VAAHTERALIIGAN VÄLIERÄT – LAUANTAINA HELSINGISSÄ ROOSTERS JA CROCODILES RATKAISEVAT TOISEN LOPPUOTTELIJAN

Lauantaina Helsingin Velodromilla klo 16.30 runkosarjan voittaja ja hallitseva Suomen mestari Helsinki Roosters (10-2) saa vastaansa Seinäjoki Crocodilesin (6-6). Joukkueet kohtasivat runkosarjassa kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla voiton vei Roosters. Kesäkuussa Seinäjoella Roosters käänsi tiukan ottelun edukseen toisella puoliajalla voittaen 21-29 (14-7) ja heinäkuun loppupuolella Helsingissä Roosters voitti hieman selvänumeroisimmin 61-36 (41-14).

Kyseessä on joukkueiden 55. kohtaaminen ja Roosters johtaa sarjaa voitoin 37-17. Välierissä joukkueet ovat kohdanneet aiemmin viisi kertaa. Helsingissä Crocodiles ei ole välierää voittanut, mutta Seinäjoella pelatuissa välierissä voitot ovat 1-1. Vaikka historia ei seinäjokilaisille ole suosiollinen, ei sillä saa lauantaina yhtään pistettä, vaan kaikki on kiinni joukkueen lauantaisesta iskukyvystä.

Molemmat joukkueet hävisivät viimeisellä runkosarjan kierroksella pelaamansa ottelut. Näissä otteluissa kummallakaan ei ollut panosta, joten on mielenkiintoista nähdä miten valmennukset ovat saaneet fokuksen pysymään välierässä ja ovatko joukkueet hereillä heti ottelun alusta.

Roosters oli runkosarjan kuningas pisteiden teossa (533) ja myös päästi vähiten pisteitä (310). Joukkue eteni eniten jaardeja (5379) ja oli sekä heitto- (3561) että juoksujaardeissa (1818) liigan kakkonen. Crocodiles teki pisteitä neljänneksi eniten (429) ja päästi viidenneksi eniten pisteitä (453) ja eteni kolmanneksi eniten (4757) ollen heitto- (2956) ja juoksujaardeissa (1801) kolmonen. Puolustuksissa Roosters päästi toiseksi vähiten jaardeja (4014) ja heittojaardeja (2484) ja kolmanneksi vähiten juoksujaardeja (1530), kun taas Crocodiles oli liigan viitonen päästetyissä jaardeissa (4798) ollen neljäs juoksujaardeissa (1650) ja kuudes heitotjaardessa (3148).

Pelinrakentajien osalta Roostersin Miro Kadmiry (353-210-9) on pelannut suomalaiselle pelinrakentajalle poikkeuksellista kautta ja heittänyt ensimmäisenä suomalaisena yli 3000 jaardia (3213) ja yli 50 maalia (51). Vieraiden Jonathan Baker (303-167-5) on kasannut myös kunnioittavat 2762 jaardia ja 31 maalia, joten lauantaina on luvassa hyvää heittopeliä. Molemmat pelinrakentajat ovat osoittaneet pystyvänsä myös juoksemaan pallon kanssa, joka pitänee joukkueiden puolustukset hereillä.

Keskushyökkääjissä Roostersin Karri Pajarinen (129-846-8) on levännyt viime kierrokset, mutta pienoisena kysymysmerkkinä miehen kunto varmasti on ennen peliä. Roostersin hyökkäys on osoittanut, että se pystyy tekemään pisteitä ja voittamaan  myös ilman Pajarista, mutta tehokkaimmillaan joukkue on ollut Pajarisen ollessa kokoonpanossa. Crocodiles keskushyökkääjä ja liigan ykkösetenijä Christian Powell (266-1620-17) tuo Roostersin puolustukselle ison ja voimakkaan uhan. Molemmissa aiemmissa kohtaamisissa Powell on tehnyt kaksi maalia ja edennyt yli 100 jaardia. Crocodiles tarvinnee Powellilta vahvan illan kyetäkseen kaatamaan Roostersin, sillä Powellin juoksuilla Crocodiles pystyisi myös hallitsemaan kelloa ja pitämään liigan eniten pisteitä tehneen hyökkäyksen pois kentältä.

