Uudistunut Saints kohtaa TV-ottelussa Crocodilesin

SaintsCrocodilesTwitterTampereen Pyynikillä pelataan jälleen muutaman viikon tauon jälkeen Vaahteraliigaa, kun sarjassa neljäntenä oleva Saints saa vastaansa sarjakakkosen Seinäjoki Crocodilesin. Joukkueet aloittivat kautensa pelaamalla vastakkain Seinäjoella. Tuolloin Crocodiles iski sarjanousijan kumoon selkein 62-0 -lukemin, mutta toukokuun lopun jälkeen moni asia on muuttunut – aivan viimepäiviin asti. Perjantaina onkin luvassa uutta molemmissa joukkueissa.

– Se oli opettavainen kokemus, Saints-päävalmentaja Teemu Majander muistelee kauden ensimmäistä ottelua ja täsmentää sitten: – Voisi sanoa, että se oli yksipuolinen turpaanlyöntikilpailu. Sen jälkeen me olemme oppineet paljon, ja nyt odotamme uutta kohtaamista erittäin innoissamme. Haluamme näyttää, mihin pystymme.

Monen tamperelaispelaajan tulokaskaudesta Vaahteraliigassa on kaksi kolmannesta takana – missä asioissa oppia on karttunut eniten?

– Hyökkäyspelaamisessa pääsimme jo hyvään vauhtiin: pisteiden teko, onnistumiset heitoissa, Majander luettelee.

– Puolustus on vielä hakenut, päävalmentaja kertoo. – Olemme tottuneet Vaahteraliigan nopeuteen. Siihen, että asioiden täytyy tapahtua nopeammin, muuten ei pärjää.

DSC_0125 kopio
Riku Ala-Koskela (79) kuuluu Crococilesin hyökkäyksen linjan luottopelaajiin. Kuva: Kari Toivonen

Cutlan puuttuu Crocodilesin kokoonpanosta

Nopeus korostuu Majanderin puheessa myös, kun pohdinnassa on perjantaisen vastustajan pelinrakentaja Justin Sottilare, Vaahteraliigan heittotilaston kärkimies.

– Sottilare on todella pätevä suorittamaan, nopea tekemään ratkaisuja. He pelaavat “option footballia”, jota kaikki pelaavat, mutta josta kukaan ei tykkää. Kentällä tapahtuu siis paljon asioita, joten Sottilarella on paljon avaimia, joita lukea.

Yksi avain Sottilarelta perjantaina puuttuu, sillä brittilaitahyökkääjä Spencer Cutlan on henkilökohtaisten syiden vuoksi sivussa. Timothy Thomas, Andre Feuerherdt, Vili Rajamäki sekä aloituskokoonpanoon nouseva B-juniori Miikka Kaunismäki ovat kuitenkin erittäin tehokas arsenaali Sottilaren heitoille.

– Meillä on ollut hyökkäyksen suhteen ongelmia, koska niin moni pelaaja puuttuu tästä ottelusta, Crocodilesin päävalmentaja Henri Kotanen harmittelee.

Liigan pistetilastoa johtavan Cutlanin puuttuminen näkyy heittopelissä mutta myös potkupelissä. Cutlan potkii normaalisti joukkueensa lisäpisteet, kenttäpotkumaalit ja lentopotkut. Tomi Natri hoitaa perjantaina sekä aloitus- että pistepotkut, mutta lentopotkujen suhteen Kotasella on haastavampi pulma ratkaistavana.

– Täytyy varmaan olla kokonaan lentopotkaisematta, Kotanen naurahtaa. – Meillä on siihenkin paikkaan muutamia junioreita, jotka ovat aiemmin potkineet.

RS9A2580
Saintsin Dajon Newell (5) on ottanut kauden aikana neljä syötönkatkoa. Kuva: Harri Koivunen

Saints hankki heittopuolustukseen lisää torjuntavoimaa, kun ranskalaispelaaja Damien Rosette liittyi alkuviikosta joukkueeseen.

– Hän pystyy pelaamaan sekä kulmapuolustajana että safetyna. Ehkä hän on enemmän safetymäinen, mutta pohdimme hänen roolinsa tarkkaan.

Keskushyökkääjien peluutuksessa Crocodilesissa on nähty viikottaisia muutoksia heinäkuun aikana. Kevin Marshall on pelannut edellisen kerran lähes kolme viikkoa sitten ja hänen pelaamisensa varmistui vasta ottelupäivän aamuna – ja näin ollen Marshall saanee laajasti vastuuta seinäjokisten juoksupelissä. Edellisessä ottelussa myös Greg Robinson jätti ottelun kesken eikä ole pelikuntoinen Tampereella. Vikkelä Niko Lester onkin noussut joukkueensa keskushyökkääjätilaston kärkinimeksi, vaikka on ollut useammin aloituskokoonpanossa kulmapuolustajana kuin keskushyökkääjänä.

Ottelun odotetuin pelaaja: Saintsin uusi pelinrakentaja Avery Neloms

Yksi viikon puheenaiheista on ollut Saintsin pelinrakentajatilanne. Keskushyökkääjä Veikka Lehtonen pelasi edellisessä ottelussa Turussa pelinrakentajana, mutta perjantain TV-otteluun Saints marssittaa pelinrakentajaksi Avery Nelomsin, joka siirtyy Saintsiin Puolasta.

– Hän oli ensimmäistä kertaa mukana keskiviikkona, joten aika lyhyt valmistautumisaika on ensimmäiseen otteluun, Majander pohtii. – Olemme kuitenkin todella tyytyväisiä häneen. Hän istuu hyvin meidän hyökkäykseemme. Tärkein tehtävämme on saattaa hänet pelissä mukavuusalueelleen.

