Marraskuun kokoonpanot, osa 7: Huskies

Vaahteraliigaan kaudelle 2017 tähtäävien joukkueiden ensimmäiset kokoonpanot julkaistiin lokakuun loppuun mennessä. Kriteerien mukaisesti jokaisella Vaahteraliiga-joukkueella on oltava sopimuspelaajia lokakuun päättyessä vähintään 25 kappaletta.

Seitsemäntenä vaahteraliiga.fi -sivulla tarkastellaaan sarjanousija Hämeenlinna Huskiesin kokoonpanoa, jonka julkaisemisen jälkeen Huskiesin nousua Vaahteraliigaan voidaan pitää sinetöitynä, vaikka liigakriteeristö monimutkainen onkin. Näin ollen Hämeenlinna palaa Vaahteraliiga-paikkakuntien joukkoon ensimmäisen kerran lähes 20 vuoteen. Hämeenlinna Tigers pelasi viimeisen kautensa Vaahteraliigassa vuonna 1997.

Huskiesin määrätietoinen kohoaminen aladivisioonista pääsarjaan on jatkunut aktiivisesti myös läpi syksyn. Vuosi sitten Hämeenlinnassa asetettiin tavoitteeksi I-divisioonan voitto ja nousu Vaahteraliigaan kaudeksi 2017 sekä kiinnitettiin joukkueeseen yhdysvaltalainen päävalmentaja-pelinrakentaja Stan Bedwell. Syksyn aikana Bedwellin johdolla Huskies on kiristänyt tahtiaan joukkueen kokoamisessa, ja Huskies onkin julkistuksissaan ollut erittäin aktiivinen. Kaikkia siirtouutisia ei tuskin olla vieläkään Hämeenlinnasta kuultu, vaikka ensimmäisessä julkaistussa rosterissa 44 nimeä onkin. Kaudella 2016 sarjanousijat Wasa Wa1ld Royals ja Tampere Saints olivat kumpikin viimeiseen asti ehdolla Vaahteraliigan pudotuspeleihin – nyt Huskies on puolestaan tuomassa Vaahteraliigan ryminällä takaisin Hämeenlinnaan!

Hämeenlinnassa kokoaikaisesti asuva ja valmentava Bedwell jatkaa päävalmentamisen lisäksi myös joukkueen hyökkäyksen koordinaattorina heittopainotteisella air-raid -pelikirjallaan. Juha-Matti Jokinen vastaa puolustuksen koordinoinnista, minkä lisäksi Jarmo Haavisto jatkaa puolustuksen linjavalmentajana ja Antti Silvola tukimiesten valmentajana. Helsinki Roostersista Hämeenlinnaan siirtynyt Jens Holmström sekä yhdysvaltalainen Marvell Moore kuuluvat hyökkäyksen apuvalmentajiin.

img_2004
Joonas Alakoski (80) ja Velipekka Jaakonsaari kuuluivat Huskiesin hyökkäyksen kärkinimiin jo kaudella 2016. Kuva: Anu Tiilikainen

 

Hyökkäys:

Pelinrakentaja:
Stan Bedwell
Samu Mäkinen
Keskushyökkääjät:
Velipekka Jaakonsaari
Kevin Parks
Anssi Väisänen
Laitahyökkääjät:
Joonas Alakoski
Juuso Alakoski
Joonas Isokääntä
Matias Jokinen
Jyri Lappalainen
Asko Mäntymäki
Pekka Tirri
Hyökkäyksen linja:
Ville Arolainen
Ville Järvinen
Pasi Kallio
Jarkko Lumisalmi
Drenit Mulaj
Tuomas Mäkinen
Sami Rantanen
Ari-Pekka Reinikainen

