Steelers kaappasi Urjanssonin pelinrakentajakseen

Ambro Urjansson on mestaruusputkessa olevan Kuopio Steelersin pelinrakentaja kaudella 2023. Urjansson pelasi maajoukkueen avaavana pelinrakentajana syksyn EM-lohkopeleissä ja osoitti nousseensa pelipaikallaan uudelle tasolle.

Pelinrakentaja Ambro Urjansssonin kaappaus Helsinki Roostersista neljättä perättäistä mestaruuttaan tavoittelevan Kuopio Steelersin miehistöön, on off-season-kauden toistaiseksi suurin siirtouutinen.  20-vuotias Urjansson on pelannut Roostersin vaahteraliigapeleissä parin kauden aikana kakkosmiehen roolissa ensin Miro Kadmiryn ja viime kesänä Bryce Stancomben taustalla. Joukkueensa ykkös-QB:n roolissa Urjansson nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Vaahteraliigan tilastoihin hän on ehtinyt kirjauttamaan pelaamissaan runkosarjan otteluissaan yhden heitetyn ja kolme juostua ja yhden kiinniotetun touchdownin.

Varsinaisen läpimurtonsa Urjanssson teki maajoukkueessa viime syksyn EM-lohkovaiheen peleissä. Kukaan ei osannut odottaa sitä ilotulitusta, jonka nuori pelinrakentaja kykeni esittämään uudessa vastuussaan Suomen maajoukkueen avaavana pelirakentajana. Tanskaa ja Tšekkiä vastaan Urjansson heitti peräti 11 touchdownia ja keräsi heitoillaan 656 jaardia johdattaessaan Suomen miehet vuoden 2023 EM-mitalipeleihin kahdella komealla voitolla.

Urjansson halusi lisää vastuuta, Utrianen parhaan pelinrakentajan

Koko aiemman uransa Helsinki Roostersissa pelannut Urjansson perustelee siirtymistään Kuopioon Steelers-tiedotteessa näin:

-Tässä kohtaa uraani tarvitsen sellaisen joukkueen, joka antaa minulle mahdollisuuden ottaa vastuuta sekä tilaisuuden pelata mahdollisimman monia pelejä ja toimia joukkueen aloittavana pelinrakentajana. Tunnen ison osan tulevista joukkuekavereistani jo entuudestaan maajoukkueesta. Tulen siis pelaamaan tuttujen ja turvallisten ystävieni ympäröimänä. Haluan kehittyä niin pelaajana kuin ihmisenä ja nyt minulle aukesi siihen erittäin hyvä mahdollisuus.

Ambro Urjansson pelasi Roostersin avaavana pelinrakentajana 26.8.2022 pelatussa Steelers-ottelussa Vänärillä (Kuva: Jari Turunen)

Kuopio Steelersin kolmeen perättäiseen mestaruuteen luotsannut Pekka Utriainen kertoo Urjanssonin olevan joukkueelle paras pelinrakentaja juuri nykyiseen tilantesen.

-Varmaan monella ensimmäinen ajatus on se, että suomalainen pelinrakentaja saa mahdollisuuden pelata Vaahteraliigassa, mutta meille tässä on puhtaasti kyse siitä, että valitsimme meille parhaan pelinrakentajan. Varmasti tehdään muutoksia pelikirjaan ja pelikutsuihin verrattuna aiempiin kausiin, mutta me ollaan aika vakuuttuneita siitä, että Ambron ominaisuudet ja vahvuudet sopivat meidän pelitapaan erinomaisesti. Toki samalla se on mukava ajatus, että maajoukkueen pelinrakentaja pelaa Vaahteraliigassa, mutta me ei voida tietenkään rakentaa omaa joukkuettamme se edellä.

-Kolmen mestaruuden jälkeen on hyvä hetki uudistua – ja voittaa neljäs. Treenikausi on jo hetken ollut käynnissä, siellä tekeminen on alkanut oikeastaan uskomattoman energisesti ja Ambrokin pääsee jo pian testaamaan savolaista jefu-treeniä, mikä tuo meille takuulla taas lisävoimaa talven pimeisiin kuukausiin.

Steelers on peluuttanut kaikilla viidellä vaahteraliigakaudellaan yhdysvaltalaista pelinrakentajaa. Kausien 2018-2020 hyökkäystä johti Seth Peters ja kahden tuoreimman mestaruuskauden (2021-2022) aikana pelinrakentajan paikalla on pelannut Joey Bradley.

Koikkalainen toivoo lisää peliaikaa suomalaisille QB:ille

Mikko Koikkalainen otti Suomen maajoukkueen päävalmentajan roolinsa syksyllä ja avasi oman kautensa johdattamalla Suomen EM-mitalipeleihin kahdella voitolla ja komealla piste-erolla 102-23. Urjanssonilla oli iso rooli hyökkäyspelin onnistumisessa ja Koikkalainen on tyytyväinen, että maajoukkuepelinrakentaja saa pelituntumaa suomalaisen jenkkifutisrankingin ykkösjoukkueen hyökkäyksessä.

-Kyseessä on poikkeuksellisen upea ratkaisu. Olen todella iloinen Ambron puolesta, että pääsee tuollaiseen paikkaan näyttämään omaa osaamistaan. Lisäksi hatunnoston arvoinen teko Pekka Utraiselta ja Steelersin joukkueelta. Maajoukkueen kannalta tämä on loistava uutinen. Aloittava pelinrakentaja, joka oikeasti saa pelata, on kultaakin arvokkaampi asia matkalla kohti EM-välierää. 

-Toivon, että tämä antaa myös muille suomalaisille joukkueille rohkeutta antaa suomalaisille pelinrakentajille peliaikaa. Sen ei heti tarvitse olla aloittavan paikka, toistot otteluiden lopussakin antavat nuorelle pelaajalle jo paljon. Ilman pelitoistoja pelaaja ei voi tietää millaisiin ikkunoihin palloa voi heittää tai kuinka toimia paineen alla. 

Urjansson suorittaa parhaillaan kansalaisvelvollisuuttaan Suomen armeijassa puolustusvoimien Urheilukoulun varusmiehenä. Pysyvämmin hän asettuu Kuopioon kevään aikana, mutta pääsee harjoittelemaan joukkueen mukana säännöllisesti jo talvella.

Lue lisää:  Ambro Urjansson Steelersin pelinrakentajaksi kaudelle 2023

Kuvat:  Jarmo Vehkomäki, Jari Turunen  

 

Katso Urjanssonin Ruutu-haastattelu voittoisan Tanska-pelin jälkeen