Vaahteraliiga mukana taklaamassa nuoria irti nuuskasta

Amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigan neljännellä pelikierroksella vietetään on nuuskanvastaista viikkoa. Teemaviikko näkyy ja kuuluu Vaahteraliigan otteluissa Turussa torstaina 25.5. (Turku Trojans – Porvoo Butchers), Hämeenlinnassa lauantaina 27.5. (Hämeenlinna Huskies – Seinäjoki Crocodiles) ja Helsingissä maanantaina 29.5. (Helsinki Roosters – Wasa Royals). Ottelut televisioidaan Ruutu-palvelussa ja torstain Trojans–Butchers -ottelua voi seurata myös IS Extrassa.

Kampanjan tavoitteena on nuorten nuuskan käytön vähentäminen. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto järjestää teemaviikon yhteistyössä Suomen Olympiakomitean ja Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa.

– Nuorten nuuskan käytön vähentäminen edellyttää tietoisuuden lisäämistä ja näkyvää nuuskan vastaista työtä, toteaa SAJL:n puheenjohtaja Roope Noronen. – Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto haluaa olla suomalaisen urheilun eturivissä taklaamassa nuuskan käyttöä ulos urheilusta.


Nuuskan käyttäjä antaa tasoitusta urheilussa

Nuuska sisältää noin 30 syöpävaarallista ainesosaa ja sen käytöllä on useita haittavaikutuksia urheilijan suorituskyvyn sekä palautumisen kannalta. Nuuskan käytön seurauksena muun muassa lihasvoima ja lihaskestävyys heikentyvät, lihasten palautuminen hidastuu, sydän rasittuu normaalia enemmän, urheiluvammojen riski kasvaa, vammojen parantuminen hidastuu ja refleksit hidastuvat.

Nuuskan käyttöön liittyvät riippuvuus ja vieroitusoireet heikentävät lisäksi henkistä suorituskykyä ja haittaavat urheilua, mikä ilmenee usein esimerkiksi keskittymisvaikeuksina ja univaikeuksina sekä päänsärkynä.

Suomen Olympiakomitean, Suomen Syöpäyhdistyksen ja Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton nuuskan vastainen yhteistyö kuuluu hankkeeseen, jonka pyrkimyksenä on nikotiinituotteiden käytön vähentäminen nuorten keskuudessa. Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt hankkeelle STEA-avustuksen.

Lisätietoa nuuskan käytön vaaroista ja haittatekijöistä:
Olympiakomitea – nuuska: www.olympiakomitea.fi/?s=nuuska
Fressis – nuuska-kanava: www.fressis.fi/kanava/nuuska
Fressis – nuuskan riippuvuustesti: www.fressis.fi/artikkeli/testi/nuuska-riippuvuustesti
Fressis- näin lopetat nuuskan käytön: www.fressis.fi/tietopankki/nuuska/nuuskaamisen-lopettaminen
Fressis – nuuskan käytön lopettaneiden nuorten videoita: www.fressis.fi/artikkeli/wassim-loukkaantumiset-urheilussa-tyttoystava-saivat-lopettamaan-nuuskan-kayton
Fressis – 7 harhaluuloa nuuskasta: www.fressis.fi/artikkeli/7-x-harhaluulo-nuuskasta
Fressis – kiekkoilija Elias Terävän haastattelu: www.fressis.fi/artikkeli/nuuskan-hajukin-allottaa