Roosters – Saints 13.07.2017

 

Raportti

Vaahteraliigan 10. peliviikko käynnistyi juoksujuhlalla. Kotijoukkue Helsinki Roosters iski Tampere Saintsia vastaan kolme nopeaa maalia ja eteni Jaycen Spearsin johdolla lopulta selkeään 55–14 -voittoon. Ennen torstaita Roosters oli parhaimmillaan juossut ottelua kohden 162 jaardia. Nyt tuo lukema murskaantui, sillä helsinkiläiset juoksivat uskomattomat 402 jaardia.

Jos ottelussa voi saada täydellisen alun, niin yksi vaihtoehto on tapa, jolla Roostersin ottelu käynnistyi. Bernard Luster palautti aloituspotkua 73 jaardia, jonka jälkeen Alexander Wasiljeff teki touchdownin Brandon Connetten heitosta. Seuraavasta aloituspotkusta Saints-pelaaja rähmäsi pallon. Roosters peitti ja heti perään Connetten heitosta Miro Kadmiry teki touchdownin. Ville Rontu onnistui molempien maalien jälkeen lisäpistepotkuissa. Roosters johti 14–0, kun peliä oli takana 29 sekuntia!

Tasainen vesisade ja märkä kenttä heijastuivat ottelun kulkuun, ja joukkueiden pelivalinnat olivat juoksupainotteisia. Avausneljänneksellä nähtiin kuitenkin vielä yksi heittomaali, josta vastasi Roostersin Bernard Luster. Tilanteessa 21–0 Roosters selkeästi laski jalkaa kaasulta ja myös Saints heräsi pelaamaan. Seuraavaa pistesuoritusta saatiin odottaa reilun 1,5 neljänneksen ajan.

Vaikka torstain ottelussa tehtiinkin kauden toistaiseksi suurin yhteenlaskettu pistemäärä, potkittiin pelissä myös yhteensä 14 lentopotkua. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla Roostersin Akseli Olin ja Saintsin Henri Laine kävivät lähes vuorovedoin “punttaamassa” pallon vastustajalle.

Saints eteni ensimmäistä kertaa hyökkäyksen peleillä uusiin yrityksiin toisen neljänneksen puolivälin aikoihin, mutta kun tässä vaiheessa pelinrakentaja Raleigh Yeldellin ja keskushyökkääjä Tuukka Lehtosen juoksut alkoivat tuottaa tulosta, vei Saints pallon Yeldellin toimesta vuoron päätteeksi maaliin asti. Laine potkaisi tilanteeksi 21–7. Roostersin Spears kuitenkin kuittasi vielä ennen taukoa ja puoliajalle edettiin lukemissa 28–7.

Alexander Wasiljeff (vas.), Miro Kadmiry ja Bernard Luster tekivät jokainen touchdownin Brandon Connetten heitosta 3,5 minuutin aikana. Kuvat: Sami Ranta

Spearsin, Pajarisen ja hyökkäyksen linjan juoksukavalkadi

Kolmannella neljänneksellä tehtiin peräti viisi touchdownia. Roosters teki näistä osumista neljä ja ratkaisi pelin jo hyvissä ajoin ennen loppua. Roosters eteni ottelussa kaiken kaikkiaan 502 jaardia, joista Spears nettosi hulppeat 260 jaardia ja Karri Pajarinen 149 jaardia. Spears teki vielä kaksi touchdownia ja kaksi kertaa Roosters onnistui heittomaalissa. Timothy Thomas teki Connetten heitosta kauden 10. touchdowninsa ja nousi jakamaan pistepörssin kärkisijan Hämeenlinna Huskiesin Roman Runnerin kanssa. Wasiljeff teki illan toisen maalinsa kakkospelinrakentaja Henri Väänäsen nappiheitosta Roostersin vedettyä Connetten sivurajalle ottelun kolmannen neljänneksen loppupuolelle.

Saintsin heittopeli oli sadesäässä kohmeessa. Yeldell onnistui 18 heitossaan lopulta vain kolme kertaa. Erikoista oli, että kaikki onnistumiset osuivat yhteen hyökkäysvuoroon. Ilari Laine otti onnistuneista heitoista viimeisen kiinni Roostersin maalialueella ja perään Henri Laine kavensi tilannetta lisäpisteellä.

Päätösneljännekselle siirryttiin Roostersin johdossa 55–14, jotka jäivät myös ottelun loppulukemiksi.

Spearsin 85-jaardinen touchdown-puhkaisu:

Puolustuksen puolelta esiin nousivat erityisesti säkittäjät. Saintsin Tobias Mäki keräsi kaksi säkitysmerkintää ja Akseli Arvaja yhden. Roostersin linjasta loisti erityisesti 1,5 säkityksen Lauri Vainio. Kotijoukkuesta myös Ilya Redin, Okko Outinen sekä Heikki Lesonen (0,5) niittasivat Yeldellistä säkitykset. Ottelun ainoan syötönkatkon otti Roostersin takamies Pierre Courageux, jolle katko oli jo kauden viides. Suurimman taklausmäärän (7) keräsi Roostersin Quentin Coulpin.

Sarjakärki Roosters nousi voitollaan 14 pisteeseen. Eroa Wasa Royalsiin on neljä pistettä, mutta Royals on pelannut yhden ottelun vähemmän. Saints jatkaa sarjassa toiseksi viimeisenä yhdellä voitolla.

 

Vaahteraliiga, 10. peliviikko:

TO 13.07.2017 | 18:30 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Tampere Saints 55–14 (21–0, 7–7, 27–7, 0–0)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu lauantaina, jolloin Hamarin kentällä kello 15.30 alkaen kohtaavat Porvoo Butchers ja Seinäjoki Crocodiles.

Tilastot

Ennakko

Helsinki Roostersilla ja Tampere Saintsilla on kaksi yhteistä seikkaa tämän kauden sarjataulukossa: kumpikin on voittanut Turku Trojansin ja kumpikin on hävinnyt Wasa Royalsille. Pitkälti siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Roosters on kiinni runkosarjan voitossa, ja Saintsille pudotuspelit tarkoittavat tällä hetkellä enemmän – sanan varsinaisessa merkityksessä – taistelua putoamista vastaan. Tällä taustalla Roosters on torstaoina ennakkosuosikki, mutta Saints lähtee otteluun huomattavasti paremmasta tilanteesta kuin joukkueiden aiempaan kohtaamiseen. Kesäkuun alussa Roosters voitti Tampereella 0–50.

Roostersin kausi on Royals-ottelua lukuun ottamatta sujunut myötätuulessa; uusia onnistujia on löytynyt viikottain ja helsinkiläiset hallinnoivat tällä hetkellä liigan kärkipaikkaa. Selvää on, että joukkue on sisuuntunut tappiosta Vaasassa. Brandon Connette pelasi tuolloin jatkuvan paineen alla heikoimman ottelunsa Vaahteraliigassa ja heitti toisessa ottelussa peräkkäin kaksi syötönkatkoa. Erityisesti Bernard Lusterilla on potentiaalia osallistua hyökkäyspeliin enemmän kuin edellisissä otteluissa tiukassa miesvartioinnissa on saatu ulosmitattua. Toisaalta Miro Kadmiry ja Alexander Wasiljeff ovat olleet aktiivisia koppaajia ja Timothy Thomas on viimepeleissä ollut se, joka on vastannut maaleista.

Edelliseen Roosters-otteluun verrattuna Saintsin heittopuolustus saapuu Helsinkiin huomattavasti vahvempana. Mike Williams ja Tobias Fuchs ovat osoittautuneet mainioiksi vahvistuksiksi, jotka ottavat osaa myös juoksupuolustamiseen. Saksalaissafety Fuchs ei kuitenkaan ole torstaina merkittynä aloituskokoonpanoon – eikä tosin poissaolevaksi tai epävarmaksikaan. Roostersia vastaan paine nopeissa heitoissa on erityisesti kulmapuolustajissa, joten Eero Hiltunen sekä Toni Hammar kohtaavat suurimman haasteen.

Takakentän työsarkaa ei helpota se, että toistaiseksi Saints on ollut liigan heikoin joukkue ryntäämään pelinrakentajan kimppuun. Kuudessa ottelussa tamperelaisille on merkitty ainoastaan kaksi säkitystä. Samuli Vehkomäki puuttuu Roostersin linjasta, joten vasemmalta laidalta Saints saattaa pyrkiä aktiivisesti iskemään Connetteen kiinni.

Roosters on tietoisesti välttänyt juoksukuorman nostamista Jaycen Spearsin selkään – yhdysvaltalaista on suorastaan säästelty. Karri Pajarisen johdolla Roosters kuitenkin pelasi edellisessä Saints-ottelussa yhden kauden parhaimmista juoksuotteluistaan punnertaen pallon kanssa maata pitkin 161 jaardia. Tony Ballon sekä koko Saintsin puolustuksen linjan on pystyttävä olemaan kurinalaisia ja pitämään myös Connetten omat juoksut kurissa.

Bernard Luster teki touchdownin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa. Kuva: Harri Koivunen

Laineen veljekset värittävät Saintsin heittopeliä

Tamperelaisten hyökkäyksen etuna torstain otteluun voi pitää hyvää valmistautumisaikaa, sillä viimeisen vajaan kuukauden aikana Saints on pelannut ainoastaan yhden ottelun. Raleigh Yeldell juoksi kesäkuussa tehokkaasti ja keskushyökkääjänä Tiny Juzz osoitti useammankin kerran nopeuttaan. Nyt lisäksi Tuukka Lehtonen on saanut parantua kolhuistaan rauhassa.

