Royals – Roosters 06.07.2017

Raportti

Royals teki torstaina jotain sellaista, johon vaasalainen joukkue ei ole koskaan aiemmin pystynyt: kaatoi Helsinki Roostersin. Aurinkoisella Kaarlen kentällä pelatussa ottelussa kotijoukkue ei ollut missään vaiheessa tappioasemassa, ja lopulta Royalsin kolmas perättäinen voitto ja Roostersin kauden ensimmäinen tappio kirjattiin lukemin 29–14 (13–6).

Ottelun alku oli kahden tiiviisti puolustaneen joukkueen varmaa suorittamista. Hyökkäyspelit onnistuivat ainoastaan, mikäli blokit osuivat tarkasti kohdalleen, heitto oli toimitettu darts-tarkkuudella tai kiinniotto oli akrobatiaa täynnä. Ensimmäisellä puoliajalla näistä vaihtoehdoista toteutui useamman viimeksimainittu, ja jokainen ottelun kahden ensimmäisen neljänneksen touchdowneista syntyi komeiden koppien seurauksena. Royalsin maaleista vastasivat RJ Long ja Jussi Kaas, Roostersin ainokaisesta Timothy Thomas. Kun sekä Longin että Thomasin maalien jälkeen lisäpistepeli epäonnistui, oltiin puoliajalla lukemissa 13–6.

Roosters pystyi kuljettamaan palloa kotijoukkuetta tehokkaammin, mutta tehottomuus kentän päädyissä ns. Red Zonella sekä pallonmenetykset estivät helsinkiläisten pistehaaveet useasti – siis samat seikat, joista Royals kärsi joukkueiden edellisessä kohtaamisessa toukokuussa vaasalaisten hävitessä 34–6. Jaardimäärällisesti Roosters eteni torstaina lopulta lähes 100 jaardia enemmän (289–384), mutta Royals oli tehokkaampi.

Ennen kaikkea Roostersin pelin pilasi erinomainen Royals-puolustus. Tukimies Chris Young oli tutun varma keskustassa, Stacey Thomas oli hyvä sekä heittoa että juoksua vastaan ja kulmapuolustaja Rufail Khalifa piti Bernard Lusterin ainoastaan kahdessa kiinniotossa.  Kentän suurin hahmo löytyi kuitenkin Royalsin puolustuksen linjasta. Efe Evwaraye keräsi ottelussa 3,5 säkitystä ja onnistui kerran säkittämään Roostersin pelinrakentaja Brandon Connetten vierasjoukkueen omalla maalialueella. Evwaraye ja toiselta laidalta rynnännyt Rodon Zeqiri aiheuttivat jatkuvasti häiriöitä Connetten heittopeliin.

Evwarayen tekemä safety nosti Royalsin 15–6 -johtoon toisen puoliajan alussa. Kun lisäksi Spencer Cutlan onnistui touchdownissa Justin Sottilaren heitosta hetkeä myöhemmin ja lisäsi johtoa vielä lisäpistepotkulla, siirryttiin päätösneljännekselle Royalsin johdossa 22–6.

Efe Evwaraye keräsi torstaina 6,5 taklausta, joista 3,5 oli säkityksiä. Näin syntyi kaksi pistettä, kun Evwaraye säkitti Brandon Connetten Roostersin omalle maalialueell. Kuva: Samppa Toivonen

Pelinrakentajien taistelu kääntyi Sottilarelle

Roostersin pelinrakentaja Brandon Connette on ollut läpi kauden kliinisen varma. Royalsin Justin Sottilare puolestaan pelasi varsin tukkoisen kuukauden edellisestä Roosters-ottelusta alkaen. Kahdessa edellisessä ottelussa Sottilaren heittokäsi on kuitenkin ollut rautainen. Saintsia vastaan viikko sitten syntyi neljä heitto-touchdownia ja Roostersia vastaan kolme. Syötönkatkoja Sottilare ei ole heittänyt kolmeen otteluun ainuttakaan. Aappo Salorannan tulon myötä Royalsilla on käytössään kenties liigan vaarallisin laitahyökkääjäosasto, jossa muun muassa RJ Long kohtaa nyt paljon aiempaa enemmän 1 vs 1 -vartiointia, jonka Long myös käyttää tehokkaasti hyväkseen. Kaas ja Saloranta ovat varsinkin korkeissa heitossa elementissään. Spencer Cutlan haavoitti Roostersia ympäri kenttää useasti, vaikka muutama pallo torstaina walesilaiselta putosikin.

Connetten kannalta trendi on kahden ottelun ajan ollut päinvastainen. Kahdessa edellisessä ottelussa Roosters-pelinrakentaja on heittänyt yhteensä kolme touchdownia (kaikki Timothy Thomasille) ja neljä syötönkatkoa. Vaasassa Connette heitti kaksi katkoa päätösneljänneksellä, joista kumpikin oli varsin merkityksellinen. Viktor Mänty katkaisi heiton, kun Roosters oli tullut maalilinjan läheisyyteen. Viimeisen niitin ottelulle iski Stacey Thomas, joka palautti syötönkatkonsa 82 jaardia suoraan maaliin asti. Kun Cutlan jälleen onnistui, oli tilanne 29–6, kun ottelua oli reilut kolme minuuttia jäljellä.

Brandon Connette heitti ottelussa 45 kertaa. Näistä 24 onnistui, ja niillä Roosters eteni 316 jaardia ja teki kaksi maalia. Kuva: Samppa Toivonen

Roosters kaunisteli tilannetta vielä kahdeksalla pisteellä. Ensin Thomas teki illan toisen maalinsa ja perään Alexander Wasiljeff onnistui kahden pisteen lisäpisteessä. Näiden pisteiden myötä ottelu oli pisteiden osalta valmis: 29–14.

Thomasin lisäksi Roostersin onnistujiksi lukeutui Miro Kadmiry, joka keräsi seitsemällä kiinniotolla reilut 70 jaardia. Jaycen Spears oli merkitty ottelun alla epävarmaksi ja yhdysvaltalaiskeskushyökkääjä kantoi palloa varsin säästeliäästi. Juoksupeli kummallekaan joukkueelle tuottanut merkittäviä tuloksia. Kaikkia maalit syntyivät heittopeleistä. Tom Suoste kantoi Royals-paidassa kentän suurimman juoksujaardimäärän, 49 jaardia.

Voitto nosti Royalsin sarjassa toiseksi. Roosters jatkaa sarjakärjessä, mutta Royals on nyt vain yhden voiton päässä. Keskinäiset voitot joukkueilla ovat runkosarjassa 1-1 eivätkä joukkueet enää runkosarjassa vastakkain pelaa.

Vaahteraliiga, 9. peliviikko:

TO 06.07.2017 | 18:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Helsinki Roosters 29–14 (6–6, 7–0, 9–0, 7–8)

Tilastot

Kuvat:

Samppa Toivonen

Tilastot

Ennakko

Vaahteraliigan yhdeksäs peliviikko käynnistyy todella mielenkiintoisella taistelulla, kun Kaarlen kentällä kohtaavat Wasa Royals (4-2) ja Helsinki Roosters (6-0). Voitto pitäisi Royalsin mukana runkosarjan voittotaistelussa ja vahvistaisi varsinkin vaasalaisten asemia pudotuspelien kotietua ajatellen. Roosters on voittanut kaikki joukkueet kertaalleen, kun kausi saavuttaa puolivälin. Kun lisäksi Royals, Hämeenlinna Huskies ja Porvoo Butchers ovat pelanneet ristiin, on Roosters päässyt karkumatkalle sarjataulukossa.

Joukkueet kohtasivat kuumaverisessä ottelussa toukokuun lopussa Helsingissä. Tuolloin Roosters oli selvästi edellä ja korjasi voiton lukemin 34–6. Royalsilta kuitenkin puuttui tuosta ottelusta muun muassa laitahyökkääjä Spencer Cutlan ja kun myös maajoukkuelaitahyökkääjä Aappo Saloranta on sittemmin tehnyt sopimuksen vaasalaisten kanssa, on odotettavissa että Royals pystyy nyt haastamaan tehokkaammin Roostersin takakenttää.

Royalsin hyökkäys takkusi lähes kuukauden päivät, mutta viikko sitten kotiottelussa Tampere Saintsia vastaan peli oli vapautunutta. Pelinrakentaja Justin Sottilaren yhteistyö RJ Longin ja Salorannan kanssa tuotti jaardeja ja kun toisella puoliajalla Royals siirtyi käyttämään enemmän juoksupeliä, oli Tom Suoste puolestaan lähes pitelemätön.

Royals-keskushyökkääjä Tom Suoste (40) ja Roosters-tukimies Quentin Coulpin (13) tulevat varmasti tutuiksi toisilleen Kaarlen kentällä torstaina. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Sottilaren johdolla Royals on ensisijaisesti heittojoukkue. Tämä asettaa mielenkiintoisimman taistelun Royalsin laitahyökkääjänelikon Saloranta-Cutlan-Long-Jussi Kaas ja Roostersin takakentän välille. Todennäköistä on, että Akseli Olin varjostaa Salorantaa ja Curtis Slater Longia. Tämän jälkeen kysymys kuuluukin: kuka varjostaa keskeltä kuvioitaan juoksevaa Cutlania ja kuka 195-senttistä Jussi Kaasia? Roostersin puolustuksen koordinaattori Kari Titolalla on tuohon tehtävään käytettävissään muun muassa loistokautta pelaava Pierre Courageux, läpimurtokautta pelaava Viljo Lempinen sekä maajoukkue safety Ville Rontu.

Suosteen juoksua vastaan huomio kiinnittyy helsinkiläisten tukimieskerrokseen, jossa Santtu Äyräväinen, Ilya Redin ja Quentin Coulpin ovat olleet Butchers-tukimiehistön ohessa yksi liigan parhaimmista linebacker-ryhmistä. Linjapelissä Royalsin on pystyttävä neutralisoimaan muun muassa Okko Outisen rynnistykset Sottilaren kimppuun. Tällöin paine syntyy erityisesti vaasalaisten ruotsalais-saksalaiseen tackle-osastoon, jossa pelaavat oikealla Eric Blomgren ja vasemmalla Matthias Stockamp.

Connette on ollut alkukauden MVP

Roosters pelasi edellisen ottelunsa juhannusviikon maanantaina eli palaa Vaasassa kentälle lähes 2,5 viikon tauolta. Tauko tuli varmasti tarpeeseen, sillä helsinkiläisillä on kuuden Vaahteraliiga-ottelun lisäksi takanaan myös kolme Pohjois-Euroopan liigan ottelua kolmen kuukauden sisällä.

Brandon Connette on johtanut Roostersin hyökkäystä mestarillisesti ja yhdysvaltalaispelinrakentajaa voisi syystäkin kutsua Vaahteraliigan alkukauden arvokkaimmaksi pelaajaksi. Royalsin on pystyttävä puolustamaan heittopelissä laajaa aluetta sekä Connetten omia juoksuja. Laidoilla Rufail Khalifa ja Jefferson Davis kohtaavat Roosters-laitureista Timothy Thomasin ja Bernard Lusterin. Miro Kadmiry ja Alexander Wasiljeff hämmentävät keskustaa heittokuvioillaan ja tätä vastaan erityisesti Royals-tukimies Stacey Thomas on tärkeä puolustaja.

Roostersin juoksupelissä nähdään laadukas taistelupari, kun keskushyökkääjä Jaycen Spears kohtaa Royals-tukimies Chris Youngin. Royalsin linjapuolustus on edellisestä Roosters-ottelusta vahvistunut, kun Efe Evwaraye on pelannut pelikentälle ja kohtaa nyt ensimmäistä kertaa entisen joukkueensa Royalsin paidassa.

Roostersin Bernard Luster (2) ja Royalsin Rufail Khalifa taistelivat pallosta Velodromilla Helsingissä toukokuun lopulla. Parivaljakko kohtaa torstaina jälleen. Kuva: Jarmo Vehkomäki

Vaahteraliiga, 9. peliviikko:

TO 06.07.2017 | 18:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa ja IS Extrassa, joissa ennakkostudio käynnistyy jo klo 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kuvat:

Jarmo Vehkomäki

Aloituskokoonpanot

Royals:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Justin Sottilare DE 92 Rodon Zeqiri
RB 40 Tom Suoste DT 96 Lauri Hannula
RB 34 Joakim Jakobsson DT 97 Martti Kass
WR 8 Spencer Cutlan DE 9 Efe Evwaraye
WR 13 RJ Long LB 27 Niko Mäenpää
WR 19 Jussi Kaas LB 4 Chris Young
LT 51 Matthias Stockamp LB 26 Lauri Saari
LG 75 Teemu Salo CB 21 Rufail Khalifa
C 55 Vesa Mäkelä SS 2 Viktor Mänty
RG 79 Riku Alakoskela FS 33 Stacey Thomas
RT 70 Eric Blomgren CB 23 Jefferson Davis

Pois: –

Epävarmat: –

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brandon Connette DE 90 Okko Outinen
RB 24 Karri Pajarinen DT 55 Lasse Kankaanpää
WR 4 Timothy Thomas   DT 97 Lauri Vainio
WR 2 Bernard Luster DE 61 Edward Vesterinen
WR 3 Miro Kadmiry LB 40 Ilya Redin
WR 85 Alexander Wasiljeff LB 43 Santtu Äyräväinen
LT 53 Samuli Vehkomäki LB 13 Quentin Coulpin
LG 76 Richard Laine DB 22 Curtis Slater
C 54 Mikko Toiminen DB 28 Viljo Lempinen
RG 65 Jere Lahti DB 1 Pierre Courageux
RT 79 Martin Veinberg DB 5 Akseli Olin

Poissa: Morad Maher, Daniel Purssila, Antti Lahtinen, Veijo Aarresuo, Dennis Ilmelä

Epävarmat: Jaycen Spears

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jussi Mustikkamaa
Sivutuomari Matti Mäkäräinen
Kenttätuomari Terhi Julkunen
Takatuomari Juhani Bruun