Roostersin päävalmentaja Hakala: “Vihdoinkin pelit alkavat.”

RoostersTrojansSemi

Helsinki Roostersin päävalmentaja Juha Hakala omaa Vaahteraliiga-historiassa poikkeuksellisen saldon. Kaudesta 2012 alkaen Roosters on voittanut Hakalan alaisuudessa 51 runkosarjan ottelua ja hävinnyt ainoastaan 8. Pudotuspeleissä lukema on puhdas 8–0, ja neljä edellistä kautta on päättynyt mestaruuteen. Nyt haussa on mestaruus numero 5. Ennen mestaruuspuheita on kuitenkin menestyttävä välierässä. Sunnuntaina Brahen kentällä semifinaalissa Roosters kohtaa Anders Trojans Turun. 

Miten päävalmentaja Hakala arvioi tulevan välierän lähtöasetelmia?

Kohti tosipelejä

Helsingissä lähdettiin neljännen peräkkäisen mestaruuden jälkeen kauteen 2016 uudella konseptilla. Roosters päätti olla osallistumatta IFAF:n mestareiden liigaan, vaan rakensi oman kansainvälisen kalenterin. Edelliseen kauteen verrattuna urheilullinen paketti oli kasassa jo varhain. Yhdysvaltalaiskaksikko Jaycen Spears – Micah Brown viettivät talven Suomessa ja moni uusista kotimaan vahvistuksista oli maajoukkuetasoa – tai erittäin lupaavia nuoria.

– Saimme jo syksyllä ja talven aikana joukkueen kasaan ja kansainväliset koitokset, Hakala kertoo. – Lisäksi saimme joukkueen matkustamaan ja pelaamaan yhdessä, mikä nosti sitä kautta joukkuehenkeä.

Talvella Roosters leireili yhdessä ruotsalaisen Tyresö Royal Crownsin kanssa, ja kevään päätapahtuma oli ottelu Itävallassa Swarco Raidersin vieraana. Kokemuksen lisäksi kovat koitokset näkyivät tosin myös loukkaantumisina jo ennen kuin kausi alkoi.

– Rosterihan on ollut kohtuullisen laaja. Vaikka kauden aikana onkin tullut loukkaantumisia, niin omasta rosterista on pystytty ammentamaan seuraavia pelaajia ilman, että meidän on täytynyt lähteä rekrytoimaan pelaajia ulkomailta.

Roosters aloitti kautensa Vaahteraliigassa kaatamalla sunnuntain välieräottelun vastustajan Trojansin lukemin 38–7. Tuosta ottelusta alkaen muun muassa pelinrakentaja Brown ja keskushyökkääjä Spears ovat ajoittain pelanneet vähällä kuormituksella. Hakala tunnustaa nyt, että nyt hallitseva mestarin on aika alkaa pelaamaan omaa peliään – peliä, josta ei ole vielä kaikkea nähty.

– Swarco-pelin jälkeen olemme pelanneet 12 runkosarjan ottelua, joissa karkeasti sanottuna vain osassa meitä on oikeasti testattu. Eli kyllä tässä monella on elo- ja heinäkuun aikana on ollut aika odottava fiilis, että päästään vetämään haalarit niskaan ja työrukkaset käteen – että päästään oikeasti hommiin.

– Vihdoinkin oikeat matsit alkavat.

DSC05812 2
Roostersin hyökkäyksen linja (mm. Benjamin Watkins 59, Jere Lahti 65, Richard Laine 76 ja edessä keskellä oleva Iiro Luoto) ovat jälleen sunnuntaina mielenkiintoinen seurattava Trojansin vahvistunutta puolustuksen linjaa vastaan. Kuva: Sami Ranta

Troijalaisen hevosen valjastaminen

Roosters eteni runkosarjassa suurimmalla keskiarvolla eniten jaardeja ja varsinkin Spearsin, Alexander Kurosen ja Karri Pajarisen juoksut hyökkäyksen linjan viipaloimaan maisemaan halvaannuttivat toistuvasti vastustajien voittohaaveet. Ensimmäisessä Trojans-kohtaamisessa Roosters juoksi 242 jaardia ja jälkimmäisessä 50 jaardia enemmän.

– Troijalaisten hevonen, on vahvistunut neljällä ulkomaalaisella linjamiehellä ja Viltsu (Ville-Valtteri Suojanen) on palannut takakentälle peittelemään laitahyökkääjiä. Edellisestä kohtaamisesta Turku on vahvistunut ja vaatii meiltä monipuolisempaa peliä kuin aikaisemmin, jotta pystymme tekemään pisteitä.

Taistelupareja Roosters-valmentaja löytää ympäri kenttää – läheltä linjaa eli boksista sekä myös takakentältä.

– Boksin taistelu on mielenkiintoinen aina, mutta sitten seuraavassa kerroksessa se, miten esimerkiksi Sami Toivonen (tukimies/Trojans) – Jaycen Spears (keskushyökkääjä/Roosters) pystyvät pelaamaan keskenään vastakkain juoksupelin osalta.

– Heittopelin osalta Suojanen (takamies/Trojans) vastaan Bernard Luster (laitahyökkääjä/Roosters) on mielenkiintoinen parivaljakko, joka tulee olemaan monesti päällekkäin, rinnakkain, peräkkäin, Hakala sanoo ja lisää naurahtaen: – Ehkä mieluiten peräkkäin niin, että Luster menee edellä.

Aleksi Aitala linjassa, Sebastian Karbin tukimiehenä ja Curtis Slater takakentällä ovat saaneet omien pelipaikkojensa edustajina suurimman huomion Roostersin puolustuksessa, mutta ennen kaikkea Kalle Karppisen koordinoima yksikkö on pelannut kurinalaisesti ja yhtenäisesti. Yksi tulevista haasteista liittyy Hakalan mukaan shakkiotteluun Karppisen ja Trojansin hyökkäyksen koordinaattorin Kim Wikströmin välillä.

– Kimi on viljellyt koko kauden kaikenlaisia motioneja ja sekoittanut pakkaa erilaisilla muodostelmilla. Meidän haasteemme on pitää numerot rehellisinä. Silloin, kun heillä on selkeästi raskas boksi, silloin myös meillä on oltava puolustuksessa raskas boksi, jotta pystymme pistämään Chris Douglasin juoksua aisoihin.

– Ja silloin, kun kentälle lampsii kevyempi porukka esimerkiksi Roman Runnerilla varustettuna, pitää olla myös takakentällä tarpeeksi porukkaa, jotta saadaan peitettyä heidän laitahyökkääjiä. Siellä on kuitenkin (Aappo) Saloranta, (Tuomas) Mankki, Runner ja (Miko) Ylikoski eli varsin laadukas porukka (pelinrakentaja Max) Shortellin heittojen kohteina.

DSC05859 2-3
Trojansin Chris Douglas juoksi runkosarjassa jaardikuninkuuteen, mutta Roostersin puolustus antoi Douglasille kahdessa ottelussa yhteensä 111 jaardia juoksutilaa. Kuva: Sami Ranta

Piilevät ratkaisut:

Hakalalla on selvä näkemys asioista, jotka voivat kääntää ottelun sunnuntaina suuntaan tai toiseen.

– Sanon aina nämä kolme kovaa kohtaa, Hakala aloittaa ja listaa:

– Voidaan lähteä liikenteeseen pallon menetyksistä. Niihin ei näissä peleissä ole varaa.

– Varaa ei ole myöskään rangaistuksiin. Isot, tyhmät rangaistukset pitää pystyä kärsimään pois.

– Ja loppujen lopuksi asiat on kiinni siitä, kumpi pystyy suorittamaan omaa pelisysteemiään mukavuusalueellaan paremmin. Ei se sen kummempaa ole: “Do Your Job”.

Roostersin ja Trojansin välieräkohtaaminen on joukkueiden 59. peli vastakkain kautta aikain, ja kyseessä onkin Euroopan vanhin ottelusarja. Roosters on voittanut tällä kaudella molemmat kohtaamiset ja kaikista aiemmista otteluista yhteensä 40. Aiemmista välieräkohtaamisista Roosters on kuitenkin voittanut ainoastaan kaksi – toisen niistä vuosi sitten Turussa.

DSC05686 2
Tukimies Santtu Äyräväinen oli kaudella 2016 monessa mukana: 29,5 taklausta, kaksi säkitystä ja neljä syötönkatkoa. Kuva: Sami Ranta

Vaahteraliigan välierä:

SU 28.08.2016 | 15:30 | Brahen kenttä, Helsinki

Helsinki Roosters – Anders Trojans Turku

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro-kanavalla ja Ruutu+ -palvelussa ennakkotunnelmineen kello 15.00 alkaen.

Live-tilastot

Katso myös:

Roosters-ennakko

Trojans-ennakko

Vincent Pervis: Three-Peat: Roosters and Trojans Rivalry Continues in Semi-finals

 

Toinen välierä:

LA 27.08.2016 | 15:30 | Jouppilavuori, Seinäjoki

Seinäjoki Crocodiles – Wasa Wa1ld Royals

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro-kanavalla ja Ruutu+ -palvelussa ennakkotunnelmineen kello 15.00 alkaen.

Live-tilastot

Katso myös:

Crocodiles-ennakko

Coaching points: Henri Kotanen

Coaching points: Seppo Evwaraye

Henri Kotanen: “Me olemme JOUKKUE.”

Wasa Wa1ld Royals – sarjanousija, joka haluaa lauantaina nousta vielä korkeammalle

Botnia Bowliin oma kiertopalkinto

Vincent Pervis: Crocodiles and Royals look to make History: Vaahteraliiga Semi-final

 

Otsikkokuva:

Sami Ranta

Kuvat:

Sami Ranta