Royals–Trojans 19.08.2017

Raportti

Kahdeksan peliviikkoa Relico Trojans pelasi ilman voittoa, mutta neljän viimeisen viikon aikana turkulaiset voittivat kolme ottelua. Tuorein näistä syntyi lauantaina Vaasassa, kun Trojans kaatoi Wasa Royalsin 7–14. Taistelu tuotti tulosta, sillä voiton myötä Trojansin sarjapaikka varmistui.

Sää Kaarlen kentällä oli läpi ottelun joko sateinen tai erittäin sateinen, ja tämä myös näkyi: liukastumisia ja pudotuksia nähtiin kymmeniä. Ennen kaikkea märkä keli vaikutti heittopeliin, ja varsinkin ensimmäisellä neljänneksellä myös rangaistuksia nähtiin enemmän kuin onnistuneita heittoja.

Ensimmäisenä pelinsä sai kuntoon vierasjoukkue Trojans, ja samalla alkoi hahmottua myös ottelun suurin sankari. Keskushyökkääjä Josh Quezadan urakka helpottui, kun Royalsin tähtitukimies Chis Young oli ottelusta sivussa, Quezadan esitys tuskin jätti ketään kylmäksi. Yhdysvaltalainen eteni lähes 80 prosenttia joukkueensa hyökkäysjaardeista – yhteensä 272 jaardia.

Quezadan juoksuilla ja muutamalla pelinrakentaja Zach Bartlowin nappiheitolla Trojans eteni iskuetäisyydelle ensimmäisen neljänneksen lopulla ja heti toisen neljänneksen alussa Quezada juoksi Trojansin johtoon. Joni-Petteri Malkan kengittämän lisäpisteen jälkeen tilanne oli 0–7.

Quezada puskee avausmaalin:

 

Trojans hallitsi ottelun alussa kenttätapahtumia ja kuvaavaa onkin, että ensimmäisen neljänneksen 29 hyökkäyspelistä ainoastaan neljä pelattiin turkulaisten kenttäpäädyssä – muuten peli pyöri Royalsin puolella kenttää. Heikot lähtöasemat vaikuttivat myös siihen, että Royals ei etenemisestään huolimatta päässyt pisteidentekoalueelle.

Hetkeksi asetelma kuitenkin muuttui toisella neljänneksellä, kun Royals siirtyi käyttämään kahta keskushyökkääjää. Ensin Tom Suosteen johdolla toimi juoksupeli, ja kun Trojans latasi enemmän pelaajia juoksua vastaan, avautui muun muassa RJ Longille parempia tontteja ottaa palloja kiinni. Longin kiinniotolla ja Spencer Cutlanin lisäpistepotkulla Royals tasoitti tilanteeksi 7–7.

RJ Longin touchdown ja Spencer Cutlanin dropkick tasoittavat ottelun:

 

Tasatilanteessa ottelu kävi myös tauolla, vaikka aivan avauspuoliajan lopulla Trojans vielä Quezadan pitkän juoksun siivittämänä pääsi parhaimmillaan jo puolen jaardin päähän maalista.

 

Robinson ratkaisee

Toisella puoliajalla sama tahti jatkui: pallo pysyi visusti Royalsin kenttäpäädyssä, mutta tasaiseen hyökkäämiseen ei kyennyt kumpikaan. Kolmannen neljänneksen jälkeen peli oli edelleen 7–7.

Heti viimeisen erän alkuun nähtiin pisteiden valossa ottelun ratkaisu. Royals-pelinrakentaja Justin Sottilaren heitoksi tarkoittama pallo lipesi takaviistoon ja tähän pallon ehti ensimmäisenä turkulaisten linjamies Greg Robinson, joka juoksi pallon suoraan maaliin. Malka potkaisi loppulukemiksi 7–14.

Greg Robinson ryöstää pallon ja pisteet:

Royals sai vielä lopussa useammankin mahdollisuuden kiriä ottelun tasoihin, mutta vaikka joukkue pelasikin ykköshyökkäyksellään viimeiseen hetkeen asti, ei kotijoukkueella tällä kertaa ollut enää asiaa Trojansin maalialueelle. Teemu Thorström katkaisi yhden Sottilaren heiton, mutta yleisimmin yritykset loppuivat kesken.

Quezadan ilta oli huikea. Läpi kauden valtavaa taakkaa kantanut keskushyökkääjä eteni juosten 220 jaardia ja kerrytti jaardimääräänsä kiinniotoilla 54 jaardilla. Trojans voitti hyökkäysjaardit ottelussa lukemin 300–344.

Lopputuloksesta huolimatta onnistujia löytyi myös Royalsin puolelta. Tom Suoste juoksi pallon kanssa 6,9 jaardin keskiarvolla. Aappo Saloranta koppasi seitsemän palloa ja parhaimpina hetkinä Royalsin pelaama nopeatempoinen hyökkäys eteni todella tehokkaasti. Kotijoukkueen puolustuksessa Stacey Thomas keräsi kentän suurimman taklaussaaliin – 10,5 pysäytystä. Sadekeli häiritsi peliä ja varmasti osa kotijoukkueen ajattelusta oli suunnattu jo ensi lauantain välierään, mutta varmasti Royals odotti kenraaliharjoitukseltaan enemmän.

Trojansin päävalmentaja Karri Kuuttila antoi hänkin kentällä kaikkensa ottelun aikana. Kuva: Samppa Toivonen

Turkulainen tuhkimotarina vuosimallia 2017

Päävalmentaja Karri Kuuttilan johdolla Trojans kirjoitti kaudestaan todellisen tuhkimotarinan. Kauden neljässä ensimmäisessä ottelussa Trojans ei tehnyt ainuttakaan touchdownia – kauden viimeisestä neljästä ottelusta joukkue voitti kolme. Pelinrakentajaksi heinäkuun alussa saapunut Zach Bartlow osoittautui täydelliseksi hankinnaksi niin pelitaitojensa kuin luonteensakin vuoksi, ja väsymyksestä huolimatta Quezada johti tinkimättömällä asenteella ja positiivisuudelle joukkoja jokaisessa hyökkäysvuorossa. Lauantain jaardipotti ja suuri onnistuminen on helppo suoda Josh Quezadalle.

Puolustuksen puolella tähtipelaajat, tukimies Ilkka Koiranen ja lauantaina sivussa ollut Ville-Valtteri Suojanen pystyivät pelaamaan viikosta toiseen huipputasolla. Heikki Toivola jatkoi etenemistään kohti heittopuolustajien huippua, ja jälkikäteen on helppo huomata, kuinka suuria kehitysaskelia muun muassa laitahyökkääjä Jaakko Tirkkonen ja hyökkäyksen linjamies Tuomas Tammero kauden aikana ottivat.

Kaarlen kentällä otettu voitto oli Trojansin tämän kauden Vaahteramalja. Sen myötä perinteikäs turkulaisseura on tämän kauden liigassa viides.

Taistelija Ilkka Koirasen mietteet ottelun jälkeen:

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

LA 19.08.2017 | 15:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Relico Trojans Turku 7–14 (0–0, 7–7, 0–0, 0–7

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu sunnuntaina, kun runkosarjan viimeisessä ottelussa Porvoo Butchers isännöi Tampere Saintsia.

 

Kuvat:

Samppa Toivonen

 

Ennakko

Vaahteraliigan päätöskierroksen lauantaiottelusta saattaa kehkeytyä jopa koko kesän erikoisin taistelu. Kotijoukkue Wasa Royals keskittyy jo rauhassa viikon päästä pelattavaan välierään, mutta on kauden aikana näyttänyt, että siltä löytyy pelikirjan lisälehdiltä kikkoja ja erikoisuuksia. Vierasjoukkue Relico Trojans Turulla on ollut selkä seinää vasten jo lähes kuukauden päivät, mutta nyt – turkulaisten kauden päätöksessä – saatetaan nähdä kesän uhkarohkeimmat yritykset.

Totuuden Royalsin pelisuunnitelmasta tietää vain kuninkaallisten sisäpiiri. Vaihtoehtoja päävalmentaja John Bookerilla on käytännössä kolme:

1) pelata omaa peliä normaalimiehityksellä ja valmistautua tähän otteluun kuin mihin tahansa matsiin,

2) pelata omaa peliä, mutta säästää avainpelaajia, kuten Justin Sottilarea, RJ Longia ja Chris Youngia tai

3) tehdä jotain täysin uutta ja erikoista – vailla huolta siitä, tuottaako tämä tulosta.

Jo reilu viikko sitten yhtä lailla merkityksettömässä ottelussa Tampereella, Royals peluutti laitahyökkääjä RJ Longia wildcat-tyyppisenä, juoksevana pelinrakentajana. Kun tähän lisätään se, että jo alkukaudesta Booker ja koordinaattori Anssi Viiru tarvittaessa muuttivat Royalsin hyökkäyksen voimakkaaseen, juoksupainotteiseen muodostelmaan I-formaatioon asettuvilla keskushyökkääjillä ja yhdellä sisemmällä laitahyökkääjillä ja kun joukkue on säännöllisesti rohkaistunut käyttämään myös suunnanmuutospelejä, joissa palloa lopulta heittääkin Sottilaren sijaan Long, voisi kuvitella, että ainakin intoa Vaasassa olisi pelata lauantaina iloista karnevaalijenkkifutista.

Puolenkymmentä uutta muodostelmaa ja nippu erikoisia pelejä aiheuttaisi lisätöitä niin Huskiesin harjoituksissa kuin hämeenlinnalaisten strategiaryhmässäkin.

Royalsin Tom Suoste (40) ja Trojansin ilkka Koiranen ovat varmasti yksi taistelupari kentällä. Kuva: Kari Toivonen

Turkulaisten kannalta vaihtoehto 2 olisi otollisin, koska tällöin valmiit pelisuunnitelmat sopisivat ja luonnollisesti Royals ilman tähtipelaajiaan olisi houkuttelevampi vaihtoehto kuin täydessä iskussa vastaan tuleva porukka.

Todennäköisesti Royals aloittaa ykkösmiehistöllään ja hakee pelituntumaa pudotuspelejä varten, mutta varmasti nyt kotiyleisön edessä myös moni perinteikäs vaasalaissoturi pääsee näyttämään kykyjään. Keskushyökkääjäkaksikko Tom Suoste ja Joakim Jakobsson saanee varmasti seuraa Innocent Ayagirwesta ja todennäköisesti Dmitri Doubitskille tulee heittoja osakseen enemmän kuin viimeiseen puoleentoista kuukauteen.

Trojansin puolustuksesta löytyy potentiaalia pakottaa vastustajia virheisiin ja sen jälkeen hyödyntää nämä virheet. Huolimaton blokki, ja Greg Robinson tekee säkityksen. Hidas pelinkehittyminen juoksupelissä ja Ilkka Koiranen taklaa pallonkantajan aloituslinjan takana. Huolimaton heitto ja Ville-Valtteri Suojanen nappaa pallon ja palauttaa sitä kymmeniä jaardeja toiseen suuntaan.

Toukokuussa Royalsin Chris Young pystyi pitämään Trojansin Josh Quezadan kurissa. Kuva: Kari Toivonen

Pelkkä Quezadan pysäyttäminen ei riitä Royalsille

Trojansin peli on läpi kauden pohjannut voimakkaaseen juoksupeliin. Keskushyökkääjä Josh Quezada on tehnyt sisukkaasti töitä viikosta toiseen ja lisäksi joukkueen päävalmentaja Karri Kuuttila on fyysisen linjapelin asiantuntija. Mitä pidemmälle kausi on kuitenkin edennyt, sitä enemmän heittopelin uhka on kasvanut Trojansin kohtaamille puolustuksille.

Andy Misiuro sekä Kyle Bowpitt ja Jaakko Tirkkonen ovat pelinrakentaja Zach Bartlown suosikkikohteita, mutta myös keskushyökkääjät Quezada ja Miko Ylikoski karkaavat helposti kuvioihin ja varsinkin Ylikoski on monelle tukimiehelle turhan nopea pelaaja puolustettavaksi. Yllättäjän ainesta löytyy myös väkkärämäisestä Thach Mai Tristä.

Chris Young loukkasi hieman polveaan Tampereella, mutta huippupuolustaja on normaalisti kokoonpanossa mukana myös lauantaina. Toinen asia on, kuinka paljon Youngia peluutetaan. Kauden ensimmäinen fyysinen kamppailu Youngin ja Quezadan välillä meni selvästi Youngille, mutta mikäli puolustuksessa olisi Youngin kokoinen paikka täytettävänä, pääsisi Quezadan suoraviivainen juoksutyyli aivan uudella tavalla oikeuksiinsa. Lisäksi Royalsin on oltava tarkkana Bartlowin omien juoksujen kanssa.

Rufail Khalifa ottanee omalla laidalla tyypilliseen tapaan uloimman laitahyökkääjän pihteihinsä ja toisella laidalla Jefferson Davis tekee samoin. Misiuron päälle Royalsilla on keskelle kenttä laittaa Stacey Thomas, Viktor Mänty tai Nicholas Peterson. Sopivia taistelupareja kotijoukkueelta siis löytyy, mikäli koko miehistö on käytössä. Efe Evwarayen johtama puolustuksen linja pelaa varmasti ensin pois juoksua, mutta selkeissä heittoyritystilanteissa Royals ei ole kauden aikana epäröinyt lyödä painetta pelinrakentajalle useamman pelaajan voimin.

Ville-Valtteri Suojasen rooli Trojansissa on jälleen tärkeä. Niin takamiehenä, potkaisijana kuin potkujen palauttajanakin. Kuva: Kari Toivonen

 

Neljä tilastopoimintaa ennen ottelua:

  1. Sottilare ja heittokuninkuus. Heittoprosentin suhteen Royalsin pelinrakentaja Justin Sottilare ei voi enää yltää Roostersin Brandon Connetten tai Huskiesin Stan Bedwellin tasolle. Heittojaardeissa Sottilare sen sijaan tulee olemaan runkosarjan ykkönen kauden päätyttyä, koska Connette ei pelaa perjantaina Crocodilesia vastaan ja Bedwellin osalta runkosarjapelit on jo pelattu. Sottilare tarvitsee 70 jaardia rikkoakseen 3 000 jaardin rajan toisena kautena peräkkäin. Connette on heittänyt eniten touchdowneja (35), mutta Sottilare on tuosta lukemasta vain kahden maalin päässä.
  2. Kenttäpotkumaalit. Sekä Royalsin Spencer Cutlan että Trojansin Joni-Petteri Malka kuuluvat sarjan parhaimpiin kenttäpotkumaalien kengittäjiin. Cutlan on tällä kaudella laittanut kaikki kolme yritystään sisään. Malka on potkinut kolmen pisteen potkuja sarjassa selvästi eniten ja osunut kahdeksan kertaa 13 yrityksestä.
  3. Lentopotkut ja pallonriistot/-menetykset. Kahdessa tilastossa joukkueet ovat sarjatilanteen huomioiden yllättävän tasoissa. Lentopotkuissa kummankin joukkueen saama hyöty on alle 30 jaardia, ja niillä lukemilla joukkueet sijoittuvat tilaston hännille. Vastaavasti pallonriistojen ja menetysten suhde on lauantain pelikaksikolla on erittäin hyvä – kumpikin menettää palloja selvästi vähemmän kuin riistävät. Nämä voivat olla kaksi tilastoa, jotka näkyvät nopeasti myös tulostaululla.
  4. Quezadalle tonni. Ennen lauantaita Trojansin keskushyökkääjä Josh Quezada on juossut 891 jaardia. Keskimäärin hän on juossut ottelua kohden reilut 80 jaardia, mutta mikäli hän kauden viimeisessä ottelussa venyy 39 jaardia keskiarvoaan suurempaa jaardilukemaan, rikkoutuu tuhannen juostun jaardin raja.

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

LA 19.08.2017 | 15:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Relico Trojans Turku

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Selostuksen kuulet myös Suplasta (live).

Huomaa myös:

Royals-ennakko

Trojans-ennakko

TeeDee-podcastin otteluennakko

 

Kuvat:

Kari Toivonen

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Royals:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Justin Sottilare DE 92 Rodon Zeqiri
RB 34 Joakim Jakobsson DT 96 Lauri Hannula
WR 6 Nicholas Peterson DT 97 Martti Kass
WR 8 Spencer Cutlan DE 9 Efe Evwaraye
WR 13 RJ Long LB 27 Niko Mäenpää
WR 19 Jussi Kaas LB 52 Christoffer Norrgård
LT 51 Matthias Stockamp LB 26 Lauri Saari
LG 58 Miikka Kultalahti CB 21 Rufail Khalifa
C 75 Teemu Salo SS 2 Viktor Mänty
RG 79 Riku Alakoskela FS 33 Stacey Thomas
RT 70 Eric Blomgren CB 23 Jefferson Davis

Pois: Chris Young, Innocent Ayagirwe, Juuso Saikko, Jimi Österholm, Thomas Ceken

Epävarmat: Tom Suoste

 

Trojans:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB  7 Zach Bartlow DE 97 Henri Juote
RB 2 Josh Quezada DT  48 Camille Gruel
WR 24 Thach Mai Tri DT 6 Greg Robinson
WR 7 Kyle Bowpitt DE 60 Olli Jokela
WR 14 Andy Misiuro LB 34 Miko Ylikoski
WR 80 Jaakko Tirkkonen LB 3 Ilkka Koiranen
LT 68 Jussi Jalonen LB 11 Frederic Casteels
LG 72 Tuomas Hvitfelt CB 32 Heikki Toivola
C 75 Tuomas Koivikko SS 47 Seikko Vennelä
RG 62 Mikko Rajala FS 25 Simo Lagerspetz
RT 60 Tuomas Tammero CB 22 Teemu Thorström

Epävarmat:

Poissa: Jani Karvinen, Leo Lundberg, Ville-Valtteri Suojanen

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Marko Immonen
Linjatuomari Jukka Lehtinen
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Juuso Karppinen
Takatuomari Tero Jansén