Suomalaista jefuvientiä Italiaan

Helsinki Roostersin viimekauden päävalmentaja Juha Hakala on palannut takaisin Roomaan. Hän tarttui tarjoukseen puolustuksenkoordinaattorin tehtävästä Italian mestaruussarjassa pelaavassa Lazio Ducksissa. Kaudella 2017 Hakala toimi Lazio Marinesin päävalmentajana ja Ducks on syntynyt Marinesin ja toisen roomalaisjoukkueen Roma Grizzliesin yhdistyttyä. Pienen suomalaisjefusiirtokunnan täydentää Roostersin mestaruusputken alkukausien hyökkäyksenkoordinaattorina toiminut Atte Kniivilä hyökkäyksen linjavalmentajana.

Juha Hakala, © Sophia Sperandio

Juha Hakalan mietteitä ennen kauden alkua:

Mikä sai lähtemään uudestaan Italiaan?

– Halusin päästä valmentamaan enemmän.

– Roostersissa on puolustuksen puolella erittäin hyvät nuoret pelipaikkavalmentajat sekä Euroopan tasolla kovin koordinaattori Kalle Karppinen. Sampo (Ranta), Pekka (Rantala) ja Victor (Sarvi) ovat kaikki valmennusuransa alkuvaiheessa enkä halunnut ottaa heiltä vastuuta pois sen takia, että itselle löytyisi enemmän tekemistä tuosta ryhmästä.

– Italiasta tuli tarjous puolustuksenkoordinaattorin pestistä, joten löysin itselleni niin sanotusti paikan valmentaa ja tehdä sitä asiaa jenkkifudiksen parissa, josta itse nautin eniten. Italia tuo myös samalla kivasti uusia haasteita pelillisesti, kun vastassa on eri joukkueita mitä vastaan on valmentanut Suomessa useampana vuonna.

Miten sopeutuminen Italiaan ja joukkueeseen on sujunut?

– Sopeutuminen on sujunut erittäin hyvin, kun kyseessä on tuttu paikka. On ollut kohtuullisen helppoa asettua aloilleen ja joukkueesta löytyi tuttuja jo valmiiksi. Mukana on myös Suomesta pitkäaikainen valmennuskolleega veli Kniivilä, joka myös on tietenkin helpottanut treenien läpiviennin kanssa, kun toiselta puolelta palloa löytyy myös kaveri joka näkee asioita samalla tavalla.

– Elämänrytmi on kivan verkkainen ja tuo hyvää vaihtelua Suomen arkeen. Tosin ensimmäisen neljän päivän jälkeen saimme Wifin käyttöön, joten sen jälkeen ”toimisto” on ollut myös täällä auki kuten koti Suomessa. Alkutalven säät ovat myös suosineet kivasti ja nyt helmi-maaliskuussa olemme saaneet nauttia jo 20 asteen aurinkoisista päivistä.

Lazio Ducks on kahden joukkueen (Lazio Marines, Roma Grizzlies) yhteenliittymä. Miltä uusi joukkue vaikuttaa?

– Uusi joukkue on vuodessa sulautunut hyvin yhteen ja uusia pelaajia on tullut mukaan myös, etenkin linjoihin, joka on todella tervetullut lisäys.

– Puolustuksesta oli ilahduttavaa huomata, että maajoukkuetason runkopelaajat kuten Lorenzo Scaperotta (DB), Simone Cerrini (LB) ovat mukana edelleen ja puolustuksenlinjaan on tullut Giacomo Insom (DE), joka on ihan vertailukelpoinen Roostersin kovimpien puolustuksen linjapelaajien kanssa. Näiden herrojen ympärille on ollut hienoa rakentaa puolustusta kuntoon tulevaksi kaudeksi.

Mitä odotuksia ja tavoitteita sinulla on ensikauden suhteen?

– Odotuksia on paljon. Joukkue ylsi edellisellä kaudella semifinaaliin asti, joten tänä vuonna olisi hienoa päästä tavoittelemaan Italian mestaruudesta, mihin tällä joukkueella on täydet mahdollisuudet. Tavoitteet ovat enemmän puolustukselle. Haluan, että meidän puolustus tunnetaan liigan kovimpana ja hyvin valmennettuna yksikkönä.

Atte Kniivilä © Sophia Sperandio

Lazio Ducksin kausi alkaa lauantaina 9.3. vieraspelillä Bologna Warriorsia vastaan. Italian kausi päättyy heinäkuun kuudes pelattavaan Italian Bowliin.

Helsinki Roosters toivottaa Juha Hakalalle ja Atte Kniivilälle menestystä tulevaan kauteen!

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Sophia Sperandio