Roosters – Trojans 07.08.2017

Ennakko

Vaahteraliigan 13. peliviikko päättyy maanantaina, kun Euroopan vanhimman rivalry-sarjan taisteluparin osapuolet Roosters ja Trojans kohtaavat jälleen. Kyseessä on joukkueiden historian 59. kohtaaminen. Vuosien saatossa on parivaljakon välillä on ehditty näkemään lukuisia kärkiotteluita, mutta nyt osapuolet ponnistavat Velodromille täysin vastakkaisista suunnista sarjataulukkoa.

 

Seuraavassa on nostettu kummastakin joukkueesta neljä seuraamisen arvoista pelaajaa. Pelinrakentajat – Roostersin Brandon Connette ja Trojansin Zach Bartlow – ovat itsestään selviä seuraamisen kohteita, joten heitä ei ole erikseen alla korostettu.

Roosters:

# 85 laitahyökkääjä Alexander Wasiljeff

Kuva: Jarmo Vehkomäki

Wasiljeff on ensiluokkainen esimerkki siitä, mitä luottamus – erityisesti itseluottamus ja sen mukanaan kasvattama varmuus näkyvät nuoressa laitahyökkääjässä. Pelinrakentaja Brandon Connettella on useita laadukkaita kohteita, joista laitojen miehet Timothy Thomas ja Bernard Luster vievät yleensä suurimman huomiosiivun. Kolmessa edellisessä ottelussa Wasiljeff on tehnyt kuusi touchdownia ja jatkoa voidaan odottaa myös maanantaina.

# 91 puolustuksen linjamies Olof Flemström

Kuva: Salla Lahti

Carlstad Crusadersissa Ruotsin liigan hyökkäyksen linjoja murskannut ja kahden edellisen kauden päätteeksi Super Serienin arvokkaimmaksi puolustajaksi valittu Flemström on todellinen lisäase Roostersin jo muutenkin vahvaan puolustukseen. Räjähtävästi liikkeelle lähtevä ruotsalainen vaikuttaa oman pelivahvuutensa lisäksi myös koko linjapelin vapautumiseen. Okko Outista ei voida jatkossa automaattisesti tuplata ja vastaavasti Lasse Kankaanpäätä Roosters voi jatkossa käyttää keskustan lisäksi myös laidalla. Nelikko Outinen–Flemström-Lauri Vainio – Kankaanpää on kvartetti, jolta voi odottaa tehoa ja tuhoa.

# 11 keskushyökkääjä Jaycen Spears

Kuva: Jarmo Vehkomäki

Spears – taiteilijanimeltään Taylor – pyöräytti edellisessä ottelussa Huskiesia vastaan hieman nilkkaansa, joten yksi seuraamisen aihe on keskushyökkääjän kuormituksen taso Trojansia vastaan. Mikäli Spears pelaa täysipainotteisesti, voi mieheltä odottaa laajaa repertuaaria pallonkantotilanteita. Pikakiitäjä on nimittäin kolmessa edellisessä kantanut palloa juoksupeleissä reilun 13 jaardin keskiarvolla yli puoli tuhatta jaardia ja viimeistellyt kuusi touchdownia. Kun tähän lisätään Spearsin vaarallisuus myös heittojen vastaanottajana ja palauttajana, on numero 11 varmasti se, johon Trojansin puolustuksen on reagoitava voimakkaimmin. Mikäli Spears saa “vapaapäivän”, voi katseet suunnata huippukautta pelaavaan Karri Pajariseen.

# 22 takamies Curtis Slater

Kuva: Salla Lahti

Slaterin pelissä kannattaa kiinnittää huomiota reagointinopeuteen varsinkin silloin, kun takamies pelaa safetyn paikalla. Slater tunnistaa pelin, reagoi, juoksee ja taklaa – kaikki tapahtuu nopeasti ja varsinkin yhdysvaltalaisen matalalle suuntautuvat taklaukset ovat näyttävää katsottavaa. Vaarallisuus on nähty myös jokaisen kerran, kun Slater on saanut pallon.

 

Trojans:

# 3 tukimies Ilkka Koiranen

Kuva: Kari Toivonen

Trojansin tukimies Koiranen on keskustassa vastavoima juoksupelille, ja Roostersin on saatava maanantaina luotua Koiraseen eteen barrikadeja, jotka estävät turkulaistukimiehen ryntäämiseen kiinni pallonkantajiin. Greg Robinsonin kuntouduttua täyteen iskuun, on Koirasella paremmat nousta boksin poliisiksi myös Roostersia vastaan, sillä härkämäinen Robinson kerää magneetin lailla blokkaajia itseensä raivaten väylää takanaan puolustavalle Koiraselle.

