Butchersin hyökkäys uudessa komennossa torstain Steelers-otteluun

Kuva: Jari Turunen

Vaahteraliiga palaa EM-kisatuolta torstaina, kun Porvoon Keskuskentällä kohtaavat Porvoo Butchers ja Kuopio Steelers. Butchers taistelee tällä hetkellä paikasta välieriin, ja Steelers on vahvasti kiinni välierien kotiedussa. Kun joukkueet kesäkuussa kohtasivat, oli Steelers kotikentällään vahvempi lukemin 34–17.

Kummankin edellisestä ottelusta on kolmisen viikkoa. Tauolla on tietysti monenlaisia seurauksia. Ottelutuntuma on rakennettava uudelleen ja osa pelaajista on ollut pari viikkoa maajoukkueen matkassa. Toisaalta samaan aikaan kumpikin on pystynyt parantelemaan loukkaantumisia.

Butchersin pelissä tullaan näkemään myös pelitavallisia muutoksia, sillä tauon aikana porvoolaiset vapauttivat tehtävästään hyökkäyksen koordinaattori Pekka Piminäisen. Torstaista alkaen hyökkäyksen pelivalinnoista vastaa päävalmentaja Jimi Roiko.

– Me tarvitsimme hyökkäykseen herätystä, ja halusimme nähdä olisiko tästä muutoksesta siihen, Roiko kertoo. – Tämä on tulos tai ulos -urheilua. Fakta on se, että puolustuksemme on viikosta toiseen tarjonnut mahdollisuuksia voittoon, mutta emme ole hyökkäyksessä pystyneet näitä mahdollisuuksia käyttämään.

Kovin radikaaleja muutoksia Butchers ei ole voinut viimeviikkojen aikana tehdä. Aloituskokoonpanon pelaajista maajoukkueen matkassa on ollut enemmän kuin puolet: pelinrakentaja Janne Lehtinen, hyökkäyksen linjan Arttu Tennberg, Pasi Lautala ja Jari Mononen sekä laitahyökkääjät Mikko Seppänen ja Daniel Luoma. Lisäksi laitahyökkääjä Markus Haapasaari sekä hyökkäyksen linjan Sakari Siltakorpi suorittavat varusmiespalvelustaan.

Roiko tunnustaa tilanteen hankalaksi joskaan kokonaan uuttaa hyökkäystä ei ole tarkoitus luoda.

– Pääasiassa olemme lähiviikot käyttäneet huomiota scouttaamiseen – siihen miten Steelers hyökkää. Toki olemme maajoukkuepelaajiemme kanssa olleet puhelinyhteydessä, vaihtaneet kuvia ja tutkineet Huddle-nauhoja.

– Jotkut asiat muuttuvat mutta käytössä on edelleen paljon samoja elementtejä. Nyt vain aukaistaan pakettia vähän enemmän.

Darion Hall on Butchersille tärkeä pelaaja myös erikoisjoukkueissa:

 

Loukkaantumisten suhteen Porvoosta kuuluu positiivisia uutisia. Sekä Roman Runner että Isaak Marshall palaavat kokoonpanoon.

– Isaak joutuu vielä pelaamaan nyrkkeilyhanskan kaltaisella käsisuojalla, eli palloa hän ei pysty ottamaan kiinni, mutta puolustuksessa ja erikoisjoukkueissa hän pystyy meitä auttamaan.

– Kun katselin Steelersin kokoonpanoa, niin aika paljon on sielläkin punaisella merkittyjä pelaajia (poissaolijoita). Erityisesti harmittaa Santeri Inkisen ja Juuso Laherman loukkaantumiset EM-kisoissa, Roiko miettii.

Justin Bell oli kesäkuussa porvoolaisille hankala pysäytettävä:

 

Butchersin voimakas juoksu, Steelersin nopea heitto

Butchersin peli tullee edelleenkin pohjautumaan paljon Darion Hallin juoksuihin. Laherman poissa ollessa Donavan Haydenin rooli juoksupelin vastavoimana kasvaa entisestään. Seppänen ja Luoma sekä oletettavasti Runner ovat isossa roolissa porvoolaisten heittopelissä. Santeri Inkinen ja Iiro Pekkarinen puuttuvat Steelersin kokoopanosta, joten varsinkin laidoilla kuopiolaiset tarvitsevat nyt paikkaavaa osaamista. Sen sijaan Justin Bellin palaaminen kokoonpanoon osuu Steelersin kannalta hyvään aikaan.

Steelersin hyökkäystä vastaan Roikolla on selvät teesit omalle joukkueelleen.

– Paljon heidän pelinsä tietysti riippuu Bellin ja Wortin roolituksesta. Kun mietin, mihin kaaduimme edellisessä pelissä heitä vastaan, niin kyseessä oli muutama pitkä heittopeli, jossa ulompi laitahyökkääjä meidän takakenttämme poltti. Eli nyt emme saa antaa isoja pelejä ja lisäksi pelinrakentaja Petersille on saatava painetta ja paineen lisäksi onnistuttava myös hänet taklaamaan.

Maanantaina kaksivuotisen jatkosopimuksen Steelersin kanssa tehnyt Peters johtaa kuopiolaisten nopeatempoista hyökkäystä ja vaikka kauteen mahtuu himmeämpiäkin hetkiä, on Steelersin pelin sielu juurikin hyökkäyspelaaminen. Edellisessä Butchers-ottelussa takakentän murskannut Johannes Jauhiainen on nyt sivussa, mutta maajoukkuepaidassakin hyviä otteita esittänyt Tino Ndongo on lähestymässä huippuvirettään. Kannattaa pitää mielessä, että ennen EM-kisataukoa Steelers hyökkäsi Roostersin puolustusta vastaan 536 jaardin edestä.

Justin Bell on merkitty aloittamaan keskushyökkääjäksi, ja varmasti myös Wort tullaan näkemään hyökkäyksessä keskushyökkääjän ja mahdollisesti myös laitahyökkääjän paikalla.

Porvoolaisten puolustuksessa Sebastian Karbin on iso tekijä Bellin juoksuja vastaan ja vastaavasti jenkkikaksikko Roman Runner – Mitch Dalley tulevat aiheuttamaan pulmia Petersin heittoa vastaan.

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

TO 09.08.2018 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Kuopio Steelers

Live-tilastot: http://www.sajl-tilastot.net/vaahteraliiga/butchers-steelers-09-08-2018/

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudusta, jossa ennakkostudio käynnistyy kello 18: https://www.ruutu.fi/stream/3275289