Trojans – Saints 29.07.2017

Raportti

Vaahteraliigan 12. peliviikko jatkui lauantaina Raisiossa, kun omalta kotikentältään evakossa olleet troijalaiset kestitsivät tamperelaisia vieraitaan. Trojans oli tyly isäntä, riistäen vallanvälineen Saintsilta seitsemästi ja jättäen vierailijat nuolemaan näppejään. Turkulaisille kauden avausvoitto lukemin 31–7 (21–0).

Trojansin haaveet sarjapaikan säilyttämisestä saivat Kerttulan kentällä lisähappea. Mustapaitainen kotijoukkue oli tehnyt vapaaviikollaan läksynsä hyvin, rikkoen vaaleapaitaisten vierailijoiden pelisuunnitelman täysin. Vaikka Saints eteni ottelussa enemmän jaardeja kuin Trojans (322-259), olivat isännät suvereenimpia kentällä jokaisessa 1v1 -tilanteessa. Erityismaininnan ansaitsee troijalaispuolustus, joka piti pelinrakentaja Yeldellin juoksut kurissa ja laiturit pimennossa. Tamperelaisilta riistettiin pallo ottelussa seitsemästi (neljä syötönkatkoa + kolme rähmäystä), mikä tarjosi turkulaisille hyvät asetelmat pisteiden tekoon. Monipuolisesti edenneet isännät eivät näitä saumoja jättäneet käyttämättä ja marssivat ansaittuun voittoon.

Ottelun avauspuoliaika oli turkulaisten. Vaikka avausneljännes olikin maaliton, pakotti kotijoukkueen puolustus tamperelaiset punttaamaan palloa, joka tarjosi omalle hyökkäykselle hyviä kenttäasemia. Trojans eteni hyökkäyksellään hitaasti mutta varmasti, monipuolisilla hyökkäyskuvioilla, tuoden tamperelaispuolustuksen aina oman kahdenkymmenen jaardin sisälle avausneljänneksen päätösvihellyksen soidessa.

Toinen neljännes alkoi turkulaisten näkökulmasta täydellisesti. Avausneljänneksellä hankittu kenttäasema päästiin hyödyntämään, kun keskushyökkääjä Josh Quezada otti väkisin touchdowniin tarvittavat jaardit joukkueelleen, hyvän ja pitkän hyökkäysvuoron päätteeksi.

Josh Quezada kaatuu oikeaan aikaan ja paikkaan

 

Vierailijoiden peli sen sijaan ei ottanut toimiakseen. Saints menetti pallon yhteensä neljä kertaa vastustajalleen toisella neljänneksellä, mikä maksoi pyhimyksille kalliin hinnan. Rokottajina laitahyökkääjät Jaakko Tirkkonen ja pian tämän jälkeen Andy Misiuro. Kun Joni-Petteri Malka hoiti omat potkunsa satavarmasti haarukkaan, siirryttiin tauolle kotijoukkueen 21–0 johdossa.

Trojans pelasi kauden parhaan puoliaikansa. Kotijoukkueen esitys oli tasapainoinen ja joukkueen lataus oli kohdillaan. Turkulaisten hyökkäys pystyi hyödyntämään erinomaisesti pelanneen puolustuksen pelit ja pallonriistot. Pääasiallisesti ilmateitse edenneiden isäntien pelinrakentaja Zach Bartlow pohjusti omilla heitoillaan jokaisen troijalaisten touchdownin, johtaen omaa hyökkäystään esimerkillisesti. Saints ei löytänyt keinoja edetä: Laineet olivat heitoissa peitoissa eikä juoksu onnistunut löytämään välejä päästä eteenpäin. Uneliaista aloituksista viime aikoina tunnetuksi tulleet tamperelaiset lahjoittivat omien virheiden seurauksena pallon turkulaisille hyvistä kenttäasemista, joka hyödynsi nämä tilanteet armotta.

Hyvät naiset ja herrat: Ville-Valtteri Suojanen

Troijalaisryhmä jatkoi kolmannella neljänneksellä siitä, mihin ensimmäisellä puoliajalla jäi. Niskalenkin ottanut puolustus riisti pallon kolmesti pyhimyshyökkäykseltä, takamies Ville-Valtteri Suojasen kerätessä itselleen todellista highlight -koostetta. Nopeajalkainen Yeldell lähti etenemään vasenta laitaa pitkin, jättäen taakseen turkulaispuolustajia yksi kerrallaan, kunnes toiselta puolelta juossut Suojanen pääsi lyömään pallon pelinrakentajan käsistä juuri ennen maalialuetta. Pallo jäi vapaasti pelattavaksi, jonka turkulaisryhmä pääsi peittämään – varmalta näyttänyt touchdown muuttui touchbackiksi.

Trojansin puolustus, Ville-Valtteri Suojasen (21) johdolla, pelasi lauantaina erinomaisen kamppailun. Kuva: Sami Ranta

Tähän ei Suojanen-show vielä päättynyt. Seuraavalla puolustusvuorollaan Suojanen luki pelinrakentajan ajatukset täydellisesti, koppasi syötönkatkon ja eteni aina viiden jaardin päähän maalialueesta, jonka hyökkäys pian hyödynsi Bartlow-Kyle Bowpitt -akselin toimesta.

Päätösneljänneksen alkuun, Malka potki kolmen pisteen arvoisen kenttäpotkumaalin rautojen väliin ennen kuin Saintsin hyökkäys palkittiin. Touchdown Juzz Tinylle ja lisäpiste(potku) Henri Laineen nimiin. Enempää pisteitä ottelussa ei nähty, kun Trojans poltti pelikellon loppuun hyvien juoksupelien ansiosta. Viimeinen neljännes kirjattiin tamperelaisille 3–7, mutta koko ottelu turkulaisille isännille 31–7.

 

Vaahteraliiga, 12. peliviikko:

LA 29.07.2017 | 15:30 | Kerttulan kenttä, Raisio

Relico Trojans Turku – Tampere Saints 31–7 (0–0, 21–0, 7–0, 3–7)

Tilastot

Vaahteraliigan 12. peliviikon päätöskamppailu pelataan maanantaina Helsingissä, jossa sarjakärki Roosters isännöi hämeenlinnalaisia vieraitaan, Huskiesia. Ottelu Velodromilla käynnistyy kello 18.30 ja Ruudussa ennakkostudioineen jo klo 18.00.

 

Kuvat:

Anu Tiilikainen / Hilarious Hobbit

Harri Koivunen

Sami Ranta

Ennakko

Lauantaina Vaahteraliigassa pelataan ottelu, jossa kaikki muu paitsi voittaminen on turhaa. Relico Trojans isännöi tuolloin, poikkeuksellisesti Raision Kerttulan kentällä, Tampere Saintsia. Kotijoukkue Trojans tarvitsee voiton säilyttääkseen mahdollisuuden nousta pois putoajan paikalta ja vierasjoukkue Saints varmistaakseen paikkansa ensi kauden liigassa. Tunnetta kentältä ei tule puuttumaan – se on satavarma!

Troijalaiset ovat joutuneet poistumaan kerta toisensa jälkeen kentältä voitoitta. Lauantaina joukkue pelaa niin sanotusti veitsi kurkulla ja voiton on irrottava tavalla tai toisella. Tunnetta ja latausta pitää olla, mutta se ei saa kuohua yli. Jokainen peli, oli kyse sitten hyökkäyksestä tai puolustuksesta, pitää viedä täysillä loppuun. Vastuunkantajia on löydyttävä eikä menneen maanantain ottelussa hyvin edennyttä tamperelaishyökkäystä pidä päästä hallitsemaan palloa. Kaikki palaset turkulaisilta löytyy voittaa tämä kamppailu, kyse onkin siitä, haluavatko he sitä tarpeeksi.

Edellisessä kohtaamisessa turkulaisten hyökkäys pelasi parhaimman ottelunsa hyökkäyksen osalta, vaikka pisteet jäivätkin Pyynikille lukemin 35–21. Ottelussa tapahtui paljon hyvää troijalaisten kannalta, mutta koko kauden vaivanneet puolustusongelmat, ratkaisi kamppailun pyhimysten hyväksi – Raleigh Yeldell sekä Juzz Tiny juoksivat vuorotellen troijalaislinjan läpi ja ohi.

Mistä hyökkäyksen isot pelit?

Kotijoukkueen hyökkäystilastot ovat surullista katsottavaa: 71 tehtyä pistettä kahdeksassa kamppailussa ja 210 edettyä jaardia ottelua kohden. Tilastoihin ei tässä ottelussa kuitenkaan kannata liiemmin tuijotella, sillä turkulaishyökkäys on osoittanut piristymisen merkkejä neljässä viimeisimmässä ottelussa (verrattuna ensimmäiseen neljään peliin, jossa joukkue onnistui raapimaan kasaan vain viisi tehtyä pistettä). Lauantaina kysymys kuuluukin: mistä hyökkäyksen isot pelit löytyvät?

Trojansin peli on pelannut läpi kauden monipuolisesti, yrittäen edetä tasapainoisesti niin heitolla kuin juoksulla. Keskushyökkääjä Josh Quezada on ottelusta toiseen antanut kaikkensa kentällä ja onkin turkulaisten eniten maaleja tehnyt pelaaja (3). Pelinrakentaja Zach Bartlow on johtanut hyökkäystään kelvollisesti, mutta lauantaina hänen on otettava entistä suurempi rooli ja pelattava paras pelinsä tällä kaudella. Bartlow pystyy, heiton ohella, omalla jalkatyöskentelyllään kantamaan palloa eteenpäin, mikäli laitahyökkääjät ovat peitossa eikä heittopaikkaa siunaannu. Jotta Bartlowilla olisi riittävästi aikaa löytää omat kohteensa ja tehdä isoja pelejä, on troijalaisten hyökkäyslinjan pelattava hänelle riittävästi sekunteja ja pidettävä tamperelaisten puolustajat visusti pihdeissään. Heittohyökkäyksessä ykköskohteina ovat olleet Kyle Bowpitt ja Andy Misiuro sekä hyvän yhteiskemian pelinrakentajan kanssa löytänyt Thach Mai Tri.

Josh Quezada (keskellä) on kantanut palloa pelistä toiseen luotettavasti. Kuva: Harri Koivunen

Mairittelevat eivät ole myöskään vierailijajoukkueen puolustustilastot, sillä Saints on päästänyt keskiarvollisesti eniten jaardeja ottelua kohden: 414. Menneenä maanantaina kotijoukkue otti arvokkaan voiton raajarikkoisista krokoista ja päästivät ainoastaan 14 pistettä omiin. Tamperelaisten puolustuksesta löytyykin monia erinomaisia puolustajia, jotka pystyvät tekemään turkulaisten elämän lauantaina todella hankalaksi. Läpi kauden vakuuttavasti omalla pelipaikallaan tukimiehenä esiintynyt Tony Ballon on ollut Saintsin ahkerin taklaaja 46 niitillään, joista viidellä hyökkäävä joukkue on jäänyt aloituslinjan taakse. Linjassa painetta pyrkivät luomaan, ja pelejä rikkomaan, Ville Pietikäinen, Matias Jaakkola, Hannes Jokinen ja potkuissaan maanantaina kunnostautunut Jarkko Ylä-Häkkinen.

Tamperelaisten puolustuspelaamisessa huomio kannattaa kiinnittää paikkoihin, jolloin vastustaja pääsee etenemään kahdenkymmenen jaardin päähän maalialueesta eli red zonelle. Tällä kaudella Saints on sallinut vastustajan käyttää red zone -vierailut hyödykseen 90 prosenttisesti (28/31), kun katsotaan kaikkia pyhimysten pelaamia otteluita.

Terävä aloitus

Tamperelaisryhmä on kärsinyt tällä kaudella toistuvasti virkamiesmäisistä aloituksista. Saints on päästänyt vastustajansa monesti, viimeksi maanantaina, ottelussa johtoon ja vain kahdesti nousemaan tappioasemasta voittoon. Lauantaina tehtävä on sama, kuin aikaisemmin: älä päästä vastustajaa karkaamaan avauspuoliajalla tavoittamattomiin.

Saintsin hyökkäys teki maanantaina selvää jälkeä vastustajastaan, uneliaasta aloituksesta huolimatta, ja takoi taululle kauden korkeimmat pisteet: 49. Joukkue pystyi etenemään sekä juoksulla että heitolla yli kaksisataa jaardia ja ratkaisijoita löytyi laajalta rintamalta. Pelinrakentaja Raleigh Yeldellin johtaman hyökkäyksen ykköskohteet ilmateitse ovat olleet pelistä toiseen Laineen veljekset, Henri ja Ilari, jotka ovat sisarusarvolleen demokraattisesti onnistuneet touchdownin teossa neljästi kumpainenkin. Jos Laineita ei kentältä löydy, nousevat Jaakko Koivunen ja Mikko Sinikallio laidoiltaan koppaaman pallon.

Juoksupelissä vaihtoehtoja riittää. Toinen veljespari, Lehtoset Tuukka ja, edellisessä ottelussa Vaahteraliigaan palannut, Veikka, höystettynä portugalilaisella Juzz Tinylla luovat vastustajalleen laadukkaan uhan, mitä on vaikea pysäyttää. Vastustajalle ei riitä pelkästään tämän kovan kolmikon pysäyttäminen vaan pelirakentaja Yeldell omaa itsekin nopeat ja vikkelät jalat edetä pitkiäkin matkoja, mikäli tarve vaatii.

