Vaahteramalja XL – Tervetuloa Ratinaan!

Visit Tampereen tapahtumapalveluiden johtaja Perttu Pesä on Visit Tampereen suurtapahtumien työryhmän kanssa tuomassa yhteistyössä Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton kanssa uuden suurtapahtuman Tampereelle, kun Vaahteramalja XL pelataan syyskuun 14. päivänä Tampere Stadionilla Ratinassa.

Amerikkalaista jalkapalloa on pelattu Suomessa 70-luvulta lähtien, ja nyt on vuorossa miesten Vaahteraliigan 40. loppuottelu. Vauhdikas urheilulaji on edelleen Suomessa melkoisen uusi tuttavuus suurelle yleisölle.

– Jenkkifudiksen tämän hetkinen näkyvyys ei ole sitä luokkaa, mitä se voisi olla. Nyt saamme sen isolle framille, Pesä sanoo tyytyväisenä.

Tampereen sijainti Suomen kartalla on sellainen, että kaupunkiin on hyvä tulla jokaisesta ilmansuunnasta.

– Ajatus on saada kerättyä jenkkifudisperhettä yhteen.

Amerikkalainen jalkapallo saa tänä kesänä Tampereella näkyvyyttä katukuvassa mainosten välityksellä. Perttu Pesä uskoo, että tamperelainen urheiluväki tulee syykuussa katsomaan Vaahteramaljaa Ratinaan. Tampere Stadionille Ratinaan mahtuu yli 16 000 katsojaa.

– Odotan Vaahteramaljaan ainakin 10 000 katsojaa, Pesä toivoo.

Jotta väkeä tapahtumaan saadaan paikan päälle, se tarkoittaa amerikkalaisen jalkapallon seurojen aktiivista mukaan lähtemistä aina Kotkasta Rovaniemelle asti.

Kiehtova laji

Perttu Pesä myöntää katsovansa televisiosta amerikkalaista NFL-jalkapalloa, viimeiset 12 Super Bowlia on tullut jännitettyä. Kotikaupungin seuran Tampere Saintsin Vaahteraliigan peleissä mies on myös vieraillut katsomossa. Ensimmäiset kosketukset jenkkifutiskatsomoon  miehelle tuli nuoruuden kotikaupungissa Helsingissä.

– Edelliset Vaahteramaljani liittyy aikaan, kun East City Giants oli kova, Pesä muistelee 90-luvun alkuvuosia.

Amerikkalaisessa jalkapallossa häntä kiehtoo lajin vauhti ja taktisuus.

– Mielestäni lajia pitäisi pystyä jakamaan enemmän suomalaisille, jotta jenkkifudis ei jäisi vieraaksi.

Neljäskymmenes Vaahteramalja on siis amerikkalaisen jalkapalloperheen näytön paikka, jotta laji näyttää suomalaisille olemassa olonsa.

Teksti ja kuva: Jussi Mustikkamaa

Lue lisää Vaahteramalja XL:stä!

Osta liput tapahtumaan Ticketmasterista.