Laitahyökkääjistä Crocodilesissa ykköskohde on ollut Stephane Fortes (56-1103-12), joka sijoittui ykkösetenijäksi jaardeissa. Roostersin puolella Nnamdi Agude (58-995-23) puolestaan teki laitahyökkääjistä eniten maaleja. Roostersin Adam Connette (69-1097-12) oli liigan kolmonen kiinniottojen määrissä. Crocodilesissa Fortesin takana Spencer Cutlan (39-487-7) ja Patrick McKoy-Wilson (26-658-11) saivat tukea myös Powellin (35-585-2) kiinniotoista. Crocodilesille painajaisena on ollut erityisesti Agude, joka on kahdessa kohtaamisessa tehnyt 8 maalia ja 17:lla kiinniotolla on edennyt 329 jaardia. Crocodilesissa on varmasti mietitty tarkkaan miten Agude pidetään kurissa tällä kertaa.

Hyökkäyksen linjoissa Roostersilla on nimekkäämpi linja, mutta samaan aikaan Crocodiles on päästänyt vähiten säkityksiä (8kpl) liigassa. Juoksuhyökkäyksissä joukkueet ovat lähes tasoissa jaardeissa ja Roosters edennyt ottelua kohden 151.5 jaardia ja Crocodiles 150.1 ja löytyvät liigan sijoilta kaksi ja kolme. Joukkueet löytyvät myös sijoilta kaksi ja kolme vastustajan pelinrakentajan säkityksissä                      (Roosters 21, Crocodiles 19). Crocodiles on saalistanut neljä säkitystä Roostersia vastaan, kun Roosters on saanut kaksi säkitystä Bakeriin. Linjapelin merkitystä jenkkifutiksessa ei voi koskaan nostaa riittävästi esille, mutta tässäkin pelissä tulee linjojen onnistumiset ja epäonnistumiset ratkaisemaan paljon.

Puolustuksen linjassa Roosters marssittaa kentälle miehistön, joka laadultaan ja leveydeltään on Suomen parhaimmistoa, jollei jopa paras. Joukkue pystyy pyörittämään pelaajiaan laajasti ilman tason laskua ja pitämään moottorin käynnissä läpi pelin. Tämä näkyykin siinä, että säkkejä on kerännyt seitsemän eri linjamiestä. Edvard Vesterinen (4,5) oli joukkueen ykkössäkittäjä keräten myös eniten taklauksia aloituslinjan takana (12,5). Okko Outinen taklasi aloituslinjan takana 11,5 kertaa, joista kolme säkkiä. Crocodilesin linjassa ei ole vastaavaa syvyyttä, mutta OJ Thompson (6,5 säkitystä, 16,5 taklausta aloituslinjan takana), Vincent Buffet (5,0 ja 13,5) ja Hannu Saarimaa (3,0 ja 10,0) ovat kolmikko, joka on osoittanut vaarallisuutensa.

Taklausten osalta Crocodiles kolmikko Dejvion Steward (75,5), Jaska Värinen (63,5) ja Amir Kilani (62,5) löytyvät liigan kymmenen kärjestä, mutta joukkueen materiaalin kapeus Roostersiin verrattuna näkyy tässäkin. Crocodilesissa 12 pelaajaa on kerännyt yli 10 taklausta, kun Roostersissa vastaavaan on kyennyt 19 pelaajaa. Roostersilla Viljo Lempinen (48,0) johtaa taklaustilastoa perässään Akseli Vartiainen ja Niko Kuikka (39,5). Ottelussa kysymykseksi nousseekin se, että miten Crocodilesin kova kärki jaksaa ottelun läpi. Taidot varmasti riittävät, mutta riittääkö leveys.

Heittopuolustuksessa Dejvion Steward on katkaissut kolme syöttöä ja Amir Kilani viisi. Molemmat ovat palauttaneet katkoja yli 100 jaardia ja Steward viimeistellyt yhden maalinkin. Roostersissa Ville Roitto johtaa syötönkatkotilastoa kahdella katkolla. Viljo Lempinen on liigan kärkeä puolustetuissa heitoissa ja joukkueeseen loppukaudesta liittynyt Monteze Latimore on ehtinyt jo säväyttää vastustajien ykköshyökkääjien pimentämisessä ja ehtinyt maalinkin makuun syötönkatkon palautuksella.

Lauantaina Velodromilla selviää, kumpi joukkueista matkustaa seuraavana lauantaina Tampereelle Vaahteramalja XL:ään. Paikanpäällä ottelu alkaa 16.30 ja niille, jotka eivät pääse paikan päälle jännittämään tuo Ruutu ottelun kotikatsomoihin klo 16.00 alkavassa lähetyksessä.

Kuuntele otteluennakko myös Suplasta!