Huskies ja Wasa Wa1ld Royals ovat Vaahteraliigan ainoat joukkueet, jotka listaavat syksyn ensimmäisessä kokoonpanossaan kaksi pelinrakentajaa. Bedwell on valmis jatkamaan joukkueensa pelinrakentajana myös Vaahteraliigassa täyttäen näin ollen Huskiesin kolmannen yhdysvaltalaispelaajan paikan. U19-ikäinen Samu Mäkinen on nuoresta iästään huolimatta saanut peliaikaa sekä II- että I-divisioonassa ja tehnyt molemmilla sarjatasoilla myös maalin. Oman mausteensa Huskiesin pelinrakentajatilanteeseen tuo Bedwellin pitkä kokemus ja laajat verkostot Euroopan amerikkalaisessa jalkapallossa. Muun muassa kaudella 2016 Bedwell valmensi Italiassa Ruotsin maajoukkuepelinrakentajaa Anders Hermodssonia.

Keskushyökkääjäksi Huskies naulasi jo lokakuussa huippunimen, kun Kevin Parks ja hämeenlinnalaisjoukkue solmivat sopimuksen kaudesta 2017. Heittopainotteiseen ja avoimeen hyökkäyssysteemiin Parks saattaa vielä osoittautua todelliseksi lottovoitoksi eikä tätä taustaa vasten ole ihme, että Huskies varmisti sopimuksen jo varhain. Velipekka Jaakonsaari on maajoukkuetason pelaaja ja kuului ensimmäisten jatkosopimusnimien joukkoon Hämeenlinnassa. Nokialaislähtöisen Jaakonsaaren rooli korostuu myös heittopelissä sekä erikoisjoukkueissa. Myös Anssi Väisänen on viime vuodet kuulunut Huskiesin erikoispeleissä avainpelaajiin. Lisävivahteita Huskiesin juoksupeliin tuoneen yhdysvaltalaistukimies Archibald Barnes, joka palkittiin I-divisioonan arvokkaimpana pelaajana kauden 2016 päätteeksi – suureksi osaksi myös pallonkantotehokkuutensa ansiosta.

Laitahyökkääjistössä Huskies hakee edelleen muutamia nimiä eikä edelliskauden joukkueesta vielä mukana ole Ottopekka Leskistä tai Jani Heinisaloa. Sen sijaan I-divisioonan all starsiin valittu Asko Mäntymäki sekä Juuso Alakoski ovat varmuudella mukana. Joonas Isokääntä omaa ominaisuudet nousta nopeastikin Vaahteraliiga-tason koppaajaksi.

Hyökkäyksen linjan päätypelaajat eli Ari-Pekka Reinikainen ja Sami Rantanen jatkavat, kuten myös lupaava Drenit Mulaj. Sen sijaan kokenut Antti Martikka ei näillä näkymin ole palaamassa Vaahteraliigaan – ainakaan Huskies-paidassa.

img_2003
Archibald Barnes pelasi huikean kauden I-divisioonassa vuonna 2016. Ensi kesä näyttää, onnistuuko yhdysvaltalainen monipuolisesti myös Vaahteraliigassa. Kuva: Anu Tiilikainen

 

Puolustus:

Puolustuksen linja:
Santeri Alijärvi
Rickhard Helenius
Antti Koppala
Kim Lindfors
Jani Lindqvist
Mikko Rastas
Joonas Salmela
Sami Vihma
Eero Ylivarvi
Tukimiehet:
Archibald Barnes
Niki Juurinen
Aki Pelkonen
Tomas Rajalin
Joni Virtanen
Takamiehet:
Sami Haantaus
Mikko Isokääntä
Ilkka Kainulainen
Aku Kattainen
Lauri Lyly
Sami Nisumäki
Eero Saarinen
Aki Sipilä
Joonatan Ögård

