Korona pakotti Zacokin jäämään USA:han

Seinäjoki Crocodilesissa Vaahteraliigaa pelannut Filip Zacok aloitti opiskelut ja urheilemisen tammikuussa 2018 Yhdysvalloissa  Indiana Staten yliopistossa. Filip on päässyt hyvin mukaan amerikkalaiseen rytmiin ja Crocodiles-kasvatti kaksinkertaisti taklausmääränsä toisella kaudellaan päästen ajoittain mukaan joukkueensa aloituskokoonpanoon.

Zacokin uusi kotikaupunki Terre Haute sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Indianapoliksesta. USA:ssa vauhdikkaasti leviävä koronavirus vaikuttaa myös yliopistokaupungissa. Filip viettää karanteenia pelikaverinsa vanhempien kotona. Kaikki jenkkifutikseen ja yliopistoon liittyvä on peruttu. Opiskelut jatkuvat verkossa.

Crocodiles kasvatti Philip Zacok on pelannut 2 kautta Indianan yliopistossa Yhdysvalloissa

Olkapää kuntoon

Zacokin olkapää vaati kauden jälkeen korjausta. Raamikas linjamies kävikin tammikuussa 2020 olkapääleikkauksessa hoitamassa paikat kuntoon. Tällä hetkellä toipuminen on edennyt kuntoutusvaiheeseen. Myös opinnot ovat sujuneet mallikkaaksi.

Täysipainoinen harjoittelu ei vielä onnistu ja tässä mielessä spring football harjoitusten siirtyminen tulevaisuuteen on ollut Zacokin tapauksessa hyväkin ratkaisu. Indiana Staten 15 lajiharjoitusta sisältävä kevätleiritys ei ehtinyt käynnistyä koronaepidemian johdosta. Treenaaminen on tällä hetkellä pääasiassa omatoimista.

”Valmentajat eivät päästä Suomeen, kun varmuutta rajojen avaamisesta ei ole tiedossa.”

-Fysiikkavalmentajamme lähettää puhelimen kautta meille ohjeistusta salitreenaamiseen. Tällä hetkellä kaikki salit ovat kiinni, niin fysiikkaharjoittelu on painottunut omalla painolla tehtäviin treeneihin. Valmentajat eivät päästä Suomeen, kun varmuutta rajojen avaamisesta ei ole tiedossa.

Nose guardina on hauskaa

Sycamoresin harjoitusolot paranivat selkeästi, kun yliopiston harjoituskenttä remontoitiin. Nyt uusittu kenttäpinta hohkaa elokuun lämpöä kuuden celsiuksen verran vähemmän. Pelaajien nesteytykseen ja jaksamiseen tällä on iso merkitys. Pelaajien ylikuumeneminen on ongelma, johon on kiinnitetty huomiota. Indiana Staten pelaajien kuormitusta mitataan GPS-mittareilla, joita on käytössä 40 pelaajalle kerrallaan. Näillä toimenpiteillä haetaan eri yksilöille optimaalisia harjoituksia. Lajiharjoitusten kokonaiskesto on enimmällään 2 tuntia.

Kauden 2019 leiri viime syksynä lähti Zacokin kohdalla hyvin käyntiin. Pelaamisen intensiteetti on korkealla jatkuvasti, ei ole olemassa helppoja downeja harjoituksissa tai otteluissa. Filipin työmoraali on näkynyt harjoituksissa ja tämän ovat hänen valmentajansa myös huomanneet. Hän teki töitä tasaisesti ja sai harjoituksista 90% arvioinnit jokaisesta harjoittelusta Valmentajat vaihtoivat Zacokin pelipaikan aloituslinjan ytimeen nose guardiksi. 196cm pitkä Zacok painaa tällä hetkellä 140 kiloa.

140 kiloinen Zacok (#99) pelaa aloituslinjan ytimessä nose guardina Kuva: Indiana State

-Toisen kauden leiri oli ”helpompi”, mutta töitä on pitänyt tehdä joka päivä. Ja joka päivä piti tulla paremmaksi sekä kentällä sekä videopalavereissa. Tykkään nose guardina pelaamisesta enemmän kuin defensive tacklen 3-tech pelipaikasta. Pelikutsut oli helppo muistaa, kun pelikirja oli sama kuin kaudella 2018. Pystyin keskittymään oman tekniikan parantamiseen ja käsien käyttö kehittyi selvästi

Ensimmäisellä kaudellaan Zacok merkautti tilastoihin kymmenessä ottelussa 10 taklausta ja yhden säkityksen. Toisella kaudella hän pelasi jokaisessa runkosarjan kahdeksassa ottelussa ja pääsi aloitusmiehistöön kolmesti. Zacok kirjautti 7 soolo- ja 8 avustavaa taklausta. Lisäksi hän taklasi 2,5 kertaa aloituslinjan takana sekä onnistui säkittämään pelinrakentajan kahdesti. Määrä on erittäin hyvä nose guardin pelipaikalle ja varsinkin kun linjapuolustajia kierrätettiin läpi kauden.

-Nautin nosena pelaamisesta. Siellä on hauskaa. Viime kaudesta jäi mieleen University of Northern Iowa sekä Kansas Jayhawksin hyökkäyslinjat. 1-1 vastaa pelaaminen oli ok, mutta nose guardin paikalla tuplablokki on jatkuvaa. Hermot siinä meinaa välillä mennä, kun pitää puskea kahta isoa miestä vastaan ja jos sattuu pelaamaan liian suorin jaloin niin kyytiä tulee varmasti

Filip Zacok on kerännyt Vaahteraliigaurallaan Crocodiles-paidassa kolmen viime kauden aikana 71 taklausta

Opinnot sujuvat – Honor roll student

Muutto Yhdysvaltoihin on ollut iso muutos Slovakiassa syntyneelle jättiläiselle. Mitään illuusioita Zacokilla ei ole ollut opiskelijaurheilijan elämästä. Kaksinkertainen työmäärä, treenaamista ja opiskelua. Kauppatieteiden (business administration) opiskelut ovat Filipillä sujuneet erityisen hyvin. Zacok valittiin Missouri Valley Football Conferencen opiskelijaurheilijoiden Honor Roll ryhmään, johon valittiin akateemisesti erinomaisesti pärjänneitä urheilijoita. Vaatimuksena oli, että opintojen keskiarvo on vähintään 3.0 syyslukukaudella 2019 sekä osallistuminen urheilujoukkueen toimintaan.

-Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti valmistun tämän vuoden lopussa. Toivon että vanhempani pääsisivät matkustamaan ensi syksynä Indianaan, mutta nykytilanteen johdosta on epävarmaa missä vaiheessa tämä onnistuu

College footballin avauspäiväksi ensi syksyllä on määritelty 5. syyskuuta. Vastassa Indiana Staten ensimmäiseksi vastustajaksi peliohjelman mukaan määritelty Eastern Illinois. Vastustajan riveistä löytyy vanha tuttu Porvoo Butchersista maailmalle ponkaissut Daniel Luoma (stipendiaatti tammikuusta 2020 alkaen).

Alta voit klikata katsomaan Indiana Staten pelitallennetta (Indiana State vs. Youngstown State)

 

Lopulta elämä ja urheilu kuitenkin voittavat, kunhan…