# 8 laitahyökkääjä Kyle Bowpitt

Kuva: Kari Toivonen

Andy Misiuron ja Jaakko Tirkkosen ohella myös australialaislaitahyökkääjä Bowpitt on nostanut tasoaan kauden edetessä, ja kolmen edellisen ottelun aikana nimenomaan Bowpitt on kopannut pelinrakentaja Zach Bartlowin heittoja eniten. Mikäli Roosters onnistuu sumputtamaan Trojansin juoksupelin ja lataa heittopeleissä painetta Bartlowille, tulee Trojans hakemaan enemmän nopeita heittoja ja juuri tuolloin Bowpittin rooli korostuu. Todennäköisesti Roosters ryhmittää Akseli Olinin Misiuron päälle ja Viljo Lempisen Tirkkosen varjostajaksi. Tukimiehiä tai syvemmältä lähteviä safetyja vastaan Bowpittin menestysmahdollisuudet ovat paremmat.

# 2 keskushyökkääjä Josh Quezada

Kuva: Harri Koivunen

Trojansin hyökkäyksestä ei voi puhua mainitsematta Quezadan nimeä. Vaikka Trojansin heittopeli on harpponut kehityksen askeleita viime viikkoina, muodostavat Quezadan ja hyökkäyksen linjan onnistuminen sen hauraan yllätyksen mahdollisuuden, joka Trojansilla tässä ottelussa on. Kauden avauksessa Rootersia vastaan Quezada polki 4,7 jaardin keskiarvolla yhteensä 118 jaardia. Nuo lukemat kelpaisivat troijalaisille varmasti myös maanantaina.

# 21 takamies Ville-Valtteri Suojanen

Kuva: Kari Toivonen

All stars -ehdokas Suojanen on yksi näkyvimpiä Trojansin pelaajia. Heittopelissä erityisesti Miro Kadmirya ja Alexander Wasiljeffia vastaan Suojaselta tarvitaan onnistumisia. Kolme syötönkatkoa, 9 puolustettua heittoa ja joukkueensa taklaustilaston kakkossija antavat osviittaa siitä, mihin ”Viltsu” kentällä pystyy. Monelta on myös saattanut jäädä huomaamatta, että Suojanen on joukkueensa kokonaisjaarditilastossa toisena syötönkatkojen ja potkupalautusten ansioista. Ja Trojansin omat lentopotkut lähtevät Suojasen jalasta, joten tällä miehellä on suuri vaikutus kenttäasemiin.

 

Runkosarjan voiton “matemaattinen” kaava

Ottelun ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä silloin, kun sarjan kärkipaikkaa miehittävä ja runkosarjan voittoa tavoitteleva joukkue kohtaa sarjassa viimeisenä olevan, putoamista vastaan taistelevan joukkueen. Roosters (9-1) varmistaa runkosarjan voiton, mikäli se maanantaina Relico Trojansin (1-8) voittaa. Roosters ja Wasa Roayls voisivat tuon jälkeen edelleen tasapisteisiin päätyä ja kärkikaksikon keskinäisetkin voitot ovat tasan 1-1, mutta Roostersin voittojen vahvuus olisi vaasalaisia parempi.

Mikä ihmettä “voittojen vahvuus” sitten tarkoittaa? Kyse on siitä, miten hyvin vertailussa olevien joukkueiden voittamat joukkueet ovat pelanneet. Numeromuodossa se tarkoittaa lukuyhdistelmää, joka syntyy kun voitettujen joukkueiden voitot-tappiot lasketaan yhteen. Esimerkiksi Roostersin lukema on tällä hetkellä kaksi kertaa Huskiesin (7-4), Butchersin (6-4) ja Saintsin (2-8) sekä kerran Royalsin (8-2), Crocodilesin (2-8) ja Trojansin (1-8) voitot ja tappiot – yhteensä siis 41 voittoa – 50 tappiota. Royalsin rivi on 35 – 45. Rivit eivät tuollaisenaan vertailukelpoisia, sillä joukkueet ovat tällä hetkellä voittaneet eri määrän otteluita. Edelleen on hyvä muistaa, että kaudella 2017 tehdyillä ja päästetyillä pisteillä ei ole lainkaan merkitystä joukkueiden paremmuutta määriteltäessä.

Koska sekä Roosters että Royals ovat voittaneet huomattavasti enemmän kuin hävinneet, on joukkueiden voittojen vahvuutta helpompi vertailla hävittyjen otteluiden kautta.

Mikäli Roosters selviää voittajana maanantaina mutta häviää päätösottelunsa Seinäjoki Crocodilesille, ja Royals voittaa sekä Saintsin että Trojansin, on kummankin rekordi 10 voittoa – 2 tappiota. Roosters olisi tuolloin hävinnyt ainoat ottelunsa Royalsille ja Crocodilesille. Royals puolestaan olisi hävinnyt ainoastaan Roostersille ja Huskiesille. Keskinäiset ottelut voidaan ottaa vertailusta pois, joten tällöin huomio kohdistuu Huskiesiin ja Crocodilesiin. Huskies on voittanut enemmän otteluita kuin Crocodiles, joten Huskies on arvokkaampi päänahka kuin Crocodiles. Koska Roosters on voittanut Huskiesin kaksi kertaa ja Royals vain kerran, on Roostersin voittojen vahvuus täten suurempi. Sama järjestys toteutuu myös, mikäli Roosters häviää maanantaina Trojansille mutta voittaa päätöskierroksella Crocodilesin.

Joukkue Ottelut Voitot Häviöt Tehdyt Päästetyt Maalisuhde Pisteet
Roosters 10 9 1 395 136 259 18
Royals 10 8 2 322 182 140 16
Huskies 11 7 4 324 197 127 14
Butchers 10 6 4 280 183 97 12
Saints 10 2 8 165 368 -203 4
Crocodiles 10 2 8 137 387 -250 4
Trojans 9 1 8 102 272 -170 2

Royalsilla on siis edelleen mahdollisuus voittaa runkosarja, mutta tällöin Roostersin on hävittävä molemmat jäljellä olevat ottelunsa ja Royalsin vastaavasti voitettava molemmat jäljellä olevat ottelunsa. Sen sijaan Royalsin kotietua ei enää uhkaa mikään, sillä Royalsin voittojen vahvuus on suurempi kuin Huskiesilla ja vertailussa Butchersin edelle Royals sijoittuu voitettuaan molemmat keskinäiset ottelut.

Jos Trojans maanantaina venyy voittoon, nousee turkulaisten liigapaikan säilymisen todennäköisyys huimasti, koska tuolloin vastaavasti Trojansin voittojen vahvuus verrattuna Tampere Saintsiin ja Crocodilesiin olisi huomattavasti korkeampi. Tosin Crocodilesillakin olisi edelleen mahdollisuus Roosters voittaa.

Spekuloinnin labyrintissa on siis edelleen hyvin monta käytävää kuljettavana. Maanantai ja sitä seuraavat kaksi viimeistä kierrosta tarjoavat runsaasti vastauksia.

 

Vaahteraliiga, 13. peliviikko:

MA 07.08.2017 | 18:30 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Relico Trojans Turku

Live-tilastot

Katso myös:

Roostersin otteluennakko

Kuuntele TeeDee-podcastin otteluennakko

Otsikkokuva:

Kari Toivonen

Kuvat:

Harri Koivunen

Salla Lahti

Kari Toivonen

Jarmo Vehkomäki

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brandon Connette DE 90 Okko Outinen
RB 24 Karri Pajarinen DT 97 Lauri Vainio
WR 10 Niko Saarijärvi DT 91 Olof Flemström
WR 2 Bernard Luster DE 61 Edward Vesterinen
WR 3 Miro Kadmiry LB 40 Ilya Redin
WR 85 Alexander Wasiljeff LB 43 Santtu Äyräväinen
LT 53 Samuli Vehkomäki LB 13 Quentin Coulpin
LG 76 Richard Laine DB 22 Curtis Slater
C 54 Mikko Toiminen DB 28 Viljo Lempinen
RG 65 Jere Lahti DB 1 Pierre Courageux
RT 79 Martin Veinberg DB 5 Akseli Olin

Poissa: 

Epävarmat: Olli Kantola, Jaycen Spears

Trojans:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB  7 Zach Bartlow DE 97 Henri Juote
RB 2 Josh Quezada DT  48 Camille Gruel
WR 24 Thach Mai Tri DT 6 Greg Robinson
WR 7 Kyle Bowpitt DE 60 Olli Jokela
WR 14 Andy Misiuro LB 34 Miko Ylikoski
WR 80 Jaakko Tirkkonen LB 3 Ilkka Koiranen
LT 68 Jussi Jalonen LB 11 Frederic Casteels
LG 60 Tuomas Tammero CB 32 Heikki Toivola
C 75 Tuomas Koivikko SS 47 Seikko Vennelä
RG 72 Tuomas Hvitfelt FS 21 Ville-Valtteri Suojanen
RT 50 Kalle Björkroth CB 22 Teemu Thorström

Epävarmat:

Poissa: Mikael Lindroth, Leo Lundberg, Mikko Rajala

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Joonas Seppelin
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun