Roostersin päävalmentajaksi Marquette Floyd

Yksi harjoituskauden 2016–2017 suurimpia kysymyksiä on ollut: kuka on hallitsevan Suomen mestarin Helsinki Roostersin päävalmentaja kaudella -17? Mestaruusputken rakennusmestari ja arkkitehti, päävalmentaja Juha Hakala ilmoitti syyskuun alussa juuri voitetun mestaruuden jälkeen siirtyvänsä syrjään ja teki myöhemmin syksyllä sopimuksen Italian pääsarjassa pelaavan Lazio Marinesin kanssa.

Roosters teki sopimuksen koordinaattoreiden –  Mikko Koikkalainen (hyökkäys) ja Kari Titola (puolustus) – kanssa. ?Päävalmentajan tehtävää on väliaikaisesti hoitanut helsinkiläisseuran puheenjohtaja Jarmo Lahti, mutta kuka on päävalmentaja kesällä 2017?

Keskiviikkoaamuna vastaus tuohon kysymykseen lopulta saatiin. Roostersin uusi päävalmentaja on Marquette Floyd, 33. Yhdysvaltalainen Floyd palaa näin ollen Vaahteraliigaan yhden kauden tauon jälkeen, sillä kaudella 2015 Floyd toimi Helsinki 69ersin puolustuksen koordinaattorina ja ehti viisivuotisella 69ers-urallaan voittamaan I-divisioonan ja toimimaan yhteensä kahden kauden ajan Vaahteraliigassa puolustuksen koordinaattorina – ensimmäisen kerran pelaamisen ohessa.

Juuri Floydin tuntemus ja tuntuma Vaahteraliigasta on Lahden mukaan yksi ratkaisutekijöistä, jotka käänsivät Roostersin katseen ja valinnan Floydiin.

– Marquettella on hyvät tiedot Vaahteraliigasta, Lahti kertoo Roostersin uutisessa. – Hän tuntee vastustajamme sekä suurimman osan omista pelaajistamme ja valmentajistamme. Pääsemme tekemään töitä täydellä vauhdilla alusta alkaen, eikä luvassa myöskään ole kulttuurishokkia, joka joskus ensikertalaisille Suomen kävijöitä kohtaa.

Kaudella 2013 Marquette Floyd kuului Helsinki 69ersin Vaahteraliiga-joukkueen avainpelaajiin ja toimi myös joukkueensa puolustuksen koordinaattorina. Kuva: Sami Ranta

 

“Kaikki lähtee omistautumisesta.”

Tampassa, Floridassa high school-vuosinaan amerikkalaisen jalkapallon aloittanut lääkärin ja poliisin poika Floyd löysi nopeasti uransa alussa paikkansa puolustuksesta. Myöhemmin tie vei junior collegeen Texasiin, josta kahden vuoden jälkeen Floyd jatkoi Missouri Valley Collegeen kahdeksi jälkimmäiseksi yliopistokaudeksi. Näkyvät suoritukset, erityisesti säkitykset nostivat Floydin All American -tason tukimieheksi samaan aikaan, kun joukkue voitti vuosina 2006–2007 konferenssinsa mestaruuden.

Kaudella 2009 “Q” esiintyi ensimmäistä kertaa Suomen kentillä ja oli tuolloin I-divisioonassa taklaustilastossa toisena kuuluen sarjan ja joukkueensa johtohahmoihin vuosien ajan. Varsinaisen valmennuksellisen työnäytteen Floyd antoi suomalaiselle yleisölle erityisesti kaudella 2015, jolloin Helsinki 69ers eteni Vaahteraliigan pudotuspeleihin. Floydin koordinoima puolustus oli yksi kärkijoukkueista pallonriistoissa.

– Haluan todella kehittää pelaajia ja auttaa nostamaan esiin kykyjä, joiden olemassa olosta he eivät aiemmin edes tienneet, Floyd itse avaa valmennusfilosofiaansa. –  Kaikki lähtee omistautumisesta.

– Roostersilla on hieno organisaatio ja amerikkalaisen jalkapallon kulttuuri. Kaikki johtokunnasta valmentajiin ja faneihin on sellaista, jota tuleva päävalmentaja voi pyytää. Pelaajat ovat ymmärtäneet, mitä voittaminen vaatii, ja minä haluan vain olla jatkamassa sitä, mitä Robert Johnson aloitti käynnistämään vuosia sitten. Se tarkoittaa, että autan pelaajia ymmärtämään lajia nimeltä amerikkalainen jalkapallo ja pelaamaan parhaimmalla mahdollisella tasollaan.

Floyd saapuu Suomeen huhtikuun alussa. Vaahteraliiga-kausi 2017 käynnistyy toukokuussa.

 

Lue myös:

Roosters-uutinen Floydin sopimuksesta

 

Kuva:

Sami Ranta