Runkosarja päättyy Porvoossa – auttaako Troy Rice Saintsia varmistamaan sarjapaikan?

Vaahteraliigan ottelu numero 42 eli vuoden 2017 runkosarjan viimeinen peli pelataan Porvoossa sunnuntaina. Kotijoukkue Porvoo Butchers valmistautuu jo ensi viikonlopun välierään Helsinki Roostersia vastaan, mutta vierasjoukkue Tampere Saintsilla on pokeritermiä käyttäen ”all in”. Voitto varmistaisi Pyhimysten sarjapaikan.

Vaikka Butchers ilman paineita pelaakin, ei porvoolaisten kokoonpano suuresti mahdollista avainpelaajien säästämistä. Tietyillä pelipaikoilla aloittavat ja ainoat pelaajat tarkoittavat lähestulkoon samaa. Porvoolaiset lähtevät otteluun ilman Rickey Stevensiä, joten blokkaava keskushyökkääjä Sebastian Lindell on ainoa ja siten myös aloittava keskushyökkääjä kokoonpanossa Tukimiehistö on Sebastian Karbinin ja Troy Roachin poissa ollessa erittäin ohut. Laitahyökkääjäosastoa vahvisti jo edellisessä ottelussa puolustuksen linjamies Ville Kurvinen.

Toisena seikkana porvoolaisten peliin vaikuttaa se, että edellisen Huskies-ottelun jälkeen hyökkäyksen iskutehokkuuden on parannuttava ennen Roosters-välierää. Tätä tarkoitusta varten Saints-tarjoaa oivan harjoitusmaaston. Heittopelissä pelinrakentaja Daniel Farleyn sekä Mikko Seppäsen ja Daniel Luoman on saatava isojen onnistumisten rinnalle myös korkealla varmuudella tuottavaa lyhytsyöttöpeliä.

Mikko Seppäseltä on nähty kaudella tehoja sekä heitto- että palautuspelissä. Kuva: Harri Koivunen

 

Jo toista vuotta peräkkäin Saintsin puolustus on kuulunut liigan häntäpäähän juoksun puolustamisessa, mutta heittopuolustus on toiminut tilastojen valossa aiempaa paremmin. Tony Ballon on suuressa roolissa pyrkiessään pysäyttämään Butchersin keskustan juoksuja. Laidoilla puolestaan varsinkin Luoma on haastava puolustettava 1 vs 1 -tilanteissa. Näillä alueilla onnistuessaan Saints puolustus pystyy tarjoamaan hyökkäykselleen parempia kenttäasemia. Seppänen hämmentää keskustassa sekä tukimiehiä että safetyja.

Saintsin hyökkäys tulee Porvooseen eri rakenteella kuin se esiintyi edellisessä ottelussaan Wasa Royalsia vastaan. Pelikiellosta vapautunut Raleigh Yeldell palaa pelinrakentajaksi, mutta suurin huomio tamperelaisten pelissä kiinnittyy ennen kaikkea joukkueen uuteen vahvistukseen Troy Riceen. Henri ja Ilari Laine, Rice sekä Jaakko Koivunen muodostavat nelikon, jossa Butchersin takakentälle riittää työsarkaa. Tuottosuhde tosin riippuu siitä, miten tehokkaassa kunnossa Yeldellin heittokäsi on.

Porvoolaisten tukimiehistä huomio kannattaa kiinnittää keskimmäiseen tukimieheen Tero Kontiaiseen, joka Karbinin ja Troy poissa ollessa on suuressa roolissa pysäyttämässä Tuukka ja Veikka Lehtosen sekä Juzz Tinyn juoksuja.

Raleigh Yeldell (5) palaa Saintsin pelinrakentajaksi ja saa nyt kohteekseen myös monitoimimies Troy Ricen. Kuva: Harri Koivunen

 

Neljä tilastopoimintaa ennen ottelua:

  1. Juoksun kautta? Butchersin juoksupeli on tuottanut Vaahteraliiga-kaudella 2017 eniten jaardeja ja Saintsin juoksupeli kolmanneksi eniten jaardeja. Kyseessä ovat ainoat joukkueet, jotka ovat kauden aikana juosseet enemmän kuin heittäneet. Juoksupuolustukset vastaavasti löytyvät eri suunnista tilastoa: Butchers parhaimpana, Saints heikoimpana.
  2. Mikko Seppänen ja Ari Tuuli Trophy. Toista vuotta peräkkäin Seppänen on kauden paras suomalainen etenijä. Tilastoon lasketaan mukaan kaikki pallon kanssa edetyt jaardit – niin juosten, kiinniotoista kuin palautuksistakin. Ennen ottelua Seppäsen lukema on 1113 jaardia. Porvoon etenijäkuningas on vain kuusi peliä pelannut Rickey Stevens, jolla jaardeja on kasassa 160 jaardia Seppästä enemmän. Huippupeli saattaisi siivittää Seppäsen myös Butchersin ykkösetenijäksi.
  3. Saintsin punaiset alueet. Tamperelaiset ovat kauden heikoin joukkue, kun vertailuun otetaan onnistumiset kenttäpäädyissä. Päästessään “red zonelle” eli 20 jaardin päähän vastustajan maalialueesta, on Saints onnistunut pisteiden teossa vain 56-prosenttisella todennäköisyydellä. Vastustajat ovat red zonelle päästessään tehneet pisteitä 84 prosentin varmuudella.
  4. Pallonmenetykset ja pallonriistot. Butchers ja Saints ovat kauden ainoat joukkueet, jotka ovat menettäneet palloja enemmän kuin ovat niitä itselleen riistäneet. Butchersin marginaali (16 riistoa ja 20 menetystä eli -4) menee vielä kohtuuden rajoihin, mutta Saintsin kohdalle 11 ottelussa osuneita 35 pallonmenetystä ei pelkästään huonolla tuurilla voi selittää. Muun muassa Yeldell on ottanut – osittain ottelutilanteiden pakottamana – melkoisia riskejä.

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

SU 20.08.2017 | 15:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Tampere Saints

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilussa, jossa enakkostudio käynnistyy jo 15.00. Selotuksen kuulet myös Suplasta (live-tila).

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko

Kuvat:

Harri Koivunen