Saints – Trojans 15.06.2017

Raportti

Vaahteraliigan seitsemäs peliviikko käynnistyi jännitysnäytelmällä Tampereella Pyynikin kentällä torstaina. Taiston osapuolet Tampere Saints ja Relico Trojans Turku hakivat avausvoittoa, joka lopulta jäi kotijoukkueen haaviin. Loppulukemat Saintsille 35–21 (14–8).

Kumpikin joukkueista on kärsinyt alkukaudesta katkonaisesta hyökkäämisestä ja huolimattomuudesta pallon kanssa. Ensimmäisellä puoliajalla ei tästä kuitenkaan viitteitä nähty, sillä molemmat joukkueista pelasivat pitkiä hyökkäysvuoroja ja keräsivät onnistumisia.

Trojansin uusi yhdysvaltalaispelinrakentaja Zach Bartlow toi turkulaisten hyökkäykseen rauhallisuutta ja teki nopeassa heittopelissä tarkkaa työtä. Bartlowin heitoilla ja Josh Quezadan juoksuilla Trojans kulutti avausneljänneksestä lähes puolet, mutta joutui lopulta tyytymään Joni-Petteri Malkan kenttäpotkumaaliin. 0–3 -tilanteen myötä Trojans kuitenkin johti ottelua ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella.

Saintsin avausvuorolla esiin astui ensimmäisen puoliajan avainhahmo, pelinrakentaja Raleigh Yeldell. Tamperelaisten hyökkäyksen johtaja juoksi ensimmäisellä puoliajalla kaksi touchdownia. Ensimmäiseen osumaan matkaa kertyi 47 jaardia, kun Trojansin puolustuksen kiertovastuu ratkesi vasemmalta laidalta ja Yeldell käytti tilanteen hyväkseen. Toisen osumansa Yeldell juoksi hieman lähempää maalia – tällä kertaa oikealta laidalta. Henri Laineen onnistuttua kummankin touchdownin jälkeen Saints johti Saints ottelua 14–3.

Aivan ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä Malka kuitenkin kavensi taukotilanteeksi 14–6.

Raleigh Yeldellin toinen touchdown:

Toisella puoliajalla nähdään viisi touchdownia

Kolmannen neljänneksen alussa nähtiin ottelun ensimmäinen pallonmenetys, joka osui kotijoukkueen kannalta varsin harmilliseen paikkaan. Juzz Tiny oli jo tekemässä Saintsin kolmatta touchdownia, mutta aivan maalilinjan tuntumassa pallo portugalilaiselta putosi ja Trojans korjasi pallon talteen.

Joukkueiden onnistumiset jakautuivat tämänkin jälkeen tasan – sillä erolla, että Saints sai onnistumistaan suuremman palkinnon. Trojans piti palloa ja raivasi tietään eteenpäin useista rangaistuksista huolimatta. Maalialueen lähestyessä tie kuitenkin nousi pystyyn ja pitkään ainoastaan Malka teki pisteitä. Kerran Quezada tosin vieraili pallon kanssa maalialueella, mutta tuolloin maali hylättiin rikkeen vuoksi.

Tiny puolestaan karkasi puolesta kentältä kasvattamaan Saintsin johdoksi jo 21–9. Portugalilainen keskushyökkääjä juoksi jo toisessa peräkkäisessä ottelussa touchdownin ja yli 130 jaardia. Trojansin puolustuksesta puuttui Camille Gruel ja vastaavasti Greg Robinson pelaa tällä hetkellä selvästi loukkaantumisensa vuoksi puoliteholla. Osaltaan tästä syystä Saints keräsi kauden korkeimman juoksumääränsä, vaikka hyökkäyksen linjan aloituskokoonpanosta puuttui kaksi pelaajaa ja keskushyökkääjä Tuukka Lehtonenkin oli sivussa. Kentän korkeimman juoksumäärän korjasi kuitenkin Trojansin Quezada, joka taivalsi kaikkiaan 140 jaardin edestä.

Yksi ottelun erikoisuus oli Saintsin heittopeli. Yeldellin heitot nimittäin päätyivät yhtä lukuunottaatta ainoastaan Ilari Laineen käsiin. Kaksimetrinen, nuorempi Laine keräsi varsin komean saldon: 7 kiinniottoa, 81 jaardia ja yksi touchdown, jonka jälkeen Henri Laine potkaisi päätösneljänneksen alussa numeroiksi jo 28–9.

Lopulta hieman päätösneljänneksen puolivälinen jälkeen Trojansinkin taistelu lopulta palkittiin kauden ensimmäisellä touchdownilla. Bartlowin juoksuilla, Andy Misiuron, Kyle Bowpittin ja Jaakko Tirkkosen kiinniotoilla turkulaiset pääsivät lähietäisyydelle ja tällä kertaa Quezada puski linjan keskeltä kavennuksen. Lisäpisteen epäonnistuttua tilanne oli 28–15.

Trojansin päästyä touchdown-tempoon oli lisää luvassa. Ville-Valtteri Suojanen katkaisi Yeldellin heiton ja tarjosi joukkueelleen mahdollisuuden seuraavaan osumaan. Bartow nosti maalillaan turkulaiset jo touchdownin päähän.

Lopulta Henri Laineen ensimmäinen kiinniotto vapautti Saintsin voitonjuhliin. Trojans puolusti loppuhetkillä aggressiivisesti juoksua, mikä tarjosi Laineelle tilaa takakentälle. Yeldellin heitosta ja sen jälkeen omalla potkullaan Henri Laine viimeisteli 35–21. Aivan viimehetkillä Trojans haki vielä tasoitusta, mutta kalkkiviivoilla aika loppui kesken.

Mitä mieltä Trojans-keskushyökkääjä Josh Quezada oli uudesta pelinrakentajasta?

Uudet vahvistukset piristivät peliä

Trojans pelasi torstaina parhaimman ottelunsa hyökkäyksen osalta. Bartlowin (heitot 28/50, 264 jaardia) sekä laitahyökkääjäkaksikko Misiuron (10 kiinniottoa/111 jaardia) ja Bowpittin (8/71) kasvanut tehokkuus avasi myös Quezadalle enemmän tilaa juosta, ja Bartlow toi myös omilla jaloillaan uutta juoksu-uhkaa. Trojans eteni ottelussa 469 jaardia eli yli puolet siitä määrästä, jonka turkulaisjoukkue eteni neljässä ensimmäisessä ottelussa yhteensä.

Myös Saintsin uudet vahvistukset debytoivat näkyvästi tamperelaisten takakentällä. Saksalainen Tobias Fuchs keräsi kentän suurimman taklaussaaliin (9). Toisen safetyn paikan ottanut yhdysvaltalainen Mike Williams saldotti taklauksiensa lisäksi syötönkatkon ja väläytti nopeuttaan myös palautuspelissä. Sen sijaan linjamies Andrea Pasquali joutui jättämään pelikentän jo varhain ja ottelun lopussa myös tukimies Tony Ballon siirtyi syrjään.

Vaahteraliiga, 7. peliviikko:

TO 15.06.2017 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Relico Trojans Turku 35–21 (7–3, 7–3, 7–3, 14–12)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu lauantaina, jolloin kohtaavat Porvoo Butchers ja Wasa Royals. Butchers pelaa kauden ensimmäisen kotiottelunsa poikkeuksellisesti Hamarin kentällä.

Kuvat:

Harri Koivunen

Tilastot

Ennakko

Vaahteraliigan torstai-illasta ei jännitystä puutu, sillä jompikumpi – Tampere Saints tai Relico Trojans Turku – avaa tuolloin voittotilinsä kauden 2017 osalta. Toistaiseksi sekä tamperelaisten että turkulaisten kausi on sujunut mollivoittoisesti, mutta kumpikin joukkue sai vahvistuksia jo edelliseen otteluunsa, joten peli-ilmeet saattavat torstain otteluun olla hyvinkin erilaisia kuin kauden alku on osoittanut.

Vierasjoukkue Trojans on kauden neljässä ensimmäisessä pelissään onnistunut tekemään ainoastaan viisi pistettä – ei siis vielä ainuttakaan touchdownia. Tätä taustaa vasten ei olekaan yllätys, että Trojansin päävalmentaja Karri Kuuttila on halunnut vahvistaa nimenomaan hyökkäyspuolta.

Trojans purki kesäkuun alussa pelinrakentaja Gil Riveran sopimuksen, ja edellisessä ottelussa hyökkäystä johti Teemu Thorström. Torstaina turkulaisjoukon hyökkäyksen kapellimestarina nähdään ensimmäistä kertaa yhdysvaltalainen Zach Bartlow, joka on saanut harjoitella joukkueen mukana jo 1,5 viikon ajan. Puolalainen laitahyökkääjä Andy Misiuro oli puolestaan mukana jo Trojansin edellisessä ottelussa Hämeenlinnassa ja esiintyi debyytissään varsinkin pirteästi. Nyt myös Thorström vapautuu laitahyökkääjäksi ja myös australialaiselta Kyle Bowpittilta ja Thach Mai Triltä odotetaan tehoa.

Turkulaisten hyökkäyspeli on alkukaudesta levännyt keskushyökkääjä Josh Quezadan jalkojen varassa. Quezada näytti jo vuosi sitten Puolan pääsarjassa pelatessaan, että jaksaa kyllä kantaa palloa vaikka läpi kauden 30 kertaa ottelussa. Bartlowin saapumisen myötä Kuuttila varmasti haluaa nähdä Quezadan työpanoksen vähentymistä ja samalla yksittäisten juoksuyritysten tehon paranemista. Bartlowin omat juoksut ja heittovarmuuden löytyminen ovat varmimmat tavat keventää Quezadan taakkaa.

Trojansin päävalmentaja Karri Kuuttila kertoo hyökkäyksen uusista vahvistuksista ennen Trojansin edellistä ottelua:

Saints-puolustuksen kulmakivi – tai Akilleen kantapää – torstain otteluun on linja – erityisesti linjan keskusta. Turkulaisten hyökkäyslinjan Tuomas-kolmikko Tammero-Koivikko-Hvitfelt on näyttänyt, että se pystyy kiilaamaan Quezadalle juoksuväyliä. Hannes Jokinen sekä Crocodiles-ottelussa kautensa Vaahteraliigassa avannut Italian maajoukkuemies Andrea Pasquali johtavat Saintsin linjapeliä, jonka takaa tukimies Tony Ballon käy ratkaisevan taistelun Quezadan jaardien minimoimiseksi.

Heittopuolustuksessa tamperelaisjoukkueen osalta mielenkiinto kohdistuu yhdysvaltalaisiin takamiehiin – siihen kuka on Ballonin ohessa toinen Saintsin puolustusvahvistus. Elliott Jeffcoat loukkaantui vajaat kaksi viikkoa sitten, ja Saints on hankkinut tilalle uuden vahvituksen takakentälle. Tarkempaa tietoa sen kummemmin Jeffocatin tilanteesta kuin uuden vahvistuksen pelaamisestakaan ei ole julkisuuteen kerrottu. Nopeajalkainen Eero Hiltunen teki tamperelaisittain positiivisen paluun takakentälle Crocodiles-ottelussa ja on hyvä ja tärkeä lisä tamperelaisten 1 vs 1 -puolustukseen.

Saints-hyökkäyksen koordinaattorilla ja päävalmentajalla Teemu Majanderilla (vas.) ja puolustuksen koordinaattori Sami Teleniuksella on ollut mietittävää viime viikkoina. Majander on saanut heittohyökkäykseen vahvistuksia, kun taas vastaavasti Telenius on menettänyt puolustuksestaan tärkeän palasen Elliott Jeffcoatin muodossa. Kuva: Harri Koivunen

Löytääkö Saintsin hyökkäys tasaisuuden ja varmuuden?

Myös Saintsin hyökkäys on vahvistunut viimeisen viikon aikana. Henri Laine palasi Espanjasta Suomeen tuoreena hopeamitalistina ja oli heti ensimmäisessä ottelussaan tutun vaarallinen. Tuloksena Crocodilesia vastaan viisi kiinniottoa, 103 jaardia ja Saintsin ensimmäinen heittomaali. Myös toinen Laine – Ilari etunimeltään – oli ensimmäisessä Vaahteraliiga-ottelussaan näkyvä. Lähes kaksimetriselle Ilari Laineelle kertyi 82 kiinniottojaardia.

