Saints ja Crocodiles vastakkain Tampereen torstai-illassa

Torstaina Tampereella tarjolla sekä jännitystä että kipinöintiä, kun Saints isännöi Crocodilesia. Saints kärsi avauskierroksella tappion Kuopio Steelersille, eikä sillä ole varaa aloittaa kauttaan kahdella kotitappiolla. Crocodiles puolestaan on uusiutunut viime syksyn jälkeen runsaasti, ja nyt nähdään ensimmäinen versio vuoden 2018 Crocoista, mikä jo itsessään riittää syyksi ilmestyä Pyynikille torstaina. Tai ainakin asettua Ruudun ääreen.

Mikä on Saintsin todellinen iskukyky?

Tamperelaisten avausottelu Steelersiä vastaan oli jokseenkin erikoinen näytös. Saints eteni 423 jaardia – keskimäärin kuusi jaardia yritystä kohden. Ja pelikellonkin perusteella Saints oli lievästi niskan päällä. Kolmansien yrityksien epäonnistumiset kuitenkin tyrehdyttivät tamperelaisten hyökkäyksen etenemisen ja lisäksi pelinrakentaja Kyle Nolan heitti kaksi syötönkatkoa.

Saintsin pelissä huomio kannattaa naulata linjapelaamiseen. Tamperalaisilla on isokokoinen ja fyysinen hyökkäyslinja, joka pystyy avaamaan Matti Airaksiselle, Juzz Tinylle ja todennäköisesti torstaina palloa saavalle Tuukka Lehtosellekin juoksuväyliä, eikä Saintsin pelin tarvitse perustua pelkkään heittoon. Vastaavasti linjan on pystyttävä tarjoamaan Nolanille aikaa ja rauhaa rakentaa heittopeliä, sillä isokokoinen pelinrakentaja ei selkeästikään ole mukavuusalueellaan, mikäli hänet pakotetaan liikkeeseen.

Näyte ilari Laineen kyvystä halkaista puolustus:

Laitahyökkääjäkaksikko Micky Kyei ja Ilari Laine tekivät kumpikin kaksi touchdownia Steelersiä vastaan ja osoittivat kykynsä tehdä loihtia pelejä. Mikäli Crocodiles onnistuu patoamaan Pyhimysten juoksun, kääntyvät katseet tähän duoon.

Crocodilesin nuoret kulmapuolustajat eivät enää ole tulokkaita eivätkä edes kokemattomia, ja heillä onkin nyt työtä tehtävänä Kyein ja Laineen lisäksi Juuso Alakoskea puolustaessaan. Ranskalainen Maxime De Falcis sekä kokenut Ruotsin maajoukkuemies Lamin Saho yhdessä Juhani Koivumäen kanssa antavat tulitukea.

Vieraiden linjassa suurimman haasteen Saintsille tarjoaa jättiläismäinen Ja´Michael Edwards-Lott, joka varsinkin juoksun puolustamisessa saattaa ankkuroida koko keskustan. Taustalla tukimiehet Jaska Värinen ja Juha Luuri puolestaan ampuvat kimppuun, jos pallonkantaja lähtee kiertämään, eikä tältä kaksikolta ainakaan nopeus lopu kesken.

Crocodilesin keskushyökkääjä Christian Powell allekirjoitti kaksi vuotta sitten sopimuksen NFL-joukkue Pittsburgh Steelersin kanssa. Torstaina hän debytoi Vaahteraliigassa.

Crocodiles-hyökkäyksen alkuliemi: monipuolista juoksua ja pitkää heittoa

Seinäjoella viime lauantaina pelatussa harjoitusottelussa Crocodiles kohtasi I-divisioonan Helsinki Wolverinesin. Keskushyökkääjä Christian Powell osoitti olevansa maineensa veroinen pallonkantaja ja jos Saints haluaa pysäyttää Crocodilesin, sen on ensin pysäytettävä Powell. Tässä taistelussa Powellin ykkösvastus on Saints-tukimies Tony Ballon.

Juoksupeliin oman lisämausteensa tuo pelinrakentaja Ben Wilkerson, joka on erinomainen juoksija ja kurittomia puolustuksia vastaan kääntää myös heittopelit helposti juoksujaardeiksi.

Crocodilesin viimekauden aloittavasta hyökkäyksen linjasta aloituksessa on nyt ainoastaan vasen guard Antti Rinta-aho. Tuomas Hvitfelt siirtyi Turusta, Jonothan Moorhouse Iso-Britanniasta, Lukas Bockay Slovakiasta ja Tamas Csulik Unkarista. Se, miten tämä viisikko saa yhteispelinsä toimimaan, ratkaisee Crocodilesin hyökkäystehon – olivatpa pallonkantajat miten tehokkaita tahansa. Saintsin puolustuksen linjassa Juha Yli-Arvela säkitti avauksessa kaksi kertaa ja häneltä odotetaan varmasti nytkin näkyvää roolia omalla laidallaan.

Heittopelissä Anthony Brooks osoitti vaarallisuutensa Crocodilesin harjoituspelissä ja Miikka Kaunismäki teki kaksi touchdownia Wilkersonin heitoista. Ensimmäisen pelin perusteella Crocodilesin heittopeli on vaarallisinta silloin, jos puolustus ylireagoi juoksuun ja tällöin erityisesti Brooksin kanssa monet joutuvat vielä vaikeuksiin. Saints puolestaan oli Steelersiä vastaan vaikeuksissa juuri pitkiä heittoja vastaan. Harjoituspelin perusteella Wilkersonin lyhyemmät heitot eivät vielä olleet täysin synkassa laitahyökkääjien kanssa, mikä toki on varsin tyypillistä alkukaudesta.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Saints ryhmittää jenkkitakamies Elliott Jeffcoatin tähän otteluun: joko kulmapuolustajaksi Brooksin kimppuun tai sitten safetyksi, jolloin Jeffcoat pystyisi osallistumaan myös juoksun puolustamiseen. Ronny Lehmussaari ja Ville-Valtteri Suojanen ovat toki hyviä juoksupuolustajia safetyn paikoilta kumpikin.

Paljon on kysymyksiä ja epätiedon aihioita, mutta jo torstaina siis vastauksia on Pyynikillä tarjolla.

Vaahteraliiga, 2. peliviikko:

TO 17.05.2017 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot: http://www.sajl-tilastot.net/vaahteraliiga/saints-crocodiles-17-05-2018/

Ottelu suorana lähetyksenä myös Ruudusta, jossa lähetys käynnistyy kello ennakkostudiolla kello 18: https://www.ruutu.fi/stream/3232792.

Lue myös:

Saints-ennakko

Crocodiles-ennakko