Santtu Äyräväinen tavoittelee kymmenettä mestaruuttaan — ”Finaalipäivä on joka kerta erilainen”


Maajoukkuetukimies Santtu Äyräväinen pelaa lauantaina jo kymmenettä kertaa Vaahteramaljassa. Aiemmilla yhdeksällä kerralla hän on aina poistunut areenalta kultamitali kaulassa. Mestaruuksista viisi tuli kasvattajaseura Butchersin paidassa, viimeisimmät neljä Roostersissa.

Seitsemättä perättäistä mestaruuttaan jahtaavasta Roostersin joukkueesta löytyy yllin kyllin finaalikokemusta, mutta Äyräväinen ei usko sen auttavan Roostersia vaikka pelipäivän rutiinit poikkeavatkin jossain määrin normaalista.

— Finaalipäivä on joka kerta erilainen. Jännittää aina kumminkin.

Kuten monella muullakin Roostersin pelaajalla, Äyräväisellä on takana montaa muuta suomalaista jenkkifutaria suurempi pelimäärä tällä kaudella. Roosters pelasi ennen Vaahteraliigan alkua pari kansainvälistä peliä ja lisäksi Äyräväinen painoi alle viikon sisään kolme ottelua maajoukkueessa EM-kotikisoissa.

— Pitkä kausihan tässä on takana. Se alkoi kun oli vielä lumet maassa ja kohta on taas lumet maassa.

— Mutta siksi treenataan että pysytään kondiksessa, Äyräväinen sanoo ja suitsuttaa Roostersin toimintaa. Pelaajista pidetään hyvää huolta myös silloin kun kypärä ei ole päässä.

— Huolto pelaa ja ylläpitävä treeni on laadukasta. Viime vuonna viikko Vaahteramaljan jälkeen aloimme vetää vetoja Olli Jussilan johdolla. Tämä puoli on eri tasolla kuin aiemmissa joukkueissani. Se myös sitouttaa pelaajia, että heistä pidetään huolta, Äyräväinen muistuttaa.

Oheistreeni ja palautumisen hoitaminen huolellisesti ovat Äyräväisen mukaan myös suuria tekijöitä siinä että Roosters on välttänyt loukkaantumissumat tällä kaudella. Toki sekin auttaa, että monen avainpelaajan pelaamien downien määrä on muita joukkueita pienempi hyvissä ajoin ratkenneiden pelien ansiosta.

Äyräväinen kehuu myös joukkueen lajitreenien tasoa.

— Meillä on kovatempoisia treenejä, joissa kisataan pelipaikasta. Se vaatii äärirajoille laittamista koko ajan.

34-vuotiaalla Äyräväisellä on siis pitkä kokemus menestyksekkäistä joukkueista. Hän ei kuitenkaan halua vertailla vuoden 2018 Roostersia aiempiin joukkueisiinsa.

— Se on ajateltava niin, että se joukkue missä kunakin hetkenä pelaa on se paras. Jokainen joukkue on erilainen ja hitsautunut yhteen eri lailla.

Forrest Gump -hetki

Suomen mestaruuksien ennätysmiehellä Ville Palikaisella on tilillään 13 mestaruutta. Kymmenennestä mestaruudestaan lauantaina pelaava Äyräväinen ei paljasta jatkosuunnitelmiaan uransa suhteen.

— Ei sitä mietitä tässä vaiheessa, hän toteaa.

Lauantaina vastaan asettuu Kuopion Steelers, jonka tehokkaan hyökkäyksen pysäyttämisessä Äyräväinen on tärkeässä roolissa.

— Heillä on kova ja hyvin organisoitu hyökkäys joka käyttää vahvuuksiaan hyvin.

— Se riittää että meillä jokainen tekee oman hommansa ja luottaa siihen että vieruskaveri tekee omansa, Äyräväinen sanoo billbelichikmäisesti.

Runkosarjassa Roosters kaatoi Steelersin 55-26 ja 56-30.

Suomen parhaisiin puolustuspelaajiin pitkään lukeutunut Äyräväinen on viime vuosina tehnyt pallonriistoista useita touchdowneja, ja saanut tilastomerkintöihinsä TD:n jatkoksi myös rangaistuksen tuulettamisesta. Viime kaudella hän päätyi Hämeenlinnassa vesiesteeseen, tällä kaudella kieri Velodromin pyöräilyrataa alas.

— Se lähti siitä kun 2015 Ruotsi-maaottelussa juoksin ulos stadionilta TD:n jälkeen. Se oli Forrest Gump-hetkeni, Äyräväinen naureskelee. Hän myöntää että tuuletuksiakin saattaa olla etukäteen mietittynä.

— Sitä visualisoi asioita, mitä pelin aikana voi tapahtua, ja tuulettaminen on yksi niistä.

Äyräväisen TD Crocodilesia vastaan: 

 

Lue myös: 

Veikkausliigasta Vaahteraliigaan — Steelersin Pekka Utriainen hyödyntää pyöreän pallon parista saamiaan kokemuksia jenkkifutisvalmennuksessa

Kuuntele: 

TeeDee-podcastin Vaahteramalja-ennakko: Kun Roosters hyökkää ja Steelers-puolustaa

TeeDee-podcastin katsaus välieräviikonlopun tapahtumiin

Touchdown Steelers -podcast: Steelers taisteli tiensä Vaahteramaljaan

Vaahteramalja XXXIX
LA 15.9. kello 18.00 Telia 5G, Helsinki
Roosters – Steelers
Suora lähetys Ruudussa kello 17.30 alkaen.

Osta liput ennakkoon Ticketmasterista