Vaahteraliiga palaa juhannustauolta – Saints isännöi Butchersia

Miesten Vaahteraliiga palaa huomenna torstaina juhannustauolta, kun Tampere Saints isännöi Porvoon Butchersia. Pyynikille matkustavat vierailijat kohtaavat muutaman vuoden tauon jälkeen kentällä tutun näyn, kun porvoolaiskasvatti Micky Kyei asettuu kello 18.30 alkavan ottelun aloitusviivan vastakkaiselle puolelle.

Saintsin alkukausi on ollut monelle lajia seuraavalle hienoinen pettymys. Kovia hankintoja kauteen lähdettäessä tehneet tamperelaiset kiikkuvat tällä hetkellä sarjataulukon toiseksi viimeisenä, recordin näyttäessä yhtä voittoa ja kolmea tappiota. Edellisessä ottelussa Wasa Royals oli pyhimyslaumaa parempi ja tulevan torstain pelistä voidaan puhua jo klassisena neljään pisteen otteluna. Vieraaksi saapuvat teurastajat ovat pyhimyksiä kaksi pistettä edellä, kun kummallakin joukkueella on neljä ottelua pelattuna.

Opinnäytetyötään Tampereella kasaan laittava Kyei vastaa puheluun hyväntuulisena. Elämään Suomen Manchesterissa kuuluu hyvää – opinnäytteen lisäksi päivät kuluvat pääosin treenatessa ja kavereiden kanssa. Myös Kyei tiedostaa joukkueensa alkukauden alisuorittamisen, mutta uskoo, että Vaasa -tappion jälkeen palikat ovat alkaneet loksahdella joukkueessa kohdilleen – kaikki tiedostavat, mitä pitää parantaa.

– Me ei olla pelattu niin hyvin kuin meidän kuuluisi. Vaasa-peli oli herätys ja nyt treeneissä on ollut positiivinen energia. Me tiedetään, mitä menestyminen vaatii.

Torstain kamppailuun Saints on saanut valmistautua huolella – edellisestä ottelusta on aikaa lähes kolme viikkoa. Treeneissä painotus on ollut pelin yksityiskohdissa niin kuin Kyei asian ilmaisee.

– Omasta näkökulmastani ollaan keskitytty siihen, ettei juostaisi pelkästään kuvioita niin kuin ne ovat piirretty vaan on pyritty ymmärtämään, mitä tietyillä pelikutsuilla haetaan ja miksi niitä pelataan.

Kauden neljään ensimmäiseen peliin Saintsin laitahyökkääjä on tilastoinut nimiinsä neljä touchdownia ja 369 jaardia, mikä oikeuttaa joukkueen vastaanottotilaston toiseen sijaan. Joukkueensa heittopelin ykköskohteena alkukauden toimineen Kyein mukaan oma peli on mennyt ihan hyvin, mutta löytää myös parannettavaa.

– Vaikka on mennyt ihan hyvin, niin vähän liikaa on tullut tiputuksia. Täytyy keskittyä siihen, että pallo jäisi varmemmin kiinni ja juoksisi kuviot kurinalaisemmin.

Micky Kyei (8) kohtaa torstaina kasvattiseuransa. Kuva: Harri Koivunen

”Torstaina täytyy keksiä jotain uutta”

Torstain vastus on porvoolaislähtöiselle Kyeille tuttu. Seuran kasvatteihin ja nuoruutensa Butchersin riveissä viettänyt laitahyökkääjä odottaa Butchersin kohtaamista innolla. Pientä jännitystä on ilmassa, kun puolustukseen vastaan asettuu tuttuja, jonka kanssa on pelannut ja kokenut paljon.

– Odotan torstain välienselvittelyä innolla, mutta samalla hieman jännittää – erityisesti Niko Roikon kohtaaminen. Ollaan pelattu miehen kanssa treeneissä useita vuosia vastakkain aina junnuajoista lähtien. Torstaina täytyy keksiä jotain uutta, että pääsen ohi. Saatan joutua pelaamaan vähän eri tavalla kuin muita joukkueita vastaan.