Juha-Matti Jokisen koordinoima 3-3-5 -puolustus on vahvistunut alkusyksystä erityisesti linjapelin osalta. Maajoukkuepuolustaja Rickhard Helenius oli loukkaantumisen vuoksi Turku Trojansin kokoonpanosta sivussa koko kauden 2016, mutta tekee nyt paluun Vaahteraliigaan Hämeenlinnassa. Maajoukkueessakin pelannut Jani Lindqvist on Kuopio Steelersin paidassa hajottanut hyökkäyksen blokkeja niin II-kuin I-divisioonassakin ja varmasti yksi mielenkiintoisimmista Vaahteraliiga-tulokkaista kesällä 2017. Myös periksiantamaton ja puolustamisen ohessa myös potkujen blokkaamisessa ansioitunut Santeri Alijärvi jatkaa kuten käytännössä koko Huskiesin linjamiehistö kaudelta 2016. Linjavalmentaja Haavistolla riittää miehistöä kolmeenkin ketjulliseen linjamiehiä, mikä pitkän kauden mittaan tarkoittaa paitsi hyvää reserviä loukkaantumisten varalle, myös tuoreita jalkoja yrityksestä toiseen.

Tukimiesosastolla Barnes on joukon selvä johtaja ja kuuluu Joni Virtasen ohella avauskokoonpanon pelaajiin. Laitahyökkääjä Leskisen tapaan Jyväskylän Jaguaareissa aiemmin pelannut Mika Kulmala ei ole vielä jatkosopimusta Hämeenlinnaan tehnyt, ja tukimiehistö onkin muihin Huskiesin puolustusyksiköihin verrattuna selvimmin alimiehitetty, vaikka Aki Pelkonen, Tomas Rajalin ja late entry -pelaajana mukaan tullut Niki Juurinen paikkansa kokoonpanossa lunastavatkin.

Sami Haantaus, Mikko Isokääntä ja Aku Kattainen jatkavat Huskiesin takakentällä ja ovat merkittäviä osia Jokisen viiden takakenttäpelaajan heittopuolustuksessa. Sen sijaan Tatu Niemen ja Nicholas Madsenin nimiä eivät vielä listassa mukana ole. Huskies saattaa hankkia joukkueeseensa vielä Vaahteraliiga-kokemusta omaavia pelaajia, varsinkin mikäli Niemi–Madsen -kaksikko ei jatkosopimusta tee. Irlannin passilla ja EU-statuksella loppukaudesta 2016 Hämeenlinnassa pelannut Kevin Duley olisi tasonsa puolesta selvä vahvistus Vaahteraliiga-kentille.

img_2002
Antti Koppala (99) jatkaa Huskiesin puolustuksen linjassa myös kaudella 2017. Kouvola Indiansin kasvatti Tatu Niemi sen sijaan ei vielä ole sopimusta tehnyt. Kuva: Anu Tiilikainen

 

Erikoisjoukkueet:

Huskies on toistaiseksi ainut Vaahteraliiga-joukkue, jolla on kokoonpanossaan puhtaasti erikoisjoukkueisiin keskittyvä pelaaja, potkaisija Tomi Jokinen. Kaudella 2016 Jokinen oli joukkueensa kolmanneksi paras pistemies 36 pisteellään. Steelers-ottelussa Jokinen pääsi kokeilemaan kenttäpotkumaalia kahdesti yli 40 jaardista, ja vaikka ei tuolloin onnistunutkaan, kertovat lukemat kuitenkin siitä tasosta, jossa potkaisija liikkuu. Pisimmillään haarukkaan asti painui potku 34 jaardin etäisyydeltä. Lentopotkuissa Jokinen onnistui reilun 33 jaardin keskiarvolla. Parhaiten Huskiesin erikoisjoukkueet muistetaan edelliskaudelta kuitenkin Jaakonsaaren ja Barnesin aloituspotkun palautuksista.

huskies1_anutiilikainen

Katso myös:

Huskiesin kokoonpano

Marraskuun kokoonpanot, osa 1: Roosters

Marraskuun kokoonpanot, osa 2: Crocodiles

Marraskuun kokoonpanot, osa 3: Trojans

Marraskuun kokoonpanot, osa 4: Royals

Marraskuun kokoonpanot, osa 5: Saints

Marraskuun kokoonpanot, osa 6: Butchers

 

Kuvat:

Anu Tiilikainen / Hilarious Hobbit