Wasa Royals panostaa oman kylän poikiin

Wasa Royals oli yksi vaahteraliigakauden 2023 yllättäjiä. Sarjanousijana kauteen lähtenyt nuori joukkue ylsi mukaan sarjan pudotuspeleihin ja piti paikallisvastustaja Crocodilesia tiukilla välieräpelissä. Vaasassa jatketaan 2024 samalla reseptillä. Liigajoukkue koostuu pääosin oman kylän pojista.

Talvikauden uutiset ovat olleet vähissä Vaasan suunnalta lokakuun rosterin julkaisemisen jälkeen. Seuran urheilutoimen johdon mukaan Royals julkaisee pelaajasopimuksia vain ulkomaisista vahvistuksista sekä merkittävistä kotimaisista pelaajista. Joukkueen runko on hyvin pitkälti kasassa viime kaudelta ja nyt vuotta kokeneempana.

-Royalsin alkuvuoden tilanne on suhteellisen hyvä. Jonkin verran vaihtuvuutta on joukkueessa tapahtunut mutta tämä on normaalia. Olemme tottakai iloisia että kasvatimme saavat uusia mahdollisuuksia ulkomailla mutta kyllähän jonkun hyvän pelaajanalun lähtö hieman aluksi aina kirpaisee. Tämä on kuvastaa kuitenkin tämän päivän trendiä. Vaahteraliigassa pelaa ennätysmäärä nuoria pelaajia ja nuorempana kuin koskaan lähdetään myös jo ulkomaille kokeilemaan siipiä. Nuoret kaverit pitää saada pelaamaan aiemmin, heidät pitää saada paremmalle pelin tasolle nopeammin ja pitää myös valmistautua siihen että he lähtevätkin suhteellisen aikaisin urillaan hakemaan kokemuksia.

Vaasasta lähtöisin olevista pelaajista on kansainvälisiä sopimusjulkistuksia nähty toistaiseksi Alpha Jallohin, keskushyökkääjä Nico Barrown sekä takapuolustajien Karim Limamin ja Peter Lundströmin osalta.

Jalloh aloittaa kautensa Espanjassa Badalona Drachsin paidassa. Espanjan sarja huipentuu kuitenkin jo huhtikuussa, joten paluu Vaahteraliigaan ja Royalsin paitaan on enemmän kuin todennäköistä hänen osaltaan. Barrow pelasi vahvan kauden Saksan GFL:n Dresden Monarchissa ja on solminut jatkosopimuksen joukkueen kanssa kaudelle 2024. Limam lähtee ensimmäiselle import-matkalleen Ranskaan Nice Dauphinsin rosteriin. Lundströmin suuntana on ELF ja Prague Lions. Viime kaudella Lundstöm pelasi Saksan Potsdamissa.  *)

Vaasan kauden 2023 kotimaisista pelaajista takapuolustaja Jere Paanasen on ilmoitettu palaavan takaisin kasvattajaseuraansa Butchersiin Porvooseen.

Liigan vaarallisimmaksi nimitetyn Alpha Jallohin odotetaan palaavan Vaahteraliigaan Espanjan kauden päätyttyä (Kuva: Laura Helminen)

Nuoret tähdet jatkavat

Royalsin lokakuussa julkaistusta rosterista löytyvät mm. nuoret tähdet Raul Khalifa, Ami Lindfors sekä Kasper West. Lindfors ja West ehtivät liigapelin ohessa käydä voittamassa Suomelle U19 pronssiset EM-mitalit ja Khalifa kävi dominoimassa nuorten PM-kisoissa. Khalifa olisi taitojensa puolesta kelvannut myös U19 EM-ryhmään, mutta IFAF-säännöt estivät vuonna 2007 syntyneen pelaajan liittymisen vanhempien mukaan. Vaahteraliigassa nuorelle miehelle oli kuitenkin tarjolla isoa roolia, josta tuloksena vuoden parhaan kotimaisen puolustajan Matti Lindholm Trophyn voitto.

Lisävahvistusten osalta Royalsin linja on johdonmukainen:

-Meidän filosofia on edelleen ajaan omia nuoria pelaajia edustukseen sisään. Ei kannettu vesi kaivossa pysy ja tämän myötä on meille tärkeää, että joukkue koostuukin pitkälti pääsääntöisesti vaasalaisista pelaajista. 

Royals kertoi lokakuun uutisessaan, että  liigajoukkkueen lopullinen kokoonpano tulee olemaan 45 pelaajan paremmalla puolella.

-Lähtökohtaisesti tulemme myös tuomaan sääntöjen sallimat viisi USA vahvistusta. Mahdollisista EU vahvistuksista käytetään optio vain tarvittaessa.

Uusi jenkkisääntö on muutos mutta emme koe, että se on hirveän radikaali. Kentällä saa edelleen olla molemmin puolin palloa kaksi vapaavalintaista US pelaajaa. Tämän lisäksi, jos on tarve niin joukkue voi tuoda US linjapelaajan hyökkäykseen. Ehkä suurimmat vaikutukset ovat ne, että enää US pelaajista kukaan ei oikein järkevästi pysty pelaamaan ns. ”kahteen suuntaan” ja on mahdollista tuoda varsinainen US pelaaja vahvistukseksi EU pelaajan sijaan. Kausi tulee näyttämään kuinka paljon vaikutusta itse pelin tasoon säännöllä tulee olemaan.

 

 Lue myös: Wasa Royals off-season rosteri julkistettu

Kuvat: Laura Helminen

 

*)   Barrow ja Limam lisätty julkaisun jälkeen