Juzz Tiny (23) oli edellisessä kohtaamisessa vaikeasti pysäytettävä. Kuva: Harri Koivunen

Turkulaispuolustus on joutunut läpi kauden painamaan pitkää päivää. Troijalaispuolustus on sekoitus kokemusta ja nuoruutta, josta jälkimmäisestä on maksettu hintaa. Joukkueen selkärankana ovat toimineet takamies Ville-Valtteri Suojanen ja tukimies Ilkka Koiranen, jotka ovat pelanneet henkilökohtaisella tasolla jälleen mahtavaa kautta. Lauantaina tukea on löydyttävä leveämmältä. Taisteluilmeen piirtyminen turkulaisten kasvoille on lähdettävä puolustuksen linjasta, jonka on voitettava omat kamppailunsa Oliver Kantoa ja kumppaneita vastaan. Tukimiesosaston on kyettävä pysäyttämään sekä keskushyökkääjän että Yeldellin etenemiset sekä takamiesten voitettava omat 1v1 -tilanteet, kun Saints päätyy heittämään. Hereillä täytyy olla alusta saakka, mikä parhaimmillaan mahdollistaa hyökkäykselle otollisemman kenttäaseman hakea pisteitä kotijoukkueen laariin.

 

Vaahteraliiga, 12. peliviikko:

LA 29.07.2017 | 15:30 | Kerttulan kenttä, Raisio

Relico Trojans Turku – Tampere Saints

Live-tilastot

Huomaathan, että tulevan lauantain kamppailu pelataan poikkeuksellisesti Raisiossa (Kerttulan kenttä) eikä turkulaisten perinteisellä kotipyhätöllä, Yläkentällä.

 

Ruutu näyttää ottelun suorana lähetyksenä ja ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Mikäli et pääse paikan päälle tai pysty katsomaan ottelua Ruudun tarjoamana, selostuksen voi kuunnella myös Suplassa.

Kuvat:

Harri Koivunen

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Lauantain Vaahteraliiga-ottelun Relico Trojans Turku – Tampere Saints aloituskokoonpanot:

Trojans:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB  7 Zach Bartlow DE 97 Henri Juote
RB 2 Josh Quezada DT  60 Peter Högström
WR 13 Magnus Riihimäki DT 6 Greg Robinson
WR 7 Kyle Bowpitt DE 53 Antero Kivinen
WR 14 Andy Misiuro LB 34 Miko Ylikoski
WR 80 Jaakko Tirkkonen LB 3 Ilkka Koiranen
LT 68 Jussi Jalonen LB 11 Frederic Casteels
LG 60 Tuomas Tammero CB 32 Heikki Toivola
C 75 Tuomas Koivikko SS 47 Seikko Vennelä
RG 72 Tuomas Hvitfelt FS 21 Ville-Valtteri Suojanen
RT 67 Mikael Lindroos CB 27 Jani Karvinen

Epävarmat:

Poissa: –

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 5 Raleigh Yeldell DE 98 Ville Pietikäinen
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 97 Janne Kreus
WR 81 Henri Laine DT 99 Hannes Jokinen
WR 84 Ilari Laine DE 72 Jaakko Kuusisto
WR 15 Jaakko Koivunen LB 1 Tony Ballon
WR 89 Mikko Sinikallio LB 18 Veikka Lehtonen
LT 53 Terho Hytönen LB 8 Turo Lehtonen
LG 67 Jami Helenius DB 3 Toni Hammar
C 55 Oliver Kanto DB 17 Benjamin Ylipää
RG 62 Mario Mäkinen DB 11 Mike Williams
RT 61 Topias Räty DB 2 Tobias Fuchs

Poissa: Valtteri Pouttu, Elliott Jeffcoat, Tuomas Kanerva, Timi Tuominen, Jussi Salminen, Aarno Kauppi, Juho Pietilä, Joni Riihelä, Juuso Jylhä, Ashley Dewing, Eetu Häkkilä, Akseli Arvaja, Janne Moisio, Eero Hiltunen, Riku Kuusisto, Ville Terenius, Eetu Tuominen, Jari Virkkula, Jyri Tuomaala

Epävarmat: –

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Edi Aaltonen
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Jenny Holmberg
Kenttätuomari Juuso Karppinen
Takatuomari Tero Jansén

 

Vaahteraliiga, 12.peliviikko:

LA 29.07.2017 | 15:30 | Kerttulan kenttä, Raisio

Relico Trojans Turku – Tampere Saints

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo klo 15.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.