Butchers – Roosters 20.07.2017

Raportti

Hallitseva Suomen mestari Helsinki Roosters vankisti asemaansa kärkijoukkueena, kun Roosters haki Hamarin kentältä Porvoosta 21–35 –voiton Butchersista. Roostersin avainhahmoina toimivat kolme touchdownia Brandon Connetten heitoista tehnyt laitahyökkääjä Alexander Wasiljeff sekä kahdesti maalin juossut keskushyökkääjä Jaycen Spears. Jännittävän ottelun ratkaisuksi muodostui Roostersin suoritusvarmuus ja tasaisuus. Butchersin mentyä 14–0 -johtoon, teki Roosters seuraavat viisi toucdownia.

Ottelun alku sujui pisteiden valossa Butchersin tahtiin. Daniel Luoma teki komean, 50-jaardisen heittopelin päätteeksi avaustouchdownin ja toisen neljänneksen alussa puolustuksen riistettyä pallon Sebastian Lindell puski maalillaan porvoolaisille lisää johtoa. Luoma onnistui molempien maalien jälkeen lisäpistepotkussa ja tilanne oli 14–0.

Roostersin hyökkäys pystyi kuljettamaan palloa myös ottelun alussa ja muun muassa helsinkiläisten ensimmäisen hyökkäysvuoro kesti 16 downin verran, mutta silti Roosters jäi pisteittä. Toisella neljänneksellä tulosta alkoi kertymään myös pistetilastoon. Wasiljeff jäi vapaaksi keskelle kenttää ja karkasi vapaudessa aina maalialueelle asti.

Nuorten laitahyökkääjän paraati. Ensin Daniel Luoma…

 

…ja sitten Alexander Wasiljeff.

 

 

Hetkeä myöhemmin oli Spearsin vuoro karata porvoolaispuolustajilta. 55-jaardinen touchdown ja sitä seurannut Ville Ronnun toinen onnistunut lisäpistepotku nostivat Roostersin tasoihin.

Roosters oli varustautunut pysäyttämään Butchersin Rickey Stevensin juoksut ja tässä vieraat myös pääsääntöisesti hyvin onnistuivat. Stevens toki lopulta sai kasaan 174 jaardia, mutta varsinkin toisella neljänneksellä Butchersin hyökkäykset tyrehtyivät Roostersin varmaan taklaamiseen Stevensin juoksuja vastaan.

Wasiljeffin toinen touchdown Ronnun potkaiseman lisäpisteen kera nosti Roostersin 14–21 –taukojohtoon. Butchers pääsi Luoman pitkällä kiinniotolla aivan puoliajan loppuhetkellä maalilinjan tuntumaan, mutta lopulta pelikellon loppuminen lopetti porvoolaisten tasoitushaaveet.

 

Roosters-puolustuksen toinen puoliaika: säkkejä ja syötönkatkoja

Toisella puoliajan ja lopulta koko ottelun ratkaisuksi muodostui Butchersin hyökkäyksen tehottomuus. Kotijoukkue pystyi kyllä etenemään, mutta maalialueen läheisyydessä keinot loppuivat kesken ja huolimattomuus kostautui. Pelinrakentaja Daniel Farley heitti Roostersin puolustusalueella kaksi syötönkatkoa.

Vierasjoukkue sen sijaan onnistui kahdesti ja lisäsi Spearsin sekä Wasiljeffin maaleilla johdon 21 pisteeseen. Butchers sai päätösneljänneksellä pallon sekä muffatusta lentopotkusta että onnistuneesta, lyhyestä aloituspotkusta. Stevens onnistui juoksemaan kauden kahdeksannen osumansa ja Luoman potku kavensi tilanteeksi 21–35. Tämän lähemmäs Butchers ei kuitenkaan päässyt.

Redin pohjustaa ja Wasiljeff tekee Roostersin päätöspisteet:

 

Roosters rakensi voiton elementit tasaisuudellaan. Wasiljeff oli tällä kertaa joukkueen suurin hyökkäystähti. 5 kiinniottoa, 138 jaardia ja kolme touchdownia ovat kovia lukemia. Muut laiturit jäivät yhteensä hieman alle sataan jaardin, joten pelinrakentaja Connetten kokonaissaldo oli 231 jaardia. Heittopelin rinnalla Roosters kuitenkin juoksi pallon kanssa vieläkin enemmän, 242 jaardia, joista Spears taivalsi yli 10 jaardin keskiarvolla 196 jaardia. Butchersin juoksupuolustus oli ennen torstaita antanut vastustajille keskimäärin vain 54 jaardia – nyt Roosters juoksi lähes viisinkertaisen määrän.

 

Farley hakee vielä rytmiä

Butchersin pelinrakentaja Daniel Farley ei vieläkään saanut täysin heittopeliä synkkaamaan laitahyökkääjiensä kanssa, vaikka siitä ajoittaisia viitteitä olikin nähtävissä. Luoma koppasi avauspuoliajalla 98 jaardia, mutta katosi toisella puoliajalla kuvasta. Kun Farleyn 29 yrityksestä lopulta onnistui vain 12 ja lisäksi Akseli Olin ja Ilya Redin katkaisivat kerran Butchers-pelinrakentajan heitot, jäi Butchersin heittopeli miinusmerkkiseksi. Osaltaan heittopeliä vaikeutti Roostersin vahva ryntäys, joka tuotti vierasjoukkueelle neljä säkitystä; ennen tätä Butchersin pelinrakentajia oli koko kauden aikana säkitetty vain kolmesti.

Puolustajista kentän ykköshahmo oli Roosters-tukimies Redin, joka keräsi 6,5 taklausta, joista kolme tapahtui aloituslinjan takana ja joista kaksi oli säkityksiä. Lisäksi Redin otti yhden syötönkatkon ja juoksi siitä lisäksi 45-jaardisen palautuksen.

Voittonsa myötä Roosters otti vahvemman otteen runkosarjan kärkipaikasta, kun taas Butchersin mahdollisuudet siihen käytännössä menivät. Roosters on voittanut kauden kummankin ottelun Butchersia vastaan, joten jäljellä olevista kolmesta ottelusta Butchersin olisi voitettava kaikki ja Roostersin vastaavasti hävittävä kaikki, jotta Butchers keskinäisessä vertailussa nousisi Roostersin ohi.

”Otan vaan pallon kiinni ja juoksen!” Wasiljeffin tunnelmat huippuottelun jälkeen:

 

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

TO 20.07.2017 | 18:30 | Hamarin kenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Helsinki Roosters 21–35 (7–0, 7–21, 0–7, 7–7)

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu lauantaina Hämeenlinnassa, jossa Huskies isännöi ottelua Wasa Royalsia vastaan. Kierros 11 viimeistellään maanantaina Tampereella Saintsin ja Seinäjoki Crocodilesin välisellä ottelulla.

 

Kuvat:

Sami Ranta

Live-tilastot

 

Ennakko

Vaahteraliigan peliviikko 11 tarjoaa kolmen todella mielenkiintoisen kattauksen. Kierros käynnistyy torstaina Porvoossa, kun Hamarin kentällä ovat vastakkain sarjakakkonen Porvoo Butchers sekä liigaa johtava Helsinki Roosters. Helsinkiläisten etumatka porvoolaisiin on kaksi pistettä ja joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi Roostersin voittoon 34–19. Mikäli Butchers siis torstaina voittaa, ovat joukkueet tasapisteissä sarjan kärjessä. Ja samalla koko sarjan kärkinelikon taistelu tiivistyisi täysin uuteen tilanteeseen. Roosters lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta ei lainkaan niin selvästi kuin vielä kauden alla moni ajatteli.

Seuraavassa on nostettu esiin muutamia seuraamisen kohteita torstain ottelusta:

Rickey Stevens ja Jaycen Spears

Hamarin kentällä on nähtävissä liigan kaksi tehokkainta juoksuhyökkäystä. Butchers on vyöryttänyt läpi kauden vahvaa juoksupeliä ensin keskushyökkääjä Darion Hallin ja pelinrakentaja Jordan Mooren toimesta ja nyt kolmen ottelun verran Rickey Stevensin jaloilla. Butchers on edennyt kahdeksassa ottelussa 1601 jaardia eli 200 jaardia ottelua kohden. Roostersilla vastaavat luvut ovat 1202 ja 150. Yli kolmannes Roostersin juoksujaardeista tuli edellisessä ottelussa, jossa helsinkiläisten säästelemä Jaycen Spears halkoi Tampere Saintsin juoksupuolustusta yksinäänkin 260 jaardin verran. Kaksikko Stevens– Spears ei kentällä esiinny samaan aikaan mutta on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista taisteluista. Eikä sovi unohtaa Spearsille tulitukea antavaa Karri Pajarista, Roostersille viisi touchdownia juossutta Brandon Connettea ja Stevensin edessä tilaa raivaavaa ja silloin tällöin palloa yllättäen kantavaa Sebastian Lindelliä.

