Royals – Huskies 10.06.2017

Raportti

Vaahteraliigan lauantai-ottelussa Vaasassa Hämeenlinna Huskies karkasi kotijoukkue Royalsilta jo ensimmäisellä puoliajalla. Jälleen vahvan ottelun pelannut Huskies-puolustus antautui vasta aivan viimehetkillä ja samaan vastaavasti hämeenlinnalaisten hyökkäys oli Vaasassa kriittisissä tianteissa selvästi Royalsia parempi. Loppulukemat Kaarlen kentällä 6–34 (0–28).

Kahden ensimmäisen neljänneksen hahmo oli Huskies-laitahyökkääjä Tommi Pinta, joka koppasi kaiken mitä ilmaan heitettiin. Stan Bedwell toimitti Pinnan käsiin avausneljänneksellä kaksi touchdownia ja kaksi kertaa Pinta otti onnistuneesti myös kahden pisteen lisäpisteet kiinni. Kaiken kaikkiaan tamperelaislähtöinen laituri teki Vaasan iltapäivässä siis 16 pistettä.

Huskiesin muista avauspuoliajan maaleista vastasivat 97-jaardisen syötönkatkon pohjiin palauttanut Niko Lester sekä kauden toisen osumansa tehnyt laitahyökkääjä Juuso Alakoski.

Royalsin hyökkäykselle päivä oli murheellinen. Jaardimääräisesti Justin Sottilaren johtama “Kuninkaallinen hyökkäyskolonna” eteni Huskiesia enemmän (283–154), mutta samaan aikaan Sottilare heitti ottelussa kolme syötönkatkoa. Kolmessa edellisessä ottelussa yhdysvaltalainen on heittänyt yhdeksän kertaa pallon vastustajalle, kun vuosi sitten Sottilare heitti 12 ottelussa yhteensä kuusi syötönkatkoa.

Syötönkatkoihin verrattuna Royalsin suurempi murhe Royalsille oli kuitenkin niin sanotut helpot virheet. Pallonpudotuksia oli toistakymmentä ja lisäksi paitsioita, vääriä aloituksia, sääntöjen vastaisia aloitusmuodostelmia, matalia aloitussyöttöjä… Lähes puolet (6/13) Huskiesin saavuttamista uusista yrityksistä tuli vaasalaisrangaistuksen seurauksena.

Niko Lester ja kauden pisin touchdown:

Tahj Jones oli kaikkialla – Evwarayella onnistunut paluu

Huskies iski viimeisen niitin ottelulle kolmannen neljänneksen alussa, kun Velipekka Jaakonsaari nosti kauden ensimmäisellä touchdownillaan vieraat jo 34 pisteen johtoon. Royalsin RJ Long otti kuusi sekuntia ennen loppua Sottilaren heiton kiinni ja viimeisteli loppulukemiksi 6–34.

Hämeenlinnalaiset menettivät ensimmäisellä neljänneksellä loukkaantumisten vuoksi sekä Niko Lesterin että keskushyökkääjä Arkadi Meerschoutin, mikä lisäsi erityisesti Roman Runnerin työtaakkaa. Toisella puoliajalla myös Bedwellin heittopeli koki inflaation, ja avauspuoliajan kolmen touchdownin jatkeeksi Bedwell heitti toisella puolikkaalla kolme syötönkatkoa.

Ottelu oli kaiken kaikkiaan puolusten hallussa. Yhteensä ottelussa nähtiin kahdeksan syötönkatkoa, sillä kummankin pelinrakentajan heittämien “inttereiden” lisäksi Royalsin Viktor Mänty katkaisi kahdesti Bedwellin heiton lisäpistepelissä. 41 juoksuyrityksellä joukkueet etenivät yhteensä vain 68 jaardia.

– Pelasin aivan järkyttävän huonon toisen puoliajan, manasi Bedwell ottelun jälkeen. – Toisaalta ei minun tarvitse harmitella omia fantasy football -pisteitä niin kauan, kun joukkue voittaa. Puolustuksemme oli tänäänkin uskomaton!

Huskies-puolustuksen oli suurin tähti oli laajalla säteellä liikkunut tukimies Tahj Jones, joka keräsi 10,5 taklausta ja oli aina siellä missä tapahtuu. Lesterin lisäksi syötönkatkot merkittiin Aku Kattaiselle ja Daniel Mackenzielle. Royalsin ykköstaklaaja oli tuttuun tapaan tukimies Chris Young (6,5 taklausta). Efe Evwaraye teki onnistuneen paluun pelikentälle, sillä Evwaraye keräsi kuusi taklausta, joista kolme tapahtui aloituslinjan takana ja yksi oli säkitys. Kotijoukkueen syötönkatkot merkittiin RJ Longille, Jefferson Davisille ja tukimiehenä debytoineelle Lauri Saarelle.

Lesterin ja Meerschoutin loukkaantumiset ovat Bedwellin diagnoosin mukaan “lieviä”. Muun muassa Lester piti varusteet yllään koko toisen puoliskon ajan, vaikka loukkaantui ennen taukoa.

– Niko olisi todennäköisesti voinut pelata vielä tänäänkin. Ei ehkä täysipainoisesti, mutta kuitenkin. Katsoimme, että meidän on järkevämpää säästellä häntä tulevia pelejä varten, Bedwell kommentoi ja viittasi jo tulevaan Roosters-otteluun.

Tahj Jones kertoo, miksi Huskiesin puolustus tällä hetkellä toimii:

Royalsin red zone -ongelmat jatkuivat

Royalsin päävalmentaja John Booker harmitteli joukkueensa toteutuksen tasoa.

– Tavoitteemme oli tänään tehdä homma Justinille mahdollisimman helpoksi. Edellisessä pelissämme Roostersia vastaan muutimme hyökkäystämme radikaalisti. Nyt halusimme pelata pelkistetysti ja tehdä asiat huolellisesti. Se ei onnistunut, ja jo pelkkiä pudotuksia oli varmasti kaksinumeroinen määrä.

Royals pääsi kuudesti pallon kanssa “red zonelle” eli alle 20 jaardin päähän maalialueesta. Näistä ainoastaan viimeisellä yrityksellä syntyi pisteitä.

– Ja kun tuohon vielä laskee, että edellisessä ottelussamme sama tapahtui neljä kertaa emmekä silloin onnistuneet kertaakaan. Saamme kyllä siirrettyä palloa ja puolustuksemme pelaa hyvin, mutta jos et tee pisteitä, on otteluita vaikea voittaa.

Royals on nyt hävinnyt peräkkäisissä otteluissa sekä Roostersille että Huskiesille lukemin 6–34. Huskies sen sijaan jatkaa vahvaa menoaan: sarjanousija on neljässä pelaamassaan pelissä päästänyt vain 12 pistettä. Samaan aikaan hämeenlinnalaiset ovat tehneet 43 pistettä ottelua kohden.

Royalsin kausi jatkuu ensi lauantaina, jolloin vaasalaiset matkustavat Hamarin kentälle Porvooseen Butchersin vieraaksi. Huskies puolestaan kohtaa maanantaina 19. kesäkuuta kotikentällään Roostersin.

Royalsin Dmitri Doubitski kertoo, miksi päivä oli vaasalaishyökkäykselle hankala:

Vaahteraliiga, 6. peliviikko:

Wasa Royals – Hämeenlinna Huskies 6–34 (0–14, 0–14, 0–6, 6–0)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu maanantaina Helsingissä, kun tappiottomat Roosters ja Butchers kohtaavat.

Kuvat:

Samppa Toivonen

Ennakko

Elokuussa 2013 pelattiin Kaarlen kentällä Vaasassa II-divisioonan loppuottelu. Tuossa ottelussa kohtasivat Wasa Royals ja Hämeenlinna Huskies. Nyt vajaat neljä vuotta myöhemmin nämä joukkueet ovat vastakkain ensimmäistä kertaa Vaahteraliigassa. Luvassa on yksi kesäkuun odotetuimmista otteluista.

Lauantaiseen kohtaamiseen kumpikin joukkue ponnistaa pudotuspeliviivan yläpuolelta. Royals on voittanut suurinumeroisesti Trojansin ja Crocodilesin mutta taipunut Roostersille. Huskies puolestaan on voittanut kolme kotiotteluaan mainiolla maalierolla 138–6.

Royals pyrkii hyökkäyksessään koordinaattori Anssi Viirun pelikirjan mukaisesti olemaan mahdollisimma tasapainoinen juoksun ja heiton suhteen. Juoksupelissä vastuu on keskittynyt Tom Suosteelle, mutta Justin Sottilaren heittopelissä vastuu jakautuu tasaisemmin. RJ Long johtaa liigan kiinniottotilastoa, ja Longin vastuu kohoaa korkeaksi jälleen lauantaina, sillä walesilaislaitahyökkääjä Spencer Cutlan on kokoonpanosta sivussa.

Muista laitahyökkääjistä Jussi Kaasin ja Dmitri Doubitskin on pystyttävä haastamaan Huskiesin kotimaisia takamiehiä ja Sottilaren pystyttävä käyttämään avoimeksi jäävät lyhyet kuviot hyväkseen. Edellisissä otteluissa Sottilare ei ole myrkyttänyt puolustuksia aiempina Suomen vuosinaan tutuksi tulleella varmuudella, ja syötönkatkojakin on kertynyt kuusi.

Hämeenlinnalaisten takakentällä huomio kannattaa kiinnittää erityisesti Niko Lesteriin ja Roman Runneriin, jotka kummatkin ovat erinomaisia 1 vs 1 –puolustajia heittotilanteissa. Lester todennäköisesti liimataan kiinni Longiin, ja tästä taistelusta voidaan odottaa ottelun voimasuhteiden kannalta varsin merkityksellistä. Koko kolmikko – Lester, Runner ja Long pelaavat molemmin puolin palloa, joten heitä nähdään paljon siellä missä tapahtuu.

David Izinyon palaa Huskies-puolustuksen keskustaan, mutta Suosteen juoksupelissä huomioarvo kannattaa suunnata erityisesti Royalsin hyökkäyksen linjaan. Matthias Stockamp aloittaa lauantaina ensimmäistä kertaa vasemman tacklen paikalla ja Teemu Salo siirtyy Vesa Mäkelän ja Stockampin väliin guardiksi. Huskiesilla riittää laadukasta reserviä ja toimintavalmiutta pyörittää linjapuolustajia juoksupeliä vastaan, joten Royalsin linjan on pystyttävä parhaimpaansa.

Royalsin keskushyökkääjä Tom Suoste etenemässä Huskies-puolustusta vastaan II-divisioonan loppuottelussa vuonna 2013. Suoste on Vaahteraliigan juoksijatilastossa toisena ja häneltä Royals tarvitsee jaardeja myös lauantaina. Kuva: Sami Ranta

Saako Huskies-hyökkäys laidat haltuunsa?

Kun Huskies hyökkää, on Stan Bedwellin heitoissa avainkohteena varmasti aiempaa korostettuna Runner, Lester sekä belgialaiskaksikko Ruben de Ruyter – Arkadi Meerschout, jotka kaikki ovat keränneet tehokkaasti jaardeja myös kiinniottojensa jälkeen. Odotettavaa on, että Royals pyrkii iskemään aggressiivisesti Bedwelliin kiinni ja olemaan lisäksi fyysinen lyhyissä heitoissa erityisesti laidoilla. Efe Evwaraye palaa puolustuksen linjan päätyyn ja iso tekijä on myös tukimies Chris Young. Rufail Khalifa on isokokoisena kulmapuolustajana täysin uudenlainen haaste Huskiesin lyhytsyöttöpelille.

Bedwell heitti aiemmassa ottelussa Trojansia vastaan aiempaa enemmän pitkiä heittoja, ja mielenkiintoista onkin nähdä, kuinka paljon Hurttalaumalta Vaasassa nähdään pommitusta pitkiin kuvioihin. Huskiesin pelikirjassa on myös jo alkukaudesta ollut sisään ajettuna erilaisia hämäyksiä sekä shovel- ja screen-heittoja, jotka Bedwell on kutsunut varsin onnistuneilla ajoituksilla. Sisempi laitahyökkääjä Tommi Pinta voi hyvinkin nousta erityisesti juoksuhämäysten jälkeen avainkohteeksi, koska Pinnan toimintasäde on monesti alueella, jonka juoksuhämäys tyhjentää tukimiehistä. Pinta on läpi alkukauden ottanut paljon Huskiesin hyökkäysvuorojen kannalta merkityksellisiä kiinniottoja – samaa hämeenlinnalaisjoukkue tarvitsee häneltä myös lauantaina.

Juoksupeliin Huskies ole juurikaan hyökkäystään perustanut, mutta lyhyet heitot linjan takana ovat olleet vaikutuksiltaan samanlaisia, ja Meerschout, Runner ja Lester ovat näistä peleistä myös jaardeja tehokkaasti keränneet. Myös Bedwell itse on jaloillaan edennyt vähintään kohtalaisia jaardimääriä.

Lauantain ottelun asetelma on herkullinen. Royals on saanut ladata akkujaan tähän kamppailuun yli 1,5 viikkoa siinä, missä Huskies pelasi maanantaina, joten kotijoukkue tulee varmasti valtavalla sykkeellä otteluun alusta alkaen. Royals on voittanut kolmesta ottelustaan kaksi. Toinen tappio ei olisi vielä tässä vaiheessa kautta vaasalaisittain pelottavaa, mutta huolestumista se herättäisi aivan varmasti. Sarjanousija Huskies puolestaan lähtee neljänteen otteluun allaan kolme selvää voittoa. Nyt hämeenlinnalaisilla olisi mahdollisuus naulata itsensä skeptikkojenkin Vaahteramalja-ehdokaslistaan.

Daniel MacKenzie (vas.), Jani Lindqvist ja David Izinyon kuuluvat jokainen Huskiesin avainpuolustajiin. Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen

Vaahteraliiga, 6. peliviikko:

LA 10.06.2017 | 15:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Royals – Hämeenlinna Huskies

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta.

Otsikkokuva:

Sami Ranta

Kuvat:

Sami Ranta

Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Royals:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Justin Sottilare DE 27 Niko Mäenpää
RB 40 Tom Suoste DT 96 Lauri Hannula
WR 89 Oskari Korkeamäki DT 9 Efe Evwaraye
WR 88 Dmitri Doubitski DE 10 Christoffer Norrgård
WR 13 RJ Long LB 26 Lauri Saari
WR 19 Jussi Kaas LB 4 Chris Young
LT 51 Matthias Stockmann LB 3 Kalisto Amudeng
LG 75 Teemu Salo CB 21 Rufail Khalifa
C 55 Vesa Mäkelä SS 2 Viktor Mänty
RG 79 Riku Alakoskela FS 13 RJ Long
RT 70 Eric Blomgren CB 7 Jefferson Davis

Pois: Spencer Cutlan, Stacey Thomas, Jimi Österholm

Epävarmat: Joakim Jakobsson

Huskies:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 9 Stan Bedwell DE 6 Juha Yli-Arvela
RB 16 Arkadi Meerschout DT 18 James Perrineau
WR 11 Roman Runner DT 40 Rickhard Helenius
WR 3 Ruben de Ruyter DE 99 Jani Lindqvist
WR 8 Tommi Pinta LB 5 Tahj Jones
WR 23 Niko Lester LB 43 David Izinyon
LT 75 Sami Rantanen CB 28 Mikko Isokääntä
LG 67 Ville Järvinen DB 23 Niko Lester
C 51 Alex Malchow FS 11 Roman Runner
RG 64 AP Reinikainen DB 20 Daniel Mackenzie
RT 70 Jonathan Ashton CB 2 Aku Kattainen

Poissa: Joni Virtanen, Joonas Alakoski

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Joonas Seppelin
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun