Huhut saavat Huskiesin sisuuntumaan

Toiseen Vaahteraliiga-kauteensa valmistautuva Hämeenlinna Huskies on viettänyt varsin hiljaisen talvikauden – ainakin, jos mittarina käytetään talvea 16–17, jolloin uutisia ilmaantui eetteriin huimalla viikkotahdilla. Syksyllä 2017 joukkue teki kirjoitti sopimuksia, mutta tämän jälkeen Hurttalauman päämajassa on vietetty hiljaiseloa. Kunnes tällä viikolla hämeenlinnalaiset julkistivat kontrahdin brittitukimies David Izinyonin kanssa. Mikä on meininki Huskiesissa juuri nyt?

Hiljaisuudesta huolimatta Huskies on rakentanut tulevaa kautta uutterasti. Vaitonaisuus on kuitenkin monesti vahva stimulantti huhuille ja niin on käynyt myös Huskiesille. Keskustelupalstat ovat täyttyneet kysymyksistä, arvailuista ja vihjailuista hämeenlinnalaisten iskukyvystä ja elinvoimasta. Osa on jopa epäillyt, pelaako Huskies ensi kesänä Vaahteraliigassa lainkaan.

Seuran puheenjohtaja Teemu Saarinen myöntää kuulleensa huhuja – ja päätään pyöritellen leikkaa huhuilta siivet selkärankaa myöten.

– Totta kai ensimmäinen Vaahteraliiga-kausi vaati veronsa, mutta pidän vähintäänkin ihmeellisenä tätä ulkopuolisten ihmisten käymää keskustelua. Huskies pelaa Vaahteraliigassa, joten nuo huhut voi unohtaa.

Saarinen uskoo, että ennakkoluuloton tyyli jolla Huskies Vaahteraliigan nousi saattoi ärsyttää lajin seuraajia ja se heijastuu nyt mielipiteissä.

– Monessa varmasti on herättänyt tunteita se, että me emme ole söpö, pieni ja hampaaton joukkue vaan tulimme Vaahteraliigaan menestymään.

Huskies avasi vuosi sitten kautensa vahvasti voittaen neljä ensimmäistä otteluaan. Noissa otteluissa hämeenlinnalaiset päästivät ainoastaan kaksi touchdownia ja tekivät itse samaan aikaan keskimäärin 43 pistettä ottelua kohden. Lopulta kausi päättyi niukkaan välierätappioon Wasa Royalsille lukemin 17–14, ja tuloksena oli kolmas sija. Puhetta riitti tuolloin muun muassa runsaasta ulkomaalaispelaajien määrässä, sillä brittejä, belgialaisia ja saksalaisia joukkueessa oli useampiakin.

Tommi Pinta (8) koppaa palloja Huskiesille myös tulevana kesänä. Stan Bedwell (9) puolestaan paketoi oman uransa viimekauteen ja keskittyy nyt ainoastaan valmentamaan Saksassa. Kuva: Anu Tiilikainen

 

Päävalmentajakandidaatit lipsahtivat muihin sarjoihin

Kauden jälkeen isoin muutos koettiin valmennuksessa. Päävalmentaja Stan Bedwell pelasi itse pelinrakentajana ja toimi samalla hyökkäyksen koordinaattorina sekä voitokkaalla I-divisioonakaudella 2016 että joukkueen avauskaudella Vaahteraliigassa. Huskiesin ja Bedwellin tiet kuitenkin erosivat viimekauden jälkeen ja yhdysvaltalainen siirtyi valmentamaan Saksan liigaan. Uutta päävalmentajaa Huskies ei ole nimennyt, vaikka jo marraskuun alussa sopimusneuvottelut olivat ”loppusuoralla”.

– Meillä on ollut  harmillisia vastoinkäymisiä päävalmentajan kanssa, Saarinen taustoittaa. – Päävalmentaja, josta syksyllä oli puhetta, siirtyi lopulta Saksaan. Toiselle ehdokkaalle ehdimme jo lähettää sopimuksen allekirjoitettavaksi, mutta seuraavana päivänä hän teki sopimuksen Italiaan, Saarinen kertoo.

– Nyt olemme jälleen sopimusneuvotteluissa pitkällä ja saattaa olla, että uuden yhdysvaltalaisen valmentajamme nimi julkaistaan pian.

Uusi päävalmentaja tullee olemaan hyökkäyksen asiantuntija. Viime vuoden takaisesta hyökkäyksen valmennuksesta poissa ovat nyt Bedwellin lisäksi laitahyökkääjien valmentaja Jens Holmström, joka palasi Roostersiin ja linjavalmentaja Hugo Pointillart, joka suuntasi Bedwellin seuraksi Allgäu Cometsin puolustuksen koordinaattoriksi. Puolustuksen puolelta joukkueesta löytyy edelleen kokenutta ja arvostettua osaamista, sillä muun muassa koordinaattori Juha-Matti Jokinen ja tukimiesten valmentaja Antti Silvola jatkavat pesteissään.

Huskiesissa on haluttu jättää uudelle päävalmentajalle vaikutusmahdollisuuksia vahvistusten hankintaan. Toistaiseksi yhdysvaltalaisista on kiinnitetty ainoastaan monitoimimies Roman Runner, joka valmistautuu viidenteen Suomen kauteensa ja toiseen vuoteensa Huskiesissa.

– Uskomme, että uusi päävalmentajamme saa kontaktiensa kautta autettua meitä hankkimaan parhaat mahdolliset vahvistukset. Ja tietysti silloin hän saa kiinnitettyä pelaajia, jotka sopivat hänen pelisysteemiinsä. Kun yksi pala loksahtaa kohdalleen, niin sitten loksahtaa monta muutakin palaa.

– Olemme laskeneet, että tuomme joukkueeseen kolme jenkkiä ja kolme EU-pelaajaa, Saarinen kertoo.

Todennäköisesti Huskies tuo vahvistuksia ainakin pelinrakentajan ja keskushyökkääjän paikoille. Kirkkaimmat hyökkäysaseet on toistaiseksi kiinnitetty heittopeliin, sillä maajoukkuemiehet Tommi Pinta ja Saksasta kotimaan kentille palannut Micky Kyei solmivat sopimukset Hämeenlinnaan. Turku Trojansista puolestaan Hämeenlinnaan sopimukset tekivät muun muassa takamies Ville-Valtteri Suojanen ja monipuolinen Miko Ylikoski, jotka kumpikin kuuluvat maajoukkuevahvuuteen. Samaan aikaan Huskies tiedotti sopimuksesta myös ensimmäisen EU-pelaajansa, ranskalaisen Camille Gruelin kanssa.

Roman Runner onnistui Huskiesissa vuosi sitten lähes kaikessa, mitä teki. Todennäköisesti myös ensi kesänä yhdysvaltalainen nähdään hyökkäyksessä, puolustuksessa sekä potkumiehistöissä.

”Tämä joukkue voi voittaa koko sarjan.”

Puolustuksen puolelle Huskies solmi merkittävän jatkosopimuksen alkuviikosta, kun hämeenlinnalaiset ilmoittivat Iso-Britannian maajoukkueen vakiokalustoon kuuluvan David Izinyonin paluusta.

– Meidän viimevuotisista ulkomaalaispelaajista David oli ensisijainen jatkaja. Hän on sekä taidollisesti että ihmisenä erinomainen vahvistus, kommentoi Saarinen.

Kaudella 2017 Izinyon oli Huskiesin taklaustilaston ykkösnimi. 62 taklausta oikeutti viidenteen sijaan koko Vaahteraliigan taklaustilastossa.

– Huskiesin veljellinen yhteisöllisyys on yksi suurimmista syistä, mikä tuo minut takaisin Hämeenlinnaan, kommentoi Izinyon jatkosopimustaan Huskiesin uutisessa. – Uskon, että ensi kaudella tämä joukkue voi voittaa koko sarjan. En näe mitään syytä, miksi emme voisi niin tehdä.

Viikonloppuna Huskies pitää seuraavan leirinsä. Nähtäväksi ja kuultavaksi jää, onko tuolla leirillä jo tiedossa joukkueen ensi kesän päävalmentajan nimi.

 

Katso myös:

Huskies-uutinen Izinyonin sopimuksesta

Kuva:

Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen