Hurttalaumaan juoksuvoimaa Havaijilta

Viimekauden pronssimitalisti Hämeenlinna Huskiesin paletti täydentyy nyt hyvää vauhtia. Tiistaiaamuna Hurttalauma tiedotti solmineensa sopimuksen keskushyökkääjä Ryan Tuiasoan, 23, kanssa. Honolulusta, Havaijilta kotoisin oleva Tuiasoa (183 cm/98 kg) pelasi kolme edellistä kautta korkeimmalla yliopistotasolla University of Hawaiin riveissä.

– Ryan on kova, fyysinen juoksija, kuvailee Huskiesin tiedotteessa joukkueen päävalmentaja Jeremy Brigham. – Uskon, että hän tulee nostamaan juoksupelin tasoa kaudesta 2017. Tulemme toki jatkossakin heittämään runsaasti, mutta kun saamme mukaan vahvan juoksijan, tulee heittopelimme täydentymään loistavasti.

Tuiasoa on hankkinut urallaan meriittejä myös tukimiehenä puolustuksen puolella ja lisäksi hän osallistui kolmen Hawaiin yliopistovuotensa aikana erikoisjoukkueisiin. Tuiasoa pelasi High Schoolissa vahvasti sekä keskushyökkääjänä että tukimiehenä, ja ennen University of Hawaiin siirtymistään hän pelasi yhden kauden ajan Weber State Universityssä tukimiehen eli linebackerin paikalla.

Nähtäväksi jää, miten Huskies tulee monipuolista Tuiasoaa kauden aikana käyttämään. Joukkueella on jo entuudestaan kiinnitettynä yhdelle yhdysvaltalaispaikalle Roman Runner, jonka vahvuus on jo vuosien ajan ollut Vaahteraliigaa seuraavien tiedossa sekä hyökkäyksessä laitahyökkääjänä, puolustuksessa takamiehenä että erikoisjoukkueissa palauttajana. Huskies on tuomassa pelinrakentajan yhdysvalloista, mikä tarkoittaa sitä että Tuiasoaa ja Runneria ei samaan aikaan tulla hyökkäyksessä näkemään, mutta päävalmentaja Brigham pystyy varmasti hyödyntämään molempien hyökkäysavuja tarpeen vaatiessa.

Huskiesin puheenjohtaja Teemu Saarinen on vakuuttunut uudesta keskushyökkääjästä. Muutamaan vuoteen (Jerell Jones 2015) Hämeenlinnassa ei jenkkikeskushyökkääjää ole nähty, mikäli mukaan ei lasketa tukimies Archie Barnesin brutaaleja juoksunäytteitä loppukaudesta 2016.

– Koko talvi on rakennettu joukkuetta ja on ollut kaikenlaisia vastoinkäymisiä, toteaa Saarinen. – Kun vihdoin ja viimein saimme päävalmentajan valittua, niin asiat alkoivat loksahtaa paikalleen. Jeremy laittoi viestiä ja videon Ryanista, ja heti nähtyäni ajattelin, että tuossa on meidän seuraavan kauden keskushyökkääjä. Ryan näytti vahvalta ja nopealta. Nuori ja motivoitunut pelaaja, joka tuo meidän hyökkäykseen juuri sen oikean komponentin juoksupeliin.

Pallonkantonäytteitä à la Ryan Tuiasoa:

”Kaunis paikka ja aitoja ihmisiä.”

Päätettyään senior-kautensa University of Hawaiissa Tuiasoa valmistautui antamaan näyttöjä NFL:n ja sekä Kanadan ammattilaisliigan CFL:n kykyjen etsijöille alkuvuodesta 2018. Jo tuossa vaiheessa hän sai entisiltä joukkuekavereiltaan vinkin siirtyä pelaamaan Eurooppaan, mikäli Pohjois-Amerikan suurista liigoista eivät ovet aukea. Eikä mennyt kauaa, kun päävalmentaja Brigham jo Huskiesista lähestyikin.

– En tiennyt Suomesta juuri mitään muuta kuin, että siellä on kylmä. En varsinkaan tiennyt, että sielläkin pelataan amerikkalaista jalkapalloa, Tuiasoa muistelee ensimmäisen yhteydenoton jälkeisiä ajatuksiaan. – Havaiji on varsin kaukana Suomesta enkä olisi kaksi viikkoa sitten edes osannut karttapallolta osoittaa, missä Suomi on.

Tutkimustyön jälkeen Suomi ja Hämeenlinna alkoivat kuitenkin vaikuttaa enemmän kuin houkuttelevalta vaihtoehdolta.

– Suomi näyttäisi olevan kaunis paikka, jossa asuu aitoja ihmisiä. En millään malta odottaa, että pääsen oppimaan suomalaista kulttuuria. Koska olen pelannut USA:ssa I-divisioonan yliopistossa, haluan tietenkin pelata Euroopassa mahdollisimman kovatasoisessa liigassa. Siksi olenkin tyytyväinen, että Vaahteraliiga on Euroopan kärkisarjoja ja että Hämeenlinna on kilpailukykyinen joukkue.

Vaahteraliiga-kausi 2018 käynnistyy torstaina 10. toukokuuta. Huskies pelaa kauden ensimmäisen ottelunsa maanantaina 14.5. jolloin hämeenlinnalaiset matkustavat Porvooseen Butchersin vieraaksi. Kaurialan kentän yleisö saa odottaa hetken aikaa ennen kuin Tuiasoa pelaa Hämeenlinnassa, sillä Huskiesin ensimmäinen kotipeli on vasta 7.7. Ruutu kuitenkin näyttää kaikki kauden 45 Vaahteraliiga-ottelua suorina lähetyksinä, joten Huskies-fanit pääsevät varmuudella todistamaan uuden keskushyökkääjänsä otteita ennen heinäkuuta. Ruudun TV-lähetysten lisäksi kesän pelien otteluselostukset ovat vapaasti kuunneltavissa Suplasta.

Tuiasoan otteita NFL:n Pro Daysta: