Butchers – Royals 05.08.2016

RAPORTTI

ButchersRoyalsScore

Vaahteraliigan 12. peliviikko käynnistyi monellakin tavalla erikoisella ottelulla. Voittajasta ei kuitenkaan jäänyt epäselvyyttä, sillä Wasa Wa1ld Royals haki selvän vierasvoiton Porvoo Butchersin kotikentältä lukemin 12–31 (6–24, 6–0, 0–7, 0–0). Ottelun ratkaisuksi muodostui avausneljänneksen kahden viimeisen minuutin ajanjakso, jonka aikana Royals iski yhteensä 21 pistettä.

Hyvän ja varman ottelun pelannut Royals-potkaisija Godwill George vei ensin Royalsin 0–3 -johtoon, minkä Butchers kuitenkin kuittasi Daniel Luoman touchdownilla, johon heiton tarjosi Trevor Vasey.

Seuraavalla puolustusvuorolla Butchers oli jo pysäyttämässä Royalsin hyökkäystä. Neljännellä yrityksellä aloitussyöttö leijaili lentopotkaisija David Bealen pään yli, mutta Beale ehti hakemaan pallon ja potkaisi. Matala kaari kimposi porvoolaispelaajista takaisin Royalsille, ja vaasalaisten hyökkäys palasi kentälle.

Tämän jälkeen tapahtui vierasjoukkueen irtiotto.

Ensin RJ Long otti Isaac Fisherin pitkän heiton laidalla kiinni ja teki 62-jaardisen touchdownin. Välissä Butchers kävi hyökkäämässä, mutta koska myös neljännen yrityksen riskipeli omassa kenttäpäädyssä epäonnistui, sai Royals pallon hyvästä paikasta. Heti ensimmäisellä pelillä Long teki jälleen touchdownin. Aloituspotkun jälkeen Butchersin ensimmäinen heitto lennähti laitahyökkääjän käsistä Royalsin kulmapuolustaja Rufail Khalifan käsiin, joka teki Vaahteraliiga-uransa ensimmäisen touchdownin. Kun vielä George onnistui kaikissa lisäpistepotkuissaan siirtyi Royals nopeasti 6–24 -johtoon.

Kolme vaasalaismaalia syntyi kahdessa minuutissa ja kaksi jälkimmäistä touchdownia alle puolessa minuutissa. Käytännössä ottelu ratkesi tähän.

13931674_1433272143353420_244394324_o
Royalsin kulmapuolustaja Rufail Khalifa teki uran ensimmäisen Vaahteraliiga-touchdowninsa syötönkatkosta ensimmäisellä neljänneksellä. Kuva: FSC Media / Riku Flink

Toisella puoliajalla Royals pelaa ilman suurempia virheitä ja varmistaa voittonsa

Butchers lähti otteluun vajaalla miehistöllä, sillä kuumetauti oli kaatanut useammankin porvoolaispelurin pois kokoonpanosta. Tästä huolimatta kotijoukkue pystyi ottelussa esittämään varsin toimivaa hyökkäystä. Toisella neljänneksellä Butchers piti palloa lähes 10 minuuttia ja päätti ensimmäisen puoliajan Vaseyn lähietäisyydeltä puskemaan touchdowniin.

Toisella puoliajalla nähtiin ainoastaan yksi touchdown, josta vastasi Royalsin ruotsalaislaitahyökkääjä Deniel John.

Butchers hallitsi palloa kaikkiaan noin 31 minuuttia eli lähes kaksi kertaa niin kauan kuin Royals. Hyökkäysjaardeissakin porvoolaiset olivat edellä lukemin 311–284. Yksi ottelun ratkaisu oli Butchersin hyökkäyksien tyrehtyminen maalialueiden läheisyydessä. Kotijoukkue kävi viisi kertaa 20 jaardin päässä maalialueesta eli niin sanotulla redzonella, mutta onnistui pisteiden teossa ainoastaan kaksi kertaa.

Royalsin päävalmentaja Seppo Evwaraye oli tyytyväinen voittoon, mutta ei tapaan, jolla voitto tuli. Royalsin parhaana palkittu Fisher heitti ottelussa 13 kertaa, joista kuusi onnistui ja kolme johti maaliin.

– Tämä oli meiltä huono peli. Emme löytäneet hyökkäyksessä rytmiä kuin ajoittain, Evwaraye harmitteli. – Pelisuunnitelmamme oli hyökätä enemmän heittäen, mutta niin ei nyt tapahtunut.

Ensimmäisen neljänneksen tähtihetki vaikutti Evwarayen mukaan vaasalaisten peliin lamauttamasti.

– Tuli mukavuuden tunne. Se on nuoren joukkueen heikkous. En ota mitään Butchersilta pois, mutta meidän taidolla tämä ottelu olisi pitänyt lyödä poikki paljon tehokkaammin.

Butchersin puolustuksen linjamies Michael Galantini teki osaltaan Royalsin hyökkäämisen vaikeaksi. Galantini oli ajoittain useammankin hyökkääjän blokkaamana, mutta taisteli silti 8,5 taklausta, joista kaksi oli säkityksiä ja 4,5 aloituslinjan takana. Koko kentän ykköstaklaaja oli Royalsin tukimies Chris Young – 10 taklausta.

13898305_1433272470020054_1612771117_o
Mikko Seppänen oli jälleen Butchersin tärkein hyökkääjä. 10 kiinniotolla Seppänen eteni 138 jaardia. Kuva: FSC Media / Riku Flink

Butchers taistelee enää putoamista vastaan

Viimeisessä välieräsijassa kiinni oleva Royals nousi voittonsa myötä kymmeneen pisteeseen ja on nyt neljä pistettä edellä pahinta uhkaajaansa Tampere Saintsia. Kolmantena oleva Anders Trojans Turku on kahden pisteen päässä vaasalaisten edellä.

Butchersille tappio tiesi sitä, että porvoolaisia ei pudotuspeleissä tänä vuonna nähdä.

– Tämä ottelu kuvastaa jotenkin tätä kautta. Pelimme ailahtelee aivan liikaa, Butchersin päävalmentaja Kari Leivoja sanoi ottelun jälkeen. – Hävisimme kaksi minuuttia 0–21 ja voitimme 46 minuuttia 12–10.

– Sanoin pelaajille heti ottelun jälkeen, että loppukausi on meille nyt entistä tärkeämpi. Meidän tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että säilytämme paikan Vaahteraliigassa.

Butchers on sarjassa nyt kuudentena. Ero viimeisenä olevaan Vantaa TAFT:iin on neljä pistettä ja Tampere Saints on kaksi pistettä Butchersin edellä.

Vaahteraliigan 12. peliviikko jatkuu lauantaina Tampereella, jossa vastakkain ovat Saints sekä sarjan kärjessä oleva Helsinki Roosters.

Vaahteraliiga, 12. peliviikko:

PE 05.08.2016 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Wasa Wa1ld Royals 12–31 (12–31)

ButchersRoyalsTwitter

Vaahteraliigan runkosarjan kolmanneksi viimeinen pelikierros alkaa jännittävällä Nelonen Pron TV-ottelulla. Sekä kotijoukkue Porvoo Butchers (2–7) että vierasjoukkue Wasa Wa1ld Roals (4–5) ottaisivat tässä vaiheessa mielellään pistepotin itselleen. Kipeimmin kahta pistettä tarvitsee sarjassa toiseksi viimeisenä oleva Butchers, jolle kaksi lisäpistettä tarkoittaisi – paitsi pudotuspelimahdollisuuksien säilymistä – myös hyvin suurta todennäköisyyttä välttää jääminen Vaahteraliigassa viimeiseksi.

– Jos me haluamme pudotuspeleihin, on jokaisesta jäljellä olevasta ottelusta otettava voitto, Butchersin päävalmentaja Kari Leivoja kiteyttää.

Viimeisessä pudotuspelipaikassa kiinni oleva Royals on tällä hetkellä neljä pistettä Butchersin edellä. Kauden aiemmassa ottelussa vaasalaiset olivat porvoolaisia parempia numeroin 23–9.

– Tämä on meille ansapeli, Royalsin päävalmentaja Seppo Evwaraye muotoilee. – Butchers pelaa epätasaisesti, parhaimmillaan todella hyvin. He voittivat Tampereen, jolle me puolestamme hävisimme.

