittoja vaanii Justin Bell.

 

Vaahteraliiga, 6. peliviikko:

LA 16.06.2018 | 15:30 | Väinölänniemi, Kuopio:

Kuopio Steelers – Porvoo Butchers

Live-tilastot: http://www.sajl-tilastot.net/vaahteraliiga/steelers-butchers-16-06-2018/

Ottelu katsottavissa suorana lähetyksenä myös Ruudusta, jossa ennakkostudio käynnistyy kello 15. Lähetyksen näet tästä: https://www.ruutu.fi/stream/3244550

Huomaa myös:

TeeDee-podcastin otteluennakko: https://www.supla.fi/supla/3254608

 

Otsikkokuvat:

Sami Ranta