Saints onnistui vyöryttämään edellisessä kotiottelussaan Roostersia vastaan varsinkin ottelun alussa fyysistä juoksua, ja Juzz Tiny väläytti nopeuttaan Seinäjoella juoksemalla 81-jaardisen touchdownin. Lisäksi pelinrakentaja Raleigh Yeldell on muutamaankin otteeseen osoittanut omien jalkojensa vikkelyyden. Saints on hyökkäyksessään profiloitunut isojen onnistumisten suorittajaksi, mutta samaan aikaan pallonmenetykset ovat nakertaneet tamperelaisten menestymismahdollisuuksia. Neljän ottelun jälkeen Saints on menettänyt pallon 15 kertaa – eniten liigassa. Toisaalta nyt vastassa oleva Trojansin puolustus on riistänyt pallon vastustajalta ainoastaan kerran kauden aikana – vähiten liigassa.

Trojansin juoksupuolustuksessa Ilkka Koiranen on jälleen suuressa roolissa, mutta sekä Greg Robinsonin ja Camille Gruelin pelikunto ovat kysymysmerkkejä, ja mikäli tämä yhdysvaltalais-ranskalainen kaksikko ei pysty täysipainoisesti pelaamaan, aukeaa Saintsille vahva mahdollisuus juosta pallon kanssa. Heittopuolustuksessa Heikki Toivolalla kulmapuolustajana ja Ville-Valtteri Suojasella safetyna käyvät ratkaisevan taistelun muun muassa tamperelaisten Laineiden ja Jaakko Koivusen kanssa.

Torstain kamppailu antaa jommallekummalle joukkueista mahdollisuuden shokeerata kautensa uudelleen käyntiin. Voisi jopa sanoa, että tämä ottelu on näiden joukkueiden ensimmäinen pudotuspeli. Voitto Pyynikillä takaisi täysin eri tunnelman juhannustauolle.

Henri Laine vertaa Vaahteraliigaa ja Espanjan liigaa:

Vaahteraliiga, 7. peliviikko:

TO 15.06.2017 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Relico Trojans Turku

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa ja IS Extrassa, joissa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta.

Kuvat:

Harri Koivunen

 

Aloituskokoonpanot

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 5 Raleigh Yeldell DE 98 Ville Pietikäinen
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 94 Matias Jaakkola
WR 81 Henri Laine DT 99 Hannes Jokinen
WR 84 Ilari Laine DE 70 Jarkko Ylä-Häkkinen
WR 21 Jere Tuhkanen LB 1 Tony Ballon
WR 89 Mikko Sinikallio LB 58 Johan Grahn
LT 53 Terho Hytönen LB 8 Turo Lehtonen
LG 67 Jami Helenius DB 3 Toni Hammar
C 55 Oliver Kanto DB 17 Benjamin Ylipää
RG 62 Mario Mäkinen DB 31 Eero Hiltunen
RT 61 Topias Räty DB 26 Anton Pouttu

Poissa: Valtteri Pouttu, Elliott Jeffcoat, Tuomas Kanerva, Ashley Dewing, Aarno Kauppi, Juho Pietilä, Juuso Jylhä

Epävarmat: Johan Asala, Antti Willberg, Paavo Pennanen, Risto Raukko, Janne Moisio, Eero Hiltunen, Markus Korpela, Jussi Salminen, Riku Kuusisto, Ville Terenius, Aleksi Patteri, Joni Riihelä, Eetu Tuominen, Jari Virkkula, Janne Kreus, Ronny Lehmussaari, Janne Sulin, Jyri Tuomaala

Trojans:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB Zach Bartlow DE 97 Henri Juote
RB 2 Josh Quezada DT  88 Peter Högström
WR 13 Magnus Riihimäki DT 6 Greg Robinson
WR 7 Kyle Bowpitt DE 81 Olli Jokela
WR 14 Andy Misiuro LB 34 Miko Ylikoski
WR 80 Jaakko Tirkkonen LB 3 Ilkka Koiranen
LT 68 Jussi Jalonen LB 11 Frederic Casteels
LG 60 Tuomas Tammero CB 32 Heikki Toivola
C 75 Tuomas Koivikko SS 47 Seikko Vennelä
RG 72 Tuomas Hvitfelt FS 21 Ville-Valtteri Suojanen
RT 50 Kalle Björkroth CB 27 Jani Karvinen

Poissa: Simo Lagerspetz, Leo Lundberg, Camille Gruel, Mikko Rajala

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Alexandra Naumanen
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun