Sarjanousija haastaa kärkikamppailussa hallitsevan mestarin

Viides peliviikko päättyy maanantaina kahden tappiottoman joukkueen kohtaamiseen, kun sarjanousija Kuopio Steelers matkustaa Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Ottelun panos on selvä: voittaja jatkaa voittamattomana sarjakärjessä.

Joukkueiden pelitavassa on paljon samankaltaisuuksia. Velodromilla tullaan näkemään kaksi nopeatahtista hyökkäystä, joita johtaa hyvin liikkuva pelinrakentaja. Toistaiseksi Roostersin Brandon Connette on heittänyt ottelua kohden 272 jaardia ja yhteensä 14 touchdownia – kummatkin liigan kärkilukemia. Steelersin Seth Peters on heittänyt 240 jaardia per ottelu ja yhteensä kahdeksan touchdownia – kärjen tuntumassa kumpikin luku. Connette ja Peters ovat ainoat aloittavat pelinrakentajat, jotka eivät ole heittäneet ainuttakaan syötönkatkoa.

Pelinrakentajan onnistumiset heijastuvat luonnollisesti laitahyökkääjien tilastonauhaan. Roostersissa Adam Connette on tehnyt kuusi touchdownia kolmessa pelissä ja Steelersissä Charles Wort seitsemän touchdownia kahdessa pelissä, eli kentällä nähdään kaksi alkukauden näkyvintä laitahyökkääjää. Roosters saa nyt mukaansa myös Kimi Linnainmaan ja Alexander Wasiljeffin, jotka puuttuivat edellisestä Roostersin pelistä. Steelersillä on edelleen sitkeitä poissaoloja kiinniotto-osastolla. Petteri Vilpponen ja Tino Ndongo ovat sivussa, mutta Johannes Jauhiainen on nyt päässyt harjoittelemaan täysipainoisesti, ja se näkyy varmasti ottelussa.

Seth Peters – Charles Wort -yhteistyötä:

 

Samankaltaista on alkukaudesta ollut myös joukkueiden juoksupelin rooli. Roosters on juossut ottelua kohden 94 jaardia – liigan alhaisin lukema. Osittain tämä lukema menee hyökkäyksen linjan muutoksien piikkiin. Maanantaina Roosters pelaa kalenterivuoden viidennen ottelunsa; jokaisessa ottelussa linjaviisikko on ollut eri formissa poissaolojen vuoksi.

Steelers on toistaiseksi juossut palloa kolmen jaardin keskiarvolla, mikä on liigan matalin lukema. Pisin kuopiolaisten juoksupeli kahden ottelun jälkeen on pituudeltaan 14 jaardia, minkä juoksi pelinrakentaja Peters. Steelersin hyökkäyksen linja on yksi kuopiolaisten suurimmista onnistujista kahdessa ensimmäisessä pelissä ja edellisessä ottelussa Aku Uotila teki juosten kaksi touchdownia. Resursseja parempaankin on.

Henri Jussila on myös erinomainen kiinniottaja:

 

Neljä nostoa puolustuksista

Roostersin pallon riistot. Kolmessa ottelussa Kukonpojat ovat ryöstäneet pallon yhteensä kuusi kertaa (kaksi rähmäystä, neljä syötönkatkoa). Safetyt eli Niko Kuikka ja Curtis Slater ovat kumpikin ottaneet kaksi syötönkatkoa, ja lisäksi kentältä löytyy pallonriistokone nimeltä Santtu Äyräväinen ja myös Okko Outinen ja Toni Ahonen linjan päädyistä aiheuttavat säännöllisesti huolimattomille pallonkantajille vaaratilanteita.

Donavan Hayden ja Santeri Inkinen. Kyseessä on Steelersin puolustuksen kaksikko, joista toinen on näkyvin ja toinen huomaamattomin. Ottelussa Royalsia vastaan äärimmäisen nopea Hayden oli kaikkialla ja myös maanantaina häntä varmasti liikutellaan ympäri kenttää – sekä antamassa painetta Connettelle että puolustamassa aluetta heittopeleissä. Inkinen puolestaan tekee työnsä niin hyvin, ettei hänen puolelleen juuri heitetä.

Steelersin heittopuolustus. Kaksi peliä on tietysti pieni määrä tehdä suuria johtopäätöksiä, mutta Steelersiä vastaan palloa on heitetty enemmän jaardeja kuin yhtäkään toista joukkuetta vastaan. Nyt vastassa on liigan tehokkain heittohyökkäys, joten Steelersiltä tarvitaan sekä painetta Connettelle että onnistumisia 1 vastaan 1 -tilanteissa. On kuitenkin hyvä huomata, että heittoteholuku Steelersin puolustuksella on liigan toiseksi paras.

Roostersin juoksupuolustus. Helsinkiläisiä vastaan on pystytty juoksemaan suoraviivaisella juoksupelillä yllättävän hyvin, sillä kahdessa edellisessä ottelussa Roostersia vastaan on juostu yli neljän jaardin keskiarvolla. Myös Steelersillä on tähän avuja, sillä Uotilan tyyli juosta ja lisäksi Ville Lindstenin rooli blokkaavana keskushyökkääjänä ja linjan hyvät otteet voivat yhdessä jatkuvan heittouhan kanssa antavat tässä taistelussa vierasjoukkueelle mahdollisuuden.

 

Vaahteraliiga, 5. peliviikko:

MA 11.06.2018 | 18.30 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Kuopio Steelers

Live-tilastot: http://www.sajl-tilastot.net/vaahteraliiga/roosters-steelers-11-06-2018/

Ottelu katsottavissa suorana lähetyksenä myös Ruudusta, jossa ennakkostudio käynnistyy kello 18. Lähetyksen näet tästä: https://www.ruutu.fi/stream/3241551

Huomaa myös:

TeeDee-podcastin ennakko

Roosters-ennakko

Steelers-ennakko

 

Otsikkokuva:

Harri Koivunen