Kun korona muutti kaiken – OSA 3. Micky Kyei

Nopeasti levinnyt koronaepidemia on vaikuttanut jokaisen suomalaisen arkeen. Urheileva maailma on pysähtynyt Valko-Venäjää lukuun ottamatta kokonaan ja erityisesti joukkueurheilussa yhteisöt joutuvat totuttelemaan uusiin tapoihin oman kunnon ylläpitämiseksi yksinäisissä oloissa. Vaahteraliiga.fi kertoo viisi tarinaa suomalaisten jenkkifutispelaajien tilanteista koronakriisin keskellä.

OSA 3. Micky Kyei, laitahyökkääjä, New Yorker Lions

Porvoossa asuvan 27-vuotiaan Micky Kyein kausi 2019 huipentui Saksassa Braunschweigissa paikallisen New Yorker Lionsin juhliin. Leijonat voittivat finaalissa Schwäbisch Hall Unicornsin niukasti lukemin 10–7. Micky pukeutui kauden päätteeksi myös toiseen leijonapaitaan oltuaan mukana Suomen maajoukkueessa joukkueen raivatessa tiensä ylivoimaisella pelillä Euroopan Top 4 ryhmään ja samalla EM-mitalipeleihin.

Lokakuussa Micky pohti uransa jatkoa Uusimaa-lehden haastattelussa näin:

-Ammattilaisena pelaaminen on ollut kyllä hienoa ja haluan toki jatkossakin pelata ammattilaisena. Olen ollut ehjänä koko kauden ja se auttoi menestymään. Ammattilaisen elämässä on se hyvä puoli, että voi keskittyä urheiluun. Suomessa joutuisin varmasti tekemään muita töitä. Ei sekään mikä paha asia ole. Kaikki on vielä toistaiseksi auki

Talvikauden aikana IT-tradenomin paperit omistavan Kyein tavoitteeksi täsmentyi ammattilaisuran jatkaminen – mutta astetta haastavammalla tasolla. Suomen lajiliiton yhteistyö kanadalaisen ammattilaissarja CFL:n kanssa tarjosi tähän tammikuussa erinomaisen ja realistisen oikopolun. Vantaan Myyrmäessä järjestettiin CFL Global Combine testitapahtuma, jossa paikalla oli ammattimaisia pelaajatarkkailijoita, scoutteja Kanadasta. Micky suoriutui combine-testeistä erinomaisesti ja vastaanotti palkkiona kutsun Torontossa maaliskuun lopulle suunniteltuun suureen kansainväliseen testitapahtumaan. Tämän tekstin alta löytyvällä tammikuun 11. päivä tallennetulla videolla tunnelmat ovat positiiviset ja suunnitelma selvä.

Toronton Global Combien tulosten pohjalta CFLn ammattilaisseurojen GM:t olisivat valinneet ns. global-kiintiön pelaajia joukkueittensa miehistöihin. Mahdollisuus päästä mukaan isoon ammattiliigaan oli todellinen – paikkoja on tarjolla 2+1 jokaiseen liigan joukkueen rosteriin. Vantaan testeistä Toronton finaaliin oli aikaa noin 10 viikkoa, jonka aikana Micky Kyei käynnisti systemaattisen treenirääkin yhdessä toisen tiaisuuteen valitun suomalaisen, Sebastien Sagnen kanssa. Sitten saapui korona.

Perjantai 13. päivä jää historiaan

Perjantai 13. maaliskuuta muodostui synkäksi päiväksi eri puolilla maapalloa. Kansakunnat havahtuivat koronaviruksen vaarallisuuteen ja ryhtyivät toteuttamaan massiivisia torjuntatoimenpiteitä. Myös CFL-julkaisi nimenomaan perjantaina 13. päivä peruuttavansa tapahtumiaan mukaan lukien kansainvälisten palaajien combine-tapahtuman. Samalla kerrottiin joukkueiden drat-valintojen perustuvan alkuvuoden testituloksiin ja tarjolla oleviin tallenteisiin. Päätös oli luonnollisesti massiivinen pettymys lujasti treenanneille suomalaisille.

Yksitoista päivää myöhemmin, tiistaina 24. maaliskuuta CFL-sarjan johto oli toipunut pahimmasta korona-shokistaan ja julkaisi hyviä uutisia kansainvälisistä combine-tilaisuuksista jatkoon valituille pelaajille. CFL-lupasi lennättää kaikki valitut pelaajat Torontoon 4 päivää ennen joukkueiden harjoitusleirien käynnistymistä. Viestissä oli aikataulu oli määritelty avoimena – ”whenever that may be”.  Alkuperäinen Global Combine tapahtuma järjestetään ja lisäksi mukana olevat pelaajat saavat mahdollisuuden olla läsnä seuraavana päivänä järjestettävässä televisioitavassa draft-tapahtumassa.

Aurinko paistaa taas koronataivaalta, mutta haasteena pelaajille on se, että kukaan ei tiedä milloin joukkueet voivat aloittaa harjoitusleirinsä Kanadassa. Tämä asettaa haasteen tosissaan testejä varten harjoiteleville urheilijoille, jotka todennäköisesti kohtaavat kotimaissaan suuria vastoinkäymisiä esimerkiksi kuntosalien jne. osalta.  Combineen tulee osallistumaan pelaajia maista, jossa parhaillaan on määrätty jopa ulkonaliikkumiskieltoja.

Micky Kyei valmistautuu ratkaisevaan Toronton Global Combine-tapahtumaan vailla tietoa aikatauluista

Micky, miten valmistaudut Torontoon haastavissa olosuhteissa?

Micky Kyei kertoo pääsyn CFL-joukkueeseen olevan edelleen hänen ykköstavoitteensa. Treenit maistuvat, vaikka yhteinen harjoittelu Sagnen toteutuu harvemmin kuin ennen epidemiaa:

-Harjoittelen 3-5 kertaa viikossa. Nyt combinen siirryttyä treeniohjelmaa on joutunut muokkaamaan siten, että aloitan ns alusta, eli käyn GPP (General Physical Preparation) vaiheen läpi uudestaan. Tarkoitus on luoda pohja harjoittelulle.

Mickyn onneksi Porvoon Uusimaa Areena ei ole toistaiseksi kuulunut suljettujen urheilutilojen listalle ja säät ovat suosineet ulkona juoksemista. Jotain positiivistakin hän löytää haastavasta tilanteesta, vapaa-ajan määrä on lisääntynyt. Miehen suhtautuminen koronavirukseen on rauhallinen, mutta hän toivoo, että meistä jokainen ymmärtää osallistua urakkaan, jolla torjumme uhkaavan viruksen:

-Uskon että jokainen ymmärtää ja osaa kantaa oman panoksensa tämän pandemian taisteluun. 

Micky suhtautuu pessimistisesti eurooppalaisten sarjojen toteutumiseen. Hän ei usko, että maanosassamme pelataan peliä tänä kesänä. Kanadassa CFL.n oli alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä käynnistyä kesäkuun 11. päivä ja päättyä 18 ottelukierroksen jälkeen lokakuun viimeisenä päivänä. Päätökset Euroopan, Suomen ja Kanadan sarjojen aikatauluista ja toteutumisista antava toistaiseksi odottaa itseään.

Lopulta elämä ja urheilu kuitenkin voittavat, kunhan…