Saints – Roosters 06.08.2016

RAPORTTI

SaintsRoostersScoreHelsinki Roosters jatkaa edelleen voittamattomana. Lauantaina hallitseva Suomen mestari haki voiton Tampereelta tekemällä vastustajaa vähemmän virheitä ja iskemällä vastustajan virheistä armottomasti. Kotijoukkue Saints hallitsi ensimmäistä neljännestä ja siirtyi johtoon mutta joutui lopulta taipumaan lukemin 7–31 (7–17).

Ottelu alkoi Saintsin kannalta vahvasti. Avery Neloms ja Veikka Lehtonen rakensivat juoksupelin kautta tamperelaisten hyökkäystä ja kuljettivat palloa maata pitkin kohti Roosters-maalia. Esimakua ottelun juonesta saatiin kuitenkin heti ensimmäisen Saints-hyökkäysvuoron päätteeksi, kun Roostersin Curtis Slater katkaisi Nelomsin heiton maaliviivan tuntumassa.

Saintsin puolustus pelasi lauantaina hyvän ottelun. Dajon Newell palautti avausneljänneksellä syötönkatkon maaliin asti, mutta osuma liputettiin pois sääntörikkeen vuoksi. Andrea Pasquali ja Hannes Jokinen linjasta ja tukimies Akseli Arvaja onnistuivat toistuvasti murtautumaan Roostersin linjan läpi rikkomaan niin heitto- kuin juoksupeliä. Ensimmäistä kertaa vierasjoukkue pääsi Saintsin kenttäpuoliskolle vasta toisella neljänneksellä. Hetkeä aikaisemmin Neloms oli juossut kotijoukkueen 7–0 -johtoon.

RS9A5876
Nuori keskushyökkääjä Karri Pajarinen oli ottelun ykköshyökkääjä. Suoraviivaisella tyylillä Pajarinen juoksi 106 jaardia. Kuva: Harri Koivunen

Roosters-hyökkäys pelasi ilman Jaycen Spearsia, joka oli suunnitellusti kokoonpanosta sivussa. Pallonkantamisesta vastasivat Alexander Kuronen ja Karri Pajarinen, joista jälkimmäinen oli yhdessä Roostersin hyökkäyksen linjan kanssa merkittävin onnistuja. Pajarinen juoksi ottelussa 106 jaardia ja teki joukkueensa viimeisen touchdownin.

Toinen neljännes oli pisteiden valossa Roostersin vahvin. Esa Vanhoja toi ensin vahvalla juoksullaan keskeltä vieraat tasoihin ja hetkeä myöhemmin Onni Juvonen potkaisi kenttäpotkumaalillaan Roostersin ensimmäistä kertaa johtoon. Kun vielä Kimi Linnainmaa koppasi aivan ensimmäisen neljänneksen lopussa päätyrajan tuntumassa Brownin korkean heiton kiinni, johti Roosters puoliajalla 7–17.

Toisella puoliajalla Roosters onnistui pisteiden teossa vielä kahdesti. Ennen joukkueensa parhaana palkitun Pajarisen osumaa maalista vastasi ensimmäisen ottelunsa punaisessa kypärässä pelannut Jabari Harris, joka taisteli maalialueen reunassa Brownin heiton syliinsä. Vielä päätöshetkillä puolustuksen linjassa pelannut Toni Ahonen oli tehdä Roostersille lisäosuman, mutta rähmäyksen palautus jäi muutaman jaardin verran vajaaksi. Loppulukemat Roostersille 7–31.

RS9A5782
Avery Neloms juoksi Saintsille avausmaalin, mutta pelin kuluessa Roosters-puolustajat onnistuivat sulkemaan Nelomsin juoksulinjat. Kuva: Harri Koivunen

Pelinrakentajilla hankala ilta

Ottelu ei ollut kummallekaan pelinrakentajalle helppo. Brown heitti Roostersille kaksi touchdownia mutta heitoista myös kaksi meni Saints-puolustaja Newellin käsiin. Ennen lauantaita Brown oli heittänyt ainoastaan yhden syötönkatkon. Heittäen Roosters eteni Saintsia vastaan 129 jaardia.

Vielä synkempi ilta oli Nelomsilla, jonka 12 yrityksestä ainoastaan neljä päätyi omille ja vastaavasti kolme Roosters-pelaajille. Slaterin syötönkatko oli yhdysvaltalaistakamiehen kauden seitsemäs. Lisäksi Akseli Olin ja Santtu Äyräväinen katkaisivat Nelomsin heiton. Kun Saints lisäksi rähmäsi juoksupeleissä pallon kolme kertaa Roostersille, suistui kotijoukkue voittotaistelusta suurelta osin pallonmenetyksien vuoksi.

– Tuollaisilla määrillä menetettyjä palloja ei voi voittaa, harmitteli Saintsin päävalmentaja Teemu Majander ottelun jälkeen. – Puolustus pelasi erinomaisen ottelun, mutta joutuivat olemaan kentällä paljon ja lähtemään kentälle huonoista asemista.

Majander viittoi runsaasti käsimerkkejä Nelomsille juuri ennen yrityksiä varsinkin ottelun alussa.

– Pyrimme tekemään hänelle tehtävät ja valinnat mahdollisimman helpoiksi. Sitten, kun hän pääsee pelissään eteenpäin, hän saa lisää vapauksia.

Roostersin vire on tällä hetkellä vahva; rutiinisuorituksen alarajakin tuntuu riittävän. Toistamiseen viikon aikana helsinkiläiset hakivat vieraskentältä voiton, vaikka joukkueessa ei itsekään oltu kuin ajoittain tyytyväisiä peliesitykseen.

– Pakotimme vastustajan tekemään virheitä ja sitten hyödynsimme ne virheet, päävalmentaja Hakala kommentoi. – Esimerkiksi kaikki tamperelaisten rähmäämät pallot olivat niin sanotusti meidän aikaansaannoksia. Saimme revittyä ja iskettyä palloja irti.

– Hyökkäyksessä meiltä jäi heittopaikkoja hyödyntämättä, mutta nuori mies juoksi hyvin, Hakala jatkoi Pajariseen viitaten.

Roosters jatkaa edelleen ilman tappioita Vaahteraliigan kärjessä. Saints on viidentenä neljä pistettä pudotuspeliviivan alapuolella.

Vaahteraliigan seuraava ottelu pelataan sunnuntaina Vantaalla, jossa kohtaavat TAFT ja Seinäjoki Crocodiles.

RS9A5974
Saints-keskushyökkääjä Veikka Lehtonen (18) juoksi 88 jaardia. Roostersin paidassa toisen ottelunsa pelannut Roni Salonen (49) taklasi neljä kertaa. Kuva: Harri Koivunen

Vaahteraliiga, 12. peliviikko:

LA 06.08.2016 | 16:00 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Helsinki Roosters 7–31 (7–17)

Tilastot

Kierroksen muut ottelut:

PE 05.08.2016 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Wasa Wa1ld Royals 12–31 (12–31)

Tilastot

SU 07.08.2016 | 16:00 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Vantaan TAFT – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Roosters 10 10 0 350 138 212 20
Crocodiles 9 8 1 336 123 213 16
Trojans 10 6 4 334 222 112 12
Royals 10 5 5 239 184 55 10
Saints 10 3 7 210 423 -213 6
Butchers 10 2 8 177 360 -183 4
TAFT 9 0 9 117 313 -196 0

Otsikkokuva:

Harri Koivunen

Kuvat:

Harri Koivunen

LIVE-TILASTOT

ENNAKKO

SaintsRoostersTwitter

Tampere Saints pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa lauantaina, jolloin siniset pyhimykset isännöivät hallitsevaa Suomen mestaria ja Vaahteraliigan kärkijoukkuetta Helsinki Roostersia. Wasa Wa1ld Royalsin perjantainen voitto Porvoossa nosti vaasalaiset neljän pisteen päähän Saintsin yläpuolelle, joten voitto tulisi tamperelaisille nyt entistä parempaan aikaan. Roostersin riveissä pelaa ensimmäisen ottelunsa joukkueen tuorein sopimuspelaaja, aiemmin kesällä Puolan liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Jabari Harris.

– Kauden viimeinen kotiottelu isoa punaista vastaan sytyttää varmasti, Saints-päävalmentaja Teemu Majander toteaa. – Haluamme näyttää että Saints, joka nyt tulee kentälle, ei ole sama joka kauden alussa pyöri pesukoneessa.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran kesäkuun alussa. Tuolloin Roosters korjasi pisteet itselleen lukemin 62–18.

Roosters lähtee Tampereelle lyhyellä valmistautumisella, sillä helsinkiläiset pelasivat edellisen kerran maanantaina Vantaalla, jolloin Roosters kaatoi TAFT:n. Hakalan mukaan alla on kuitenkin hyvä ja tehokas harjoitusviikko.

– Viikon teema jatkuu. Sininen joukkue vastassa ja heillä erittäin liikkuva pelinrakentaja, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala tiivistää.

– Meidän tärkein tehtävämme puolustuksessa on pelinrakentajan juoksujen lisäksi pelata Lehtosten juoksuissa vastuut oikein, Hakala kuvailee.

RS9A5026
Avery Neloms luo nopeudellaan jatkuvan räjähdysvaaran. Lauantaina nähdää, miten Nelomsin heittopeli laitahyökkääjien kanssa on viikon aikana kehittynyt. Kuva: Harri Koivunen

Toiseen otteluunsa Saintsin pelinrakentajana valmistautuva Avery Neloms osoitti oman juoksunopeutensa heti avauspelissä, jolloin yhdysvaltalaispelaaja juoksi yhden touchdownin ja haastoi puolustajia ennakkoluulottomasti.

Roosters on muurannut viikosta toiseen vastustajien juoksupelin umpeen, mutta pelinrakentajan juoksut ovat tuottaneet ajoittain hankaluuksia punaiselle puolustukselle. TAFT:n nopeajalkainen pelinrakentaja Cedric Johnson juoksi Roostersia vastaan 100 jaardia ja teki kaksi touchdownia.

Itävallasta Helsinkiin palannut tukimies Roni Salonen pelasi maanantaina kauden ensimmäisen Vaahteraliiga-ottelunsa ja Euroopan eliittiin kuuluva puolustaja tuo liikkuvuudellaan yhden Roosters-rohdon Nelomsin juoksuja vastaan.

– Puolustuksen boksi on edelleen lujaa tekoa, Majander kuvaa Roostersin puolustusta ja nostaa esiin yhden todennäköisen taisteluparin. – Mielenkiintoinen kohde on Santtu Äyräväinen, joka saattaa parkkeerata itsensä jälleen Tommi Pinnan päälle.

Nelomsilla on ollut reilu viikko aikaa rakentaa heittopeliin ajoituksia ja yhteisymmärrystä laitahyökkäjiensä kanssa. Eero Hiltusen poissaollessa erityisesti Pinnan ja Henri Laineen rooli korostuu.

– Loukkaantumiset ovat aina ikäviä ja esimerkiksi Eero Hiltusen ja Topias Rädyn poissaolot näkyvät kyllä mutta niiden taakse ei saa mennä, Majander toteaa rauhallisesti. – Jotta pelimme pysyy tasalaatuisena, seuraavien miesten on noustava täyttämään saappaat, sen sijaan että kasaisimme paineita muiden harteille.

DSC01979
Alexander Kuronen (36) aloittaa Roostersin keskushyökkääjänä. Toistaiseksi Kuronen on taivaltanut pallon kanssa 6,8 jaardin keskiarvolla yli 600 jaardia ja tehnyt viisi touchdownia. Kuva: Sami Ranta

Jabari Harris Roostersin kokoonpanossa, Jaycen Spears lepää – vai lepääkö?

Yksi mielenkiinnon kohde ottelussa tulee olemaan Roostersin paidassa ensimmäisen ottelunsa pelaava Jabari Harris. Kahden edellisen kauden aikana Harris on pelinrakentajana johdattanut ensin Porvoo Butchersin ja sitten Helsinki 69ersin pudotuspeleihin.

Nyt Harris ei kuitenkaan ole pelinrakentaja vaan laitahyökkääjä.

– Micah (Brown) on meidän ykköspelinrakentaja ja Otso (Flinkman) toinen pelinrakentaja. Tuota harmoniaa ei rikota, Hakala perustelee. – Jabari on enemmän mukavuusalueellaan laitahyökkääjänä eikä hän ole ennen tätä viikkoa edes harjoituksissa ottanut toistoja pelinrakentajana. Tällä viikolla hän esittänyt meidän puolustusta vastaan Avery Neloms -simulaattoria.

Harrisin pelatessa Roostersin on otettava kokoonpanostaan pois joku kolmikosta Jaycen Spears, Micah Brown tai Curtis Slater. Brown on merkitty aloittavaksi pelinrakentajaksi ja Slater takakentälle. Spears puolestaan oli kokoonpanossa maanantaina Vantaalla, mutta ei käynyt kentällä. Nyt Spears ei ainakaan ilmoitetussa aloituskokoonpanossa ole.

– Olimme alunperin suunnitelleet tähän otteluun Jaycenille lepoviikkoa, mutta katsotaan nyt, Hakala kertoo. – Voihan pelaaja tietysti olla kokoonpanossa, mutta olla silti pelaamatta.

Saintsin puolustuksen vahvuus löytyy Hakalan mukaan linjasta.

– Hannes (Jokinen) suorastaan monsteroi Crocodilesin linjaa edellisessä ottelussa. Parhaimmat iskukohdat löytynevät tukimiehistä ja takamiehistä.

Takakentälle tamperelaiset ovat viime viikkoina saaneet kaivatun vahvistusjoukon. Ranskalaistakameis Damien Rosette pelasi ensimmäisen ottelunsa Crocodilesia vastaan ja tuolloin myös Matti Airaksinen palasi kokoonpanoon.

Majander tietää johtavansa joukkonsa altavastaajana otteluun mutta nimeää yhden keskeisen keinon, jolla Saints voi asetelmaa järkyttää.

– Pallonriistojen jälkeiset downit. Miten ne käytetään hyväksi, määrittelee aika pitkälti kuinka Daavid horjuttaa Goljatia.

RS9A4664
Matti Airaksinen (7) tuo Saintsin takakentälle varmuutta taklauksiin sekä myös kyvykkyyttä pallonriistoihin. Kuva: Harri Koivunen

Aloituskokoonpanot:

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB  9 Avery Neloms DE 93 Andrea Pasquali
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 99 Hannes Jokinen
RB 18 Veikka Lehtonen DT 97 Janne Kreus
WR 80 Tommi Pinta DE 98 Ville Pietikäinen
WR 81 Henri Laine LB 1 Juwan King
WR 15 Jaakko Koivunen LB 58 Johan Grahn
LT 76 Juho Pietilä LB 22 Akseli Arvaja
LG 67 Jami Helenius CB 11 Juha Kangas
C 55 Oliver Kanto SS 5 Dajon Newell
RG 59 Lasse-Matti Nieminen FS 28 Damien Rosette
RT 76 Hannes Mattila CB 3 Toni Hammar

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 3 Micah Brown DE 50 Ilari Nikku
RB 36 Alexander Kuronen DT 99 Roope Lindfors
WR 7 Antti Miettinen DT 74 Aaro Eliasson
WR 2 Bernard Luster DE 81 Toni Ahonen
WR 32 Kimi Linnainmaa LB 43 Santtu Äyräväinen
WR 9 Jabari Harris LB 68 Sebastian Karbin
LT 66 Iiro Luoto LB 49 Roni Salonen
LG 76 Richard Laine CB 5 Akseli Olin
C 54 Mikko Toiminen SS 22 Curtis Slater
RG 65 Jere Lahti FS 19 Tuukka Hämäläinen
RT 53 Samuli Vehkomäki CB 4 Pekka Rantala

Vaahteraliiga, 12. peliviikko:

LA 06.08.2016 | 16:00 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Katso myös:

Roosters-ennakko

Kierroksen muut ottelut:

PE 05.08.2016 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Wasa Wa1ld Royals 12–31 (12–31)

Tilastot

SU 07.08.2016 | 16:00 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Vantaan TAFT – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Roosters 9 9 0 319 131 188 18
Crocodiles 9 8 1 336 123 213 16
Trojans 10 6 4 334 222 112 12
Royals 10 5 5 239 184 55 10
Saints 9 3 6 203 392 -189 6
Butchers 10 2 8 177 360 -183 4
TAFT 9 0 9 117 313 -196 0

Otsikkokuva:

Harri Koivunen

Kuvat:

Harri Koivunen

Sami Ranta