Michael Quarshien taklaukset valittiin kaikkien aikojen puolustussuoritukseksi

Yhdysvaltalainen Columbian yliopisto New Yorkissa juhlii 150-vuotisen jenkkifutisohjelmansa historiaa valitsemalla kohokohtia Columbian Leijonien historiasta. Kaikkien aikojen merkityksellisimmäksi puolustuspelaajan yksilösuoritukseksi valittiin suomalaispelaajan taklaukset.

Michael Quarshie pelasi vuoden 2004 syyskuun 18 päivänä pelin, joka on jäänyt jenkkifutiksen yliopistosarja NCAA:n ja Columbia Universityn historiaan. Suomalaispelaaja taklasi ottelussa Fordhamia vastaan 11 kertaa, joista seitsemän soolona. Taklauksista peräti kahdeksan tapahtui aloituslinjan takana ja niillä Quarshie työnsi Fordhamin hyökkäystä taaksepäin 41 jaardia. Quarshien kyseisessä pelissä antamat näytöt valittiin äskettäin Columbia Universityn kaikkien aikojen parhaaksi puolustuspelaajan yksilösuoritukseksi yliopiston jenkkifutisohjelman 150-vuotiaan historian aikana. Kahdeksan aloituslinjan takana suoritettua taklausta (tackle for loss) on myös NCAA-yliopistoliigan FCS-divisioonan kaikkien aikojen ennätys sekä NCAA:n kaikkien divisioonien kuudenneksi paras suoritus kyseisissä taklauksissa.

Columbialla mittava historia

Pitkät perinteet omaava Columbia University perustettiin vuonna 1754, alkuun nimellä King’s College. Yliopisto on New Yorkin osavaltion vanhin korkeakoulu ja Yhdysvaltojen viidenneksi vanhin yliopisto. Huippukorkeakoulujen verkostoon Ivy Leagueen kuuluva Columbia sijoittuu säännöllisesti kärkitiloille maailman yliopistorankingeissa. Quarshie suoritti Columbiassa valtiotieteiden kandidaattia vastaavan tutkinnon (B.A. Political Science) valmistuen vuonna 2005. Nykyisin teknologiayrityksen toimitusjohtajana toimiva Quarshie on ylpeä huomioinnistaan:

-Columbian yliopisto on Rutgersin ja Harvardin yliopistojen ohella ensimmäisiä yliopistoja, joissa amerikkalaista jalkapalloa on pelattu. Edelleen Columbia yhdessä muiden Ivy League -yliopistojen kanssa vaalii akateemisten suoritusten ja urheilun tasapainoa, ja siten toimii tärkeänä vastavoimana vahvasti kaupallistetulle yliopisto-urheilulle. Koulun jenkkifutisohjelman pitkästä historiasta ja tärkeästä yhteiskunnallisesta roolista johtuen saamani tunnustus lämmittää erityisesti mieltä.

Kaikkiaan Columbian jenkkifutishistoriassa kumisee koko yhdysvaltalaisen yliopistojenkkifutiksen loisto 1800 luvun vuosista lähtien.  puolustajien TOP 25-listalla Quarshien suoritus on komeassa seurassa. Esimerkiksi vuodelle 1948 kirjatut Willian Olsonin syötönkatkot (#11), on aikanaan esitetty 25.000 katsojan ja president Dwight D. Eisenhowerin hurratessa katsomossa.  Alla olevasta videolinkistä pääsee fiilistelemään tunnelmaa 1940-luvun pelissä.  Vuoden 1947 yliopistopeli  Columbia-Navy on katsottavissa kokonaisuudessaan oheiselta tallenteelta.

Yliopistosta NFL:ään

Yliopistouransa jälkeen Quarshie jatkoi uraansa ammattilaisena. Pelattuaan kauden 2005 Saksassa NFL-Eurooppa-liigan Frankfurt Galaxyssä, Quarshie siirtyi NFL-seura Oakland Raidersiin International Player Development -ohjelman kautta. Kauden 2005 jälkeen Quarshie allekirjoitti seuran kanssa normaalin NFL-sopimuksen ja kuului Raidersin organisaatioon 2005–2007. Quarshien loukattua polvensa kesän 2006 harjoitusleirillä Raiders piti hänen pelioikeutensa siirtämällä hänet seuran injured reserve -ryhmään.

Kanadan CFL-liigan Toronto Argonauts varasi Quarshien pelioikeudet kaudelle 2007, mutta Quarshie päätti palata Suomeen ja pelasi kaksi kautta kotimaisessa Vaahteraliigassa Wellness Foundry -yrityksen perustamisen ohella. Suomalaisista joukkueista Quarshie on edustanut Vantaa Taftia, Helsinki Roostersia, Porvoo Butchersia sekä Helsinki Wolverinesia.

Oakland Raidersin Quarshie taklaamassa NFL:n harjoituspelissä 2006. Kuva: Tony Gonzales

Yhdenvertaisuutta edistävää nuorisotyötä

Peliuran ja yrittäjyyden ohella Quarshie on ollut aktiivisesti mukana tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen tähtäävässä toiminnassa nuorten parissa.

-Vahvin linkkini jalkapalloon tällä hetkellä ovat vanhat joukkuekaverit eri joukkueista sekä perustamani järjestö, Walter ry, joka tekee yhdenvertaisuutta edistävää nuorisotyötä. Walter sai alkunsa Suomessa kesäisin pidetyistä nuorten jenkkifutisleireistä, joiden tukijoina toimivat niin SAJL, NFL kuin suomalaisyrityksetkin.

-Yhdenvertaisuus oli minulle tärkeää jo oman peliurani aikana johtuen omista lapsuuden kokemuksistani, ja siksi valitsin sen vuonna 2006 alkaneiden leirien teemaksi. Walterin toiminta on sittemmin kasvanut julkisen rahoituksen avulla merkittävästi ja tavoittaa nykyään yli 16 000 lasta ja nuorta vuosittain. Lisäksi osallistumme yhdenvertaisuustoimintaan liittyviin tutkimushankkeisiin yhdessä Harvardin ja Aalto-yliopiston kanssa, taloustieteen Nobelin voittaneiden Esther Duflon ja Abhijit Banerjeen tutkimuslaitoksen rahoituksella.

Quarshie on edelleen mukana myös Columbian yliopistossa ja Piilaaksossa merkittävissä rooleissa vaikuttaneen Bill Cambellin muistoa kunnioittavassa National Football Foundationin mentorointitoiminnassa sekä osallistuu Suomessa SAJL:n kokoaman Hall of Famen kautta lajin kehittämiseen (Jäsen #21). Omissa harrastuksissaan ja vapaaehtoisessa lasten urheiluvalmentamisessa hän keskittyy nyt muihin lajeihin.

Tutustu myös:  Columbia Football 150 -year anniversary