Charles Wortille yhden ottelun pelikielto

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton kurinpitovaliokunta on langettanut Kuopio Steelersin Charles Wortille yhden ottelun mittaisen pelikiellon. Laitahyökkääjänä, palauttajana sekä tukimiehenä ja takamiehenä pelaava Wort on sivussa 30.6. pelattavasta Crocodiles–Steelers –ottelusta.

– Miesten Vaahteraliigan kurinpitäjä on käsitellyt MVL-sarjan ottelussa Steelers Kuopio– Butchers Porvoo, 16.6.2018, esille tulleen tapahtuman jossa pelaaja STE #9 Charles Wort taklaa vastustajan puolustuskyvytöntä pelaajaa alhaalta ylös suuntautuvalla liikkeellä hartialinjaan ja sen yläpuolelle, todetaan kurinpitovaliokunnan päätöksessä.

Steelers teki rangaistuksesta valituksen, mutta kurinpitovaliokunta piti tarkastuksen jälkeen tuomion edelleen voimassa.

Päätöksen perustelu:

”Videotallenteen perusteella kurinpitovaliokunnan näkemys on, että estäjän (STE #9) juoksulinja on sellainen, että puolustaja pyrkiessään kohti taklattavaa pallonkantajaa tulee blokatuksi näkökenttänsä ulkopuolelta (Sääntö 2-27-14-g ja Hyväksytty Tulkinta 9-1-4-V). Sen sijaan tallenteen perusteella on vaikea todeta, osuuko estäjä puolustajan päähän tai hartialinjan yläpuolelle tilanteessa. Kuitenkin tähtäämisen sääntökohdassa 9-1-4 määrätään, että epäselvissä tilanteissa tilanne tulkitaan tähtäämiseksi, minkä johdosta katsotaan tähtäämisen määritelmän täyttyvän.

Tämän lisäksi kontakti tapahtuu samanaikaisesti kahden muun puolustajan jo taklatessa pallonkantajan maahan ja tämän tilanteen pelaajien ollessa huomattavan kaukana taklauspaikasta (vaikkakin siihen suuntaan liikkeessä). Siksi kurinpitovaliokunta tulkitsee pelaajan STE #9 käyttäneen tilannetta hyväkseen antaakseen tilanteeseen nähden kohtuuttoman kovan iskun vastustajapelaajalle, jolla ei enää ollut mahdollisuutta vaikuttaa pelin kulkuun, hänen näkökenttänsä ulkopuolelta (ns. ”cheap shot”).

Päätöstä tehdessä on ollut käytettävissä koko yrityksen kattava Hudl-videotallenne ja Kuopio Steelersin toimittama valituskirjelmä perusteluineen. Koska asia on otettu kurinpitäjän käsittelyyn säännön 9-6-2 perusteella (erotuomariryhmä ei ottelussa nähnyt tilanteessa rangaistavaa tekoa) ja tilanteesta oli selkeä videotallenne, ei kurinpitovaliokunta nähnyt tarpeelliseksi kuulla erikseen kyseisen ottelun päätuomaria tai tilannetta kentällä nähneitä muita kyseisen ottelun erotuomareita. Kurinpitovaliokunta on tietoinen erotuomarivaliokunnan antamista tulkintaohjeista eri sääntökohtien osalta.”

Otsikkokuva (alkuperäinen):

Harri Koivunen