Royalsilla on allaan voitto Anders Trojans Turusta. Tämä ei enää kuluvalla viikolla lämmitä Royals-valmentajaa.

– Ei me siinä pelissä suoriuduttu niin hyvin kuin olisimme voineet, Evwaraye sanoo. – Olemme toistaiseksi voittaneet muista joukkueista vain TAFT:n kahteen kertaan, emmekä kertaakaan kahta ottelua peräkkäin. Haluamme lopettaa kauden voittoputkeen.

Butchersin hyökkäys on ajoittain juossut Kemani Jonesin johdolla tehokkaasti. Toisinaan pääosa jaardeista on tullut pelinrakentaja Trevor Vaseyn heitoista Mikko Seppäselle ja Daniel Luomalle.

– Arvaamattomuus on suurin haaste Butchersin hyökkäyksessä, Evwaraye sanoo. – Se ei ole systemaattista, mutta heillä on kyky tehdä leiskahduksia.

Leivojan mukaan Royalsin puolustus sopii tyyliltään Butchersille hyvin, eikä suurinta vastaan tulevaa hahmoa Butchers-luotsin tarvitse pitkään miettiä.

– He pelaavat samanlaista puolustusta, jota myös me pelaamme. Viime viikkoina olemme kohdanneet 4-3 -puolustusta. Nyt tulee 3-4 -puolustus. Chris Young on iso ja nopea jätkä, joka ehtii moneen paikkaan.

Young on liigan kärjessä sekä taklauksissa (68) että säkityksissä (6). Joshua Akena on keskustassa yksi tärkeimmistä Jonesin juoksun vastavoimista. Syvimmän takapuolustajan paikalla pelaava RJ Long vastaavasti pitää huolen siitä, että jokaiseen Vaseyn huolimattomaan heittoon sisältyy syötönkatkon riski.

DSC05430
Viimevuotiset joukkuekaverit Phung Nguyen (vas.) ja Vesa Aaltonen ovat yksi illan taistelupareista. Kuva: Sami Ranta

Jatkaako Tom Suoste hurjaa virettään?

Royalsin suurin sankari Trojans-voitossa oli keskushyökkääjä Tom Suoste. 187 juostua jaardia suomalaisen keskushyökkääjän toimesta on suoritus, joka ei ole tavanomaista Vaahteraliigassa. Butchersin puolustusvoimien vahvuus löytyy keskustasta, lähellä aloituslinjaa, ja juuri sen Suoste perjantaina kohtaa.

– Suurimmat vastustajamme ovat Michael Galantini, Tero Kontiainen ja Niko Pennanen, Evwaraye nimeää. – Takakentältä löydämme varmasti meille sopivia taistelupareja. Kulmapuolustajilla tulee olemaan haastava ilta meidän laitahyökkääjiä vastaan.

Long, ruotsalaishyökkääjä Deniel John sekä Butchers-kasvatti Phung Nguyen tarjoavat pelinrakentaja Isaac Fisherille heittokohteita. Oman lisänsä erityisesti maalialueen läheisyydessä tuo ulottuva Dmitri Doubitski.

Kun joukkueet kesäkuun alussa kohtasivat Vaasassa, voitti Butchers toisen puoliajan ja piti Royalsin hyökkäyksen pisteittä kaksi viimeistä neljännestä. Evwarayen mukaan alkukaudesta tuttu hyytyminen maalialueiden läheisyydessä on Royalsissa kuitenkin selätetty.

– Tampere-ottelusta (12.7.) alkaen hyökkäyksemme viimeistely on ollut hyvää. Olemme olleet erilailla tehokkaita maalinteossa.

Pienehköllä ringillä pelaavan Butchersin kohdalla muutamien pelaajien puuttumiset ovat Leivojan mukaan näkyneet radikaalisti, mutta terveystilanne on nyt paranemaan päin.

– Tiesimme jo kauden alussa, ettei tästä helppoa kautta tulee, sillä pienessä kokoonpanossa yksikin loukkaantuminen tuntuu. Kokoonpanoon palaavien pelaajien vuoksi pystymme nyt kuitenkin pelaamaan enemmän omaa peliämme.

DSC05649
Royalsin pelinrakentaja Isaac Fisher (8) on heittänyt kauden aikana 19 touchdownia ja juossut itse viisi. Kuva: Sami Ranta