Chris Mulumban tie NFL-ammattilaiseksi vaikeutui

Koronavirus on tuonut synkkiä varjoja myös Chris Mulumban ammattilaishaaveen ylle. Odotettu Combine-tapahtuma peruutettiin, mutta pelaajat taistelevat paikasta NFL-joukkueiden harjoitusvahvuuteen digitaalisten tallenteiden avulla.
Kuva, IMG Academy 2020, Chris Mulumba

Suomen maajoukkuepelaaja Chris Mulumba valittiin joulukuussa 2019 NFL:n pelaajakehittämisohjelmaan yhdessä kahdeksan muun kansainvälisen pelaajan kanssa. Chris on harjoitellut tammikuusta lähtien Floridassa IMG Academyn NFL pathway ohjelmassa tiukan treeniohjelman puitteissa. Intensiivisen harjoitusjakson oli tarkoitus huipentua NFL:n Pro Day -testitilaisuuteen, jossa paikalla olisivat olleet alkuperäisen suunnitelman mukaan kaikkien NFL-seurojen scoutit sekä valmentajat. Koronaviruksen nopea leviäminen Yhdysvalloissa on johtanut kaikkien NFL:n katsastustapahtumien peruuttamisiin.

Washington Redskins oli ensimmäinen joukkue, joka peruutti henkilökuntansa matkustaminen Pro Day-tapahtumaan:

”Due to health and travel concerns surrounding COVID-19, we have informed all of our scouts and coaches that they must return to their home bases and travel will be suspended until further notice. The health and safety of our staff and players is our number one priority and we feel that these are the necessary precautions given the current circumstances.”

Kaikki Muut NFL-seurat ovat seuranneet Redskinsin esimerkkiä.

Chris Mulumban Combine-tulokset toimitettiin 32 NFL-seuralle tallenteena

Pro Day vaihtui video Combineen

Chris Mulumba on saanut olla eristyksissä ja turvassa IMG:n kampuksella suuren osan koronakriisin ajasta. Hän asui kolmen pelaajan kanssa samassa huoneistossa ravintolan ja valmennuskeskuksen välittömässä läheisyydessä eikä virus ehtinyt vaikuttaa pelaajien arkeen mitenkään ennen tietoa NFL:n matkustusrajoituksista. Floridan Bradetonissa sijaitseva IMG academy suljettiin kuitenkin korona-viruksen torjuntatoimien johdosta ennenaikaisesti viruksen lähtiessä leviämään toden teolla Yhdysvalloissa. Henkilökunnan tai urheilijoiden keskuudessa ei ole todettu yhtään COVID-19 tartuntaa.

Chris kertoi viettäneensä elämänsä parhaan kahdeksan viikon harjoitusjakson Floridassa. Kun tieto Pro Dayn peruuntumisesta saavutti akatemian, järjestettiin harjoitusringin pelaajille erillinen combine tapahtuma, jonka suoritukset tallennettiin videoille huolellisesti. Suomalaisjätin paino oli testeissä 288 paunaa (130,6 kg). Kova harjoittelu on tuonut 10 paunaa lihasta lisää viime vuoden Coloradon yliopiston pro day testipäivän mittauksiin verrattuna. Chris kertoo olevansa kaikkiaan tyytyväinen tuloksiinsa.  Hyvistä tuloksista huolimatta hän on samalla erittäin pettynyt. Tämä on varsin ymmärrettävää, koska intensiivisen harjoittelun huipentumaksi odotettu Combine, sekä NFL-joukkueiden henkilöstön tapaaminen  NFL international pathway pelaajille ei toteutunut.

Mulumba vietti elämänsä parhaan kahdeksan viikon harjoitusjakson Floridassa

Digitaaliset tallenteet on lähetetty kaikkien 32 NFL-seuran edustajille ja nyt sitten odotellaan. NFL on ilmoittanut, että free-agent neuvottelut käynnistetään suunnitellun aikataulun mukaisesti, vaikka esim. kuun vaihteeseen ajoitettu seurojen kokous ”NFL’s Annual League Meeting” on peruutettu.

Ura ammattilaisena edelleen mahdollinen, jopa todennäköinen

IMG Academyn urheilijat ovat parhaillaan valmiuksissa neuvottelemaan NFL-sopimuksiaan vapaana agenttina, jos testitallenteet miellyttävät seuroja. Mikäli pelaaja ei pääse varsinaiseen 53:n pelaajan rosteriin, on kansainvälisen ohjelman pelaajilla kuitenkin takaportti päästä mukaan haistelemaan NFL:n tunnelmaa. Divisioonatasoilla on tarjolla 1 ylimääräinen practice squad -paikka International Pathway -pelaajille eli neljälle IMG:n kandidaatille saattaa tämä polku aueta jo lähiaikoina.

Mikäli Mulumban ura ei aukea Yhdysvaltojen suunnalla, on CFL:n kiinnostus suomalaispelaajaan ilmiselvä. Kanadalais-scoutit olisivat halunneen Chrisin jo lähes väkiin tammikuiseen Myyrmäen Combineen ja ovat pitäneet yhteyttä yllä koko ajan. Chris Mulumba tunnetaan Suomessa pelaajana, joka menee vaikka läpi harmaan kiven. Hänen haaveitaan ei yksi koronavirus tule horjuttamaan, ainoastaan hidastamaan.

NFL-draft 23-25. huhtikuuta Las Vegasissa

NFL on ilmoittanut, että liigan uusien pelaajien draft-tilaisuus järjestetään aikataulunsa mukaisesti huhtikuussa Las Vegasissa. Tapahtuman toteutus ei tule kuitenkaan tule olemaan suunnitellun kaltainen kasinokaupungin yleisölle tarkoitettu spektaakkeli.

PS.

Chris Mulumba on palannut turvallisesti ja terveenä Suomeen Floridasta lauantaina 21. maaliskuuta.

 

.