Saints taisteli itsensä Porvoossa voittoon ja kuudenneksi

Vaahteraliigan runkosarja pelattiin valmiiksi sunnuntaina Porvoossa. Viimeisessä ottelussa kohdanneiden osapuolten kotijoukkue Butchersin ja Tampere Saintsin osalta panos oli selvä: Butchersille ei ollut väliä, miten ottelu päättyy. Saints puolestaan tarvitsi voiton varmistaakseen sarjapaikan. Lopulta Saints myös tässä tavoitteessa onnistui. Ottelu päättyi 35–52. Saints teki kauden korkeimmat pisteensä parhaimpaan mahdolliseen aikaan.

Saints sai otteluun täydellisen lähdön. Ensin Raleigh Yeldell halkoi juoksuillaan pelialuetta ja löysi lopulta heitollaan Jaakko Koivusen vapaana keskeltä kenttää. Touchdown ja perään Jarkko Ylä-Häkkisen lisäpistepotku. 0–7.

Butchers sai hyökkäyksensä kentälle. Ensimmäinen peli ja Saintsin puolustuksen linjamies Janne Kreus taklasi pallon maalialueella irti porvoolaisten pelinrakentaja Daniel Farleyn käsistä. Pudonneen pallon Kreus peitti. Touchdown ja perään Ylä-Häkkisen lisäpiste. 0–14.

Butchers saa jälleen pallon. Kolmannessa pelissä Tobias Fuchs taklasi pallon laitahyökkääjän käsistä kiinnioton jälkeen ja Veikka Lehtonen peitti sen. Seitsemän peliä myöhemmin Koivunen teki toisen touchdowninsa. Ylä-Häkkinen potkaisee tilanteeksi jo 0–21. Ottelua on pelattu reilut kahdeksan minuuttia.

Janne Kreus ja “linjamiehen hattutemppu” – säkki, rähmäys ja touchdown:

Muun muassa ilman Rickey Stevensiä pelannut Butchers pääsi tämän jälkeen otteluun paremmin mukaan. Toisella neljänneksellä kotijoukkueelta onnistuivat maalinteossa ensin Arttu Erkkilä Farleyn heitosta ja hetkeä myöhemmin Sebastian Lindell juoksupelistä. Daniel Luoman onnistuttua lisäpistepotkuissa Butchers oli noussut seitsemän pisteen päähän, kun ensimmäistä puoliaikaa oli alle kaksi minuuttia jäljellä. Tämän hyvänolon tunteen kotijoukkueesta ravisteli vielä ennen taukoa pois Saintsin Jere Tuhkanen, joka karkasi Yeldellin heitosta tekemään puoliaikalukemiksi 14–28.

Arttu Erkkilän uran ensimmäinen liigamaali:

 

Butchers punnertaa tasoihin ja ohi, mutta…

Jos vaihtelivat ensimmäisellä puoliajalla suhdanteet ja voimasuhteet, niin toisella puoliajalla kissa ja hiiri –leikki vasta todenteolla alkoi. Puoliajan alkuun Lady Fortuna tasoitti tilejä. Ensin Ville Kurvinen teki Farleyn heitoista kavennusosuman ja hetkeä myöhemmin Jere Paananen blokkasi Saintsin lentopotkun ja Butchers pääsi pikauusintana lähelle maalialuetta. Tällä kertaa Butchersin ykköslaitahyökkääjä Mikko Seppänen (10 kiinniottoa, 112 jaardia) teki touchdownin. Kun Luoma onnistui kummassakin lisäpisteessä, oli Butchers tullut parissa minuutissa tasoihin.

Hyvän palautuksen ja Butchers-rangaistuksen myötä Saints pääsi pian kuitenkin jälleen ottamaan johdon itselleen. Henri Laine potkaisi kenttäpotkumaalin tolppien väliin, ja tilanne oli 28–31.

Seuraava Butchersin hyökkäysvuoro oli yksi kotijoukkueen parhaimmista. Rickey Stevensin levätessä pudotuspelejä varten, käytti Butchers keskushyökkääjänä Sebastian Lindelliä ja normaalisti blokkaavana keskushyökkääjänä toimiva Lindell täytti tonttinsa hyvin edeten 17 yrityksellä 84 jaardia. Päätösneljänneksen alussa Butchersin vei tasapainoisen hyökkäysvuoron päätteeksi ensimmäistä kertaa johtoon Daniel Luoma, joka potkaisi perään myös lisäpistepotkun haarukkaan.

Loppu oli kuitenkin pelkästään Saintsin. Ensin Juzz Tiny juoksi tamperelaiset jälleen johtoon. Ja hetkeä myöhemmin tamperelaisten puolustuksen riistettyä pallon, teki ottelun ykköstähti Yeldell touchdownin.

Troy Rice viimeistelee loppulukemat:

 

Yeldellin vuoristorata päättyi matalalentoon

Yeldellin viimeinen kuukausi on ollut melkoista vuoristorataa. Seinäjoki Crocodilesia vastaan pelatun huippuottelun jälkeen Yeldell menetti kahdessa ottelussa pallon yli kymmenen kertaa ja lopulta myös pelikiellon arvoisesti hermonsa. Nyt hän palasi jälleen peliin, heitti 165 jaardia ja kolme touchdownia sekä juoksi 129 jaardia ja yhden maalin. Eikä menettänyt palloa kertaakaan. Erinomainen kauden päätös siis.

Toinen kovasti odotettu hahmo Saintsin joukkueessa oli monitoimipelaaja Troy Rice, joka on Euroopan pienemmissä sarjoissa sekä I-divisioonassa tehnyt melkoisia taikatemppuja pallon kanssa. Ensimmäisen Vaahteraliiga-ottelunsa pelannut Rice palautti ottelun aloituspotkua näyttävästi, mutta ei noussut näkyvään rooliin hyökkäyksessä eikä myöskään taklaajana erottunut joukosta. Mutta päätöshetkillä Rice koppasi Farleyn heiton ja pyrähti puolesta kentästä tekemään ottelun loppulukemiksi 35–52.

 

Onnenpäivä Tampereella, epäonnenpäivä Seinäjoella

Saintsin voitto tarkoittaa sitä, että tamperelaiset sijoittuvat kaudella 2017 Vaahteraliigassa kuudenneksi ja ovat näin ollen suojassa putoamiselta. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä kolmikko Saints, Trojans ja Crocodiles olivat kaikki tasapisteissä ja näytti jopa todennäköiseltä, että jonkin kokoonpanon kesken joudutaan arpomaan putoaja Vaahteraliigasta. Sekä Trojans että Saints kuitenkin voittivat viimeisen kierroksen ottelunsa sensaatiomaisesti jättäen kestomenestyjä Crocodilesin ainoana joukkueena neljään pisteeseen.

30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Crocodiles siis putoaa I-divisioonaan, mikäli kaikki kuusi muuta Vaahteraliiga-joukkuetta täyttää liigalisenssin kriteerit ja mikäli näin tekee myös I-divisioonan voittaja. Spagettimaljassa eli I-divisioonan loppuottelussa pelaavat Kuopiossa 2. syyskuuta Steelers sekä Helsinki Wolverines.

Butchersi

Ilman paineita pelannut Butchers osoitti paineettomassa tilassa oman sisukkuutensa, vaikka se ei voittoon asti kantanutkaan. Vaahteraliigassa ei viime vuosina ole useasti nousti 0–21 –tappioasemasta johtoon. Nyt Butchers teki sen käyttäen kokoonpanossaan ainoastaan yhtä yhdysvaltalaista pelaajaa. Seppäsen ja Luoman ohessa ensimmäisen liigamaalinsa tehnyt Erkkilä pelasi hyvän ottelun. Puolustuksessa Jussi Mäkelä sai runsaasti vastuuta Sebastian Karbinin ja Troy Roachin poissa ollessa. Porvoolaisten ykköspelaajaksi nousi kuitenkin konkariosaston Ville Kurvinen: puolustuksessa kaksi säkitystä, hyökkäyksessä laitahyökkääjänä touchdown.

Butchersin seuraava peli odottaa viikon päästä, jolloin porvoolaiste Helsinki Roostersin vieraaksi Myyrmäen jalkapallostadionille pelaamaan pääsystä Vaahteramaljaan. Tuolloin ainakin Stevens palaa Butchersin kokoonpanoon. Butchersin pelikunto ei välttämättä ole ollut paras mahdollinen ennen pudotuspelejä, sillä porvoolaiset ovat hävinneet neljä edellistä otteluaan.

Sarjataulukko runkosarjan lopussa:

Joukkue

Ottelut

Voitot

Häviöt

Tehdyt

Päästetyt

Maalisuhde

Pisteet

Roosters

12

11

1

465

163

302

22

Royals

12

9

3

363

196

167

18

Huskies

12

8

4

352

203

149

16

Butchers

12

6

6

321

263

58

12

Trojans

12

3

9

155

320

-165

6

Saints

12

3

9

217

437

-220

6

Crocodiles

12

2

10

150

441

-291

4

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

SU 20.08.2017 | 15:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Tampere Saints 35–52 (0–21, 14–7, 14–3, 7–21)

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu viikonloppuna pudotuspeleillä. Lauantaina Kaarlen kentällä kohtaavat Wasa Royals ja Hämeenlinna Huskies. Sunnuntaina Myyrmäen jalkapallostadionilla Vantaalla ovat vastakkain Helsinki Roosters ja Porvoo Butchers.

Kuvat:

Harri Koivunen