Vaahteraliiga palaa Juhannustauolta

Vaahteraliigan viides kierros pelataan tällä viikolla ja kun joukkueet ovat pelanneet 3-4 ottelua, on joukkueiden voimasuhteista saatu jo hieman näyttöä. Sarjatauon aikana kuultiin kuitenkin uutisia muutoksista useammallakin paikkakunnalla, eivätkä nämä varmastikaan ole viimeiset muutokset tälle vuodelle.

Torstaina Vaasassa kohtaavat Vaasa Royals (1-3) ja Tampere Saints (0-3). Ottelu on molemmille joukkueille äärimmäisen tärkeä, koska joukkueet ovat tällä hetkellä sarjan peräpäässä ja keskinäisten otteluiden merkitys on tasapisteissä. Tampere Saints vapautti kolme amerikkalaisvahvistustaan sarjatauon aikana joukkueen palveluksesta, mutta tämän hetken tiedon mukaan joukkue julkistaa uudet vahvistukset keskiviikkona, kun herrat on saatu Suomeen ja ovat mukana torstaina. Vaasa puolestaan on vapauttanut laitahyökkääjä Nathaniel Princen ja tukimies Joshua Davis ei ole kokoonpanossa. Molemmat joukkueet ovat kärsineet pelaajavaihdosten myötä myös maalintekovaikeuksista. Pisteitä ottelua kohden Royals on tehnyt 15.5 ja Saints 11.3. Kun puolustukset ovat päästäneet 25.5 (Royals) ja 40.0 (Saints) pistettä per ottelu, selittyy molempien joukkueiden sijoitus pitkälti näillä. Päästetyt pisteet eivät kuitenkaan kuvaa täysin joukkueiden puolustuksia. Molempien joukkueiden juoksupuolustaminen on ollut kauden aikana kovaa tasoa ja joukkueet ovatkin tässä kategoriassa liigan sijoilla 1. (Royals) ja 3. (Saints) ja puolustukset kokonaisuudessaankin liigan 3. (Royals) ja 4. (Saints). Päästetyt pisteet selittyvätkin osin sen myötä, että molemmat joukkueet ovat onnistuneet luovuttamaan palloa vastustajalle yhteensä yhdeksän kertaa ja ottelua kohden turnover tilastot ovat -1.25 (Royals) ja -2.0 (Saints), joten pallosta huolehtiminen lienee molempien joukkueiden prioriteettina torstaina. Saintsin hyökkäyksen aiemmat tekemiset voidaan pelaajavaihdosten myötä hieman tässä unohtaa, mutta Royals on nojannut vahvaan juoksupeliin , joka on toistaiseksi ollut liigan paras etenemään. Vastapainona Tom Suosteen johdolla päästyyn 5,1 jaardin juoksukeskiarvoon  maaleja on kuitenkin syntynyt vain kaksi. Torstaihin oman lisäjännityksen otteluun saa Veikkauksen Tulosvedon kautta. Kohde avataan torstaina klo 6.00 ja ottelua voi seurata Ruudussa ja ISTV:ssä klo 18.00 alkaen, jos et pääse Kaarlen kentälle Vaasaan nauttimaan ottelutapahtumasta.

Perjantaina Helsinki Roosters (2-1) isännöin Porvoo Butchersia (1-2). Viime vuosina otteluparissa Roosters on ollut niskan päällä ja vienyt yhdeksän viimeisestä 10 kohtaamisesta. Kotonaan Roosters hävisi viimeksi porvoolaisille vuonna 2012. Butchers on kuitenkin joukkue, jolle Roosters on hävinnyt useiten (20 kertaa) ja edellisessä ottelussa Butchersin hyökkäys nousi tappiosta huolimatta uudelle tasolle, joten perjantaina kaikki on mahdollista. Butchers hyökkäys on pelinrakentaja Hans Fortunen johdolla noussut liigan toiseksi parhaaksi heittohyökkäykseksi ja laitahyökkääjä Mikko Seppänen johtaa liigan kiinniottotilastoa keskushyökkääjä David Winn perässään. Winn onkin edennyt kiinniotoilla enemmän kuin juoksemalla, vaikka kolme juoksumaaliakin herra on ehtinyt viimeistelemään. Roostersin hyökkäyksessä pelinrakentaja Miro Kadmiry on tilastoissa kolmantena heti Fortunen perässä ja vähäisemmästä jaardimäärästä huolimatta heittänyt kaksi maalia enemmän. Kiinniottovastuut Roostersissa on jakautunut hieman vierailijaa laajemmalle Adam Connetten, Alexander Wasiljeffin ja Nnamdi Aguden johdolla. Juoksupeleissä Roosters nojaa Karri Pajarisen juoksuihin. Pajarinen johtaa liigan tilastoja juoksujaardeissa per pelatut ottelu ja saanee Porvoon puolustukselta oman erityishuomion. Mielenkiintoisen lähtökohdan otteluun antaa myös se, että vastakkain asettuvat liigan toistaiseksi huonoin juoksuhyökkäys (Butchers) ja huonoin juoksupuolustus (Roosters). Ja siinä missä joukkueet löytyvät hyökkäystilastoissa sijoilta 2. (Roosters) ja 3. (Butchers) ovat puolustukset sijoilla 5. (Roosters) ja 6. (Butchers). Perjantaina molemmilla puolustuksilla onkin mahdollisuus näyttää miten hyvin tilastot kuvaavat suoritustasoa. Ottelu pelataan Helsingissä Velodromila klo 18.30 alkaen ja lähetys Ruudussa käynnistyy klo 18.00.

Lauantaina on vuorossa kierroksen kohokohta kun sarjan kärjessä kauden kolmella voitolla aloittanut Helsinki Wolverines ja kakkosen oleva Kuopio Steelers (3-1) kohtaavat Brahen kentällä Helsingissä. Wolverines on liigan ykkönen pisteiden teossa ja Steelers taas omaa liigan vähiten pisteitä päästäneen puolustuksen. Ja siinä missä Steelers on liigan kakkonen pisteiden teossa, on Wolverines päästänyt toiseksi vähiten pisteitä ottelua kohden. Steelersin menoa on alkukaudella hidastanut pelinrakentaja Seth Petersin pienet loukkaantumishuolet, kun taas Wolverinesin Robert Johnson on takonut jaardeja ja maaleja omaan tahtiinsa. Juoksupuolella Steelers keskushyökkääjä Greg Johnson on liigassa eniten juoksemalla edennyt ja tehnyt 10 maalia. Wolverinesin keskushyökkääjä William Young on juossut hieman vähemmän, mutta omaa puolestaan kovemman juoksukeskiarvon ja on toistaiseksi ollut Johnsonia vaarallisempi kiinniottaja. Laitahyökkääjistä Steelersin Tino Ndongo ja Wolverines RJ Long ovat olleet joukkueidensa tehokkaimpia, mutta molemmilla joukkueilla riittää taitoa ja syvyyttä laitahyökkääjissä. Wolverines heittohyökkäys saa lauantaina vastaansa myös liigan ahneimman puolustuksen pallonriistojen osalta. Steelers puolustus omaa takapuolustaja Tommy Kaczochan johdolla neljä pelaajaa liigan top-5 syötönkatkolistalta, joten Johnsonin heittojen on syytä lauantaina osua kohdalleen. Oman lisänsä otteluun tuo myös se, että ottelussa Wolverines puolustaja Charles Wort kohtaa ensimmäisen kerran viime vuoden joukkueensa. Ottelu pelataan klo 16.30 alkaen ja lähetys Ruudussa alkaa klo 16.00.

 

Viikko 5 27-29.6.
TO 27.06. kello 18.30 Kaarlen kenttä, Vaasa
Royals  –  Saints Ruutu+
PE 28.06. kello 18.30 Velodromi, Helsinki
Roosters  –  Butchers Ruutu+
LA 29.06. kello 16.30 Brahen kenttä, Helsinki
Wolverines  –  Steelers Ruutu+