Suurin mielenkiinto on kuitenkin se, miten Saints on pystynyt tauolla varmistamaan heittopeliään. Henri ja Ilari Laine ovat olleet pelaamissaan otteluissa tehokkaita ja Jaakko Koivunen tuo oman nopeuselementtinsä Yeldellin heitoille. Nähtäväksi jää lisäksi, onko joukkueen päävalmentaja Teemu Majander kehittänyt oman pelipaketin Mike Williamsia varten. Williamsin nopeus on nähty niin puolustuksessa kuin palautuksissakin, joten varmasti käyttöä miehelle myös hyökkäyksessä löydetään.

Mike Williams (11) on seuraamisen arvoinen pelaaja torstain ottelussa. Kuva: Harri Koivunen

Roostersin puolustuksen mielenkiintoisin hahmo torstaina on monivuotinen maajoukkuemies Janne Rautiainen, joka tekee näin ollen paluun Vaahteraliiga-kentille. Helsinkiläistynyt Crocodiles-kasvatti on kärsinyt urallaan loukkaantumisista, jotka olivat jo päättää linjamiehen uran, mutta nyt Rautiainen tuo ison annoksen fyysisyyttä lisää Roostersin puolustuksen linjaan, jossa Lauri Vainio, Lasse Kankaanpää ja Okko Outinen ovat vahva troikka jo entuudestaan.

Tukimiehistöstä Roostersilta puuttuu Santtu Äyräväinen, joten Tuukka Hämäläinen aloittaa tukimiehenä. Kulmapuolustaja Viljo Lempinen puolestaan on nuorten maajoukkueen vahvuudessa EM-kisoissa, mutta vastaavasti Ville Rontu palaa kokoonpanoon, mikä puolestaan vapauttaa Curtis Slaterin kulmapuolustajaksi. Akseli Olin todennäköisesti varjostaa Ilari Lainetta ja Slater kohtaa Henri Laineen.

Roosters on solminut sopimuksen myös maajoukkuepelinrakentaja Otso Flinkmanin kanssa. Roostersissa useamman mestaruuden II-pelinrakentajana voittanut Flinkman pelasi alkukauden Ruotsin liigassa ja liittyy Roostersin kokoonpanoon päästyään  pelikuntoon.

 

Vaahteraliiga, 10. peliviikko:

TO 13.07.2017 | 18:30 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Tampere Saints

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa ja IS Extrassa, joissa ennakkostudio käynnistyy jo klo 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

 

Kuvat:

Harri Koivunen

 

Aloituskokoonpanot

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brandon Connette DE 90 Okko Outinen
RB 11 Jaycen Spears DT 55 Lasse Kankaanpää
WR 4 Timothy Thomas   DT 97 Lauri Vainio
WR 2 Bernard Luster DE 61 Edward Vesterinen
WR 3 Miro Kadmiry LB 40 Ilya Redin
WR 85 Alexander Wasiljeff LB 19 Tuukka Hämäläinen
LT 65 Jere Lahti LB 13 Quentin Coulpin
LG 76 Richard Laine DB 22 Curtis Slater
C 54 Mikko Toiminen DB 29 Ville Rontu
RG 74 Olli Kantola DB 1 Pierre Courageux
RT 79 Martin Veinberg DB 5 Akseli Olin

Poissa: Morad Maher, Daniel Purssila, Antti Lahtinen, Dennis Ilmelä, Viljo Lempinen, Otto Laakkonen, Tony Koskinen, Santtu Äyräväinen, Samuli Vehkomäki, Toni Ahonen

Epävarmat: Jaycen Spears, Robin Drockila

 

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 5 Raleigh Yeldell DE 98 Ville Pietikäinen
RB 12 Tuukka Lehtonen DT 94 Matias Jaakkola
WR 81 Henri Laine DT 99 Hannes Jokinen
WR 84 Ilari Laine DE 70 Jarkko Ylä-Häkkinen
WR 15 Jaakko Koivunen LB 1 Tony Ballon
WR 89 Mikko Sinikallio LB 58 Johan Grahn
LT 53 Terho Hytönen LB 8 Turo Lehtonen
LG 67 Jami Helenius DB 3 Toni Hammar
C 55 Oliver Kanto DB 17 Benjamin Ylipää
RG 62 Mario Mäkinen DB 31 Eero Hiltunen
RT 61 Topias Räty DB 11 Mike Williams

Poissa: Valtteri Pouttu, Risto Raukko, Tuomas Kanerva, Markus Korpela, Jussi Salminen, Antti Martikka, Ashley Dewing, Aarno Kauppi, Juho Pietilä

Epävarmat: Antti Willberg, Eetu Häkkilä, Elliott Jeffcoat, Janne Moisio, Lauri Anttila, Timi Tuominen, Riku Kuusisto, Ville Terenius, Joni Riihelä, Jari Virkkula, Juuso Jylhä, Janne Sulin, Tero Seppälä, Jyri Tuomaala

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jukka Lehtinen
Rajatuomari Jani Sipi
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Juuso Karppinen
Takatuomari Tero Jansén