Saints – Crocodiles 24.07.2017

Raportti

Tampereen maanantai-illassa pelattiin elintärkeistä sarjapisteistä Saintsin ja Crocodilesin välienselvittelyssä. Vierailijat aloittivat ottelun räväkästi, mutta oman hyökkäyksen rytminsä löytänyt kotijoukkue ei antanut lopulta seinäjokelaisille mitään saumaa. Voitollaan Saints nousi sarjataulukossa viidenneksi ja teki hajurakoa vielä voitoitta oleviin turkulaisiin. Loppulukemat Pyynikin aurinkoisessa illassa 49–14 (28–14).

Ilman useaa avainpelaajaansa Tampereelle matkustanut Crocodiles ei pystynyt alkua lukuun ottamatta haastamaan isäntäjoukkue Saintsia. Pyhimykset tekivät ottelussa kaikki 49 pistettään putkeen, hyödynsivät jokaisen red zone vierailunsa (7/7) ja etenivät monipuolisesti, sekä heitolla että juoksulla, reilusti yli neljäsataa jaardia. Kotijoukkue oli maanantaina kentällä vastustajaansa jokaisella pelin osa-alueella edellä ja sarjan viimeisistä kierroksista on luvassa erittäin mielenkiintoinen.

Avausneljännes ei lähtenyt kotijoukkueen näkökulmasta käyntiin toivotulla tavalla, sillä kahdesta ensimmäisestä maalista vastasi vierasjoukkue. Crocodiles sai otteluun salama-alun ja siirtyi ottelussa nopeasti 0–14 johtoon Dijon Washingtonin ja Pasi Raatikaisen koppien sekä Tomi Natrin onnistuneiden lisäpistepotkujen ansiosta. Kun krokotiilien puolustus pystyi vielä estämään pyhimysten keskushyökkääjän etenemiset, oli Saintsin hyökkäyksen keksittävä uusia avuja edetä pallon kanssa.

Tässä vaiheessa esiin nousi Saints pelinrakentaja Raleigh Yeldell, joka toi omilla juoksuillaan kotijoukkueen väkisin aina red zonelle asti. Pelinrakentajan henkilökohtaiset suoritukset herättivät isännät ja joukkue nousi tätä kautta peliin mukaan. Yeldellin heitto löysi maalialueen laidasta täysin vapaana olleen Ilari Laineen ja ketsuppipurkki oli niin sanotusti auennut. Jarkko Ylä-Häkkisen potku haarukkaan ja ensimmäinen neljännes Pyynikillä päättyi lukemiin 7–14.

Ilari Laineen maali avaa Saintsin ketsuppipullon.

 

Sisuuntunut kotijoukkue tuli räväkästi toiselle neljännekselle. Saintsin puolustus onnistui heti neljänneksen alkuun ryöstämään pallon itselleen, mikä tarjosi hyökkäykselle hyvän kenttäaseman edetä. Eikä tästä aikaakaan, kun pallo löytyi toistamiseen maalialueelta. Tällä kertaa Yeldellin heitto löysi keskeltä vapaaksi juosseen Jaakko Koivusen. Peli tässä vaiheessa tasoihin Ylä-Häkkisen potkun jälkeen.

Kun Crocodilesin hyökkäys yskähteli eikä uusiin yrityksiin päästy, pääsi hyvin oman rytminsä löytäneen Saintsin hyökkäys rullamaan jälleen. Saints onnistui avauspuoliajalla vielä kahdesti: molempien pistesuorituksen tekijänä Laine. Ensin Ilari illan toisellaan ja jälkimmäinen vanhemmalle veljelle Henrille. Kummankin maalisuorituksen pohjusti Yeldell kirurgin tarkkuudella. Kun Ylä-Häkkinen jatkoi puhdasta rekordiaan potkuissa, siirryttiin tauolle kotijoukkueen johdossa 28–14.

Ottelun avauspuoliaika oli hyvin kaksijakoinen, kuten kauden aikaisempi kohtaaminenkin. Crocodiles tuli otteluun terävästi ja siirtyi ottelussa johtoon jo ensimmäisen minuutin aikana. Tamperelaiset pääsivät otteluun kuitenkin nopeasti mukaan, kankeasta alusta huolimatta, ja oli lopulta selvästi parempi joukkue avauspuoliajalla. Saints pystyi jakamaan vastuuta hyökkäyksessä laajasti, eteni monipuolisesti ja esitti paljon erilaisia hyökkäysvariaatioita, mikä oli myrkkyä vierailijoiden puolustukselle. Saints hyökkäyksen kapellimestarina toiminut pelinrakentaja Yeldell pohjusti neljä maalia ja heitti yhteensä 160 jaardia, heittojen onnistumisprosentin ollessa yli 80. Iso kiitos onnistuneista heitoista kuuluu Saintsin hyökkäyksen linjalle, joka tarjosi Yeldellille riittävästi aikaa operoida ja löytää kohteet kentällä koko illan ajan.

Siipirikkoisen Crocodilesin taistelu jatkuu, mutta Saintsin juna jatkaa kulkuaan

Toinen puoliaika ei olisi voinut alkaa Crocodilesin kannalta synkemmin: syötönkatko, Saintsille pallo red zonelta ja ensimmäisellä yrityksellä touchdown. Kotijoukkue pystyi jatkamaan hyvin virrannutta hyökkäystään heti puoliajan alkuun, kun Juzz Tiny juoksi, hyvin osuneiden blokkien ja omien atleettisten liikkeidensä ansioista, pallon maalialueelle. Paljon urakoinut krokotiilipuolustus joutui antautumaan toisella puoliajalla vielä kahdesti, kun Henri Laine ja Matti Airaksinen onnistuivat kummatkin kertaalleen. Ylä-Häkkinen ei omia tilaisuuksiaan potkuissa jättänyt käyttämättä vaan latoi kaikki potkunsa haarukkaan ja kirjasi tililleen yhteensä seitsemän pistettä.

Ottelun viimeinen neljännes oli enää pelkkää kosmetiikkaa, kun molemmat joukkueet olivat tyytyneet tilanteeseen. Loppulukemat kirjattiin kotijoukkueelle 49–14.

Crocodilesin Anthony Brooksin mietteitä illan kamppailusta:

 

Ottelun MVP Raleigh Yeldell:

 

Vaahteraliiga, viikko 11:

MA 24.07.2017 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Seinäjoki Crocodiles 49–14 (7–14, 21–0, 14–0, 7–0)

Tilastot

Vaahteraliigan 12. peliviikko käynnistyy torstaina Vaasassa isolla ottelulla, kun sarjassa tasapisteissä olevat Royals ja Butchers selvittelevät välejään Kaarlen kentällä. Ottelu käynnistyy kello 18.30 ja Ruudussa jo 18.00 ennakkostudioineen.

Kuvat:

Harri Koivunen

Ennakko

Maanantaina Tampereella pelataan tärkeä ottelu sekä kotijoukkue Saintsille että vierasjoukkue Crocodilesille. Vaikka kumpikaan joukkue ei taistele enää Vaahteraliigan pudotuspelipaikasta, käyvät joukkueet taistelun todella suurista pisteistä. Jos Saints voittaa, se nousee Crocodilesin kanssa tasapisteisiin taistelussa viidennestä sijasta. Jos taas Crocodiles onnistuu poistumaan Pyynikistä voittajana, ottaa se vahvan kiinnityksen sekä sarjapaikasta että viidennestä sijasta.

Kun joukkueet kohtasivat aikaisemmin kaudella poistui kehästä voittajana, sen ottelun isäntänä toiminut, Crocodiles lukemin 29–14. Kesäkuun alussa pelattu ottelu oli hyvin kaksijakoinen, sillä avauspuoliaikaa hallitsi selvästi kotijoukkue ja toista vierailija Saints. Krokotiilit veivät avausjakson nimiinsä 22 – 0 ja tyytyi pelaamaan jatkossa varman päälle juoksupainoitteisesti eikä pelinrakentaja Brett Arriveyn heitot löytäneet kertaakaan omia pelaajia jälkimmäisellä puolikkaalla. Saints puolestaan heräsi taistelemaan toisella puoliajalla ja pystyivät parhaimmillaan kaventamaan eron kahdeksaan pisteeseen, mutta aika loppui kesken.

Maanantain kamppailuun lähdettäessä, ja kotijoukkue Saintsin näkökulmasta, avainasemaan nousevat hyökkäyksen onnistumiset. Pyhimysten täytyy pystyä liikuttamaan palloa heti ottelun alusta asti hyvin, jotta tamperelaisten leirissä ei koettaisi deja vu:ta. Kotijoukkueelle olisi todella tärkeää, etteivät he olisi alusta saakka kahta tai useampaa maalia perässä, mikä tapahtui edellisessä ottelussa Roostersia vastaan. Hyökkäys täytyy saada rullaamaan, mikä on omiaan keventämään puolustuksen kuormaa. Oman pelin löytäminen ja tätä kautta hyökkäyksen itseluottamuksen kasvattaminen ovat asioita, joita tamperelaisleirissä on varmasti viikolla painotettu. Jos Saints kykenee tähän alusta saakka eli viemään jokaisen juoksun, taklauksen ja tilanteen täysillä loppuun, on vierailijoille luvassa todella hikinen iltapuhde Pyynikissä.

Tampereen hyökkäyksen on onnistuttava ottelun alusta lähtien. Kuva: Harri Koivunen

Crocodilesin puolustus on ollut tällä kaudella hyvä ja joukkue on kerännyt toiseksi eniten pallonriistoja tämän kauden liigassa. Siksipä Saintsin pelinrakentajan, Raleigh Yeldellin, täytyy olla heitoissaan tarkkana ja ylipäätään koko joukkueen pallon menetyksissä. Yeldellin heittojen ykköskohteina ovat olleet Laineen veljekset, Henri ja Ilari, jotka ovat pystyneet etenemään koppiensa ansiosta yli 15 jaardin keskiarvolla. Touchdowneja kummallekin on kirjattu kaksi. Lisäksi vanhempi veljeksistä (Henri) on potkinut palloa haarukkaan hyvällä prosentilla.

Veljesten koppien ohella juoksuhyökkäyksen voidaan katsoa olevan kotijoukkueella avainasemassa maanantain kamppailussa. Tulitukea tarjoavat keskushyökkääjät Juzz Tiny sekä Tuukka Lehtonen, jotka ovat osoittaneet useasti pystyvänsä tekemään isoja pelejä, mikäli hyökkäyslinjan blokit osuvat kohdilleen. Loppuviikosta Tampereelta kantautui iloisia uutisia, kun vanhempi Lehtosista (Veikka) palaa pyhimyspaitaan. Nopea ja voimakas keskushyökkääjä tuo Saintsin hyökkäykseen laatua ja laajuutta.

Siinä, missä vierailijoiden hyökkäyksen on kyettävä tekemään tarvittavat pisteet voittoon, on krokojen puolustukselle ensiarvoisen tärkeää tarjota hyviä kenttäasemia hyökkäykselle, jotta pistesuorituksiin olisi helpompi yltää. Crocodilesin puolustuksen on löydettävät keinot eliminoida juoksuhyökkäysaspekti Saintsilta pois ja kyettävä antamaan Yeldellille painetta mahdollisimman nopeasti, jottei tämä pääse omilla juoksuillaan irtautumaan ”taskusta”, jos heittokohteet ovat vähissä. Hyvän kauden pelanneille Joonas Raatikaiselle ja Jani-Petteri Koivumäelle on tarjolla tukimiehen tontilla isoa roolia. Syötönkatkoja takakentällä metsästävät Juhani Koivumäki, Dijon Washington sekä Tuomas Leinonen totuttuun tapaan.

Vierailijoiden puolustus joutuu tulemaan ottelussa toimeen ilman, Vaahteraliigan taklaustilaston kärkipäässä heiluvaa, tukimies Cory Magwoodia, joka loukkaantui edellisessä ottelussa Butchersia vastaan. Lisäksi Filip Zacokin neljännen peräkkäisen ottelun missaaminen on iso menetys krokotiilipuolustukselle.

Kuka operoi krokojen pelinrakentajana?

Vierailijoiden puolustuksella on maanantaina luvassa kova vastuu ja sitä keventämään, on hyökkäyksessä löydettävä keinot parantaa otteita – Crocodilesin hyökkäys on edennyt tämän kauden Vaahteraliigassa vähiten jaardeja.

Crocodilesin miehistö on kokenut kovia kolhuja ykkösmiehistössä viime aikoina. Pelinrakentaja Arriveyn poissaolo on hyökkäyksen suurin murhe. Oletettavaa on, että jo edellisessä ottelussa pelinrakentajan tontilla operoinut Anthony Brooks, jatkaa samalla paikalla. Laitahyökkääjän koulutuksen omaava Brooks onnistui edellisessä ottelussa kohtuullisesti Butchersia vastaan (175 jaardia, touchdown ja kaksi heitettyä syötönkatkoa). Washingtonin ohella joukkueensa parhaan maalintekijän (3) siirtäminen pelinrakentajan tontille olisi vaikea korvattava mille tahansa joukkueelle. Porvoossa Brooksin tonttia kelvollisesti hoitivat Vili Rajamäki, Miika Kaunismäki, Pasi Raatikainen sekä toista otteluaan vihreissä pelannut Marco Bonacci.

Anthony Brooks (13) on toiminut Crocodilesin pelinrakentajana Brett Arriveyn ollessa sivussa. Kuva: Harri Koivunen

Jos on Crocodilesin hyökkäys sakannut pitkin kautta, samaa voidaan sanoa Saintsin puolustuksesta: liigassa eniten päästettyjä jaardeja ja pisteitä. Maanantaina Saintsilla on hyvä mahdollisuus kaunistella tätä tilastoa siipirikkoista Crocodilesia vastaan. Pyhimysjoukon eniten taklauksia (41.5) kerännyt Tony Ballon tukimiehen tontilla, Hannes Jokisen johtaman linjan sekä takakentällä taklauksiin ampaisevan Benjamin Ylipään on pystyttävä luomaan koko puolustukseen taisteluilme, jotta krokotiilit eivät pääse luikertelemaan kotijoukkueen maalialueelle.

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

MA 24.07.2017 | 18:30 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot

Ottelu nähtävissä suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo klo 18.00. Lisäksi selostuksen ottelusta voi kuunnella Suplassa.

Kuvat:

Harri Koivunen

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 5 Raleigh Yeldell DE 98 Ville Pietikäinen
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 94 Matias Jaakkola
WR 81 Henri Laine DT 99 Hannes Jokinen
WR 84 Ilari Laine DE 70 Jarkko Ylä-Häkkinen
WR 21 Jere Tuhkanen LB 1 Tony Ballon
WR 89 Mikko Sinikallio LB 58 Johan Grahn
LT 53 Terho Hytönen LB 8 Turo Lehtonen
LG 67 Jami Helenius DB 3 Toni Hammar
C 55 Oliver Kanto DB 17 Benjamin Ylipää
RG 62 Mario Mäkinen DB 31 Eero Hiltunen
RT 61 Topias Räty DB 26 Anton Pouttu

Poissa: Antti Willberg, Valtteri Pouttu, Elliott Jeffcoat, Tuomas Kanerva, Markus Korpela, Timi Tuominen, Jussi Salminen, Aarno Kauppi, Juho Pietilä, Joni Riihelä, Juuso Jylhä, Janne Sulin

Epävarmat: Antti Willberg, Ashley Dewing, Eetu Häkkilä, Akseli Arvaja, Risto Raukko, Janne Moisio, Eero Hiltunen, Miika Sipiläinen, Riku Kuusisto, Ville Terenius, Aleksi Patteri, Eetu Tuominen, Jari Virkkula, Janne Kreus, Ronny Lehmussaari, Jyri Tuomaala

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 29 Marco Bonacci DE  42 Benjamin Egboduke
RB 23 Justin Andrushko DT 3 Teemu Sinisalo
WR 34 Jaska Värinen DT 92 Hannu Saarimaa
WR 9 Pasi Raatikainen DE 42 Felix N´twa
WR 13 Anthony Brooks LB 33 Juha Luuri
WR 11 Vili Rajamäki LB 32 Renaldas Macevicius
LT 66 Mikael Paloniemi LB 38 Joonas Raatikainen
LG 78 Antti Rinta-aho CB 26 Tuomas Leinonen
C 59 Carlos Carrasco SS 43 Juhani Koivumäki
RG 72 Jari Ylimäki FS 4 Dijon Washington
RT 77 George Jackson CB 12 Joonas Kaleva

Poissa: Brett Arrivey, Cory Magwood, Filip Zacok, Henri Jaakkola, Jukka Ristolainen

Epävarmat: 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Joonas Seppelin
Kenttätuomari Alexandra Naumanen
Takatuomari Juhani Bruun