Seuraa näitä asioita maanantain Roosters–Crocodiles -ottelussa

Vaahteraliigan 11. peliviikko päättyy maanantaina Velodromilla, kun Roosters isännöi Seinäjoki Crocodilesia. Roosters on varmistanut jo runkosarjan voiton, joten hallitseva mestari lähtee vapautuneessa tilassa kamppailuun. Crocodiles puolestaan taistelee tällä hetkellä kiivaasti viimeisistä välieräpaikoista. Kun Roosters ja Crocodiles aiemmin tällä kaudella kohtasivat Seinäjoella, Roosters oli parempi 21–88.

Seuraavassa ei-hierarkkisessa järjestyksessä neljä seikkaa, joita ottelussa kannattaa seurata.

Christian Powell on Crocodilesin juoksupelin kulmakivi. Kauden edettyä Powellin rooli myös heittopelissä on kasvanut. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Crocodilesin hyökkäysrytmi

Seinäjokisten pelinrakentaja Jonathan Baker saapui Suomeen viikkoa ennen juhannusta. Erikoista on, että lähes kahteen kuukauteen Bakerin ei ole tarvinnut matkustaa Seinäjoelta mihinkään, vaan yhdysvaltalainen on saanut pelata kotiyleisönsä edessä kaikki ottelunsa. Nyt vieraspelit sitten alkavat sillä monen mielestä karuimmalla tavalla: arki-illan peli Velolla.

Crocodiles-hyökkäys on saanut maaottelutauon aikana harjoitella täysipainoisesti, sillä yksikään joukkueen hyökkääjistä ei ollut EM-kisoissa mukana. Bakerin pelaamissa otteluissa Crocodiles on tehnyt keskimäärin tasan 30 pistettä, ja Croco-pelinrakentaja on Roostersin Brandon Connetten jälkeen sarjan toiseksi tehokkain heittäjä (keskimäärin 258 jaardia ottelussa).

Mikäli Baker, Christian Powell ja Anthony Brooks sekä Patrick Wilson ovat tauon aikana pystyneet tehostamaan peliään entisestään, tulee Croco-offensiivi yllättämään maanantaina monet. Ei se toki pelkästään takakentän ja laitahyökkääjien näytös ole, vaan myös hyökkäyksen linjan täytyy nyt pystyä pelaamaan kauden ehyin pelinsä. Tätä tehtävää ei helpota se, että Tuomas Hvitfelt on sivussa.

Roosters saa kokoonpanoonsa mukaan Itävallan hopeamitalisti Akseli Olinin, mutta aloituskokoonpanossa Olin on ainoastaan lentopotkaisijana. Nickel-paikalla niin Itävallan liigan finaalissa kuin EM-kisoissakin nähty viime kauden all stars -puolustaja Olin kuitenkin tultaneen näkemään myös erinäisissä rooleissa Roostersin puolustuksessa.

JP Koivumäki, Saidou Jallow ja Juhani Koivumäki ahdistelemassa Brandon Connettea, joka kuitenkin ehtii heittämään pallon ennen säkitystä. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Brandon Connetten show time

Viimeisen 1,5 kauden aikana pelinrakentajan suoritusstandardi on Brandon Connetten johdosta noussut käsittämättömälle tasolle. Toisinaan tuntuu, että Connetten loisto koetaan niin itsestään selvyytenä, ettei tätä miestä enää jakseta hehkuttaa. Mutta silti!

Tällä kaudella tilillä 36 heitettyä touchdownia ja vain yksi syötönkatko. Heittojen onnistumisprosentti 64,4. Toiseksi eniten touchdowneja on heittänyt Steelersin Seth Peters (21). Petersin ja Royalsin Isaac Fisherin heittojen onnistumisprosentti on liigan toiseksi kovin, mutta se jää silti yli 10 prosenttiyksikköä Connetten lukemasta. Ja lisäksi Connettelta löytyy juoksuvaihde, jolla on kauden aikana juostu jo lukuisia uusia yrityksiä ja viisi touchdownia.

