Saints – Huskies 05.08.2017

Raportti

Vaahteraliigan 13. peliviikko jatkui lauantaina Tampereella, kun OmaSP Bowlissa kohtasivat Saints ja Hämeenlinna Huskies. Hämeen herruudesta käytiin varsin tasainen kamppailu, jossa altavastaajana koitokseen lähtenyt kotijoukkue taisteli sisukkaasti, mutta lopulta vierasjoukkue Huskies vei pisteet mukanaan etelään. Loppulukemat 25–34 (10–20).

Ensimmäinen neljännes meni vieraille 3–6, mutta tamperelaiset olivat se osapuoli, joka tapahtumia kentällä hallitsi. Saintsin puolustuksen linjassa Hannes Jokinen ja Janne Kreus hankaloittivat Huskiesin pelinrakentajan Stan Bedwellin hyökkäyspelien rakentamista, ja Saints sai avausneljänneksellä lopulta vain kaksi kertaa uudet yritykset: ensimmäisen koko ottelun ensimmäisellä yrityksellä ja toisen Jani Luiron tehdessä touchdownin neljänneksen lopussa.

Saints pystyi liikuttamaan palloa varsinkin ensimmäisellä vuorollaan ja sai siihen apua myös rangaistuksia ottaneelta Hurtta-puolustukselta. Kalkkiviivoilla Raleigh Yeldellin heitto kuitenkin päätyi hämeenlinnalaisten Daniel Mackenzien käsiin. Seuraavalla vuorolla Jarkko Ylä-Häkkisen 40-jaardinen kenttäpotkumaali siirsi vieraat johtoon, mutta tämän siis Luiro neljänneksen lopulla kuittasi.

Toiselle neljänneksellä nähtiin kaksi vierasjoukkueen touchdownia mallia Bedwell–Belgia. Ensin nimittäin ottelun ykköshyökkääjä Ruber De Ruyter teki ensimmäisen kolmesta touchdwnistaan ja muutamaa minuuttia myöhemmin Bedwell löysi heitollaan toisen Belgian maajoukkuemiehen Arkadi Meerschoutin. Tämän jälkeen Luiro nosti vieraat jo 3–20 -johtoon.

Saints kavensi vielä ennen puoliaikaa, kun Henri Laine koppasi kimmonneen pallon vasemmassa laidassa ja irtosi suoraan maaliin. Ylä-Häkkisen potku vei ottelun puoliajalle 10 pisteen vierasjohdossa, 10–20.

Ruben Du Ruyter ryöstöretkellä:

 

Kolmen maalin De Ruyter

Toisella puoliajalla Saintsin puolustus sai jälleen paremman otteen Huskies-hyökkäyksestä, mutta samalla tamperelaisten oma hyökkäys pysyi hämeenlinnalaisten puristuksessa – huolimatta siitä, että Yeldellin nappiheitto tavoitti Mikko Sinikallion laidalta heti kolmannen neljänneksen alkuun. Ylä-Häkkinen potkaisi isännät jo kolmen pisteen päähän. Touchdown oli Sinikallion kauden ensimmäinen.

Ilman Niko Lesteriä pelannut Huskies pelasi hyökkäyksen osalta ailahtelevasti, ja Saintsin puolelta Benjamin Ylipää, pelikentälle näkyvästi palannut Elliott Jeffcoat ja jälleen tukimiehenä hyvin pelannut Tobias Mäki olivat avoimella kentällä vahvoja taklaajia. Tobias Fuchs puolestaan varjosti vuorollaan Roman Runneria ja Tommi Pintaa ja onnistui tehtävässään hyvin. Juoksujaardeja Huskies keräsi 22 yrityksellään vain kolme.

Sen sijaan Ruben De Ruyter oli lauantaina suorastaan ilmiömäinen. Yhdeksällä kiinniotolla belgialainen eteni 192 jaardia ja teki toisella puoliajalla kaksi pitkää touchdownia – ensin 50-jaardisen ja ottelu lopullisen niitin 31-jaardisella. Kolmannella neljänneksellä De Ruyter touchdown ja Tommi Pinnan kaksi lisäpistettä nostivat Huskiesin 17–28 -johtoon.

Kiukustunut Raleigh Yeldell rakentaa Saintsin kiriä:

 

Yeldellin kaksi puolta ja belgialainen sinetti

Edellisellä kierroksella pallonmenetysten kanssa tuskaillut Saints-pelinrakentaja Raleigh Yeldell pelasi kaksijakoisen ottelun ja oli mukana niin hyvässä kuin pahassakin. Negatiiviselle puolelle kertyi kolme heitettyä syötönkatkoa ja yksi pallonrähmäys sekä melko show-elkeinen hermojen menetys päätösneljänneksellä. Tuon suuttumuksen Yeldell kuitenkin kuittasi seuraavilla näyttävillä suorituksillaan. Ensin pitkä juoksu taklauksia rikkoen, sitten nappiheitto maalialueen takalaitaan Jaakko Koivuselle ja lopulta omalla juoksulla lisäpisteestä kaksi pistettä. Kotijoukkue nousi kolmen pisteen (25–28) päähän, kun peliaikaa oli jäljellä reilut viisi minuuttia.

Lyhyen aloituspotkun jälkeen pallon saanut vierasjoukkue kulutti juoksupeleillä pelikelloa ja lopulta De Ruyter karkasi neljännellä yrityksellä tekemään ratkaisun. Pyynikin punainen digitaali loisti loppunumeroita 25–34, kun päätuomari Veikko Lamminsalon pilli ujelsi elokuun iltaan ottelun viimeisen vihellyksensä.

Huskies-puolustaja Jani Lindqvistin mietteet matsin jälkeen:

 

 

Alkukaudesta Saints taipui OmaSP Bowlissa Huskiesille lukemin 50–0, joten Tampereella jännitysmomentiltaan täysin erikaliiberin kamppailu. Huskies voitti jaardit niukasti lukemin 309–339 ja myös rangaistukset, pallonhallinta, uudet yritykset, red-zone –onnistumiset olivat melko lailla tasan. Saints oli parempi juoksujaardeissa 143–3 ja onnistui myös 60 prosentilla kolmansista yrityksistä pääsemään uusiin yrityksiin vaadittavan matkan täyteen (Huskiesin prosentti oli 25). Sen sijaan Huskiesin ottamat neljä pallonriistoa ja De Ruyterin huippuilta käänsivät pelin vieraille. Syötönkatkot merkittiin Tahj Jonesille, Roman Runnerille ja Daniel Mackenzielle. Jonesille syötönkatko oli kauden ensimmäinen, Runnerille ja Mackenzielle neljännet.

Voitto nosti Huskiesin kolmanneksi ohi Porvoo Butchersin. Saints jatkaa edelleen viidentenä.

 

Vaahteraliiga, 13. peliviikko:

LA 05.08.2017 | 15:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Hämeenlinna Huskies 25–34 (3–6, 7–14, 7–8, 8–6)

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu maanantaina, jolloin Helsinki Roosters kohtaa kotikentällään Velodromilla Relico Trojans Turun.

 

Ennakko


OmaSP Bowl, osa II pelataan Tampereella lauantaina, kun Tampere Saints ja Hämeenlinna Huskies iskevät yhteen. Taisteluparin ensimmäisessä kohtaamisessa toukokuussa Hämeenlinnassa Huskies iski selvän 50–0 -voiton, ja vieraat lähtevät ennakkosuosikkina myös lauantain otteluun.

Joukkueiden lähtökohdat koitokseen ovat sangen erilaiset. Saintsilla ei ole mahdollisuuksia pudotuspeleihin eikä Huskiesilla ole enää vaaraa pudotuspeleistä pudota. Tamperelaiset tarvitsevat pisteitä välttääkseen karsinta-arvonnan, ja tuossa missiossa voitto Huskiesista OmaSP Bowlissa kotiyleisön edessä olisi täydellistä. Huskiesilla ei vastaavasti ole varaa Tampereella hävitä, mikäli se haluaa taistella edelleen pudotuspelien kotiedusta. Panosta riittää siis kummallakin sivurajalla.

Saintsilla on takanaan vuoristoratamaiset lähiviikot. Maajoukkuekeskushyökkääjä Veikka Lehtosella vahvistunut pyhimyslauma sai ensin Helsingissä selkäsaunan Roostersilta, sitten se itse löylytti kotikentällään Crocodilesin 49–14 kunnes viime kierroksella Relico Trojans avasi pistetilinsä tamperelaisten kustannuksella – ottelussa, jonka Saintsin piti asiantuntijoiden mukaan voittaa selvästi.

Trojans-tappion jälkeen Saintsin hyökkäyksellä ei tuskin ole muuta tähtäintä ollut kuin hioa pallovarmuus kuntoon, sillä Raisiossa sinipaidat menettivät pallon kahdeksan kertaa. Kahden Lehtosen – Tuukan ja Veikan – sekä Juzz Tinyn ja pelinrakentaja Raleig Yeldellin juoksupeli on ollut läpi kauden kuin tasainen bassokomppi, johon Yeldell erityisesti kauden edetessä on saanut lisättyä soolosuorituksia myös heittopeliin. Henri ja Ilari Laine sekä Jaakko Koivunen ovat taanneet, että tulosta syntyy myös heitoista.

Huskiesin juoksupuolustus on Tahj Jonesin ja David Izinyonin johdolla liigan eliittiä, joten Saints tarvitsee entistä enemmän onnistumisia myös lyhyelle, kontrolloidulle heittopelille. Vaahteraliigan MVP-kanditaatteihin lukeutuva Roman Runner asettuu todennäköisesti varjostamaan toista Lainetta vastaan.

Huskiesin Roman Runner (11) on pelaaja, joka Saintsin on saatava pysähtymään – ainakin hidastumaan. Kuva: Harri Koivunen

Huskiesilla kolhuja – Saintsin Jeffcoat palaa pelikentälle

Maanantaina pelattu Roosters-ottelu oli Huskiesille tappion lisäksi murheellinen myös muutamien avainpelaajien loukkaantumisten vuoksi. Pelinrakentaja Stan Bedwellin ja monitoimimies Niko Lesterin status on alustavasti merkitty epävarmaksi. Bedwellin pelaaminen on todennäköisempää, mutta hurjia down-määriä kauden aikana pelannut Lester saattaa olla ottelusta sivussa tai osallistuu ainakin huomattavan pienellä roolilla talkoisiin. Nähtäväksi jää tällöin, kummalla puolella palloa Lesteriä enemmän käytetään.

Yksi seuratuimmista Huskies-pelaajista on lauantaina varmasti laitahyökkääjä Tommi Pinta, joka palaa viimevuotiselle pelikentälleen. Pinta on myös Juuso Alakosken ohessa hyökkääjä, jolta Huskies pystyy ulosmittaamaan huomattavan paljon enemmän tehoja kuin kauden kokonaislukemat kertovat. Varsinkin kolmansilla yrityksillä ja lähellä maalialuetta Pinta on Bedwellille tärkeä kohde. Kahden pisteen lisäpisteitä Pinta on tehnyt kauden aikana jo seitsemän kertaa. Vaahteraliigan ennätyksissä ei eritellä kahden pisteen lisäpistesuorituksia, mutta todennäköistä on, että Pinnan suoritus lähentelee liiga-ennätystä.

Tamperelainen Tommi Pinta (8) matkaa Pyynikille ensimmäistä kertaa vierasjoukkueen edustajana. Kuva: Harri Koivunen

Lesterin ja Bedwellin pelikunto vaikuttaa myös Huskiesin juoksupeliin, sillä kumpikin kuuluu niin jaardi- kuin maalimääräisesti joukkueensa tärkeimpiin juoksijoihin. Tampereella päävastuu juosten edetyistä jaardeista kuitenkin langennee keskushyökkääjäkaksikolle Arkadi Meerschout – Velipekka Jaakonsaari.

Juoksupuolustuksessa Saintsin vahvin taklaaja on tukimies Tony Ballon. Oletettavaa kuitenkin on, että suurin paine kohdistuu tamperelaisten takakenttään, jonka on oltava varmoja taklauksissaan ja onnistuttava sekoittamaan Bedwellin lukuja. Tobias Fuchs, Benjamin Ylipää, Ronny Lehmussaari ovat tässä tehtävässä avainhahmoja.

Takakentällä nähdään myös tulevan lauantain kenties yllättävin Saints-muutos. Alkukaudesta pelannut takamies Elliott Jeffcoat nimittäin palaa pelaavaan kokoonpanoon ja korvaa näin ollen Mike Williamsin Saintsin heittopuolustuksessa. Yhdysvaltalaista Saints tarvitsee erityisesti varjostamaan Runneria.

Elliott Jeffcoat ja Vaahteraliigan värikkäimmät pelikengät tekevät paluun pelikentälle lauantaina. Kuva: Harri Koivunen

Olisiko tässä ottelussa suuren yllätyksen ainekset?

On helppo todeta, että Huskies matkaa Tampereelle ennakkosuosikkina, mutta yhtä helppo on aavistaa, ettei luvassa ole alkukauden 50–0 –tuloksen toisintoa. Saints on toukokuun ottelusta vahvistunut molemmin puolin palloa ja vastaavasti Huskiesin kokemat kolhut syövät osan hämeenlinnalaisten tehosta.

Huskiesilla on runkosarjasta jäljellä kaksi ottelua: Tampereella lauantaina ja viikon päässä Porvoossa Butchersia vastaan peli, jossa todennäköisesti viimeistään ratkeaa pudotuspelijoukkueiden järjestys. Huskiesin on siis lauantaina onnistuttava voittamaan Saints ja tekemään se kaiken lisäksi mahdollisimman pienellä kulutuksella ollakseen parhaassa terässä Porvoossa.

Ja selvää on se, että selkä seinää vasten pelaava Saints ei tule päästämään Huskiesia helpolla. Päinvastoin.

 

Vaahteraliiga, 13. peliviikko | OmaSP Bowl:

LA 05.08.2017 | 15:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Hämeenlinna Huskies

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Selostuksen kuulet myös Suplasta (live).

Kuuntele TeeDee-podcastin otteluennakko

 

Kuvat:

Harri Koivunen

 

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Lauantain Vaahteraliigan ottelun Tampere Saints – Hämeenlinna Huskies -aloituskokoonpanot:

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 5 Raleigh Yeldell DE 98 Ville Pietikäinen
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 97 Janne Kreus
WR 81 Henri Laine DT 99 Hannes Jokinen
WR 84 Ilari Laine DE 70 Jarkko Ylä-Häkkinen
WR 15 Jaakko Koivunen LB 1 Tony Ballon
WR 89 Mikko Sinikallio LB 58 Johan Grahn
LT 53 Terho Hytönen LB 8 Turo Lehtonen
LG 67 Jami Helenius DB 3 Toni Hammar
C 71 Ville Väänänen DB 17 Benjamin Ylipää
RG 55 Oliver Kanto DB 2 Tobias Fuchs
RT 61 Topias Räty DB 19 Elliott Jeffcoat

Poissa: Mike Williams, Juho Pietilä

Epävarmat: Akseli Arvaja, Eero Hiltunen, Lauri Anttila, Mario Mäkinen, Riku Kuusisto, Eetu Tuominen, Juuso Jylhä, Andrea Pasquali

Huskies:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 9 Stan Bedwell DE 6 Juha Yli-Arvela
RB 16 Arkadi Meerschout NT 7 James Perrineau
WR 11 Roman Runner DT 90 Rickhard Helenius
WR 3 Ruben de Ruyter DE 99 Jani Lindqvist
WR 8 Tommi Pinta LB 43 David Izinyon
WR 24 Jani Luiro LB 5 Tahj Jones
LT 75 Sami Rantanen LB 10 Alex Haldane
LG 69 Tyshawn Hall CB 11 Roman Runner
C 51 Alex Malchow FS 13 Aku Kattainen
RG 67 Ville Järvinen DB 20 Daniel Mackenzie
RT 64 AP Reinikainen CB 3 Ruben De Ruyter

Poissa: Joni Virtanen, Jonathan Ashton, Joonas Alakoski,

Epävarmat: Ruben De Ruyter, Sami Haantaus, Stan Bedwell, Niko Lester, Mikko Isokääntä, Jyri Lappalainen, Rickhard Helenius

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Joonas Seppelin
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun