Wasa Wa1ld Royals – sarjanousija, joka haluaa lauantaina nousta vielä korkeammalle

CrocodilesCrcodilesSemi

“Tärkein ottelu – taas!” toteaa Wasa Wa1ld Royalsin päävalmentaja Seppo Evwaraye. Lauantaina pelataan Seinäjoella monellakin tapaa merkittävä ottelu – ehkä jopa suurin Pohjanmaalla kautta aikain. Runkosarjan voittaja Crocodiles saa vastaansa sarjanousija Royalsin. Voittaja etenee loppuotteluun eli Vaahteramalja XXXVII:een, mutta sen lisäksi välieräottelu määrittää pohjalaisjoukkueiden kahdenkeskisen tason, jossa Crocodiles on ollut edellä pian jo 30 vuotta.

Miten Evwaraye ennakoi tulevaa välieräottelua?

Rento mutta määrätietoinen tunnelma

– Meillä oli tuossa juuri yksi vuoden parhaimmista treeneistä, Evwaraye kertoo. –  Jätkät oli rentoja mutta silti keskittyneitä kuin vain olla ja voi.

Evwaraye ei salaile lähitulevaisuuden suunnitelmiaan:

– Torstaina treenit ilman varusteita, perjantaina vapaapäivä ja lauantaina vedetään Seinäjokea käkättimeen.

Tunteesta ja tunnelmasta ovat päävalmentajan mukaan kummunneet ne syyt, joiden seurauksena vaasalaisjoukkue nyt valmistautuu välierään.

– Meillä on ollut enemmän tahtoa kuin niillä, jotka eivät pudotuspeleissä pelaa. Meillä on taitava rosteri, vaikkakin epätasainen, mutta ratkaisevaa on ollut tahto ja halu pelata hyvin ja voittaa.

Royals varmisti pääsynsä välieriin vasta viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun sunnuntaina kotikentällä kaatui Tampere Saints lukemin 48–14.

– Kasvoimme silloin taas vähän. Olimme selkä seinää vastaan ja otimme vakuuttavan pakkovoiton. Ei jäänyt epäselvyyksiä, kumpi oli parempi.

CroRoy7_SamppaToivonen
Royals-pelinrakentaja Isaac Fisher heitti runkosarjassa 25 touchdownia ja juoksi itse seitsemän osumaa. Kuva: Samppa Toivonen

Paikallinen vieraspeli

Botnia Bowl III pelataan vaasalaisesta näkökulmasta vieraskentällä mutta silti lähellä. Evwaraye hakee kaikua sanoilleen kaukaa menneisyydestä.

– Vaasalainen joukkue ei ole voittanut Seinäjokea kuin vuonna 1988, jolloin pelattiin vielä nimellä Vaasa Warriors. Nyt on iso mahdollisuus ottaa myös Vaasan ensimmäinen välieräotteluvoitto ja edetä finaaliin. Tässä on paljon viivalla.

– Tämä ei ole vieraspeli, jossa täytyisi muhia bussissa. Matkaa on vain tunti, ja tulemme tekemään normaalit kotiottelun rutiinit. Nyt ei tarvitse edes edellisenä iltana rakentaa stadionia.

Paineet Evwaraye siirtää totaalisesti Crocodilesin suuntaan:

– Eiköhän myös Seinäjoella nähdä asia niin, että meillä ei ole muuta kuin voitettavaa. Kausi on ollut jo nyt menestys, mutta jos menemme jatkoon, niin tämä on vielä suurempi menestys.

CroRoy91_SamppaToivonen
Royalsin numero neljä eli Chris Young oli runkosarjassa yksi seuratuimpia pelaajia Vaahteraliigassa. Yhdeksällä säkityksellään Young voitti koko liigan säkitystilaston. Kuva: Samppa Toivonen

Takalukkoja ja yleisavaimia

Crocodiles teki runkosarjassa eniten pisteitä (425). Heittohyökkäyksessä seinäjokiset olivat koko kauden askeleen edellä muita ja lopulta ainoa joukkue, joka liikutti palloa yli 3 000 jaardia heittäen.

– Justin Sottilare pitää saada pois rytmistä. Siihen päästään, kun teemme kaksi asiaa, Evwaraye sanoo ja listaa:

– Meidän pitää saada häneen vähän iskua. Pitää saada painetta “kotiin” asti.

– Ja toinen asia on se, että meidän pitää vähän sekoittaa meidän peittoja, jotta puolustuksesta tulee vaikeammin luettava, Tulemme tekemään asioita tässä ottelussa eri tavalla kuin viimeisessä kahdessa ottelussa. Ne ovat asioita, joita olemme harjoitelleet koko kauden, mutta joita emme ole vielä käyttäneet.

Spencer Cutlan, Timothy Thomas, Andre Feuerherdt ja Niko Lester ovat kaikki vuorollaan näyttäneet Crocodiles-hyökkäyksessä, että pystyvät haavoittamaan vastustajien puolustustusta kiinniotoillaan.

– Vastassa on laitahyökkääjäryhmänä Vaahteraliigan taitavin kalusto. Siellä on erittäin nopea keskushyökkääjä (Steven Strother), mutta silti kaiken A ja O on pelinrakentaja.

Iskukohta löytyy Evwarayen mukaan linjasta.

– Juoksublokkaaminen ei ole ollut mitenkään ihmeellistä. Se näkyi erityisesti runkosarjan päätösottelussa Turkua vastaan, jolloin Trojans teki asioita hyvin. Näiden seurauksena keskushyökkääjä saatiin näyttämään kuolevaiselta.

Vastaavasti Evwaraye uskoo tietävänsä kohdan, johon Crocodiles pyrkii iskemään:

– Nyt oikeastaan mitataan, miten meidän takakentän jätkät ovat kauden aikana kasvaneet. Saadaanko rutistettua tähän yksittäiseen otteluun se kokemus, jota olemme kesällä saaneet? Jos saamme nopean heittopelin pois rytmistä, niin heidän arsenaalinsa kutistuu.

– Yksi vastaan yksi -tilanteissa meidän tärkein pelaajamme on Chris Young. Kuinka paljon hän pystyy vaikuttamaan Crocodilesin peliin? Jos Youngilla on hyvä päivä, niin Seinäjoella on huono päivä, Evwaraye lisää tähtitukimieheen liittyen.

Sekä Royalsin hyökkäys että Crocodilesin puolustus ovat molemmat uudistuneet kauden aikana. Royals punoi koko alkukauden hyökkäyksensä punaista jalkaa. Kun RJ Long ja Deniel John saapuivat vahvistamaan vaasalaisten heittopeliä, aukesi Tom Suosteen juoksupelikin uudella tavalla.

Suurimman haasteen Royalsin hyökkäykselle Evwaraye löytää suoraan edestä.

– Thomas Malagodi on pelaaja, jota vastaan emme ole vielä pelanneet. Iso, liikkuva pelaaja on tuonut uuden elementin linjan keskellä. Jos haluamme olla tässä pelissä hyviä, meidän on voitettava Malagodi.

CroRoy6_SamppaToivonen
Seppo Evwarayen katse on kiinnitetty lauantaihin. Pohjanmaalla on tuolloin luvassa kenties kautta aikain kovimmat 4 x 12 minuuttia jenkkifutista. Kuva: Samppa Toivonen

“Virhemarginaali on minimaalinen.”

– Jos sä haluat voittaa tämän matsin, niin sulla ei ole varaa virheisiin, Evwaraye kertoo. –  Meillä ei esimerkiksi ole varaa tilanteisiin, joissa olemme kymmenellä pelaajalla puolustamassa, kuten meille kävi Tamperetta vastaa. Tai sitten paitsiot, rähmäykset ja muu huolimattomuus. Ei virheitä.

– Nyt on niin kova vastus, ettei voi antaa yhtään ilmaista. Kaikki pitää ansaita.

Kaikki ei mennyt ihan nappiin kahdessa edellisessä kohtaamisessa, ja molemmissa otteluissa paljon kiteytyi lentopotkuihin.

– Ensimmäisessä otteluissa jouduttiin jatkuvasti potkaisemaan omalta maalialueelta ja pistettiin puolustus hankaliin tilanteisiin. Toisessa kohtaamisessa ottelu alkoi sillä, että yritettiin potkaista, mutta pallo menee päätyrajasta yli ja Crocodiles saa pallo, rokottaa nopeasti ja tilanne oli 0–9.

Välieräottelun alku on Royalsille enemmän kuin tärkeä.

 

Vaahteraliigan välierä:

LA 27.08.2016 | 15:30 | Jouppilavuori, Seinäjoki

Seinäjoki Crocodiles – Wasa Wa1ld Royals

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro-kanavalla ja Ruutu+ -palvelussa ennakkotunnelmineen kello 15.00 alkaen.

Live-tilastot

Katso myös:

Crocodiles-ennakko

Henri Kotanen: “Me olemme JOUKKUE.”

Toinen välierä:

SU 28.08.2016 | 15:30 | Brahen kenttä, Helsinki

Helsinki Roosters – Anders Trojans Turku

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro-kanavalla ja Ruutu+ -palvelussa ennakkotunnelmineen kello 15.00 alkaen.

Live-tilastot

Otsikkokuva:

Samppa Toivonen

Kuvat:

Samppa Toivonen