Roostersin Miro Kadmiry (3) pelasi kaudella 2015 Butchersissa pelinrakentajana. Nyt hän on Vaahteraliigan kiinniottotilastossa jaetulla kolmennella sijalla yhdessä joukkuekaverinsa Bernard Lusterin kanssa. Butchersin Niko Roiko (5) on porvoolaisten takakentän johtaja. Kuva: Salla Lahti

Butchersin juoksupuolustuksen ja heittopuolustuksen tasapaino

Jan Vilkon koordinoima Butchers-puolustus on pelannut huikean ensimmäisen puoliskon runkosarjassa. Erityisesti juoksupuolustus on ollut rautainen, sillä porvoolaisia vastaan on juostu keskimäärin vain hieman alle 54 jaardia ottelua kohden ja ainoastaan 2,1 jaardia per yritys. Vaikka Roosters edellisessä ottelussa jaardimääräisesti juoksikin lähes neljä kertaa enemmän kuin heitti, on helppo taipua arvoimaan, että helsinkiläisten hyökkäyksen koordinaattori Mikko Koikkalaisen pelisuunnitelmassa Roosters pyrkii ensin pehmittämään Butchersin puolustusta heitolla. Brandon Connette on löytänyt laitahyökkääjänsä yli 60 prosentin varmuudella ja heittänyt 26 touchdownia. Aloittavasta laitahyökkääjänelikosta jokainen eli Timothy Thomas – Alexander Wasiljeff – Miro Kadmiry – Bernard Luster sijoittuvat kärkikymmenikköön kiinniottojen määrässä mitaten. Erityisesti ulottuvat Thomas ja Luster laidoillaan ovat haastavia pideltäviä 1 vs 1 -tilanteissa, mikä aiheuttaa ongelmia Butchersin kulmapuolustajille. Butchersin heittopuolustusta hankaloittaa myös joukkueen kärkisäkittäjä Ville Kurvisen puuttuminen porvoolaisten kokoonpanosta,

Roostersin puolustuksen linja ja Butchersin hyökkäyksen linja

Klischeen ja kliinisten tutkimusten mukaisesti ottelut ratkaistaan linjassa. Yksi osa-alue, jota tämän ottelun linjataistelussa voi seurata on Roostersin puolustuksen linjan paine Butchersin pelinrakentaja Daniel Farleylle. Roosters on säkittänyt vastustajien pelinrakentajia eniten (13 kertaa), mutta vastaavasti Butchersin pelinrakentajia on säkitetty toiseksi vähiten (3 kertaa). Okko Outinen omalla laidallaan ja Lauri Vainio keskustassa ovat erinomaisia säkittäjiä ja Ilya Redin blitzaavana tukimiehenä yksi liigan parhaimmista. Arttu Tennbergin johtamalla Butchersin hyökkäyksen linjalla on heittosuojauksessa apunaan krooninen juoksu-uhka, johon Roostersin on reagoitava. Juoksuhämäyksen jälkeen tehtäviin heittoihin on linjan kuitenkin onnistuttava myös 1 vastaan 1 -blokeissa, jotta Farleylle jää aikaa etsiä laitahyökkääjiään.

Roostersin takamies-palauttaja Curtis Slater on kenttäasemien X-factor. Slater on palauttanut yhden rähmäyksen maaliin, ottanut kolme syötönkatkoa ja palauttanut tehokkaasti niin aloitus- kuin lentopotkujakin. Kuva: Salla Lahti

Pallonriistot, palautukset ja kenttäasema

Roostersin puolustus on ollut pallonriistoissa läpi kauden tehokas ja keskimäärin Kukonpojat varastavat vastapuolelta pallon lähes kolme kertaa ottelua kohden. Butchers on vastaavasti riistänyt pallon puolet vähemmän, 11 kertaa, ja muun muassa Roostersin ranskalaissafety Pierre Courageuxilla on yksinään enemmän syötönkatkoja (5) kuin Butchersilla yhteensä (4). Omassa pallovarmuudessa kumpikin joukkueista kuuluu liigan kärkikastiin. Erikoisjoukkueissa Roostersilla on keskimäärin noin 8 jaardin etu aloituspotkun palautuksissa, mutta muutoin joukkueet ovat erikoisjoukkueiden suhteen melko tai erittäin tasaisia ja kenttäasemaan liittyen myös kummankin joukkueen Red Zone -puolustus eli viimeisen 20 jaardin puolustaminen on liigan parasta.

Mikko Seppänen on pelaaja, jonka rooli Butchersin heittopelissä on valtava. 34 kiinniotollaan kauden 2016 all stars -laitahyökkääjä on edennyt 379 jaardia ja tehnyt kaksi touchdownia. Kuva: Salla Lahti

Butchersin heittopelin todellinen tehokkuus

Mikäli Roostersin puolustus Quentin Coulpinin sekä todennäköisesti tässä ottelussa boksin tuntumassa pelaavan Curtis Slaterin johdolla onnistuu pitämään Rickey Stevensin juoksut kurissa, on Butchersin löydettävä tehoja heittopelistään. Daniel Farley on saanut jälleen viikon lisää harjoitusaikaa laitahyökkääjiensä kanssa. Phung Ngueyn on tehnyt kahdessa edellisessä ottelussaan maalit ja Daniel Luoma teki hyvää jälkeä Crocodilesia vastaan ja onnistui myös maalinteossa. Sen sijaan Mikko Seppäseltä voidaan odottaa jatkossa suurempaa roolia Farleyn heittojen kohteena. Aiemmin mainittu hyökkäyksen linjan onnistuminen on toki avainasemassa Butchersin heitossa, kuten myös se, miten paljon Roosters joutuu pitämään puolustajia juoksupeliä tukkimassa. Todennäköisesti kulmapuolustajista ainakin Akseli Olin jätetään Luoman tai Arttu Erkkilän kanssa omalle ”saarelleen”, mutta suuremman ongelman aiheuttavat keskeltä kenttää liikkeelle lähtevät Nguyen ja Seppänen. Farley on kahdessa edellisessä ottelussa saanut heittää palloa paineettomassa tilassa, kun Butchers sekä Trojansia että Crocodilesia vastaan karkasi nopeasti parinkymmenen pisteen johtoon ja juoksupeli jauhoi kummassakin ottelussa tehokkaasti jaardeja. Nyt saatetaan nähdä ensimmäistä kertaa, miten hyvin Farley tosipaikassa orkestroi heittokädellään Butchers-hyökkäystä.

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

TO 20.07.2017 | 18:30 | Hamarin kenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Suorana lähetys Ruudussa ja IS Extrassa, joissa ennakkostudio käynnistyy jo klo 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Katso myös:

TeeDee-podcastin otteluennakko

Roostersin otteluennakko


Kuvat:

Salla Lahti

Aloituskokoonpanot

Butchers:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 18 Daniel Farley DE 37 Tommi Padatsu
RB 1 Rickey Stevens DT 95 Roni Paananen
RB 30 Sebastian Lindell DE 92 Tero Kontiainen
WR 9 Arttu Erkkilä LB 42 Janne Lahikainen
WR 11 Mikko Seppänen LB 68 Sebastian Karbin
WR 6 Phung Nguyen LB 3 Troy Roach
LT 50 Väinö Pääkkönen LB 8 Niko Pennanen
LG 59 Ville Miettinen CB 29 Emmanuel Amudeng
C 78 Arttu Tennberg SS 5 Niko Roiko
RG 60 Jari Mononen FS 43 Jere Paananen
RT 73 Pasi Lautala CB 21 Vesa Aaltonen

Pois: Kari Aalto, Ville Kurvinen, Patrik Väyrynen, Otto Kröger, Jesse Vuoksenturja, Roni Pöntinen, Kalle Seppänen

Epävarmat: Wilhelm Stigzelius, Aleksi Taikoff

 

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brandon Connette DE 90 Okko Outinen
RB 11 Jaycen Spears DT 77 Heikki Lesonen
WR 4 Timothy Thomas   DT 97 Lauri Vainio
WR 2 Bernard Luster DE 55 Lasse Kankaanpää
WR 3 Miro Kadmiry LB 40 Ilya Redin
WR 85 Alexander Wasiljeff LB 43 Santtu Äyräväinen
LT 53 Samuli Vehkomäki LB 13 Quentin Coulpin
LG 76 Richard Laine DB 22 Curtis Slater
C 54 Mikko Toiminen DB 28 Viljo Lempinen
RG 65 Jere Lahti DB 19 Tuukka Hämäläinen
RT 79 Martin Veinberg DB 5 Akseli Olin

Poissa: Morad Maher, Daniel Purssila, Antti Lahtinen, Pierre Courageux (Ranskan maajoukkueen mukana)

Epävarmat: Samuli Vehkomäki

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Marko Immonen
Linjatuomari Jukka Lehtinen
Rajatuomari Jani Sipi
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Alexandra Naumanen
Takatuomari Tero Jansén