Turbokinttu Micky Kyei palaa Saksasta ja siirtyy Hurttalaumaan

Hämeenlinna Huskies julkaisi tiistaina yhden alkusyksyn suurimmista siirtouutisista kertoessaan Micky Kyein ja Hurttalauman sopimuksesta. Maajoukkuelaitahyökkääjä Kyei on pelannut kaksi edellistä kautta ammattilaisena Saksan pääsarjan Dresden Monarchsissa.

– Minulla on aikomuksena viettää tuleva kesä Tampereella, joten käytännössä vaihtoehtoina olivat Saints ja Huskies. Olen harjoitellut kahden edellisen talven aikana Huskiesin mukana. Heidän organisaatio ja joukkueenjohto ovat hyviä äijiä, joille pelaan mielelläni, Kyei kertoo päätöksestään.

– Päätökseen vaikutti myös se, että nyt saan pelata Asko Mäntymäen ja Jie Lin kanssa samassa joukkueessa, jatkaa Kyei ja viittaa kaksikkoon, jonka kanssa tällä hetkellä jakaa Tampereella asunnon. Mäntymäki on kuulunut Huskies-hyökkäykseen jo useamman vuoden ajan, ja aiemmin Vaahteraliigaa Seinäjoki Crocodilesissa pelannut keskushyökkääjä/tukimies Li palaa nyt siis myös SM-tasolle Huskies-paidassa.

Sisempänä, niin sanottuna slot-laitahyökkääjänä pelannut Kyei otti menneellä kaudella 39 kiinniottoa viimeistellen neljä touchdownia. Vuosi sitten, ensimmäisellä kaudellaan nykyisen Roosters-pelinrakentaja Brandon Connetten heitoista Kyei nousi yhdeksi GFL:n näkyvymmistä laitureista. Tuolloin tilastoriviin kertyi 82 kiinniottoa, 1077 jaardia ja 16 touchdownia. Tuolloin yksi maali syntyi myös lentopotkun palautuksesta.

– Harjoitteluni on sujunut syksyn aikana todella hyvin, Kyei toteaa. – Ei ole ollut loukkaantumisia. Voisi sanoa, etten ole ollut koskaan näin hyvässä kunnossa.

– Mestaruus on tietysti ensimmäinen asia, jota ensi vuonna tavoittelen. Toivottavasti voin henkilökohtaisesti olla auttamassa Huskiesia tuohon tavoitteeseen. Itselleni en ole tavoitteita asettanut – haluan pelata niin hyvin, että voin kauden jälkeen olla panokseeni tyytyväinen.

Porvoo Butchersissa uransa aloittanut Kyei voitti nuorten sarjoissa useita Suomen mestaruuksia ja oli voittamassa Butchersissa Vaahteramaljaa myös ensimmäisellä liigakaudellaan 2010. Uransa aikana Kyei on tehnyt Vaahteraliigassa 30 touchdownia, joista puolet syntyi kaudella 2013. Laitahyökkääjänä suurimmat ansionsa keränneen Kyein urotekoihin lukeutuvat myös 97- ja 100-jaardiset maalit aloituspotkujen palautuksista.

Micky Kyei (vas.) ja Sebastien Sagne (oik.) olivat Dresden Monarchsin laitahyökkääjäkalustoa vuosina 2016–2017. Santeri Inkinen ja Ruotsin maajoukkuepelaaja William James puolestaan ovat kuuluneet Dresdenin puolustuksen takakentälle – päättyneellä kaudella Inkinen edusti Frankfurt Universea. Kuva lokakuun maaottelusta Tukholmasta, jossa Suomi kaatoi Ruotsin lukemin 0–37. Kuva: Salla Lahti

Huskies tuo yhdysvalloista päävalmentajan, pelinrakentajan ja keskushyökkääjän

Kyein sopimuksen lisäksi Huskies solmi tukun muitakin merkittäviä jatkosopimuksia, joiden myötä maajoukkuepelaajat Tommi Pinta, Juha-Yliarvela, Aku Kattainen, AP Reinikainen sekä Juuso Alakoski pelaavat jatkossakin Hämeenlinnassa. Uusina pelaajina joukossa nähdään Kyein ja Lin lisäksi Trojansista siirtyvät linjamiehet Jani Nurmi ja Jussi Jalonen.

Hämeenlinnalaisten ylihurtta, puheenjohtaja Teemu Saarinen kertoo, että Huskiesin anturit pelaajamarkkinoilla ovat jatkossakin enemmän kotimaassa kuin ulkomailla – kauden 2017 tapaista invaasiota Belgiasta ja Iso-Britanniasta ei ole luvassa.

– Vuosi sitten meillä oli näihin aikoihin 60 pelaaja rosterissa. Nyt nimiä on vähemmän, mutta laatu on parempaa. Micky tulee olemaan hyökkäyksessämme yksi avainpelaajista, jonka ympärille hyökkäystä voidaan rakentaa.

– Joukkueen runko vaikuttaa jo nyt hyvältä, mutta teemme edelleen töitä kokoonpanon vahvistamiseksi. Viimevuotisista ulkomaalaisvahvistuksista muutama kiinnostaa, mutta kokonaiskuvassa emme tule tuomaan samalla tavalla pelaajia kuin edelliselle kaudelle.

Juha Yli-Arvela kuuluu jatkossakin Huskiesin vahvuuteen. Kuva: Anu Tiilikainen

Huskiesissa päävalmentajana ja pelinrakentajana kahden kauden ajan toiminut Stan Bedwell siirtyi GFL:ään Algäu Cometsin päävalmentajaksi, ja myöhemmin myös Huskiesin hyökkäyksen linjan valmentajana kaudella 2017 toiminut ranskalaisvalmentaja Hugo Pointillart siirtyi Bedwellin joukkueeseen puolustuksen koordinaattoriksi. Vielä Huskies ei ole tiedottanut uudesta päävalmentajasta eikä pelinrakentajasta.

– Jenkkivalmentajaa me haemme, Saarinen kertoo valmennuksen tilasta. – Olemme käyneet neuvotteluja erään pätevän ehdokkaan kanssa jo kuukauden ajan. Päävalmentaja luonnollisesti päättää yhdysvaltalaisvahvistuksista. Ensisijaisesti meillä on kuitenkin tavoitteena tuoda sekä pelinrakentaja että keskushyökkääjä ja lisäksi puolustaja Yhdysvalloista. Ensimmäisellä kaudellamme juoksupeli ei ollut meidän vahvin osa-alueemme, joten sitä pyrimme vahvistamaan.

– Tähtäimessämme oleva valmentaja on sen tason kaveri, että hänellä kyllä on kontaktiverkostot hankkia meille parhaat mahdolliset vahvistukset, Saarinen jatkaa ja lupaa, että mahdollinen sopimus julkistettaneen piakkoin.

Vaahteraliiga-joukkueet julkistivat lokakuun loppuun mennessä ensimmäiset kokoonpanot:

Helsinki Roosters

Wasa Royals

Hämeenlinna Huskies

Porvoo Butchers

Tampere Saints

Kuopio Steelers

Seinäjoki Crocodiles

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton hallitus vahvistaa Vaahteraliigassa pelaavat joukkueet kokouksessaan sunnuntaina 5. marraskuuta.