TAFT:n Okko Outinen ja Roostersin Roni Salonen palaavat Vaahteraliigaan maanantaina

TAFTRoostersTwitterVaahteraliigan runkosarjan neljänneksi viimeinen peliviikko tulee päätökseensä maanantaina Vantaalla, kun kuuden vierasottelunsa jälkeen Vantaan TAFT (0–9) palaa kotikentälleen ja kohtaa sarjan kärjessä olevan Helsinki Roostersin (8–0). Kun joukkueet edellisen kerran kohtasivat, TAFT johti vielä päätösneljänneksen alussa, mutta lopulta Roosters tuli ohi ja voitti 31–20.

TAFT pelasi edellisen kerran kotikentällään lähes kaksi ja puoli kuukautta sitten. Päävalmentaja Stephen Stokesin mukaan kuuden ottelun vieraskiertueelta kotikentälle palaaminen sytyttää joukkueen.
– Kaikki ovat innoissaan pukemassa jälleen siniset paidat ylle. Olemme ylpeitä siitä, että saamme pelata Vantaalla ja edustamme kaupunkia ja seuraa tyylillä, Stokes toteaa.
Myös Roosters on pelannut viime viikot vieraskentillä. Hallitsevan Suomen mestarin edellinen ottelu pääkaupunkiseudulla oli kesäkuun alun kotiottelu maanantai-illan vastustajaa TAFT:ia vastaan. Roostersin päävalmentaja Juha Hakala uskoo, että tuolloisesta ottelusta moni asia on nyt muuttunut.
– Me pelasimme silloin kahdella kotimaisella pelinrakentajalla. Nyt, kun Micah Brown pelaa, on heittopelimme inasen verran parempaa ja myös pelinrakentajan juoksut jokseenkin vaarallisempia, Hakala kertoo.
Roosters julkisti loppuviikosta myös yhdysvaltalaispelinrakentaja Jabari Harrisin sopimuksen, mutta Harris ei siirtokarenssin vuoksi pelaa.
– Lauantaina sitten, Hakala kertoo.
Myös TAFT on vaihdellut pelinrakentajaa läpi kauden. Kun TAFT kaksi viikkoa sitten kärsi suurinumeroisen tappion Wasa Wa1ld Royalsille, joukkueen rivistä puuttui Cedric Johnson. Nyt Johnson aloittaa pelinrakentajana, ja Cole Webb puolestaan toimii ensisijaisesti laitahyökkääjänä. Asetelma ehtii kuitenkin vielä ottelun aikanakin muuttua.
DSC05832 2-2
TAFT käyttää sisempää laitahyökkääjää hyökkäyksessään huomattavasti runsaammin kuin muut Vaahteraliiga-joukkueet. Ulottuva Tyrwone Still (11) on nostanut kauden aikana rooliaan myös heittopelin vastaanottajana. Kuva: Sami Ranta

Ottelun odotetuimmat pelaajat: Okko Outinen ja Roni Salonen

Suomen maajoukkuepuolustajat ja omilla pelipaikoillaan Euroopan ehdottomaan eliittiin kuuluvat Okko Outinen (TAFT) ja Roni Salonen (Roosters) palaavat muutaman vuoden tauon jälkeen Vaahteraliiga-kentille. Kumpikin on edellisen kerran pelannut Suomessa vuonna 2014. Salonen palaa Suomeen Swarco Raidersista kaksinkertaisen Itävallan mestarina. Outinen puolestaan on kuulunut ruotsalaisen Tyresö Royal Crownsin puolustuksen avainhahmoihin.
– Okko pystyy rakentamaan vastustajan pelinrakentajalle painetta, mitä olemme kaivannut koko kauden, Stokes sanoo. – Ei ainoastaan siksi, että hän on Suomen paras puolustuksen linjamies, vaan koska hän tekee muista parempia.
Outista vastaan Roostersin hyökkäyksen linjassa asettuu joko kokenut hyökkäyksen linjan huippupelaaja Iiro Luoto tai toisella laidalla erinomaista kautta pelaava Samuli Vehkomäki.
Outinen on ehtinyt olemaan Suomessa jo muutaman viikon ja siten osallistunut TAFT:n harjoituksiin säännöllisesti. Roni Salonen sen sijaan palasi Suomeen vasta torstaina, mutta Hakala ei usko Salosen joutuvan ongelmiin pelikirjan kanssa.
– Pelikirjamme perusnimitykset, peitot ja checkit ovat lähtökohtaiset samat kuin Ronin pelatessa edellisen kerran Roostersissa.
Salosen roolia kuvaillessaan Hakala käyttää termiä “Dustin-efekti” ja viittaa sillä Roostersissa vuosi sitten pelanneeseen itävaltalaistukimies Dustin Illetchkoon.
– Roni pystyy pelaamaan samalla lailla sivurajalta sivurajalle ja tekemään taklauksia ympäri kenttää.
DSC03314
Hyökkäyksen koordinaattori Jens Holmström (vas.) sekä pelinrakentaja Micah Brown ja laitahyökkääjä Bernard Luster ovat viikko toisensa jälkeen löytäneet vastustajien puolustuksista heikot kohdat. Kuva: Sami Ranta

Barry kohtaa Spearsin

– Yleisesti Roostersin suurin vahvuus on varmuus, Stokes kuvailee. – He ovat tottuneet voittamaan tekemällä yksinkertaisia asioita todella hyvin aina uudelleen ja uudelleen luottaen siihen, että se toimii. Ja toistaiseksi on toiminut.
Hyökkäyksessä Roostersin juoksupeli hyökkäyksen linjan ja liigan keskushyökkääjätilastoa johtavan Jaycen Spearsin toimesta on ollut vahvaa läpi kauden. Stokesin kuvailemasta varmuudesta kertoo heittopelin osalta se, että Brown on heittänyt kauden otteluissaan ainoastaan yhden syötönkatkon.
– Me pyrimme etsimään suotuisat kaksintaistelut ja iskemään sinne. Niin teemme myös maanantaina, Hakala toteaa.
Bernard Luster on viime viikkoina näyttänyt jälleen nopean vaarallisuutensa, mutta kaiken kaikkiaan laitahyökkääjien tervehtyessä Brownilla on heittopelissään useitakin päteviä kohteita.
Spears kohtaa juoksupelissä erityisesti Vaahteraliigan taklaustilastossa toisena olevan tukimies Jim Barryn. Joel Sisler puolestaan siirtyy tukimiehen tontilta safetyksi ja on siten suuremmassa roolissa heiton puolustamisessa. Outinen ja Niko Nousiainen ovat puolustuksen linjassa merkittävissä rooleissa, ja yksi mielenkiintoinen seurattava on myös tukimies Andre Dahlman, joka siirtyy hyökkäyksestä nyt entistä enemmän puolustuksen puolelle.
DSC01564
Kulmapuolustaja Akseli Olin (vas.) pelasi erinomaisen ottelun Roostersin kohdatessa 1,5 viikkoa sitten Porvoo Butchersin. Maanantaina Olin pelaa ensimmäistä kertaa Vantaalla vierasjoukkueen paidassa. Kuva: Sami Ranta

Hakala: “Vastaan tulee muodostelmaviidakko.”

TAFT-hyökkäykseen Stokesilla on maanantaille yksinkertainen resepti.
– Meidän täytyy lopettaa omaan jalkaan ampuminen. Me ajamme itsemme kentältä liian usein joutumalla kolmannella yrityksellä tavoittelemaan pitkiä onnistumisia tai hyydymme maalialueen läheisyydessä.
– Meidän täytyy yksinkertaisesti olla johdonmukaisia ja toteuttaa pelisuunnitelmaamme. Jokaisella yrityksellä, Stokes lisää.
Cedric Johnson ja Cole Webb ovat kahden liikkuvan pelinrakentajan järjestelmässä esiintyneet vuorollaan sekä pelinrakentajana että laitahyökkääjänä. Heittopelissä Sisler on noussut suureksi hahmoksi. Maanantaina keskushyökkääjänä aloittaa B-juniori-ikäinen Antti Lahtinen.
– Kun tässä on aiempia TAFT-nauhoja katsellut, niin aikamoinen muodostelmaviidakko tulee vastaan, Hakala kertoo. – Meillä on ollut vähän ongelmia liikkuvien pelinrakentajien omien juoksujen kanssa, joten se on tähän otteluun tärkein kehityskohta.
Pelinrakentajan juoksuissa erityisesti linjan päätypelaajat Ilari Nikku ja Aleksi Aitala ovat päävartijoita. Mikäli puolustuksen linja onnistuu pitämään juoksulinjat kurissa, kasvaa tukimiesten Santtu Äyräväiseen ja Sebastian Karbinin sekä ottelun kuluessa varmasti myös Salosen rooli pelinrakentajan juoksujen varjostajana. Viimevuotista seuraansa vastaan pelaava Akseli Olin on heittopuolustuksessa yksi tärkeimmistä pelaajista.

Aloituskokoonpanot:

TAFT:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Cedric Johnson DE 40 Harry Tauro
RB 32 Antti Lahtinen DT 94 Joonas Kolkka
WR 12 Cedric Johnson DT 98 Niko Nousiainen
WR 18 Cole Webb DE 90 Okko Outinen
WR 84 Jani Luiro LB 6 Andre Dahlman
TE 11 Tyrwone Still LB 3 Jim Barry
LT 77 Olly Sunmola LB 27 Joonas Luokkakallio
LG 65 Tyshawn Hall CB 20 Jani Hentunen
C 62 Stewart Keenan SS 28 Joel Sisler
RG 55 Olli Kantola FS 1 Joonas Mattila
RT 61 Roope Siitonen CB 7 Benjamin Nousiainen

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 3 Micah Brown DE 50 Ilari Nikku
RB 11 Jaycen Spears DT 99 Roope Lindfors
WR 7 Antti Miettinen DT 74 Aaro Eliasson
WR 2 Bernard Luster DE 70 Aleksi Aitala
WR 32 Kimi Linnainmaa LB 43 Santtu Äyräväinen
WR 1 Onni Juvonen LB 68 Sebastian Karbin
LT 66 Iiro Luoto CB 5 Akseli Olin
LG 76 Richard Laine CB 33 Ville Roitto
C 59 Benjamin Watkins SS 22 Curtis Slater
RG 65 Jere Lahti FS 19 Tuukka Hämäläinen
RT 53 Samuli Vehkomäki CB 31 Veijo Aarresuo

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

MA 01.08.2016 | 18:30 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Vantaan TAFT – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Katso myös:

Okko Outisen haastattelu

Roosters-ennakko

Roosters-matkaoppaat:

Kierroksen muut ottelut:

PE 29.07.2016 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Seinäjoki Crocodiles 14–42 (7–28)

Ennakko | Tilastot | Raportti

SU 31.07.2016 | 14:00 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Wa1ld Royals – Anders Trojans Turku 28–25 (14–12)

EnnakkoTilastot | Raportti

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Roosters 8 8 0 290 118 172 16
Crocodiles 9 8 1 336 123 213 16
Trojans 10 6 4 334 222 112 12
Royals 9 4 5 208 172 36 8
Saints 9 3 6 203 392 -189 6
Butchers 9 2 7 165 329 -164 4
TAFT 8 0 8 104 284 -180 0

Otsikkokuva:

Sami Ranta

Kuvat:

Sami Ranta