Neloms tuo oman vahtuutensa juoksupeliin, jossa myös Veikka ja Tuukka Lehtonen ovat tehneet vahvaa tulosta. Puolan otteiden perusteella Nelomsilta voidaan odottaa pitkiäkin kaaria, joita nopeat laitahyökkääjät Henri Laine ja Eero Hiltunen hakevat käsiinsä. Tamperelaisten kiinniottotilastoa johtava Tommi Pinta on Nelomsille varma kohde lyhyissä, ahtaissa heitoissa. Oman lisänsä hyökkäykseen tuonee Dajon Newell, jonka taakka puolustuksen takakentällä kevenee Rosetten liityttyä joukkueeseen.

RS9A2161
Tommi Pinta (80) on ottanut Saintsista eniten kiinniottoja ja myös vahva blokkaaja juoksupeleissä. Kuva: Harri Koivunen

Seinäjoella valmistautuminen on perustunut pelkkiin arvioihin siitä, miten Nelomsilla vahvistunut Saints mahdollisesti hyökkää. Kotanen uskoo, että vastaan tulee ainakin valintaan perustuvaa juoksupeliä, jossa Nelomsilla on kolme vaihtoehtoa.

– Takakentällä Lehtonen & Lehtonen & uusi pelinrakentaja. Siitä voisi hyvinkin kuvitella tuosta pelaavan. Toisaalta valmistautumisaika on ollut niin lyhyt, että sitä ei välttämättä ole ehditty valmistamaan.

– Tärkein tehtävämme on pitää pelinrakentajan juoksut kurissa, Kotanen jatkaa. – Puolustuksen linjamiesten ei tarvitse tehdä sankaritekoja. Pääasia, että hallitsevat aloituslinjaa. Kiertovastuista tulen muistuttamaan viisi kertaa jokaisella yrityksellä.

Crocodiles on päästänyt liigassa vähiten pisteitä, vähiten heittojaardeja ja toiseksi vähiten juoksujaardeja.

– Crocodilesin puolustus on tiivis, Majander kuvailee. – Vastassa ei ole huonoja pelaajia ja kun filmiltä katsoo, niin he ovat oikeilla paikoilla oikeaan aikaan. Puoli Ranskan maajoukkuetta ei tietenkään heikennä asiaa.

Majander viittaa ranskalaisilla koko kauden mukana olleeseen safety Pierre Couraqeux’hon ja tämän maamiehiin, tukimies Matthieu Fayardiin sekä linjamies Robin Moutoniin, jotka heti ensimmäisessä ottelussaan Wasa Wa1ld Roayalsia vastaan olivat joukkueensa taklaustilaston kärkisijoilla. Erityisesti Lehtoset vastaan Fayard -taistelu kuuluu perjantain ottelun odotetuimpiin. Lisäksi brittipelaaja Thomas Malagodi pelaa Tampereella kauden ensimmäisen ottelunsa ja tuo oman olemuksensa juoksupuolustuksen keskustaan.

(päivitys 8.55: Crocodiles-keskushyökkääjä Kevin Marshallin pelaaminen varmistui)

Aloituskokoonpanot:

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB  18 Veikka Lehtonen DE 93 Andrea Pasquali
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 99 Hannes Jokinen
WR 15 Jaakko Koivunen DT 97 Janne Kreus
WR 80 Tommi Pinta DE 98 Ville Pietikäinen
WR 81 Henri Laine LB 27 Joni Pyrhönen
WR 31 Eero Hiltunen LB 58 Johan Grahn
LT 76 Juho Pietilä LB 22 Akseli Arvaja
LG 67 Jami Helenius CB 11 Juha Kangas
C 55 Oliver Kanto SS 1 Juwan King jr.
RG 59 Lasse-Matti Nieminen FS 5 Dajon Newell
RT 61 Topias Räty CB 3 Toni Hammar

 

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 17 Justin Sottilare DE 99 Filip Zacok
RB 4 Jie Li DT 92 Hannu Saarimaa
WR 23 Niko Lester DT 91 Aatu Suhonen
WR 87 Miikka Kaunismäki DE 61 Robin Mouton
WR 5 Timothy Thomas LB 38 Joonas Raatikainen
WR 84 Andre Feuerherdt LB 40 Matthieu Fayars
LT 75 Matthias Stockamp LB 34 Jaska Värinen
LG 71 JP Ristolainen CB 26 Tuomas Leinonen
C 66 Mikael Paloniemi SS 43 Juhani Koivumäki
RG 72 Jari Ylimäki FS 2 Pierre Couraqeux
RT 79 Riku Alakoskela CB 24 Toni Haukkamaa

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

PE 29.07.2016 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro -kanavalla sekä Ruutu+ -palvelussa ennakkostudioineen kello 18.00 alkaen.

Katso myös:

Crocodiles-ennakko

Saints-pelinrakentajaksi Avery Neloms

Ranskalainen Damien Rosette Saintsin takakentällä

Kierroksen muut ottelut:

SU 31.07.2016 | 14:00 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Wa1ld Royals – Anders Trojans Turku

Live-tilastot

MA 01.08.2016 | 18:30 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Vantaan TAFT – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Roosters 8 8 0 290 118 172 16
Crocodiles 8 7 1 294 109 185 14
Trojans 9 6 3 309 194 115 12
Saints 8 3 5 189 350 -161 6
Royals 8 3 5 180 147 33 6
Butchers 9 2 7 165 329 -164 4
TAFT 8 0 8 104 284 -180 0

Otsikkokuva:

Harri Koivunen

Kuvat:

Harri Koivunen

Kari Toivonen