Roostersilla onnistui lähes kaikki – Saints kaatui Helsingissä 60–14

Sarjakärki Roosters ei jättänyt arvuuttelulle sijaa torstain ottelussa Velodromilla, vaan iski aurinkoisessa säässä kotiyleisönsä edessä jo avauspuoliajalla ratkaisun. Tampere Saints kaatui lukemin 60–14 (46–14).

Oikeastaan ensimmäiset 22 minuuttia sujuivat kotijoukkueen kannalta täydellisesti. Brandon Connette johdatti hyökkäystä erinomaisesti ja heitti avauspuoliajalla viisi touchdownia. Alexander Wasiljeff teki kaksi osumaa Connetten heitosta ja Kimi Linnainmaa, Miro Kadmiry ja Karri Pajarinen jokainen yhden. Lisäksi Pajarinen teki yhden touchdownin juosten, ja 20-vuotias pallonkantaja on nyt kahdessa edellisessä ottelussa tehnyt yhteensä seitsemän maalia.

Puoliaikaan mennessä Roostersin hyökkäys oli siis tehnyt kuusi touchdownia ja edennyt 376 jaardia, mutta onnistumiset eivät suinkaan jääneet hyökkäyksen varaan. Roosters-puolustus ryösti pallon kolmesti katkaisemalla Saints-pelinrakentaja Kyle Nolanin heittoja. Curtis Slater esitti kaksi syötönkatkoa, joista kuljetti toisen suoraan maaliin. Kolmannesta syötönkatkosta vastasi brittitakamies William Davis, jolle ”intteri” oli Vaahtera-uran ensimmäinen.

Erikoisjoukkueissa Roosters epäonnistui kahdessa lisäpistepelissä, mutta helsinkiläiset saivat vastaavasti pallon itselleen onnistuneen lyhyen aloituspotkun jälkeen.

Slater jälleen haukkana paikalla kuljettaen pallon suoraan maaliin:

Saints kaventaa 40 sekunnissa kahdesti

Saintsin kannalta ottelun ensimmäisen puoliajan parasta antia Elliott Jeffcoatin pitkät potkupalautukset. Hyvätkään asemat eivät tällä kertaa auttaneet, sillä pelinrakentaja Nolanin seitsemästä ensimmäisestä heitosta ainoastaan yksi meni omille ja samaan aikaan kolme heittoa vastustajalle. Slaterin maaliin johtanut syötönkatkoa ei tosin mene Nolanin piikkiin, vaan pallo kimposi laitahyökkääjästä Roosters-safetyn käsiin.

Tyhjin käsin ei Saints kuitenkaan ensimmäiseltä puoliajalta poistunut. Siitä piti huolen toisen neljänneksen viimeisen 40 sekunnin tehohetki. Tuukka Lehtonen juoksi läpi ottelun hyvin ja pohjusti juoksuillaan myös Saintsin ensimmäisen touchdown-tilanteen. Maalista vastasi lopulta Micky Kyei, joka koppasi Nolanin heiton maalialueella.

Tämän jälkeen Roostersin saatua pallon Janne Kreus taklasi pallon irti Connetten kädestä ja virolaispelaaja Ülar Tiitma ehti ensimmäisenä peittämään. Hetken päästä Nolan heitti jälleen maalin, kun torstaina hyökkäyksessä useasti esiintynyt takamies Elliott Jeffcoat venytti todella näyttävän kiinnioton juuri ennen päätyrajaa. Sama akseli tuotti myös kaksi lisäpistettä. Puoliajalla tilanne oli näin ollen 46–14.

Elliott Jeffcoatin venytys:

Toni Ahonen ja Janne Kreus taklasivat tehokkaasti

Toisella puoliajalla nähtiin vielä kaksi Roosters touchdownia. Brandon Connette kävi juoksemassa ensin kauden viidennen juoksumaalinsa ja vetäytyi sen jälkeen sivurajalle. Avausmaaliin kopannut Miro Kadmiry siirtyi pelinrakentajaksi ja Kadmiryn heitosta Adam Connette teki ottelun viimeisen touchdownin päätösneljänneksellä. Kim Saarijärvi potki molempien maalien jälkeen lisäpisteet haarukkaan ja kokosi torstaina kaikkiaan kuusi pistettä.

Roostersin päävalmentaja Juha Hakala oli tyytyväinen tapaan, jolla Roosters otti voiton.

– Teimme pisteitä sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Tämä oli kaiken kaikkiaan hyvä voitto. Tiesimme, että vastassa on hyvät linjat, mutta lopulta pärjäsimme linjoissa hyvin.

– Pelaajista Toni Ahonen pelasi puolustuksessa todella hyvin ja esti linjan päädystä useammankin ison pelin syntymisen. Lisäksi iloinen asia oli Kodjo Davisin ensimmäinen syötönkatko.

Kimi Linnainmaa kokosi laitahyökkääjistä jälleen suurimman jaardimäärän (111), ja juoksupelissä Henri Jussila (63 jaardia 7,9 jaardin keskiarvolla) näytti omaa juoksunopeuttaan.

Toni Ahonen pelin jälkeen:

Saintsin päävalmentaja Teemu Majander myönsi ottelun jälkeen, että vastustaja oli tällä kertaa selvästi parempi, mutta omiensa henkeen valmentaja ei ollut tyytyväinen.

– Meidän kannaltamme pudotuspelit alkavat nyt. Olemme tällä kaudella näyttäneet, että pystymme parhaimmillamme haastamaan Roostersin. Tiesimme, että meidän tärkeimmät pelimme ovat vasta tulossa ja siinä mielessä tämän ottelu ei lopulta ollut meille kovin suuri. Mutta tällä tavalla me emme voi pelata. En ole tyytyväinen siihen, miten esiinnyimme.

Janne Kreus oli jälleen Saintsin puolustuksessa näkyvässä roolissa: 5 taklausta, joista 2,5 aloituslinjan takana + yksi säkitys. Hyökkäyksessä juoksupeli oli heittoa tehokkaampaa. Tuukka Lehtonen juoksi 7,9 jaardin keskiarvolla 81 jaardia. Myös Matti Airaksinen juoksi hyvin ja ottelun alussa myös Juzz Tiny. Tiny kuitenkin loukkasi hieman itseään avauspuoliajalla ja jätti ottelun kesken. Tämä oli kuitenkin Majanderin mukaan ensisijaisesti varotoimenpide. Laitahyökkääjistä eniten jaardeja keräsi virolaislaituri Ralf Tambets, jonka kolmella kopilla Saints eteni 49 jaardia.

Tuukka Lehtonen pelin jälkeen:

Roostersilla on nyt kuuden pisteen ero sarjataulukossa toisena olevaan Kuopio Steelersiin, jolla on tosin kaksi ottelua vähemmän pelattuna. Saints putosi tappion myötä pudotuspeliviivan alapuolelle viidenneksi.

Vaahteraliiga jatkuu lauantaina, jolloin Vaasassa kohtaavat Royals ja Steelers.