Voi vain kuvitella minkälaisia lukemia Connette tällä kaudella olisi takonut, jos koordinaattori Mikko Koikkalainen olisi pitänyt ykkösmiehensä pelissä mukana otteluiden loppuun asti. Tähän mennessä Connette on ollut sivussa arviolta noin kahdeksan neljännestä – siis kahden ottelun verran.

Roostersin hyökkäyksen linja saa maanantain vastaansa muun muassa  Michael Edwards-Lottin ja Junior Ahon. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Roostersin tacklet

Roostersin hyökkäyksen linjasta Samuli Vehkomäki sai edellisessä Crocodiles-ottelussa jalkavamman, joka on pitänyt miehen sivussa pian kaksi kuukautta. Maanantain otteluun toinen tackle, Iiro Luoto on merkitty epävarmaksi. Näin ollen vasemman tacklen paikalla aloittaa siis Dennis Ilmelä ja oikealla Väinö Tyynilä. Linjan keskusta pysyy edelleen samana, mutta kaiken kaikkiaan tämä on jo ties-kuinka-mones eri kombinaatio, jonka linjavalmentaja Daniel Stanzel on tällä kaudella rakentanut. Luoto siis saattaa pelata ja tarvittaessa myös Edward Vesterinen voi siirtyä hyökkäykseen, mutta aloitukseen on kuitenkin merkitty nuoret herrat Tyynilä ja Ilmelä.

Nuori on myös se Crocodiles-pelaaja, joka laidalta ”täkkeleille” haastetta tarjoaa. Ranskalaispuolustaja, tuore Euroopan mestari Junior Aho on ollut erittäin hyvä tekijä seinäjokelaisten linjaan. Mikäli Crocodilesin päävalmentaja-puolustuskoordinaattori Michael Mattingly haluaa kytkeä Roostersin hyökkäyskoneistoon oikosulun, on Brandon Connettelle saatava nopeasti painetta. Siinä tehtävässä Aholla ja ulkoa blitzaavalla Jaska Värisellä on suuri rooli.

Mikko Havulehto (22) kuuluu Crocodiles-puolustuksen tarkkailun kohteisiin maanantaina. Adam Connette (pallon kanssa) tarjoilee haastetta Havulehdolle ja muille Crocodilesin heittopuolustajille. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Croco-cornerit ja Seinäjoen safetyt

Roostersin hyökkäystapa venyttää kentälle avoimia tiloja, joissa heittopuolustajat käyvät 1 vs 1 -taisteluita laitahyökkääjiä vastaan. Kimi Linnainmaa, Adam Connette ja Alexander Wasiljeff –nopeudellaan ja Tommi Pinta ulottuvuudellaan ja fyysisyydellään ovat jokainen hankalia puolustettavia yhden pelaajan toimesta. Euroopan mestaruuden Ranskan paidassa voittanut Maxime de Falcis ja EM-pronssimitalisti Juhani Koivumäki antavat apuja safetyjen paikoilta, mutta suurin paine kohdistuu silti Joonas Kalevaan, Mikko Havulehtoon, Anthony Brooksiin ja Iiro Huhtalaan.

Juhani Koivumäki ei ole maanantain ottelun aloitukseen merkitty, vaan EM-kisatauon aikana jatkosopimuksen Crocodilesin kanssa solminut päävalmentaja Mattingly sijoittaa kulmapuolustajiksi Havulehdon ja Kalevan, nickeliksi Brooksin ja safety-kaksikoksi Huhtalan ja de Falcisin.

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

MA 13.08.2018 | 18:30 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot: http://www.sajl-tilastot.net/vaahteraliiga/roosters-crocodiles-13-08-2018/

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy 18.00: https://www.ruutu.fi/stream/3274551