Niko Roiko tuntee Kyei metkut läpikotaisin – miten hänet ohitetaan torstaina? Kuva: Sami Ranta

Viimeksi vuonna 2015 Porvoossa pelannut Kyei saa totisesti tehdä täyden päivätyön, jotta takakentän Roiko ja Roman Runner jäävät jälkeen, eivätkä porvoolaisherrat saa katkaistua pelinrakentaja Kyle Nolanin heittoja. Tukimiesosastolla Butchersin johtotähtenä on häärinyt yhdysvaltalaisvahvistus Mitch Dalley, joka johtaa joukkueensa taklaustilastoa ja on saalistanut peräti viisi syötönkatkoa alkukauden aikana.

– Torstaina pitää olla hyvin kurinalainen, koska vastassa on tosi hyvä takakenttä. Liikaa ei voida keskittyä 1 vs. 1 -pelaamiseen ja heittokonseptimme on osuttava kohdilleen, kertoo Kyei.

Syvyyttä joukkueesta löytyy ja Pyynikille Saints saa mieluisen paluumuuttajan mukaan, kun keskushyökkääjä Veikka Lehtonen palaa Itävallassa vietetyn alkukauden jälkeen takaisin pyhimysten siniseen peliasuun. Lehtosen paluulla on takuuvarmasti piristävä vaikutus koko Saints-nipulle – maajoukkueen kapteeni tuo koppiin kaivattavaa johtajuutta ja kykenee yksilösuorituksillaan tekemään isoja pelejä joukkueelleen. Kyei itse nostaa yhden, ankarasti duunia tekevän, pelaajan esiin, jota torstaina kannattaa seurata.

– Laitahyökkääjämme Eero Hiltunen. Mielestäni yksi liigan aliarvostetuimmista pelaajista.

”Pallonriistot pitää saada konkretisoitua”

Butchersin päävalmentaja Jimi Roikon hyökkäys nojaa pitkälti juoksuun ja sen pysäyttäminen on Kyein mukaan avainasemassa torstainakin. Darion Hall johtaa Vaahteraliigan juoksutilastoa 135 jaardin ottelukeskiarvolla, mutta pelkästään juoksun pysäyttämisen varaan puolustamista ei voida kohdentaa.

– Juoksupelin lisäksi Janne Lehtisen organisoimaan pitkään heittopeliin täytyy kiinnittää huomiota. Butchersilla on mielestäni yksi liigan parhaista laitahyökkääjänelikoista. Jos Janne alkaa löytämään Mikkoa (Seppästä) niin tulee vaikea peli.

Butchersin laitahyökkääjänelikon muodostavat viime kaudella vuoden etenijäksi valittu Seppänen, monipuolinen Daniel Luoma, nopea Phung Nguyen ja all star-laitahyökkääjä Runner. Vain neljänneksen kaikista maaleistaan heitolla tehneet porvoolaiset ovat edenneet heitolla mallikkaasti, vaikka tulostaululle tämä ei vielä ole näkynyt – potentiaalia ja räjähdysherkkyyttä kuitenkin on.

– Meidän on pakko lähteä pysäyttämään juoksua ja pakottaa porvoolaiset heittämään, jolloin saamme enemmän 1 vs. 1 -tilanteita, analysoi Kyei.

Butchersin juoksun pysäyttäminen ja Saintsin heittohyökkäyksen käynnistäminen on ne asiat, jotka ratkaisevat Pyynikin illassa ottelun Kyein sanojen mukaan. Sinisten laitahyökkääjä nostaa esiin vielä yhden asian, jossa Saintsin on parannettava.

– Meidän pitää kyetä konkretisoimaan vastustajan virheet paremmin. Kun riistämme pallon, täytyy saada tehtyä joukkueelle hyvää. Vaasaa vastaan saimme useampia syötönkatkoja ja fumbleja, muttemme kyenneet tekemään niistä yhtään pistettä.

 

Ottelu Pyynikillä potkaistaan käyntiin kello 18.30. Jenkkifutis on parasta paikan päällä, mutta mikäli et syystä tai toisesta pääse katsomaan peliä Tampereelle, tarjotaan kamppailu suorana lähetyksenä Ruudussa. Ennakkostudio starttaa jo 18.00.

 

Vaahteraliiga, 7.kierros:

TO 28.06 | 18:30 | Pyynikki, Tampere

Tampere Saints – Porvoo Butchers

Live-tilastot

Kuvat: Harri Koivunen & Sami Ranta